Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés


Gabicsek # 2011.12.31. 21:56

Ne a nyomozó ügyészségre küld, mert ez nem biztos, hogy bűncselekmény, vagy ha elküldöd, egyben jelezd a területileg illetékes rendőrkapitányság vezetőjének. Azt inkább látom járható útnak.

AlexKirályfi # 2012.01.01. 20:22

Rendben és köszönöm a tanácsot.
Megírom természetesen, csak kérdés, hogy én értesülök-e egyáltalán az ügy végéről vagy belül elsikálják és annyi. Azért arra jó esély van szerintem, hogy ne nagyon álljanak oda többet, így talán elgondokodnak, hogy annyira nem szabályos az úgy.

Azért akartam ügyészségnek, mert ha a kapitánynak küldöm, akkor félő, hogy ezt ők bent elsusmusolják. De akkor megy mindkét helyre, végül is tinta van a nyomtatóban.

Gabicsek # 2012.01.02. 21:12

Nem igazán szokták a kapitányok ezeket elsikálni, leginkább fegyelmit adhatnak, és szoktak is, ha állampolgári bejelentés alapján (főleg fényképpel) szabálysértést követnek el. Küldheted mindkét helyre, de add fel tértivel, ajánlva, a kapitányságnak is iktatni kell és arra reagálni kell majd neked írásban.

Robibakter # 2012.01.26. 12:22

2012. január 18-án az esti órákban kerékpárral közlekedtem Kaposváron. Kerékpárommal szabályosan várakoztam egy közlekedési lámpánál kerékpár úton a zöld jelzésre. Eközben egy rendőrautó állt meg előttem, majd mellém kanyarodott és igazoltatásomba kezdtek a járőrök annak alapján, hogy ők úgy látták, hogy én állítólag az igazoltatás helyszínétől több száz méterre szabálytalan módon nem a kijelölt helyen át mentem át. Ezt nem ismertem el az igazoltatáskor. Konkrét tettenérés az általuk vélt szabálysértés közben nem történt, mert nem az általuk megjelölt helyen állítottak meg! Feljelentettek! Panaszt tettem, így a 2004. évi CXL. törvény 29§ (1) bekezdése alapján hivatalból közigazgatási eljárás indult, rendőri intézkedés elleni panasz miatt. Igazoltatásom során fénykép és videó felvételt nem mutattak be, arról hogy valóban elkövettem azt amivel megvádoltak. Az általuk vélt cselekményt nem ismertem el és nem ismerem el.
Mit tehetek, mik a jogaim?
Miből áll egy ilyen eljárás?

Bzsozso29 # 2012.02.02. 10:56

Tisztelt cím.
A következő történt velem. Összütköztem egy másik személygépkocsival. Nekem volt elsőbbségadás kötelező táblám, ő jobbról kanyarodott. Volt rendőri helyszínelés. Megállapították, hogy a másik fél levágva az ívet, túl szűken akart fordulni. Én a táblánál lassítottam majd előrébb araszoltam mert nem volt belátható az útszakasz. Az ütközéskor én még a saját sávomban tartózkodtam, előre még volt 1.5 méter helyem, ballra kevesebb, mert a fel nem festett felezővonal mellé húzóttam. A szakértő megállapítása szerint igaz hogy a sávomban voltam, de nem kellett volna anyiran középre húzódnom! 50-50%-ban vétkesnek állapította meg az esetet. Én úgy érzem nem szegtem meg a kressz szabájokat. A fellebbezést fontolgatom. Ha fellebbezek, akkor ugyanez a szakértő fogja még egyszer felülbírálni az ügyet, vagy valaki más? Választhatok szakértőt én is? Úgy tudom bíróságra adják az ügyet, ha kifogással élek.
Az autómban kb:150.000 ft az anyagi kár. Megéri ezért nekem pereskednem? Pláne egy rendőrségi szakértővel?
Válaszukat előre is köszönöm.

guba" # 2012.02.02. 15:21

A szakértő a ténykérdésekben dönt, nem a felelősség kérdésében. Ha nincs elég hely a bekanyarodáshoz, akkor meg kell állni.

Véleményem # 2012.02.02. 20:39

fellebbezhetsz, lehet lesz másik szakértő, meg mindenféle független akármi, de 50-50-nél jobbat lehet nem hoznak ki... Próbáld meg, de ez a döntés korrektnek hangzik.

gerbera317 # 2012.02.02. 21:33

Számomra egyáltalán nem tűnik korrektnek!
A leírtak alapján itt nem elsőbbség meg nem adásáról van szó, hanem arról, hogy a bekanyaradó autó a balra kisívben történő kanyarodás miatt gyakorlatilag az ellenkező menetirányú forgalmi sávba kanyarodott be, és ott összeütközött az onnan szabályosan érkező járművel. Mivel a bekanyarodás már megtörtént, szó sem lehet az elsőbbségi viszony vizsgálatáról!
A KRESZ is egyértelműen fogalmaz: 30. § (3) A járművel másik útra - ha közúti jelzésből más nem következik - (...) balra nagy ívben kell bekanyarodni, úgy, hogy a jármű a bekanyarodás után a menetirány szerinti jobb oldalon maradjon. Ha a szakértő azt állapította meg, hogy te a sávodban maradtál, akkor már csak az a kérdés, hogy a szembe jövő autó mit keresett ugyanabban a sávban. Nos, ha a KRESZ szerint semmi keresnivalója nem lehetett ott, és akkor szó sem lehet 50-50 százalékról. Szerintem fellebbezz, de bízd a dolgot szakemberre!

