Külföldi rendszám-magyar vezető


Véleményem # 2012.06.04. 12:26

mdrs12

Olvastam a cikket. Továbbra is ez csak egy cikk. Készül a tervezet és a módosítás. Mindeközben még a vitatott jogszabály hatályos. Tehát ez alapján intézkedik az eljáró hatóság nem pedig a cikk alapján...

Sajnálom hogy neked ez jön le a hozzászólásaimból.
Amíg te a személyemet próbálod minősíteni, addig segíthetnél a fórumozóknak is...

Sajnálom azokat ( kint élő bejelentett munkahellyel rendelkező magyar embereket ) akik nem tudnak (nem akarnak) megfelelni ennek a törvénynek. De látni kellene azt is amit nem láttok hogy mennyi csaló van az országban! Ez a törvény ellenük irányult. Többen bele is buktak, de még mindig sokan vannak.

Szerintem a törvényt nem törlik el, módosítani fogják. Remélem kedvezőbb lesz azok számára akik törvénytisztelő állampolgárok az országban. Az új törvény ugyanakkor szűrje meg a csalókat...

Véleményem # 2012.06.04. 11:19

mdrs12

Ha az embernek van bejelentett lakóhelye Mo.-on és mellette semmi más és üzembentartója egy külföldi rendszámú autónak akkor érdemes felkészülni arra is, hogy vizsgálhatja a hatóság az üzembentartói részt is.
A vezetői résznek meg lehet felelni, az üzembentartóinak más feltételei vannak.
Aki rá ér vissza olvashat, Kassad, StefanAti, esetleg zolltomi hozzászólásaiban találhat erre válaszokat.

Június 1. elmúlt, tudtommal semmi nem történt. Ígéret meg cikkek vannak továbbra is hogy lesz változás.
Nem vagyok ellenetek mdrs12 tetszik vagy nem tetszik az aktuális jogszabályt kell nézni. Még életben van ez a zavaros jogszabály!

Sajnálom, hogy kellemetlen amit írok, de leírom ide mint, hogy valaki pofára essen majd egy igazoltatásnál.
Állampolgárságot ne keverd ide!

Amíg itt volt nándorfehérváry addig te sem segítettél a fórumozóknak. Most hogy eltűnt a "kolléga" így folytatod amit ő abba hagyott.

Nem én moderálom a fórumot....
A fórum nagyon jól megszűri a kommentálókat, lásd: nándorfehérváry,jógibece és akik előtte voltak, hiába nick nevek sokasága a stílus miatt úgyis kizárják vagy törlik őket...

RichJerk # 2012.06.02. 17:14

Érdekes ez a cikk: http://totalcar.hu/…szamtorveny/

Lehet megoldják tényleg a hazalátogatók kocsi ügyeit, de szerintem a céges bérelt autók ügyében nem nagyon fognak változtatni. Bár a munka szerződés megoldja.

k.kormos # 2012.06.02. 15:13

”Önkéntesek fogják segíteni a lembergi (lvivi) rendőrök munkáját. A mintegy 60 egyetemista önkéntes feladata a külföldiekkel való kommunkiáció lesz. Többségük az utcán fog segíteni, néhányan a hivatalokban lesznek.
A rendőrök emellett szótárgépeket is kaptak, hogy a nyelvtudás hiánya ne hátráltassa a meccsek gondtalan lebonylítását és a városba érkező szurkolók eligazításást.”

Vagyis ez az okmanyforditasmegkövetelesi jatek nem mas mint egy kib@szas es betartas az autosokkal szemben...

Véleményem # 2012.06.02. 11:55

spider88

Nagyobb odafigyeléssel olvasva a police.hu-n, számomra ezt azt jelenti, hogy ha az illető rendelkezik külföldi személyivel vagy útlevéllel, amin fel van tüntetve az állandó külföldi lakcíme, akkor vezetheti a külföldi kocsit:

Ez így van, jól tudod. Vezetheti.

