Külföldi rendszám-magyar vezető


Mohács # 2012.05.29. 07:08

A Vasnépe-cikk egy másik oldalról:

http://gepnarancs.hu/…l-hazankban/

k.kormos # 2012.05.28. 21:38

Fantomas1

...elfogadva...

Fantomas1 # 2012.05.28. 20:45

Jogos... nálad a pont. Kicsit felületesen olvastam, bocs!

k.kormos # 2012.05.28. 20:36

Fantomas1

"asszem ezt neked kell jobban tudnod. Abban az országban, ahol többnyire élsz, ott kell utánajárni, hogy kaphatsz-e lakcímigazolást."

Te csak irsz vagy ertelmezel es olvasol is ???... "kulföldi cim" bejegyzes a MAGYAR LAKCIMKARTYAN MIUTAN KIJELENKEZTEL A MAGYARORSZAGI LAKCIMEDRÖL...kapis???? ne keverd bele a kulföldön kapott lakcimigazolast...amit a rendör leszarhat ha nincs forditas meg anyja neve harom peldanyban lepecsetelve,hitelesitve...

Fantomas1 # 2012.05.28. 19:12

k.kormos,

asszem ezt neked kell jobban tudnod. Abban az országban, ahol többnyire élsz, ott kell utánajárni, hogy kaphatsz-e lakcímigazolást.
Angliában pl. ilyen nem létezik,( pontosabban általában jogsival, vagy közüzemi számlával igazoljuk a címünket) Németországban -ahogy írták itt néhányan- van lakcímnyílvántartó és igazolást is ad annak, aki ott él.

k.kormos # 2012.05.28. 09:09

StefanAti

Köszi az infot. Csak kerdeznem hogy többen irtak mar arrol hogy nekik van "kulföldi cim" lakcimkartyajuk, ezt hogyan lehetseges, hogyan tudtak megkapni? (speciel en nagyobb biztonsagban ereznem magamat ha lenne ilyen flepnim...mert az ut szelen a szerv azt mond amit akar, igy viszont lenne valami a kezemben ami az EN bizonyitekom...)

farr727 # 2012.05.27. 19:43

Mohács: köszönöm

dNver: természetes és magyar lakcimmel rendelkezö személyként én vagyok az üzembentartó, de lévén céges autóról van szó ami nem az én tulajdonom, nem kezdeményezhetem a magyarországi forgalombahelyezést.

Nem a saját cégemnél vagyok alkalmazott, hanem egy nagy multinál vagyok kis fogaskerék...ezt az esetet sajnos nem veszi figyelembe a jogszabály.

StefanAti # 2012.05.27. 17:59

k.kormos

A ijelentkezés kb fél óra. A rendszerből azonnal törlik a címed, nincs átfutási ideje.

Az okmányirodában be kell jelentened (mint lakcímváltozás). Ott a helyszínen elveszik a magyar lakcímkártyád (nem kapsz olyat amin az szerepel, hogy külföldi lakcím), a személyi igazolványod pedig visszaadják, de kilyukasztják, úgyhogy elveszíti érvényességét.... Tehát marad az útlevél meg a jogsi...

Választhatsz, hogy a rendszerben nyilván legyen e tartva a külföldi lakcímed vagy ne szerepeljen semmilyen cím...

Hogy miben okoz hátrányt? ha van magyar bankban számlád, akkor előtte menj be és jegyeztetsd be, hogy nincs többet személyid és lakcímkártyád ezért útleveled vagy jogsit fogadjanak el.
Tulajdonod attól még lehet itthon, bár ha ügyintézésre kerül sor nem tudom hogy mennyiben okoz problémát a lakcímkártya és személyi hiánya.....

