Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés


Véleményem # 2012.02.28. 20:43

Kaptál egy határozatot, ami ott le van írva a szerint kell cselekedni. Nincs elévülés 60 nap alatt ha arra gondolsz.
A határozaton ott van hol, meddig lehet fellebbezni.

Nem kell ezen semmit elismerni, a kis cetli az autón csak egy tájékoztató volt hogy tilosban parkolás miatt feljelentenek. A rendszám alapján a tulajt/üzembentartót jelentik fel.

Gabicsek # 2012.02.28. 22:07

Szabálysértési eljárást indítottak ellened a rendőrök feljelentése alapján. Annak hat hónap az elévülése. (ha még mindig annyi)
Ha nyilatkozatot küldtek, és közvetlen hozzátartozód követte el a szabálysértést, akkor ezt kell beírni, mivel közvetlen hozzátartozóra nem vagy köteles terhelő nyilatkoztot tenni.

malacka54 # 2012.03.01. 08:34

Kétirányú mellékutcában a menetiránnyal szemben parkoltam. Jogosan kaptam ezért büntetést? A KRESZ szabályok között nem találtam erre vonatkozó tiltást. Záróvonalat nem léptem át (nincs is), forgalommal szemben nem közlekedtem.
Előre is köszönöm a választ.

Gabicsek # 2012.03.01. 08:43

Megállás
40. § (1) Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. A megállást irányjelzéssel jelezni kell.

Véleményem # 2012.03.01. 19:15

malacka54

Jogos!

Panci75 # 2012.06.01. 19:20

Tisztelt Fórumozó társaim!
Nem is tudom, hol kezdjem az én gondom talán a legelején.
A mai napon vőlegényemmel, aki nem helyi fiatalember és hozzá tartozik az is,hogy pár éve elég fiatalon egy sztrokja volt, amiben a jobb oldala nem úgy működik, ahogy kéne, húzza a lábát pl..
Mély depresszióból sikerült őt és sok türelemmel rávennem,hogy kijöjjön a lakásból mivel szégyelli,hogy húzza a lábát és mindenki őt nézi.Egy idő után rátudtam beszélni,hogy akkor jöjjön biciklivel és így tettünk ma is kiszaladtunk a piacra a kicsivel.
Mivel zebránál mentünk át egy elég forgalmas helyen és többször rádudáltak, ha gyalogolt azt a megoldást választotta,hogy át löki magát az úton ezzel is nem tartva fel a forgalmat ,nos a mi kálváriánk itt kezdődött.
Szembe jött egy rendőrnek kinéző ember két fiatallal.
Elkezdte a biciklit vizsgálni,de mivel azon minden rendben volt így abba kötött bele,hogy átgurult az úttesten helyszíni bírság 5 ezer ügyebár szóltam páromnak,hogy adja oda a mozgás korlátozott kártyáját és mondja el,hogy nem tud rendesen menni ezért közlekedik így, a kedves rendőrt ez nem hatotta, meg aki még csak be se mutatkozott.A kérdésem az lenne,hogy én ezt eléggé sérelmezem ezt a fajta bánás módot hova fordulhatunk ez ügyben.

gerbera317 # 2012.06.03. 07:19

Fellebbezni kell szankció mérséklése végett, hivatkozva a méltányolható körülményekre. Legrosszabb esetben mégiscsak ki kell fizetni az ötezer forintot, jobb esetben figyelmeztetéssel megúszhatja a félrelépést.

Nem kell regényt írni. Az, hogy "nem helyi fiatalember", nem méltányolható körülmény. A többi talán.

Véleményem # 2012.06.03. 08:23

Panci75

Kerékpárral a kijelölt gyalogos átkelőhelyen csak úgy lehet átmenni ha leszáll az ember róla és át tolja a kerékpárt. Erre lett a vőlegényed megbüntetve. Ha a helyszíni bírságot elfogadtátok akkor az jogerős.
Ha rokkant és nehezen megy a mozgás számára, akkor használjon tolókocsit.

Szomorú, hogy szívtelen volt a rendőr, de jogilag megállja a helyét a bírság sajnos.

ImreLacka # 2012.06.04. 06:55

Jó napot!

