Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés


monalisa1 # 2006.06.21. 11:57

Olvassad az alábbi topikot:

"Bemértek az M5-ön", melyet mert23 írt 2006.06.12. 15:26:53-kor, melyet véleményem szerint az apukád is jól alkalmazhatja mint megválaszolás a szerv felé.

És ezen "autók, motorok" rovatban többek is leírták már, hogy sem saját magára sem közvetlen hozzátartozójára senki nem köteles terhelő vallomást tenni.

Minden jót.

rozy.hck # 2006.06.21. 10:50

Sziasztok!
Édesapám (a drága) lakóövezetben parkolt szabalytalanul, és a rendorok feljelentették emiatt (ő nem volt a helyszínen, csak 1 cetlit talalt a szelvedon)
Ma megjott a papirusz, hogy ez meg ez tortent, es tegyen nyilatkozatot, hogy ki vezetett stb stb.
Mukodik meg az a kiskapu, hogy kozeli hozzatartozoja vezetett, és nem koteles megadni az adatait (tanuskodni ellene) ? Vagy ha ezt teszi, akkor is ot buntetik meg ? Amugy a kocsi céges, de ez a sajat kis BT-je (nem tudom ez szamit-e vmit)
Koszonom a segitseget!

monalisa1 # 2006.06.14. 10:03

És a 70/50 kontra 50/30 km sebességintervallum közt nagyobb a különbség!

monalisa1 # 2006.06.14. 10:00

A Mont Blanc-alagútban például - ahol hét éve negyvenkét ember vesztette életét egy balesetben - nem csak azt büntetik meg, aki hetvennél gyorsabban hajt, hanem azt is, aki torlódást, így balesetveszélyt előidézve ötvennél lassabban autózik.

30-cal poroszkált az előtted haladó rendőrautó - oké, ehhez BÁRKINEK joga van -, de egyúttal arra is kell gondolni, hogy a forgalmi helyzettől ELTÉRÕ sebességű haladás mögöttes torlódást idéz elő = balesetveszélyt idéz elő...

ventil # 2006.06.14. 08:09

Hát igen. Én is így látom. De sajna vannak olyan rendőrök, akik azt hiszik, hogy a törvényt ők alkotják, nem pedig betertatják.

Kíváncsian várom, lesz e belőle valami.

monalisa1 # 2006.06.13. 11:37

És bármely helyzetben is, de egy előzés az egyik legveszélyesebb forgalmi szituáció. Tehát az "előzzetek meg" kiprovokálása a saját lassuságommal nem fair - másokat veszélyeztető!

monalisa1 # 2006.06.13. 11:34

Csak mint laikus írom a következőket:

  • az hogy adott szituációban mennyi a szükséges követési távolság, a hátul haladó csak jobban meg tudja állapítani.,
  • senki sem "megy rá" feleslegesen egy rendőrautóra.,
  • ha netán mégis közelébe megy, az előzéshez készül hozzá.,
  • ha 50 km/h-ás helyen poropszkált 30-cal a rendőr, akkor az indokolatlan lassuságával a mögöttes forgalmat veszélyeztette, lévén előbb-utóbb csak kielőzte volna őt bárki is.

Egy rendőrnek jogában áll bármely okból leinteni egy gépjárművet, de "szórakozni" nem lehet.

Nyugodj meg, és főleg "türelemmel" várjad jön-e bármifelé írásbeli reakció a hatóság részéről - nem okvetlenül -, és mondjad el a saját verzíódat, figyelemmel a fentiekre is...

Kellő tisztelettel, viszafogottsággal.

ventil # 2006.06.13. 10:43

Sziasztok

A következő gondom lenne.

Ment előttem egy rendőrautó, akit követtem kb 30 km/h-val, kb 10 méterre mögötte. Egyszer csak ráfékezett, bekapcsolta a villogóját, és amikor meg akartam előzni, intett, hogy álljak félre. Igazoltatott, és közölte, hogy feljelent, mert nem tartottam be a követési távolságot. Majdnem lementem hídba, de mivel ketten voltak, és én egyedül sokmindent nem tudtam kezdeni velük.

