Üdv Mindenkinek!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mit lehet tenni egy véleményem szerint teljesen téves határozattal szemben, amit közúti közlekedési szabályok megsértése miatt kaptam.
A következő történt:
A Határ úti benzinkútról kanyarodtam ki balra a Határ útra (nagyon bonyolult kereszteződés). Már túl mentem a felező vonalon, amikor velem szemben a kereszteződésből egy szgk. szintén elkezdett behajtani, hogy ő is balra kanyarodjon. Észre sem vett, mert balra, ahova kanyarodni szeretett volna nem nézett. Én hiába dudáltam azt sem hallotta. Csak akkor fordította felém a fejét, amikor ütköztünk. Mindezt a kollégám kihangosított mobilon hallotta (duda, ez a b... nekem jön, csatt). Az én kocsim állt, és az övé jött bele, amit a sérülések alapján is látni lehet szerintem.
A rendőrség hozott egy határozatot, hogy 10.000-10.000 forint, mert idézem:
a baleset bekövetkeztéért mind a két fél felelős, mivel balra történő kanyarodásukat nem nagy ívben, a menetirány szerinti jobb oldalon maradva tették meg, hanem a kanyarodás ívét lerövidítve, de egymást megkerülve szándékoztak kanyarodni, így összeütköztek.
Mindez úgy nézett ki, hogy a másik szgk. pontosan egy forgalomtól elzárt terület felfestésre hajtott én meg kb fél méterre attól. De szerintem nem is ez a lényeg, mivel figyelmetlenül nekem hajtott.
Kérdésem az lenne, hogy mit lehet csinálni egy ilyen helyzetben?
1.) A kollégám tanúvallomására legyintett az ügyintéző, mert nem fénykép. (Ha pedig fényképet hozok, akkor Photoshop, a tanú pedig rosszul látta...)
2. A műszaki szakértő biztosan meg tudja állapítani a fényképek alapján (rendőrségi felvételek, nyomvonal stb...), hogy én álltam, és egy mozgó jármű hajtott belém.
Véleményem szerint a rendőrségnek a felelősséget kéne megállapítani, mert a pénzbírság nem előbbre való, mint az én jogbiztonságom.
A határozat pedig szerintem kikerüli a lényeget és a bűnösség megállapítása helyett átértelmezi az esetet. Mintha mind a ketten nézzük egymást, aztán ütközünk, ha kis ívben is...