Mozgáskorlátozott kártyámmal várakozni tilosban parkoltunk, de sajnos volt egy kiegészítő tábla is, mely szerint árurakodásra kijelölt terület. Nem tudtam, hogy e kiegészítő tábla mogött mozgáskorlátozott sem parkolhat, így helyszíni bírságot szabtak ki távollétemben.

Egyébként a kör alapú tábla elég ferdén van elhelyezve, alig észrevehető, mondjuk a kiegészítő tábla merőleges az úttest szélére.

A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e hivatkoznom a tábla hiányosságára a szabálysértési eljárásban, vagy elegendő csupán arra hivatkozzak, hogy nem én vezettem az autót, nem én parkoltam, hanem közeli hozzátartozóm, ami igaz is, ugyanis nekem jogosítványom sincsen, csak a nevemen van az autó.

És mikor érdemes ezt megírni, most a helyszíni bírság kiszabásakor, vagy amikor a közterület-felügyelet megtette a szabálysértési feljelentést?

Köszönöm.

Bubódoktor # 2012.06.19. 22:43

Sziasztok,

A pár napja a bp-i Pusztaszeri út közbenső sávján parkoltam bűnösen (ami a két ellentétes irányú 2x2 sávos oldalt elválasztja, tehát van egy sövény ami helyeken megszűnik és ott az úttal egy szintben levő plusz (korábban parkoló) sáv van kialakítva, nincs sem tábla, sem záróvonal, simán van egy szaggatott csíkokkal körbevett elválasztó sáv 200 méter hosszan ahol a sövény megszűnik, ezt az elmúlt évtizedekben mindenki parkolásra használta (egyébként a Daubner cukrászdához közel eső része a Pusztaszerinek, aki esetleg ismerné). Persze ez nem változtat a tényálláson..nem kérdéses a huncutságom, amiért a 20 ezres bírságot kaptam a közteresektől, mégpedig, hogy nem a menetirány szerinti jobb oldalon parkoltam (2012. évi II. tv. 224§, KRESZ 40§(1) parkolási rendtől eltérő parkolás). Ugyanis az öreg Bubó (én) lustán kifordult balra (és nem jobbra) és beállt ebbe 2x2 sávos főutat elválasztó sávba mert így kényelmes volt (egy plusz sávot képzeljetek el, rendesen felfestve) ahol másik 5 autó renitenskedett, ez tévesztett meg, meg a hőség és a lustaság. Miután elhagytam a helyszínt, a közteresek oda robogóztak (II. ker. környezetvédelmi és rendészeti iroda) és elhelyezték az autókon a már előre előkészített csekkeket (napi több száz autót bírságolnak így meg a szomszédunk szerint aki mint lakó erre ránéz). Ezek után már csak idő kérdése, h az utcánkban, ami egyirányú és baloldalon parkol mindenki (születésem óta) mikor bírságolnak végig mindenkit (ez egyszerre akár 40 autót is jelenthet).

Mivel az összeg elég vastag ezért nem szeretném befizetni. Sejtésem szerint ha az üzembentartó ír egy nyilatkozatot és családtagra hivatkozik, akkor - nyári lustaságuktól, de a jutaléktól vélhetően fűtötten - a II. kerületi önkormányzat tovább küldi a rendőrségnek és hónapok elmúlásával a Vas megyei kapitányság közigazgatási bírság formájában behajthatja az üzembentartón a megnövelt összeget (30-50e ft). Helyesen látom? Mekkora az esélye ennek és hogyan lehet elkerülni, mérsékelni véleményetek szerint?

Véleményeteket megköszönve.

Bubó

véső (törölt felhasználó) # 2012.06.20. 06:25

fizesd ki a 20 ezret,(képtelenség a 2x2 sáv között
szabályosan parkolni)

Véleményem # 2012.06.20. 10:57

Jogosan megbüntetnek, erre te nem akarsz fizetni inkább belemész mindenbe ami hülyeség...
Szerintem is fizesd ki, jobban jársz, egyszerűbb, probléma letudva, legközelebb megtanulsz normálisan parkolni.