Pedig asszem így szól a jogszabály:
27. § (1) Járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött - ennek hirtelen fékezése esetében is - meg lehessen állni.

Totál nem volt semmi vészhelyzet, ráadásul 30 km/h-nál nagy gond sem lehetett volna.

Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor mi van? Büntetés? Vagy mi várható egyáltalán?

Köszi előre is

ventil

Barceo # 2006.06.13. 10:22

Én is tilosban parkoltam és már meg is kaptam az értesítést a feljelentésről ill. megkaptam a nyilatkozatot is.

Állnék az eljárás elé, tényleg a várakozni tilos tábla hatálya alatt álltam, ha nem arról volna szó, hogy a rendőrök szivatják az autósokat. Újpesten a metrómegállónál ugyanis van egy nagy ingyenes parkoló. A cél ugye az lenne, hogy senki ne menjen autóval a belvárosba. Viszont a parkoló reggel 8 körül megtelik. Már hónapok óta figyeltem, hogy a 8 után érkezők kénytelenek a tilosban megállni -köztük néha én is- és komolyan, már vártam, hogy mikor száll rá a rendőrség a helyre. Nem mintha a tilosban állók bárkit akadályoznának a közlekedésben azzal, hogy a parkolóhoz vezető út egyik oldalán állítják le az autójukat. (Ettől még mindkét sáv gond nélkül haználható.)
Normális helyen már rég leszedték volna a várakozni tilos táblát, mivel semmi értelme, de hát ez Magyarország...

Szóval úgy döntöttem, hogy a fizetés elkerülése érdekében mindent megteszek. Végigolvasva a fórumot, a "nem vagyok köteles magamra nézve terhelő tanuvallomást tenni" dologgal próbálkozom.
A kiküldött értesítő viszont tartalmaz egy olyan passzust, mely szerint:
"ha az adatszolgáltatási kötelezettségének önhibájából nem tesz eleget /Könytv.33 par (4)/ (...) agépjárművet 6 hónapra kivonják a forgalomból"

Na most az a kérdés, hogy ha a fentire hivatkozom, hogy magamra nézve nem vagyok köteles stb, akkor értelmezhető-e ez úgy, hogy önhibámból nem tettem eleget az adatszolg. Vkötelezettségnek?
Vagyis kivonhatják-e ebben az estben az autót a forgalomból?

monalisa1 # 2006.05.21. 07:44

Valahol, nemrég, a ki tudja hányadik diszkó-balesetnél hárman haltak meg - a srácnak 3 hetes volt a jogsíja...

Amit te írsz, hogy szabadság során egy újabb büncselekmény elkövetése (...) és ennek ellenére kedvezménnyel szabadult, hát egy kicsit erős...

Sajnos van ez így: befolyásos és/vagy tehetős szülők sok mindent elérhetnek a drága csemetéjük érdekében.

Az biztos, hogy a fiatalember nemigen tanult/okult a dologból.

Lásd a Császás Előd esetét: ittas és a kábítószeres hatás alatt egy rendőrt halálra gázolt, és lám mégis megúszta a dolgot!...

Főlökött # 2006.05.21. 05:53

Tisztelt obsitos

Sajnos nem egyedi a dolog. Nálam is volt egy olyan eset, amikor anyagilag jól eleresztett, elkényeztetett fiúka, erősen piásan, közlekedési balesetet okozott, melyben meghalt egy ember.
A szentem 2 évet kapott, s lőn a jó magaviselet megtette hatását, szabadságra kiengették a Bv.-ből, mely szabadság során bcs.-t valósított meg.
Ezen értékes emberke, "utána járásra", kedvezménnyel szabadult, s véleményem szerint, a mai napig nem vonta le a kozekvenciát, éli világát.......

Tisztelettel.

repe993 # 2006.04.20. 07:38

Sziasztok!