Véleményem # 2012.02.02. 21:40

Nehéz ezt innét megállapítani. Lehet hogy ott helyszínen nem így látták, meg a szakértő is mást állapított meg.
Megint csak az egyik oldalt ismerjük, a másik fél lehet hogy mindennek az ellenkezőjét állítja.
Fellebbez, ha te úgy látod megéri...

Bzsozso29 # 2012.02.04. 11:33

Köszönöm a válaszokat. Úgy döntöttem, fellebbezek. Kikértem az ügy dokumentumainak másolatát, és a helyszini rajzon egyértelműen látható az én pozicióm az ütközési pontnál. A saját sávomban vagyok, 1,4 méterre, az út végétől.Úgy érzem, ezzel a helyszinrajzal bizonyítani tudom vétlenségemet.

gerilege # 2012.02.07. 15:59

Gondolom elsőbbségadás tábla volt, és nem stop tábla, és nem volt semmi útburkolati jel.
Mozgott az autód, amikor az ütközés történt? Ha igen, akkor szerintem korrekt az 50-50%, sőt. Ha nem, akkor meg lehet próbálni. Ha én biztos lennék benne, hogy a saját sávomban álltam, és nekem jöttek, valószínű én is belevágnék.

guba" # 2012.02.07. 16:47

Buszok, kamionok sokszor nem tudnak a saját sávjukban maradva bekanyarodni egy-egy utcába. A kanyarodónak kell megítélnie, hogy van-e elegendő helye a művelethez, és ha nincsen, akkor meg kell állnia. A szabálytalanul, vagy műszaki okból álló autónak sem mehet neki.

Véleményem # 2012.02.19. 01:12

mendelenyiroda

Meg lett állítva az eset után? Tudott róla akkor?
Nem kötelesek fényképpel igazolni hogy volt szabálysértés. Vaktában nem küldözgetnek bírságokat.Ha nem az ismerősöd követte el, akkor lehet rossz címre ment a bírság vagy elírták a rendszámot.

Ha a helyszínen nem állították meg, akkor nem értem ezt az egészet. Vagy pontosíts, vagy tényleg rossz helyre mehetett a bírság.

Véleményem # 2012.02.19. 14:10

Ha jól tudom akkor ez egy olyan közigazgatási bírság, ami után mindenképpen meg kellett hogy állítsák az autót. Ha ez nem történt meg akkor nem valószínű hogy elkövetett bármit. Írjatok vagy keressétek fel azt a szervet ahol kiszabták ezt a bírságot. Éljetek panasszal.

Tudomasom szerint csak személy szerint a szabalysertöt lehet büntetni, aki valoban szabalyt sertett nem?

Tilosban parkolásnál, az autó tulajt büntetik, mert ott csak rendszám van.
Akkor nevezik meg az embert ha meg lett állítva egy szabálysértés elkövetése után.

A fotó az nem kell ennél a bírságnál.

szabolcs75 # 2012.02.20. 12:58

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni önöktől. Történt ugyanis, hogy a feleségem hazafelé tartott az autónkkal, és egyszer csak az autó megállt. Se kép, se hang. Nem indult, nemvolt gyújtás, semmi. Nem elősször fordult már ez elő, egy korábbi baleset maradványa, hogy a főbiztosíték leold. Ezt a párom nem tudja megjavítani, de szerintem nem lenne ezzel egyedül. Amennyire tudott félreált az út padkára. Igaz hogy egy megállni tilos tábla hatálya alatt, ami az útpadkára is kiterjed. Mivel az elakadásjelzőt sem lehetett működtetni, annyi hibát követett el, hogy az elakadás jelző háromszöget nem tette ki, de ez tudtommal lakott területen belül nem is kötelező. Elment az egyik közeli ismerősünkhöz segítséget kérni, kb.10 percig volt az autó gazdátlanul. Ezt követően hazahúzták, én pedig kicseréltem a biztosítékot, és ment tovább az autó. Mai nap pedig kaptuk a leveletv alamint a 30000Ft-os csekket, a szabálytalan parkolásról. Azt szeretném kérdezni hogy ebben az esetben volna-e esélyünk a fellebbezéssel, és műszaki hibára való hivatkozással, vagy ezt a békát, sajnos le kell nyelnünk.

Válaszukat előre i sköszönöm.