Ha már üzembentartója akkor már más a helyzet. Kérdés az, hogy az intézkedő hatóság tagja vizsgálja azt is, vagy azzal nem foglalkozik...

spider88 # 2012.06.02. 07:53

Hello,

Nagyobb odafigyeléssel olvasva a police.hu-n, számomra ezt azt jelenti, hogy ha az illető rendelkezik külföldi személyivel vagy útlevéllel, amin fel van tüntetve az állandó külföldi lakcíme, akkor vezetheti a külföldi kocsit:

"A magyarországi lakóhellyel rendelkező járművezető akkor jogosult nem magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott járművel a közúti forgalomban részt venni, ha:

· rendelkezik bejelentett külföldi tartózkodási hellyel és ezt a tényt külföldi hatóság által kiállított igazolvánnyal (közokirattal) igazolni tudja, vagy...."

(olyanról pedig még nem hallottam, hogy az útlevelet valaki lefordíttatta volna... angolul és franciául is ír mindent pl az útlevélben általában, s ezt szerintem el kell, hogy fogadják)

Ki mit gondol/tud erről?

Üdv

k.kormos # 2012.06.01. 18:53

http://totalcar.hu/…szamtorveny/

vegre valami elindult es talan lesz belöle valtozas a debil törvenyt illetöen...

rencsetta # 2012.06.01. 16:35

Hello, tanácsot szeretnék kérni. Norvégiában lakunk és Magyarországra mennénk 4 hétre nyáron norvég rendszámú autóval. Olvastam milyen körülményes az egész ügyintézés. Akkor is kell igazolnunk, hogy miért vagyunk külföldi autóval, ha be van jelentve a népességnyilvántartónál, hogy külföldön tartózkodunk? (Mo-on van bejelentett lakcímünk:() Kösz előre is, mert itt kb. 40.000,- ft egy oldal fordítás...

spider88 # 2012.06.01. 13:00

Apropó, felmerült még egy kérdés bennem. Olyankor mi történik, amikor a szüleim látogatnak meg kocsival (szintén szerb rendszám). Ők nem igazán szeretnek Budapesten vezetni, ezért én szoktam. Tehát akkor ez sem lenne szabályszerű gondolom. Ezentúl kénytelenek lesznek ők vezetni, azt hiszem... :D

spider88 # 2012.06.01. 12:58

Hát ez fantasztikus... Akkor kénytelen leszek magyar rendszámot szerezni... Köszönöm a segítséged, üdv

titokka # 2012.06.01. 12:49

Mohacs! A torveny szerint nem az allampolgarsag a mervado. A HVG cikk pedig azt irja az elso mondat szerint, hogy " aki magyar allampolgarkent" most ez valtozott? A Police.hu-s informacioban kiemelik, hogy ez a torveny az allampolgarsagtol fuggetlenul erint mindenkit akinek van magyarorszagi bejelentett lakcime. Most a HVG ertelmezi rosszul, vagy volt valtozas es kulfoldi allampolgarokra akik rendelkeznek magyarorszagi lakcimmel, azokra megsem vonatkozik ez?

titokka # 2012.06.01. 12:41

Spider! Megteheted, de amit belinkeltem, ott le van irva, hogy apostille-os igazolas kell a kinti lakcimedrol pl. Szerb lakcimigazolas forditasa apostillal. Ez sajnos ervenyes a mai napon is, remeljuk valtozni fog ez a torveny minel hamarabb. Kivancsi vagyok mi lesz azokkal akiket megbuntettek szazezrekre amiatt, mert nem volt naluk a lakcimkartya forditasa. Az en ismerosom igy jart. Visszamenoleg eltorlik a buntetest?

Mohács # 2012.06.01. 09:17
Goa0628 # 2012.06.01. 08:56

Hallo,
mit szoltok a mi ügyünkhöz?
Luxemourgi allampolgarkent es /ott szerzett/ nyugdijaskent a Balatonnal töltjük a nyarakat.
A törveny szerint, ha 3 honapot meghaladoan tartozkodik valaki M.o-n -akkor tartozkodasi engedelyt kell kernie, ill. be kell jelentkeznie.
Ösztöl tavaszig viszont a kinti lakasunkban elünk.
Nem jelenthetjük at az autot magyar rendszamra, mert az meg lux.-ban nem elfogadhato, ha huzamosan ott elünk.
A kinti pogarmesteri hivataltol kertünk lakcimigazolast, meg is kaptuk /21 €/, -de közöltek velünk, hogy ez az okmany csak 3 honapig ervenyes....

Igy mar le sem fordittattuk, hiszen mire kesz, mar majdnem elveszti ervenyesseget...