Egy közlekedési szakjogász segítségét szeretném kérni a következő ügyben:
3 hete azt egyik kedves szomszéd feljelentett, hogy a lakóövezetünkben, a ház előtti egyetlen szabad parkolóhelyen, amin mellesleg igencsak megkopott a rokkentjel, parkoltam. Kijött a közterület-felügyelet, és jól megbüntettek 8000 HUF-ra.
Elismerem, nem kellett volna odaállnom, de a legközelebbi szabad parkolóhely 3tömbbel arréb volt, mert a kedves lakótsak nem tudnak parkolni. Mellesleg, nem csak én szoktam oda beállni, mert az esetek 90% százalékában foglalt az a hely, és nem rokkantjelvényes áll be, csak éppen vki pikkelt rám.
Nos, a következő kérdéseim lennének:

  1. Kicsit sokkalom a 8000 HUF-t, mivel ez volt az első eset, és nem érzem arányosnak.
  2. Kell-e értesítést hagynia az eljáró felügyelőnek? Ugyanis sejtelmem sem volt róla,hogy megbüntettek, csak miután megkaptam levélben az értesítést?
  3. Van-e helye fellebezésnek? A közterület-felügyeleten azt mondták, ha írok egy levelet, hogy mozgáskorltozott ismerősöm nálam tartózkodott akkor, de nem mertem a kocsiban hagyni az igazolványt (mert féltem, hogy feltörik emiatt stb.),és mellékelem az igazolvány másolatát, akkor az ügyem átkerül a rendőrségre. Õk az esetek 90-95%-ában helyt adnak a fellebbezésnek.

Segítségeteket előre is köszönöm:

p

obsitos # 2006.03.28. 14:01

Doggystyle: természetesen a 17 éves GYERKÕCÖN hiszen a többszörös szabálysértéssel elkövetett, gondatlanságból okozott halálos kimenetelű közúti balesért ő a felelős.

És jó lenne remélni azt, hogy a bíróság ÖRÖK IDÕKRE eltiltanák ezt a felelőtlen fiatalembert bármiféle jogosítvány megszerzésének lehetőségétől.

Amúgy pedig a bíróság majd kiszab rá dutyiéveket...

Ezen túlmenően, az elhunyt személy családtagjai egy külön polgári peres eljárás keretében kártérítést fognak követelni tőle, és nagy a valószínősége, hogy amíg ez a ma még csak 17 kölyök él (...), élete végéig fizetni fogja a hozzátartozóknak a kártérítési járadékot, melynek Ft/hó összege időről időre növekedhet majd.

És nem a kérdése az abszurd, fiam, hanem az, hogy te ilyen "lazán" veszed egy ember halálát!

Alexhunter # 2006.03.28. 11:36

Sziasztok!

Ha tudtok segítsetek megválaszolni pár kérdést:
Suzuki Swift Van típusú céges autóm forgalmi engedélyét bevonták, mert hiányzott a rakteret és az utasteret elválasztó
> védőrács. Az autót ilyen állapotban, használtan 2005 nyarán vásároltuk. 2005 őszén az autót tehergépkocsira vizsgáztatta a
> cégem.
> Kérdéseim:
> 1.)Hogyan engedhették át a vizsgáztatók, ha tudták hogy teherautóként kell bele a védőrács? (mi nem tudtuk hogy kell bele)
> 2.) Élhetünk valami kártérítési igénnyel a vizsgabázis felé?
> 3.) Milyen büntetésre számíthatok? Jár büntetőpont érte?(valami "illetéktelen átalakítás" szabálysértést mondott a rendőr és
> lapot is kitöltött ahol a szabálysértés tényét nem ismertem el, mert a cégünk így vette az autót, fizetésnek 80.000-t
> diktáltam és nőtlen vagyok.)
> 4.)Utolsó észrevételem és kérdésem: Gondolom, hogy azért kell bele védőrács, hogy a szállított áru ne csússzon az utastérbe.
> Ha személygépkocsira van viszgáztatva, akkor már nem kell bele védőrács és akkor is szállíthatok vele, akkor már nem baj hogy
> a szállított áru előrecsúszhat az utastérbe????
>
> Mihamarabbi válaszotokat előre is köszönve, tisztelettel: Alexhunter

Doggystyle # 2006.03.21. 17:43

Hali! Lenne egy abszurd kérdésem. Ha monuyk egy 17 éves srác egy motorral balesetet okoz, és meghal vki és kiderül hogy nme is volt jogsija monnyuk és a motornak sincsenek rendben a papírjai, akkor ezt a szülőkön vagy a gyereken verik le? pontosabban fiatalkorúak börtöne?

