Külföldi rendszám-magyar vezető


Fantomas1 # 2012.05.17. 22:17

Mohács,

Érdekes a cikk, főleg a vége. Ajánlom mindenkinek, aki haza akar menni külföldi autójával.

Érdekes itt olvasgatni is a véleményeket!

http://tcomment.blog.hu/…terror_ellen

Passionata # 2012.05.16. 10:15

titokka
a rendorok mar alig alig erdeklodnek a tema irant, most a NAV nak van kiadva feladatul,
szoval nem lankad a figyelem

Mohács # 2012.05.16. 05:43

Már két hatóság berkeiben szolgáló ismerősöm ajánlotta amit Kassad is azaz, hogy a nyári hazalátogatás alatt a finn útlevél-finn vezetői engedély-finn forgalmi engedély kombinációt használjam ellenőrzés során.
Ami viszont nagyon elgondolkoztató az az, hogy az egyik ismerős még azt is ajánlotta, hogy: "le kellene adni a magyar állampolgárságot." -Nem mindha ez bármely nemű megoldást eredményezne.

Egyrészről könnyített állampolgársági kérelmeket dolgoznak fel a magyarság meg- és összetartása érdekében, másrészről viszont itt egy hibás jogszabály (törvény), ami sok külföldi illetőt (állampolgárságtól függetlenül) hátrányosan érint! A legelkeserítőbb az az, hogy a törvénymódosítási szándékot sem látni! Csak ülnek az anyag felett, olykor beismernek majd fenyegetnek még szigorúbb törvénymódosítással stb. és nem történik semmi... Azok meg akik ténylegesen adóelkerülési szándékkal élnek a "külföldi rendszám adta lehetőségekkel" többnyire rég kijárták maguknak az ügyet.

A média (Vezess, Totalcar) is erőlködik de sajnos akiknél leginkább kellene, ott süket fülekre talál. Azért itt egy következő "csemege" a témával kapcsolatosan:

http://totalcar.hu/…error_ellen/

titokka # 2012.05.16. 03:11

resident! "Egyébként hallott valaki mostanában ellenőrzésről?Állítólag már nem figyelik annyira a rendszámot."

Most előre szólnak:

"A rendőrök azt ígérik, elsősorban a külföldiek okmányait, és tartózkodási engedélyüket ellenőrzik kiemelten, de minden más szabálytalanságra odafigyelnek."

http://www.hir24.hu/…ast-szerdan/

Kassad # 2012.05.15. 18:03

Don't fos. Rendben leszel.

Peti0711 # 2012.05.15. 17:59

Igen, annak a törvénynek a magyarázata. Azért emeltem ki, mert jól hangzott és azt hittem, segíthet rajtam :)

Kérdeztem egy rendőr barátomat, ő is azt mondta, hogy ezekkel a papírokkal nem fognak megbírságolni, mert igazolom a jogos használatot, az üzemben tartói részre ő sem tért ki. Ami ugye logikus is lenne, ha a csak egy kicsit is gondolkodtak volna, mielőtt legyártották ezt a törvénymódosítást. Bár amihez ezek hozzá nyúlnak...

Ha sikerül valakit találnom üzemben tartónak amíg otthon leszünk, megcsináljuk a papírmunkát, ha nem, akkor kénytelen leszek bevállalni. Mást nem is nagyon tehetek, már meg vannak a komp jegyek, a szálloda Lengyelországban, meg a szabadság is.

Véleményem # 2012.05.15. 17:21

titokka

Én elhiszem amit mondasz. És nem egyszer történt meg ez amit te leírsz. Sajnálom...

mdrs12

Petinek szánt ötleted szerintem nem olcsóbb, jóval bonyolultabb és kellemetlenebb, pakolgatni is egyebek.
Még mindig egy két papír az ami segíthet...

Ahogy StefanAti is mondta Peti0711 által leírt dolgokkal már nem lehet gond egy jogszerű használat igazolásánál.