Bubódoktor # 2012.07.02. 19:35

Értem és lehet belőle közigazgatási bírság (a közteres parkolásból) illetve tud-e emelkedni az értéke, tehát 20ból 50re a Rendőrség által?

parapali # 2012.07.03. 06:21

LEHET!!!!!!!!!!!!
fizetni kell sajnos!:-(

borsga # 2012.09.08. 10:31

sziasztok,

segítséget szeretnék kérni a következő ügyben:
Piroslámpánál állok jobbra fordulás miatt ,támaszkodok a gyári könyöklőmön ami az első-ülésen van.A merőleges utcán látok egy rendőrautót 3 rendőr ül benne ők fordulnak az én utcámba közben nekem is zöldre vált elindulok kb 5-10 másodperc és mögöttem villognak félreállok elkéri a papirokat ellenőrzés céljából.Minden rendben a papirokkal és megszólal hogy látták hogy telefonálok vezetés közben ezért megállapított.3-1 arányba voltunk(3rendőr- én egyedül)
Kérdi elismerem e?mondom nem mert a könyöklőn könyököltem és nem telefonáltam hisz a mai napon nemn is használtam hivásra vagy fogadásra és egyébre sem a mobilom meg mondom van kihangosító a kocsiba és telefontartó is.
Válasza akkor helyszíni bírság vagy feljelentést von maga után,mondom rendben a feljelentés.
Erre a soför aki állitja hogy látta a telefon a kezemben mondja"nem baj hülye gyerek majd fizetsz 30-at" kérdem tőle mégegyszer mit mondott....
beültek a kocsiba adategyeztetésre és kb 2 -3 perc után visszaadták a papírjaimat.Én illedelmesen elkértem a jelvényszámukat.
Aláírnom nem kellett semmit sem!
Régebben 2000 körül gyorshajtásért megállitottak és feljelentettek de ott alá kellett irni és volt megjegyzés rovat ha jól emlékszem.

Kérdésem milyen tehendőim illetve választásom van.

köszönöm a segítséget!
Gábor

Poruljárt_Attila # 2012.09.24. 06:40

Figyusz, egy az egyben ez történt egy ismerősömmel, az is szereti támasztani a fejét ..

na most a helyedben én azt tenném, hogy igen, legyen csak feljelentés, és ott pedig kérd, hogy márpedig bizonyításképpen kérjék le a mobilszolgáltatód általi forgalmazási listát, hogy percre pontosan kiderüljön, volt-e akkor fogadott vagy kezdeményezett hívásod.

Ha elutasítják, II. fokon azért erre joggal tudsz hivatkozni sztem, hiszen ez eldöntené a kérdést. De a mentalitásról meg ismét el se kezdek beszélni ... lényeg a lényeg, hogy mindegy mi van és mi nincs, rá kell húzni, kész.

Poruljárt_Attila # 2012.09.24. 06:44

Kérdésem lenne:

Van egy elég nagy de messziről belátható kereszteződés, ahol kamera van. Nekem zöld volt, és nyomtam is neki, hogy még beérjek, mert tényleg nagyon fontos volt minden perc. Mire oda értem, már sárga lett persze, és mire át is értem a kereszteződésen, már piros (tényleg baromi nagy), és főleg azért egyébként, mert az előttem levő meg ott bénázott a kereszteződés közepén.

Na mindegy, kérdésem, hogy ha most lekameráztak, akkor ez a sárgába való belehajtás, majd közben pirosra váltás védhető azzal, hogy én kb 50 km/h lendületben voltam, és képtelenség lett volna megállni. És ha jól tudom, a sárgánál csak akkor kell megállni, ha még biztonságosan meg is lehet. De ha nem, akkor át kell slisszanni még. Jól tudom ezt egyáltalán?

Mi a véleményetek? Védhető a dolog, vagy tuti bukta?

wers # 2012.09.24. 07:35

mi a kérdés?
Piroson mentél át. Mit akarsz ezen szépíteni? Persze magyarázni lehet, hogy sürgős, meg előttem tötyörgött stb. de a piros lámpa az piros lámpa. Nem rózsaszín, nem hupilila, piros. Egyébként erről szól az életünk, ha mindenhol kamera lenne, nem sok jogsi lenne az országban, de a páromnak nem lenne az tuti.

