Közlekedési szabálysértés miatti feljelentés


kalaszka # 2013.06.06. 17:02

Tisztelt Jogifórum!

Motoros futárként dolgozom egy ideje. Pár napja 50cm2 robogóval behajtottam a Váci utcába (sétáló utca). A kulcsot kihúztam a motorból, majd lábbal hajtottam tovább a motort. Egy kedves rendőr látta a történteket, odajött hozzám és 30.000ft-ra büntetett. Már 3 éve van jogsim és még semmi büntetést nem kaptam. Ilyen esetben mekkora a minimális/maximális büntetés összege? Esetleg mivel lábbal hajtottam a segédmotoromat lenne esélyem fellebbezni? Bármilyen hasznos válasznak örülnék!

Köszönettel, Kalaszka

Véleményem # 2013.05.23. 09:42

aces

Amíg se bírság se határozat nem jön ezzel kapcsolatban addig aludj nyugodtan.
A mondandód hosszan magyarázod de nem derül ki az ami a topic témája, hogy közlekedési szabálysértés miatt feljelentés történt....
Ha nem történt semmi akkor nincs miről beszélni.

aces # 2013.05.22. 16:20

Sziasztok!

Olyan kerdesem lenne, hogy a mai napon Bp, Izabella-Podmaniczky saroknal atmentem a piroson.
Troli mogott mentem es hat kozel a trolihoz, hogy hogy meg idoben atmenjek En is de mire a troli takarasabol meglattam a lampat sarga volt, mikor atmentem alatta akkor piros. Na most satu feket nem akartam nyomni mert mogottem eleg kozel jott a masik igy inkabb atmentem. Lehet ez egy erv, vagy tok mindegy atmentem a piroson aztan ennyi?

koszike

Véleményem # 2013.05.21. 09:17

Tiszu

Lesz egy pénzbírság, valamint írnak egy felterjesztést ( kivonási javaslatot ) az illetékes járási hivatalba, hogy vonják ki a forgalomból az autódat. Ez fog történni, aztán így autókázz tovább.
Visszamenőleg nem kell kifizetni semmit...
Ha nem használod az autót, inkább vonasd ki a forgalomból ideiglenesen... de a feljelentés után megteszik ezt neked szerintem már a járási hivatalban.

Lilla70

Nem vonják be a jogsit. Pénzbüntetés meg némi kártérítés. Gondolom 8 napon belüli lett a sérülés...

Lilla70 # 2013.05.17. 07:52

Sziasztok!

Tegnap sajnos Budapesten az elsőbbségadás elmulasztása miatt közlekedési balesetet okoztam. Mindkét autó sérült és a másik félhez mentőt hívtak, mert meghorzsolta a karját (de nem súlyos a sérülése).
A rendőr szabálysértési feljelentést tett. Természetesen elismertem a vétséget. Régóta van jogosítványom és eddig semmi ilyen ügyem nem volt.

Nagyjából ilyenkor mekkora büntetésre számíthatok? Bevonhatják vajon a jogosítványomat is?

Tiszu # 2013.05.16. 22:54

Lenne egy olyan kérdésem,
Van egy autó a nevemen amit nem használok, az autó teljesen rendben van, kivéve a kötelező biztosítás hiányzik róla 2012 szeptemberétől. Sajnos a napokban közlekednem kellet vele és megállított egy rendőr és feljelentett. A kérdésem az lenne hogy a pénzbírságon kívül, visszamenőleg ki kell fizetnem a biztosítást akkor is ha én nem akarok rá biztosítást kötni, és hogy milyenféle büntetésre számítsak. köszönöm

Véleményem # 2013.05.16. 12:41

Az előéleti pontokat nem tudja a bíró eltörölni, sem megváltoztatni vagy egyéb. Ez egy fix dolog ami ezzel a bírsággal együtt jár, ez a szabálysértés ennyi előéleti pont. Nem tudsz vele mit kezdeni.