Ma a rádióban volt egy hír hogy a lakcím nyilvántartó rendszert felül kell vizsgálni, meg nem egyértelmű... többek között a lakóhely fogalma meg ilyenek...
Nincs ideiglenes lakcím, hanem tartózkodási hely van és lakóhely. Itt vannak értelmezési problémák a rádióban hallott hír szerint.

Kassad # 2012.05.15. 17:08

Én úgy gondolom, hogy:

Amennyiben végleges külföldre távozást jelöltél meg, és a magyar lakcímnyilvántartóban az szerepel "külföldön élő" akkor igen.

Amennyiben ideiglenes külföldön tartózkodást jelöltél meg, akkor a magyar lakcímnyilvántartóban lakóhelyedként a magyar lakcímed szerepel. Tehát a rendőr számára az a lakóhelyed.

Jobb híján én is így közlekedek, magammal cipelve az ideiglenes lakcímbejelentésről a papírt, és igazoltattak is már. De ezt sosem kérték. Külföldi jogosítványt és személyit adtam át eleve. Bírságoltak is már meg egyéb okból (tehát oka lehetett volna a biztosúrnak ez ügyben is tovább nézelődni), de akkor sem volt belőle probléma. Jelzem nem kérdezték le a magyar adataimat csak megkérdezték, hogy a magyar lakcímem "él-e még". Azt válaszoltam, hogy nem és ennyi. Nem boncolgatták a kérdést. Többeknek is ez volt a tapasztalata itt a fórumon, hogy ha a vezető és az üzembentartó személye ugyanaz, akkor nem kellett külön teljesíteni a vezetői és üzembentartói kritériumot, elég volt csak az egyiket. De ez egy gyakorlati tapasztalat, ennek ellenére kifoghatsz egy hülyét...

Én ennek ellenére be merném vállalni a helyedben is, mert hogy én is így járok :) Annál is inkább, mert a finn az nem egy tipikus adóelkerülő rendszám errefelé :)

Egyébként amit kiemeltél vastagon, az a Polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló tv, ha jól gondolom, vidd ki magaddal kinyomtatva és húzd ki, le lesznek nyűgözve :)

Peti0711 # 2012.05.15. 15:47

Kassad

"18. belföldi üzemben tartó: az az üzemben tartó, akinek (amelynek) lakó-, szokásos tartózkodási, illetve székhelye Magyarország területén van;"

"A lakóhely (korábban: állandó lakóhely, vagy állandó lakcím) annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él. A lakcímbejelentés szempontjából lakásnak az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész tekintendő, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ, továbbá az a helyiség, ahol valaki szükségből lakik, vagy megszáll. A személyiadat- és lakcímnyilvántartás hatálya alá tartozó, külföldön élő magyar állampolgár lakóhelye annak a külföldi lakásnak a címe, amelyet a polgár otthonául megjelöl."

Szerintem a finn népesség-nyilvántartótól kapott papírral pont a külföldi lakásom címét jelölöm meg.

Mit gondolsz, jó lehet így?

Kassad # 2012.05.15. 15:01

Mert a törvény pongyolán van megírva.

Belföldi üzembentartó akinek lakóhelye, szokásos tartózkodási helye belföld. Ez az illetőségi kérdés ugye az szja törvényben is így van megfogalmazva, de ott később részletezi, hogy a szokásos tartózkodási hely felülírja a lakóhelyet. Itt ezt a kiegészítést nem teszik meg. Ebből kifolyólag, ha egy idiótát fog ki, aki direkte büntetni akar, akkor ebből sajnos problémája lehet. Itt van a hiba a törvényben. Jellegzetesen nem történik ilyen, de itt a fórumon hallottunk az ellenkezőjéről is.

StefanAti # 2012.05.15. 11:28

Peti

Ha tudod igazolni, hogy tartósan külföldön élsz, van címed és van munkáltatói igazolásod is erről, akkor miért nem lehetsz üzembentartó? Hiszen ezek alapján bizonyítható, hogy az év jelentős részét ott töltöd.