Mohács # 2012.05.27. 11:23

farr727

Az "aktuális" folyamatábra az alábbi cikk mellékleteként érhető el:

http://totalcar.hu/…zamtorvenyt/

k.kormos # 2012.05.26. 18:32

Kerdesem a következö:
Milyen hatrannyal jar ha kijelentkezem a sajat tulajdonu lakasombol emiatt a BOSZORKANYULDÖZES miatt. OK akkor legfeljebb nem szavazhatok, lelkuk ra (amugy is kulföldön elek mar sok eve) de milyen hatranyok erhetnek meg a kijelentkezes miatt ???? Az önkormanyzatnal azonnal kiadjak a "KULFOLDI CIM" kartyat??? es mennyi idö alatt fut at a rendszeren hogy törlik az addigi magyar lakcimem hogy nyoma se maradjon...??? Van valakinek barmilyen szemelyes tapasztalata ezekkel kapcsolatban???
Nagyon szomoru hogy ilyeneken kell gondolkozni 2012-ben az europai közössegen belul mert par debil jogszabaly teljesen ellentmond az EU adta lehetösegeknek...

dNver # 2012.05.25. 18:20

Amennyiben Ön az üzembentartó az okmányirodában tudja meg, hogyan lehetne a járművet származás ellenőrzési nyilvántartásba venni. Ez gyakorlatilag a forgalomba helyezés kezdeményezésének minősül, tehát üzemben tartóként sem vonható felelősségre.

A jármű vezetéséhez szükséges iratokat gondolom már tudja.

farr727 # 2012.05.25. 13:11

Egy korábbi cikkbe be volt linkelve az igazoltatási diagramm, azaz milyen kérdések mentén igazoltat a rendör. Segitene valaki megtalálni?

Ma voltam a konzulátuson és nem biztattak:

  • céges autóm van
  • az én nevem van a forgalmiban (én vagyok az üzemeltetö)
  • Németországban dolgozom, ott élek életvitelszerüen
  • van magyar lakcímem

Ezek után nem fogja érdekelni a rendört a munkáltatói igazolásom, a papír, hogy céges autóval járok és a lakcimbejelentö sem.

Azt tanácsolták a konzulátuson, hogy szüntessem meg a magyar lakcímemet. Ez állítólag a személyi igazolvány leadásával jár.

Járt más is így?

Nyilvánvalóan nem vették figyelembe azt a konstrukciót, hogy a céges autónál a forgalmi az alkalmazott nevére szól.

üdvözlettel

Fantomas1 # 2012.05.25. 13:11

Őszikék57,

Az autó sorsát ott kell elrendezni, pl. forgalomból kivonatni, külföldre eladni, bejelenteni a külföldre végleg kivitelt stb.., ahol, amelyik országban regisztrálva van.
A papírjait megtartva ezután otthon darabonként vagy egészben értékesíthető.

Őszikék57 # 2012.05.24. 16:21

Kedves Fórumozók!

Azoknak a segítségét kérem akik tudják pontosan mi a teendő, vagy jártak hasonló cipőben.
Van egy személy, aki 5 éve kint dolgozik külföldön. Vásárolt ott egy személygépkocsit. Most azt tervezi, hogy véglegesen visszatér Magyarországra. A hazatérését ezzel a kint vásárolt autóval tervezi. Itthon nem szeretne az autónak magyar rendszámot, hanem értékesíteni szeretné alkatrészként.
Mi ennek a törvényesen járható útja, illetve mi a tendője hazaérkezés után. Vagy még előtte.
Előre is köszönöm mndenkinek, aki valamilyen formában segíteni próbál.

Peti0711 # 2012.05.24. 09:25

Szia Tiara!

Mint itt sokan, én is úgy gondolom, hogy elég a munkaszerződés / munkáltatói igazolás, de a cikk alapján, amit Mohács linkelt, érdemes lefordíttatni magyarra.
Bár ezzel szerintem csak a törvény autóvezetői része alól mentesülsz, az üzembentartó még mindig nem oké. Gyakorlatban ezt legtöbbször nem vizsgálják külön, de mi van, ha az egyszerű rendőrnek éppen olyan hangulata van...
Ezekre azt a megoldást találtam, hogy írtam magamnak egy finn és magyar nyelvű munkáltatóit, amit a cégnél aláírattam, lepecsételtettem. Van egy angol nyelvű lakcím-igazolásom is amivel nem biztos, hogy sokat érek, de külföldi rendszámú autót már tuti vezethetek.
Saját autóval megyünk haza, ezért megkértem egy finn barátomat, hogy legyen addig az autó üzembentartója. Ez kb. 10€-ba került és negyed óra alatt elintéztük, gondolom Ausztriában sem bonyolultabb. Így már az autó is rendben van, az üzembentartónak nincs magyarországi lakcíme.