Van erre az esetre megoldas szerintetek?

spider88 # 2012.06.01. 08:49

Köszi a gyors választ Titokka,

Nekem van bejelentett lakcímem MO-n és Szerbiában is.

Hogy egyértelmű legyen: Van magyar személyim és lakcímkártyám és van szerb személyim (azon lakcím) és szerb jogsim. Ha szerb rendszámú kocsit szeretnék MO-n használni (hosszabb távon), azt megtehetem ezekkel a dokumentumokkal vagy sem?

Köszi,
Zoli

Barci76 # 2012.06.01. 08:16
titokka # 2012.06.01. 07:37

Spider! Teljesen független az állampolgárságtól. Ha van magyar állampolgárságod akkor Mo-on magyar vagy de ez jelen esetben lényegtelen eu-s, nem eu-s senkit nem érdekes.(én is kettős vagyok, német-magyar). Ha van bejelentett lakcimed Mo-on, akkor ezekkel kell rendelkezned igazoltatáskor:

http://www.police.hu/…0213_01.html

"Rendőri intézkedés során ezért elsőként az intézkedő rendőr ellenőrzi, hogy a nem magyar rendszámmal rendelkező jármű vezetőjének – állampolgárságára való tekintet nélkül – van-e magyarországi lakóhelye. Az ellenőrzést akkor is el kell végezni, ha az intézkedés alá vont személy nem ad át magyar hatóság által kiállított lakó- vagy tartózkodási helyet megjelölő igazolványt (lakcímkártyát)."

Tehát pl. ha egy holland nyugdijas vett Mo-on házat mondjuk a Balatonnál és be is van jelentkezve Mo-ra, ugyanúgy a fent leirt okmányokkal kell rendelkeznie. Az számit, hogy be vagy-e jelentkezve.

spider88 # 2012.05.31. 21:09

Helló,

Tud valaki arról valamit, van-e valami akadálya annak, hogy külföldi rendszámos kocsit Magyarországon hosszú távon használjak, abban az esetben, ha kettős állampolgár (nem uniós) vagyok minden magyar és külföldi okmánnyal rendelkezem, kivéve nincs két jogsim - csak külföldi)?

Előre is köszönöm,
Zoli

Véleményem # 2012.05.31. 15:53

Passionata

Rendben van. 1 nap az egész világon 24 órát jelent ha jól tudom. Akkor is kell az óra, perc az 1 nap megállapításához.
Szabtak már ki bírságot ennek hiánya miatt is...

Passionata # 2012.05.30. 18:51

Ezt mar tobbszor irtam,a torvenyben egy nap szerepel nem 24ora!nagy kulonbseg !

Véleményem # 2012.05.30. 12:36

resident

Elfogadják az 1 napos papírt, két tanúval, pontos időponttal! Nem elég a nap, óra percet is kérnek, az a biztos, úgy állapítható meg a 24 órás használat.

resident # 2012.05.30. 07:41

Szóval van gyakorlati tapasztalat arról hogy "reagálnak" a rendőrök az 1 napos papírra?A tanú lehet egyáltalán családtag?

resident # 2012.05.30. 06:42

Van valakinek infója arról hogy az 1 napos papírt elfogadták/nem fogadták el a rendőrök, és ha nem miért?

Fantomas1 # 2012.05.29. 17:09

tloszk,

Sajnos biztatót nemtudok mondani. Sokat írkáltunk erről az elmúlt hetekben, hónapokban.

Röviden ez a 22-es csapdája!

tloszk # 2012.05.29. 14:10

Én most beszeltem egy hatar menti okmanyirodaval, hogy naluk ki tudok-e jelentkezni (ideiglenessen kijelentkezni az orszagbol) a lakcimemrol. Sajnos nemleges valaszt kaptam, es elmondta, hogy csak a lakcimemhez illetekes okmanyirodaban tehetem meg.

Juliusban erkeznenk az orszagba, es ugye mint mindenki nekem is van Mo.i lakcimem es egy autom amit en uzemeltetek kulfoldon. A munkaltatom, igazolasa megvan, es a lakcimem igazolasa is.

Azonban nem tudom, mit tegyek ebben az esetben. A hatartol 150-200km tavolsagra lakok. Oda el kellene jutnom, mert onnan aposom kocsijaval mar el tudok menniaz illetekes okmanyirodaba. Demit tehetek ha kozben megallit a rendor?kerlek mondjatok erre valamit. Koszonom.