Peti0711 # 2012.05.15. 10:10

Resident:
Nem fogják eltörölni, változtatni sem akarnak rajta, esetleg szigorítani.
Csak volt itt valaki, aki egyfolytában ezt állította.

Mdrs12:
Bele se mertem gondolni, hogy mennyibe kerülne mondjuk Bécsben a parkolás 6 hétig, nemhogy az autó bérlés :) Most azért megnéztem, heti 75.000Ft, de ennyi időre biztos lenne jobb ajánlatuk is. Ha a rendszámot nem veszik el, akkor jobban járok a büntetéssel.

StefanAti:
Jó ötlet, hogy legyen nálam a kinyomtatott törvény. Én is úgy értelmeztem, hogy ennyi papírral nyugodt lehetek, de csak akkor, ha valaki más autójával megyek. Mivel saját autó és én vagyok az üzembentartó, így cumi. Természetesen nem akarom otthon forgalomba helyezni, esetleg a származás ellenőrzési nyilvántartásba vételt (vagy mit) megcsináltatnám, hogy üz.tartó ként is jó legyek, de még adásvételim sincs. Nem is volt, csak a forgalmi második részét kellett az eladóval együtt kitöltenünk, amit "átíráskor" kicseréltek az új forgalmira.

Szóval nem értem, hogy felelnék meg az üzembentartó mentesülési feltételeinek...

StefanAti # 2012.05.15. 09:50

Mdrs12

Szerintem nem olcsóbb, mivel megfelel a feltételek közül többnek is....

resident # 2012.05.15. 09:34

Peti mindenképp legyen nálad kinyomtatott törvény és aláhúzva az a rész aminek megfelelsz!!!!Ha visszaolvasod a bejegyzéseimet rájössz miért.

StefanAti # 2012.05.15. 09:29

Peti

Önmagában a munkáltatói is elég kellene, hogy legyen. Van mellette okmányirodai papírod, hogy külföldön élsz és még kinti címed is melléjük. Ezzel már minimum két feltételnek is megfelelsz, úgyhogy szerintem nem lehet gondod.

Biztos ami biztos nyomtatsd ki a törvényt és emeld ki belőle azt a két "feltételt" aminek megfelelsz, ha valamilyen rendőr belekötne, akkor nyugodtan legyen mire hivatkoznod.

resident # 2012.05.15. 09:08

júliusban eltörlik a törvényt?

resident # 2012.05.15. 09:07

Egyébként hallott valaki mostanában ellenőrzésről?Állítólag már nem figyelik annyira a rendszámot.

Peti0711 # 2012.05.15. 09:06

Milyen csendes lett a fórum, mióta az Aston Martin "szerelőnél" van :)

Annyi mindent olvastam már itt is, máshol is a témával kapcsolatban, hogy megint nem tudom, mikor lehetek nyugodt Magyarországon a finn rendszámú autómmal. Nem tudok júliusig várni amíg "eltörlik a törvényt", két hét múlva megyünk haza. Van angol nyelvű pecsétes lakcím-igazolásom, finn és magyar nyelvű munkáltatói papírom, és egy cetli az okmányirodától, hogy ideiglenesen külföldön élek, de van magyarországi lakcímem is. Viszont az autó a sajátom.
Mit gondoltok, már ezekkel a papírokkal is spórolhatok 200 ezer Forintot a bírságon, vagy az lenne a tuti, ha egy külföldi barátom lenne 6 hétig az autóm üzembentartója? Akkor kell valamilyen meghatalmazás, kölcsönadási vagy napos papír? Nem szívesen rángatnék senkit feleslegesen a biztosítóba papírmunkát intézni, ha nem muszáj.