Maki75 # 2013.05.15. 06:45

A következő kérdésem lenne:

Közlekedés rendjének megzavarása miatt kaptam ötvenezer forint pénzbírságot és három hónap vezetéstől eltiltást. Fellebbeztem, majd tárgyalást kértem. a tárgyaláson a bíró a vezetéstől eltiltást mellőzte. Hónapokkal később megkaptam az erről szóló végzést, majd pár héttel később a rendőrségtől egy levelet, hogy adtak 6 büntető pontot, ugyanezen szabálysértésre (több mint egy év is eltelt az esemény óta). Ezt megteheti a rendőrség? Hiszen a jogerős végzésig fel sem merültek a büntető pontok, az ez helyett adható vezetéstől eltiltást a bíró mellőzte, nem pedig pontokra váltotta, ez fel sem merült a tárgyaláson, sem pedig előtte.

tothvili # 2013.03.07. 15:47

Gerbera317, Te gyakorlott vagy az eljárások menetében, tudsz tanácsot adni?

Panaszt tettem a közterület-felügyelői intézkedést követően a helyi rendőrségnél, a Kresz 40.§(5) miatt került 15.000 forintos bírság a kocsimra.
Két hónap után jött meg a rendőrségi határozat, mely ellen 15 napon belül fellebbezhetek.
A határozat elutasította a panaszomat. Viszont nem találtam benne semmi rendelkezőt, tehát, hogy mi is a teendőm, vagy mi fog következni.

  • Ezek után visszakerül a közterület-felügyelethez az ügy?
  • Vagy a rendőrség folytatja tovább?

Gőzöm sincs...

zozo7703 # 2013.03.06. 16:54

Sziasztok!

Először is többeteknek is köszönöm a segítséget. Szeretném veletek megosztani, hogy mai napon átvettem a levelet a piros lámpa miatt. Megszüntették az eljárást, mert nem igazolható, hogy piros lámpán hajtottam be a kereszteződésbe, és további eljárás folyamán sem lenne igazolható. Nem gondoltam, hogy 2 rendőr állításával szemben lehet igazam, de győzött az igazság! Egyébként ebből azt a következtetést vontam le, hogyha nem a hátad mögött van a rendőr, vagy nincs fénykép, simán kidumálható, hiszen akár piroson is behajthattam volna, és ezzel a történettel akkor sem büntettek volna meg.Ismétlem, tényleg zöld volt, gyerekkel nem mennék bele pirosba.

Köszi még1*.

gerilege # 2013.02.20. 14:03

Szerintem ha nem mentél át a másik sávba, akkor nem követtél el szabálysértést. Persze lehet, hogy ők látnak valamit, amit én nem, de amíg ki nem derül, hogy szerintük mit követtél el, addig nehéz találgatni, hogy mi lehet a következmény.
Mindenesetre ha elmarasztalnának, akkor pénzbírság várható, a köteleződ pedig fizeti a többi kárt.

vrossi # 2013.02.20. 11:55

Ennyi van az idézésen: Közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt folytatott szabálysértési ügyben tartandó meghallgatásra eljárás alá vont személyként idézem.

gerilege # 2013.02.20. 10:01

Van a papíron valami bekezdés vagy paragrafus hogy milyen ügyben folyik a szabálysértés, azaz a KRESZ melyik pontjának megsértésére hivatkoznak?

vrossi # 2013.02.19. 19:16

Esett az eső, már szürkült, nem mentünk gyorsan, ezért sikerült megállni úgy, hogy nem történt semmi (gondoltam én). Az útnak ezen a szakaszán nagyon szűkös a hely a külső sávban a parkoló autók miatt. Ha átmentem volna a másik sávba össze kellett volna ütköznünk. Gondolom meghallgatnak mindkettőnket és utána majd az illetékesek döntenek. Igazából azt szeretném tudni, hogy ha engem hoznak ki hibásnak, mire számítsak? Pénzbírság, fizethetem a kárt az autókban, vagy van még valami?