Sinclair # 2012.05.24. 07:16

Régen jártam már itt, de közben vissza mentem külföldre, de elég sokat kocsikáztam Pestről Ózdra vissza stb., de szerencsémre még a sorból se szedtek ki.
Az előző témához csak annyit, hogy még most jön igazán a nyár és majd néz a sok külföldi, hogy mi folyik itt utána meg lesz véleményük Magyarországról zaklatás stb.

Mohács # 2012.05.24. 04:05

Elképesztő! Meddig kell hasonlókat olvasni?

http://www.vasnepe.hu/…ett_a_birsag?…

Tiara80 # 2012.05.23. 22:12

Tiara vagyok és érdeklődni szeretnék!

2010.11.12-én a okmányirodában bejelentettem az ideiglenes külföldön tartózkodást majd Ausztriába költöztem! Természetesen erről a papírom megvan!
Itt élek dolgozom, hivatalosan! 1-2 hónapja vásároltam 1 autót aminek a rendszáma osztrák!

Szeretném megkérdezni (mert a jövő héten haza utaznék látogatóba pár napra) nekem is le kell fordíttatni az itteni lakcímbejelentéséi papíromat meg a munkaszerződésemet vagy elég amit anno 1992. évi LXVI. törvény 26 § törvény alapján megtettem mint bejelentés az ocsmányba?!

Várom válaszukat!

Tisztelettel Tiara

titokka # 2012.05.21. 16:54

Lakóhely igazoláshoz kell a tv. szerint:

"Amennyiben a külföldi okiratot nem az OFFI, magyar konzuli tisztviselő, vagy cégirat esetén szakfordító vagy szakfordító-lektor fordította le, a fordítást hitelesnek kell tekinteni akkor is, ha annak helyességét a magyar konzuli tisztviselő konzuli tanúsítvánnyal igazolja."

"Az apostille alakiságát a Tvr. melléklete tartalmazza. Ugyanakkor a helyszínen bemutatott közokiratot és apostille-t csak hiteles magyar fordítással együtt lehet elfogadni. "

http://www.police.hu/…0213_01.html

Ezen kivül konzulátus válasz:

"Ezúton értesítem Önt, hogy az ORFK tájékoztatása szerint,

  • ha külföldi rendszámú autóval utazik Magyarországra,

és

  • ha Ön mint a jármű üzembentartója rendelkezik állandó magyarországi lakóhellyel,

akkor Ön csak abban az esetben nem követ el jogsértést, ha a jármű forgalomba helyezését a magyarországi okmányirodánál már kezdeményezte, vagy a járművet már korábban származás ellenőrzési nyilvántartásba vették.

Tehát hiába van Önnek mint állandó magyarországi lakcímmel rendelkező járművezetőnek Apostille-hitelesítéssel ellátott, hitelesen magyarra fordított lakcímigazolása, vagy hitelesen magyarra fordított munkáltatói igazolása, ezzel csak mint járművezető nem követel el jogsértést. Azonban ha Ön a jármű üzembentartója is egyúttal, és a jármű forgalomba helyezését a magyarországi okmányirodánál még nem kezdeményezte, vagy a járművet még nem vették származás ellenőrzési nyilvántartásba, jogsértést követ el.

A könnyebb érthetőség kedvéért csatolva küldöm a folyamatábrát, mely alapján világossá válik, miként jár el rendőr a külföldi rendszámú jármű vezetőjének igazoltatásakor."

Másik konzulátus válasz:

"Csatolva küldöm a magyar rendõrség tájékoztató anyagát, amely a www.police.hu honlapon található. Ebbõl a dokumentumból próbál a konzulátus is okoskodni, mivel többszöri kérésünk, érdeklõdésünk ellenére sem sikerült hivatalos állásfoglalást kapnunk arra vonatkozóan, hogy az Ön által leírt élethelyzetben lévõ, külföldön élõ/dolgozó magyar állampolgároknak mi a konkrét teendõje, hogy az új jogszabálynak megfeleljenek és saját tulajdonú, külföldi rendszámú autójukat tudják Magyarországon is használni.
A helyszínen eljáró rendõr belátásán múlik, hogy milyen dokumentumot fogad el hitelt érdemlõ és megfelelõ bizonyítéknak a külföldi rendszám használatának jogosságára.