Doggystyle # 2006.03.21. 17:43

Hali! Lenne egy abszurd kérdésem. Ha monuyk egy 17 éves srác egy motorral balesetet okoz, és meghal vki és kiderül hogy nme is volt jogsija monnyuk és a motornak sincsenek rendben a papírjai, akkor ezt a szülőkön vagy a gyereken verik le? pontosabban fiatalkorúak börtöne?

Doggystyle # 2006.03.21. 17:41

Hali! Lenne egy abszurd kérdésem. Ha monuyk egy 17 éves srác egy motorral balesetet okoz, és meghal vki és kiderül hogy nme is volt jogsija monnyuk és a motornak sincsenek rendben a papírjai, akkor ezt a szülőkön vagy a gyereken verik le? pontosabban fiatalkorúak börtöne?

fapaci # 2006.02.25. 10:12

Köszönöm!

the big cat # 2006.02.25. 04:43

Nincs változás.

fapaci # 2006.02.24. 20:51

Nekem is sikerült begyűjtenem egy tilosban parkolás miatti feljelentést. A jogosságát vitatom, de ez más téma. Megkaptam az adatszolgáltatási levelet, amiben ugye megtagadhatom saját magam vádolását. Kérdezem, hogy történt-e mostanában e téren valami jogi változás. Egy barátom szerint szó volt róla, hogy bevezetnek egy jogszabályt, miszerint a vétkes kideríthetetlensége esetén kivonhatják az autót a forgalomból. Ugye, ebből nem lett semmi?

obsitos # 2006.02.15. 20:48

Akkor megtetted amit kellett ill. lehetett. Az izgalmak után alujd egy jót!

A remény soha nem hall el...

vrolee # 2006.02.15. 20:13

Köszi a segítséget!
Beadtam a kérelmet, és most már csak reménykedhetek ...
De a remény hal meg utoljára :-)

obsitos # 2006.02.15. 16:27

Tudod, minden egyes eset más - elbírálás szempontjáról is. Így nem valószínű, hogy "sablonozni" lehetne a dolgokat.

Természetesen kérheted a kiszabott összeg kivételes méltányosságból történő mérséklését, és itt elsősorban arra tudnál hívatkozni, hogy közlekedési szabálysértést még soha nem követtél el. (Igaz, lehet hogy éppen ezért csak annyi a kiszabott összeg: ők már hivatalból eleve méltányoskodtak veled.)

"Sablonja" a rendőrségi szabálysértési előadónak van: az egyik esetnek "ennyi" a tarifája, a másiknak "amannyi". Meg az egyéni körülmények stb.

Szóval megfellebezheted a határozatot, de a kiszabott összeg alacsony volta miatt kicsi a valószínűsége, hogy mérsékelnék a fizetni valót. Legfeljebb a részletfizetés engedményezése. (Kérj akor pl. 4x5000 Ft-os befizetésre lehetőséget, már és még ez is könnyebbség lehet neked.)

vrolee # 2006.02.15. 15:15

Obsitos

Először is köszi a gyors választ! :-)
Lehet, hogy nagyon "jutányos", de nekem sajnos akkor is sok az a 20e, egy "kis" figyelmetlenségért. Kérelmet szeretnék írni, hogy csökkentsék a büntetést.
Nincs erre valamilyen sablon dokumentum? Sehol sem találok hasonlót. :-(

obsitos # 2006.02.15. 15:07

Véleményem szerint nagyon "jutányosan" szabták ki a 2x-es, egyenként is súlyozott mértékű szabálysértés elkövetése miatt a bírságolás összegét. Így azt jobb lenne nem bolygatni...

Legfeljebb kérj 2x 10 ezer forintos részletfizetésre lehetőséget: anyagi ill. családi körülményeid stb. okán. (Persze ezt bizonyítani is kell tudni.)

Szerintem maximum ennyi amit elérhetsz.