gerilege # 2013.02.19. 16:43

Szerintem ha így történt, ezt egy az egyben el lehet mondani. Egy gyenge pontját látom a történedednek, ami miatt nem annyira egyértelmű a kimenetel. Ahogy elmondod, félrehúztad a kormányt, hogy ne kapd telibe (aztán mégis meg tudtál állni, és a sávodban maradtál). Ha fel sem merülhetett volna a melletted/mögötted levőben, hogy esetleg átmész a sávjába, akkor valószínű, hogy benned sem merül fel, hogy jobbra húzz, tehát azért valami csak volt itt. Nem mondom, hogy ezt várni lehetett, vagy hogy jól csinálta, ezt ennyiből nem lehet megmondani. Sokszor túlreagálják az emberek a potenciális veszélyhelyzetet, te voltál ott, te emlékszel, hogy volt a dinamikája az egésznek.

vrossi # 2013.02.18. 21:41

Segítséget szeretnék kérni az alábbi üggyel kapcsolatban: személyautómmal haladtam hazafelé a két sávos út belső sávjában, amikor az előttem közlekedő autó váratlanul fékezett, sikerült megállnom (én is fékeztem és egy kicsit félrehúztam a kormányt, hogy ne telibe kapjam a hátulját, de a sávomat nem hagytam el), nem ütköztem vele és a mögöttem haladó sem csúszott belém, haladtunk tovább. Néhány méterrel odébb be is fordult balra egy utcába (nyilván ezt kereste). Kb. egy óra múlva ért a váratlan meglepetés, amikor rendőrök csengettek a lakásomon, hogy balesetet okoztam. Kiderült,hogy a külső sávban egy autó, aki valahol mögöttem haladt, azt hitte, hogy sávot fogok váltani és elrántotta a kormányt és egy amúgy szabálytalanul parkoló autót megkarcolt. Látta a rendszámom egy részét,így azonosítottak a rendőrök. Most kaptam egy idézést meghallgatásra, mint kisebb fokú szabálysértés elkövetője. Mit csináljak? Én nem láttam, érzékeltem az egészből semmit, nem mentem neki az autónak, a sérülés az autón annyira minimális, hogy nem volt csattanás, stb., amit észrevehettem volna. Milyen büntetést várhatok? Köszönöm előre is a segítséget.

Véleményem # 2013.02.16. 00:25

hometheater

Jó lenne tudni mi szerepel azon a csekken, illetve a hozzá adott másod példányon. Biztos a 40 ezer?

  1. Akár... ( ha nem fixes akkor 50 ezerig szabadon adhatnak csekket, ha fixes akkor adott az összeg, ha ismételt elkövetésről van szó akkor a fix összeg duplázódik, ha pedig úgy van akkor 70 ezer is lehet akár egy bírság )
  2. Elmúlt 18 éves vagyis betöltötte tehát büntethető... a többi már egyéni probléma sajnos. A csekkre van 30 napja.

A csekket nyilván alá írta sok mindent nem lehet tenni.

gerilege # 2013.02.15. 15:56

Igen, természetesen a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértést megvalósítja a KRESZ alapján, de a nevesített "vasúti átjárón áthaladás szabályainak megsértése" szabálysértést a szab. tv-ből, aminek nagyobb a tétele, azt csak a a járművezető vagy állathajtó tudja szerintem.
És a szab. rendelet, ami nevesíti a büntetési tételeket, az nem 40.000-et mond a a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése NEM nevesített esetére.

gerbera317 # 2013.02.15. 15:30

A büntetési tételt még nem találtam meg, de maga a szabálysértés megvalósult:

KRESZ 19. § (1) A vasúti átjáró biztosítására szolgáló jelzőberendezések: a fénysorompó, a félsorompó és a teljes sorompó.
(6) A továbbhaladás tilalmát jelzi, ha

  1. az – egyedül vagy félsorompóval együtt alkalmazott – fénysorompó villogó piros fényjelzést ad;
  2. a fél-, illetőleg a teljes sorompó rúdja mozgásban vagy lezárt állapotban van;
  3. a teljes sorompót kiegészítő berendezés [(4) bek.] hang- vagy fényjelzést ad.

(8) A továbbhaladást – a 39. § (1) bekezdésében foglaltak megtartása mellett – engedélyezi

  1. a fénysorompó villogó fehér fényjelzése,
  2. a teljes sorompó rúdjainak nyitott helyzete, feltéve hogy sorompót kiegészítő hang- vagy fényjelző berendezés jelzést nem ad.