Véleményem # 2012.09.24. 10:16

borsga

2000 óta nagyon sok minden változott. Azért nem kellett alá írnod semmit, mert eleve nem ismertél el semmit. A kézben tartott mobilt büntetik, ha csak fogtad az már elég. Majd a feljelentés után valószínű kapsz egy pénzbírságot. Ha mindez ebben a hónapban történt akkor 20.000 Ft. lesz. Aztán ha ez nem tetszik, nem értesz egyet vele akkor megfellebbezed...
Amíg nem kapsz valamilyen határozatot vagy levelet a feljelentésből kifolyólag, addig nincs semmi teendőd, illetve választásod sem. Választásod a helyszínen volt, azok után már nincs ilyen.

Poruljárt_Attila

Kérlek nézd meg a KRESZ-ben hogy hogyan is van ez pontosan leírva, a kézben tartott mobil telefon vezetés közben. Ha ezt megnézted akkor rájössz hogy a híváslista itt nem ér semmit, teljesen felesleges. Nem a hívás indítást és fogadást tiltja a KRESZ!
Elég nagy butaságot írtál...

Ha látod a sárga lámpát akkor nem a gáz pedált kell taposni, hanem meg kell állni, amennyiben az biztonságos és mást nem veszélyeztet. Ha megengedett sebességgel mész akkor mindez megvalósítható. De ha taposod neki 80-90 km/h-nál a pedált még hogy átérj a zöldön, majd mire oda érnél közben sárgára vált és utána már piros mész át, na ez nem helyén való szerintem. Itt gondolom te voltál az utolsó autó, így senkit nem veszélyeztettél volna hirtelen fékezéssel, tehát meg lehetett volna állnod, ha betartottad persze a sebesség határokat.

Poruljárt_Attila # 2012.09.24. 17:18

Wers és Véleményem, hogy ti milyen okosak vagytok ... De legalább olvasnátok ...

Most az egy dolog, hogy régen tutira létezett olyan, hogy végszükség a szabsértésben is, csak most nem tudom, hogyan van. De akkor ezt hagyjuk.

Azt viszont ne hagyjuk, hogy nem léptem túl az 50-et, csak egy telizöldnél kiszaladtam a kereszteződés közepére, de az előttem haladó meg xarakodott. Így szépen még éppen becsúsztam a sárgába, de piros lett, mire sikerült átmennem teljesen. Visszatolatni nem is tudtam volna, de sztem még nagyobb balfékség lett volna.

Azért van olyan téma, ahol konkrétan a kérdésre tud valaki válaszolni és nem kiforgatni? tehát nem, nem mentem 50-nél többel, ok? Erre tutira emlékszem, mivel nagyon figyelek ott, ugyanis a zöldnél meg sebességmérő kamera van, ott mindig mindenki betartja, így én is. Nagyon okosak vagytok, de nagyon röhögnék, ha ti is beszorulnátok ebbe a kereszteződésbe, mert hogy a 20 alkalomból 1-szer ez megtörténne, az teljesen biztos. De azért ha még egyszer elolvasnád, felfogod, hogy NEM a pirosba mentem bele?

Poruljárt_Attila # 2012.09.24. 17:31

nos, megnéztem a KRESZ-t, de miért is írtam butaságot? sztem teljesen oké az úgy. Vagy szted az ember csak úgy poénből tartja a kezében a mobilt, mert hozzá ragadt? Hogy mennyire határtalan a hülyeség ...

De rendben van, akkor egyszerre kell indítványozni a híváslista lekérését is, valamint videokamera felvételt arról, hogy hol is volt az a telefon. Csak mert egyre gyakoribb, hogy ezzel előszeretettel visszaélnek a rend éber őrei. nem ártana most már némi bizonyítási kényszert is bevezetni.