Tisztelettel: szabolcs75

Véleményem # 2012.02.20. 15:19

szabolcs75

Lehet, hogy egy próbát megér...
De ezt bizonyítani nehéz, szerintem a végén ezt le kell nyelnetek sajnos.

Gabicsek # 2012.02.21. 11:52

KRESZ táblával védett területhez (pl. megállni tilos) semmi köze a parkolóőrnek, a parkolóőr a kijelölt parkolóknál büntethet csak.
Ez vagy közterület-felügyelői, vagy rendőri ellenőrzés volt. Szerintem Vas megyei Rendőrfőkapitányság szabott ki közigazgatási bírságot.

Gabicsek # 2012.02.21. 11:53

De ettől függetlenül, nem sok remény van, hogy fellebbezés esetén megváltoztatják. Lehet, hogy a háromszöget legalább a hátsó üveghez nem ártott volna kitenni, habár szerintem akkor is megbüntettek volna, mivel ezt bárki eljátszhatná, ha ott akar megállni.

Véleményem # 2012.02.21. 16:16

Gabicsek arra gondol hogy ott bírálják el, oda megy az összes ilyen bírság.

Véleményem # 2012.02.21. 16:27

mendelenyiroda

Javítom magam. Előfordulhat ilyen szituáció a közigazgatási bírság esetén. Nem kell ahhoz rendőr hogy büntessen.
Ez a bírság úgy is lehetett hogy, kamera felvetél alapján valaki vissza nézte, és ezek után indított eljárást. Vagy úgy is hogy többen látták és tanuk vannak rá.
Ebben az esetben van az hogy rendszám alapján csak a tulajt tudják büntetni, azért kapott bírságot.
Ha ezek alapján úgy gondolod, hogy jogtalan, akkor kérhettek egy bizonyítási eljárást. Ekkor ki fog derülni hogy mi alapján szabták ki a bírságot.

Gabicsek # 2012.02.21. 19:36

mendelenyiroda!

Ha ha Vas megyei Rendőrfőkapitányságtól jött (elvileg onnan jöhetett, ha közig. bírságról beszélünk), a honlapjukon az ügyszám és rendszám beírásával meg lehet tekinteni a fotókat.
Közig. bírságnál mindig kell lenni fényképnek.
Teljesen mindegy, ki vezette az autót, a bírságot a jármű tulajdonosával/üzembentartójával szemben szabják ki. Nem érdekli őket, ki vezette a kocsit.

Shohat78!
Ahogy Véleményem is írta, onnan tudom a Vas megyét, mert csak ők szabnak ki közig. bírságot.

Gabicsek # 2012.02.21. 19:41

Egyébként biztos készült fényképfelvétel, anélkül közig. bírságot nem szabhatnak ki.

Véleményem # 2012.02.21. 20:41

Nem arról van szó hogy kit vádolnak. Nyilván fényképpel lehet bizonyítani hogy valaki elkövette ezt a szabálysértést. Ha nem az üzembentartó volt, mert a hatóság csak annak tudja kiszabni, akkor járj utána hogy kivezette abban az időben az autót. De a képeket ki lehet kérni, és megtudod hogy miről van szó pontosan.

Gabicsek # 2012.02.23. 22:18

ugy tudom, csak azt büntethetik aki elkövette a szabálysértést. Nem ? a saját családtagját meg nem köteles szabálysértéssel vádolni. Nem így van?

Közig. bírságnál nem így van. A gépkocsi tulajdonosának/üzembentartójának küldik a büntetést. Mondhatja a tulajdonos, hogy nem ő, hanem xy vezette a kocsit, de azt nem mondhatja (mint a szabálysértési gyorshajtásoknál), hogy mivel közvetlen hozzátartozója vezette, nem mondja meg, ki volt az.
Tehát, ki kell fizetni.

Cs@bex # 2012.02.28. 19:41

Udv!

Lenne egy kerdesem. 2011 dec 5-en tilosban parkoltam, egy varakozni tilos tabla volt viveve kszk 8-20-ig. V ker. rendorkapitanysag keresett szemelyesen, de dolgoztam, igy nem ertek el. A szelvedomre volt teve egy cetli, hogy On tilosban varakozott, ezert feljelentem volt bekarikazva. Az a kerdesem, hogy nem 60 nap all a rendelkezesukre, hogy ertesitsenek az ugyrol? Ugyanis ma (2012-02-28) kaptam az ertesitest (tegyek tanu vallomast ki vezetett, adatokkl, es kuldjem vissza) ami nem mai hanem 2012-02-13 datummal kelt. A 60 nap boven lejart... Ha rendorkapitanysag jelent fel, akkor rajuk vonatkozik-e ez? Ha igen, akkor hol panszkodhatok emiatt? Naluk, a feljelentonel, vagy a VIII. ker. (kozponti szabalysertesi osztaly), mert az ugy oda lett atkuldve, es ok intezik. En korabban nem irtam ala semmit, hogy elismerek valamit, vagy ilyesmi... ez az elso hivatalos papir ami erkezett ez ugyben. Koszonom elore is valaszukat. Udv!