Még annyit, hogy a "továbbhaladás" szó előfordulását vizsgálva egyértlemű, hogy azon nem csak a járművek továbbhaladását kell érteni, hanem a gyalogosokét is.

gerilege # 2013.02.15. 10:05

Én nem vagyok a szabálysértési tételek fő tudora, de nekem úgy tűnik, hogy gyalogosként a 2012. évi II. törvény 222-ben nevesített szabálysértését nem valósítja meg, csak az általános 224-et, így a 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet szerint a helyszínen 10e-re, csekken 20e-re lehetne büntetni, 40e-re semmiképpen.

hometheater # 2013.02.14. 18:59

Sziasztok!

A mai nap folyamán egy gyalogosan közlekedő ismerősömet 40000Ft helyszíni bírság kifizetésére kötelezték (sárga csekk formályában).
Az eset egy vasúti kereszteződésben történt. Csak tőszavakban: piros jelzőfény, sorompó az úton lent, Ő megállt a járdán és megvárta mí elhalad a vonat. Ezután sajnos nem várta meg a fehér jelzést (amit szerintem Ő a járdáról nem is igazán láthatott), hanem a sorompó felemelkedése közben (elmondása szerint min 70 fogban állt már a sorompó) átsétált a síneken. Ezután 3 rendőr az út túloldaláról odasietett és megbírságolta, és mint kiderült reggel egy idős bácsit abban a kereszteződésben elütött a vonat, ezért vastagon fogott a tolluk.

  1. Tényleg ki lehet szabni 40000 Ft-ot egy ekkora vétségért?
  2. Ismerősöm egyetemista diáklány, ha egyszerűen nem tud farzsebből előhúzni ennyit pénzt mit lehet tenni?

A segítséget előre is köszönöm! :)

tothvili # 2013.02.11. 08:58

Gerbera317:
Értem, köszi.
A tárgyaláson szóba sem került, hogy azt kellene bizonyítanom, hogy a megállás után azonnal elkezdtem a jegyvásárlást.
A felperes sem kérte ezt a bíróságtól.
A három bíró sem jelezte ezt korábban, csak a jogerős ítéletből derült ki...

Abban igazad van, hogy a rendőrrel nem kekeckedünk.
Borsgának szerencséje volt és a bíróval is....

gerbera317 # 2013.02.10. 21:35

Vili,

A te 3 perces parkolójegyes történeted más. Ott nem tudtad kétséget kizáróan bizonyítani, hogy az adott helyzetben úgy jártál el, ahogy az tőled elvárható volt, és nem tudtad bizonyítani a parkolótársaság munkatársának rosszhiszeműségét sem. Ezt már kitárgyaltuk ott.

Borsga esetében a rendőrök látni véltek valamit, és esküvel tanúsították, hogy az úgy is volt. Csakhogy Borsgának volt egy okirati ellenbizonyítéka, amit a rendőrök nem tudtak megdönteni, és az egyéb körülmények is mellette szóltak. A rendőrhatóság csak azért ment bele a szopatásba, mert Borsga visszatámadott, és a rendőröknek tetszett ez a pofozkodás, míg a bíróság csak a tényeket vizsgálta.

Ahogy írtam, a bíróság nem határozhatott volna másként. De nálad sem, azzal, hogy nem ártott volna, ha az indoklás nem iratellenes.

Véleményem # 2013.02.10. 21:27

Bíró függő...

tothvili # 2013.02.10. 19:52

Borsga, látod, ennyit számít a kitartás és a korrekt bíráskodás.

Gerbera írta: "Ki meri azt állítani ezek után, hogy a magyar bíróság korrupt és elfogult??? Három rendőr tanúvallomása is kevés volt ahhoz, hogy rádbizonyítsák a bizonyíthatatlant."

Talán emlékszel a három perces parkolójegyre, nos ott a felperes bizonyítási terhe ellenére a három bíró bizonyítottnak látta azt, hogy már korábban leparkoltam és csak későbben váltottam meg a jegyet.

Szóval a bíróság csak bizonyos esetben korrupt és elfogult, általánosságban ez nem jelenthető ki.