Véleményem # 2012.09.25. 06:40

Poruljárt_Attila

Ha tényleg nagyon figyelsz ott, akkor miért mész át a sárgán és a piroson egyszerre? Nem értem azt sem hogy az előtted lévő miért hibás? Ha azt mondod hogy hátulról tolt valaki bele abba a kereszteződésbe még talán talán, de ez így elég hülyén hangzik. Ha látod hogy az előtted haladó autó bénázik, akkor óvatosságból baleset veszély elkerülése végett inkább állj meg a sárgánál, mint hogy piroson slisszanj át...

még éppen becsúsztam a sárgába, de piros lett, mire sikerült átmennem teljesen

Annyira figyeltél mindenre egyszerre, hogy nem is tudod mit írj most ide le. Egyszer átmentél majd nem mentél át...
De ha bírság nem lesz, kár ezen izélni. Ha meg lenne bírság teljesen jogosan.

Kedves Attila a telefonos téma nálad ott megakadt, hogy a telefonnal csak telefonálni lehet, hívást indítani illetve fogadni. Az fel sem merült benned, hogy a telefonon lehet írni, sms-t, jegyzetet, számológép funkció, idő beállítás, email, internet, kép nézegetés stb... Soroljam még hogy megértsd, miért nincs értelme a hívás lista lekérésnek? A KRESZ a kézben tartott mobil rádió telefont tiltja, vezetés közben.
Na az a butaság amikor valaki azzal védekezik hogy ő pl: csak sms-t írt, nem telefonált...
Szerintem nem élnek ezzel vissza, a hívás lista lekéréssel biztosan állítom hogy ebben a szabálysértési ügyben senki nem fog menni semmire, illetve a hatóság nem fogja lekérni ezért. Képtelenség ember!

Videó kamera felvétel nem szükséges a bizonyításhoz, de egyre elterjedtebb ez is már, hogy megnyugodjon mindenki hogy van bizonyíték, nem csak a rendőr szava van már...

wers # 2012.09.25. 10:57

régen tutira létezett olyan, hogy végszükség
:))) ja, és rohanni kellett a legközelebbi illemhelyre? (bocs, ezt nem tudtam kihagyni)

Nem engem kell meggyőznöd, hogy az a piroson áthajtás önhibádon kívüli és elkerülhetetlen volt.
Az is biztos, hogy sok lámpa úgy van beállítva, hogy ha az első sárga villanásnál nem fékezel, belefutsz a pirosba. De sok gyalogátkelőt is tudok, ahol ha nem lassufutásban kel át a gyalogos, akkor nem ér át zöldön.
Na persze ez nem mentesít a büntetés kifizetése alól.

Poruljárt_Attila # 2012.09.25. 18:47

pedig kihagyhattad volna, mert tényleg erre a helyzetre rá lehet mondani h végszükség, a kéket is kitettem direkt, de ettől még vannak barmok, és képes 1 percig is gondolkodni a kereszteződés közepén h merre menjen. na ezért sikerült már pirosban áttérni ...

Véleményem, a tiedbe meg bele se megyek, kérlek, olvasd el ismét amit írtam, hátha megérted. Igenis kelljen bizonyíték! a rendőr szava hol bizonyíték? akkor az én szavam? szóval elég volt már ezekből a diktatórikus megoldásokból. van kamerafelvétel vagy nincs és téma lezárva. ha meg nincs, akkor kuss van, nem pedig h nem volt szimpi az autós, aztán mondják 8-an h mind látták amint forgolódik a záróvonalon részegen. ebből a mentalitásból elég már örökre.

Véleményem # 2012.09.25. 19:33

A hatóság tagjának kötelessége a jogsértést büntetni, szankcionálni, ezért dolgozik, ezért választotta ezt a hivatást. Nem teljesítmény bérezik, tehát nem ezért büntet, hanem mert kötelessége. Ha hibázik duplán büntetik meg érte, mint az átlag civil embert. Sokkal több forog neki kockán mint mondjuk neked. Ha ismernéd kicsit a munkájukat akkor nem így vélekednél. Lázadsz mint egy kis gyerek, szemben akarsz úszni az árral.
Te a telefonos dologban óriásit tévedsz. Ha ilyen kis piti szabálysértésen fent akadsz, nem bírod felfogni, akkor mit várjon az ember tőled egy komolyabb szabálysértés elkövetésénél...