Meglátásunk szerint megfelelõ igazolásnak kell lennie annak az eredeti angol/francia/német nyelven kiállított majd magyarra fordított külföldi lakcím- illetve munkáltatói igazolásnak, amely fordítását a konzulátus hitelesíteni tudja iratonként 20 euróért. A fordítást hivatásos fordító vagy maga az ügyfél is elkészítheti, a lényeg az, hogy helyes legyen."

Kassad # 2012.05.21. 14:45

Apostille mihez kellett az ismerősödnek?

A napos papírhoz nem kell, a munkáltatói igazoláshoz nem kell, és a külföldi hatósági igazolványhoz sem kell.

titokka # 2012.05.21. 13:54

Palneani! Nem fogadnak el utólagosan semmit. Igy van a törvényben. Külföldön ha utólag igazolod, nincs büntetés, Mo-on ez van:

"A Kkt. 25/B. § (5) bekezdése alapján a mentesülési körülmények valamelyikének fennállását az ellenőrzés során kell igazolnia a jármű vezetőjének, vagy az üzembentartójának. Erre való tekintettel, az intézkedés alá vont személy azon kijelentése, hogy valamely mentesülési körülmény nála fennáll, de azt csak az ellenőrzés után tudná igazolni, nem akadálya a R. 98. §-ban meghatározott intézkedések foganatosításának, utólagos igazolásnak helye nincs."

Olvass vissza, ugyanez történt az ismerősömmel is, jelenleg beadta a fellebbezést, amit valószinűleg el fognak utasitani. Szintén 4oo.ooo a birság. Szintén 8 munkanap után adták vissza a rendszámot, miután igazolta a jogos használatot. Tehát azzal minden rendben volt, de a büntetést kiküldik, mert mindennek ott kell lennie apostille-lak leforditva kéznél az ellenőrzéskor.

Véleményem # 2012.05.21. 11:25

palneani

Ez a szomorú valóság...

Kassad # 2012.05.21. 08:03

Jelentkezz be a szlovák lakcímére, és akkor teljes értékűen vezetheted.

Amíg ezt nem teszed meg, addig marad a napos papír. Vagy szerzel egy ismerőst aki ír neked egy munkáltatói igazolást magyar nyelven kézzel vagy két tanúval, hogy heti 4 napot te szlovákiai területi képviseletet látsz el neki.

Charlie Harper # 2012.05.20. 13:40

Üdv Mindenkinek!

Látom, hogy jó helyen járok. A következő lenne a problémám. A párommal együtt vásároltunk egy autót. Az Ő nevére vettük s mivel Ő szlovák állampolgár szlovák rendszámra lett vizsgáztatva. Házasok nem vagyunk. Hogyan tudom én ezt Magyarországon vezetni, hogy ne kössön bele a rend éber őre? A válaszokat előre is köszönöm

palneani # 2012.05.18. 15:38

Ártatlanul!

A férjemet, mint külföldi cége tulajdonosát is megbüntették 400.000 Ft-ra. Városunkon belül, itthon maradt a táskája, benne a nyilatkozattal stb, (amire végül visszaadták 12 nap múlva a forgalmit, addig a cégautó a cégtulajdonossal együtt nem tudott visszamenni külföldre!!!). 20 perc múlva bementünk a rendőrségre a nyilatkozattal, szóba se álltak velünk, azt mondták, hogy majd telefonálnak holnap. Persze nem telefonált senki. Mondtuk, hogy cégünk indulna külföldre tárgyalásra és elkésünk.... Azt mondták, hogy ez őket nem érdekli. MI FOLYIK ITT?? Hol van az ártatlanság vélelme???
Fellebbezés...elutasítás...jelenleg bírósági felülvizsgálat......adók módjára akarják behajtani...
Várom azokat az "elkövetőket" akik jogszerűen vezették a gépjárművet, de csak később tudták igazolni.