Mondjatok valami okosat, mert tanácstalan vagyok, mint a kisközség :)

titokka # 2012.05.15. 04:38

Velemenyem! Még egyszer elmondom, hátha nem érthető, hogy akikről irtam, tudták igazolni a jogos használatot, nem kellett a reagadót befizető csekkel visszamenni, a bemutatott dokumentumok alapján visszakapták a rendszámot 8 nap múlva, csak azt nem ott helyben tudták igazolni, hanem 2 nap múlva, mégis kiküldték a birságot.
És mindkét eset januárban történt, az egyik január 2-án, a törvény hatályba lépése után 1 nappal. Ment hazafele miután meglátogatta a családot Mo-on és azonnal leszerelték a rendszámot. Egy útvonalengedélyt kapott, ami aznap éjfélig volt érvényes, hogy legalább el tudjon menni valameddig, hogy ne az út szélén álljon az autó. Nem tudott visszamenni dolgozni, azt nem részletezem, hogy a munkaadója mit szólt ehhez.
Mit tesznek meg a hatóságok? Felkészületlen gittegylet. Azt sem tudták január elején, hogy mit kell tenniük, milyen igazolást hová vigyen és ezt ők maguk vallották be, hogy fogalmuk sincs, telefonáljon másnap. Ez igy ment majdnem 2 hétig.

k.kormos # 2012.05.15. 00:20

En nem magamat sajnalom hanem föleg azokat a tenyleg EU kulföldi allampolgarokat akik Magyarorszagon vettek ingatlant,hazat,lakast,telket,udulöreszt,stb. es most ök is szivni fognak es viszik tovabb az orszag "jo" hirnevet...Ne mondja mar senki hogy az EU-n belul mas orszagban is van ilyen "1 napos balf@sz törveny" ami ilyen magas buntetessel meg rendszamlevetellel parosul.... Latszik hogy gyorsan es egymas utan hozzak a penzbeveteli törvenyeket de ezen az elkalapalt jogszabalyon nem igen akarodzik senkinek sem hogy valtoztasson (pedig sokan szovatettek, meg az ombudsman is), addig is "kassza köszönettel" telik a bugyellaris, akik ellen pedig hoztak ezt a paragrafust azok kocsijai mar reg le vannak papirozva es csak röhögnek a markukba, a becsuletes pedig sziv mint a torkosborz, no ez a felhaborito...Biztosan van par NAGYEMBER akinek kulföldön van valami haza,lakasa,stb. Vajon ök mit szolnanak ha hasonlokepen (1 napos törveny) jarnanak el veluk szemben ott kint? Akkor biztosan gyorsan felmerulne a jogszabalymodositas iranti erdeklödesuk.

Véleményem # 2012.05.14. 22:29

mdrs12

Eltúlzol.
Alapvető dolgokra gondoltam, nem azt hogy mindenki jogszabályokat tanuljon meg nézzen idegen nyelveken.
Ha elmész autóval másik országba akkor érdemes, tájékozódni a biztonság kedvéért, hogy ott mik a feltételek hogy részt vehess a forgalomban, mik vonatkoznak az autóra, és a sofőrre. Adott ország aktuális KRESZ szabályai, és hogy hol mennyit tartózkodhat az ember, mennyi ideig használhat ott ilyen meg olyan rendszámú autót.
Kis országunk hozott egy bugyuta törvényt, amit nehéz betartani egységesen, de hidd el hogy a hatóságok mindent megtesznek.

A törvény tényleg nem a legjobb, és kellemetlen hogy egy két papírt igazolást be kell szereznie néhány embernek.
De ha akarja az ember akkor meg tud neki felelni. Ha nem akarja akkor meg úgysem tesz eleget ennek a törvénynek. Ha meg nem tudja igazolni akkor pech, ott a bírság. Ha tudja igazolni valaki a jogszerű használatot akkor semmi gond, tegye meg. Lassan 5 hónapos a törvény.
Az elején magyaráztam aki felfogta az felfogta aki nem az nem. Kassad, zolltomi, StefanAti írásait olvasgasd ha az enyémek nem tetszenek.

titokka # 2012.05.14. 13:58
resident # 2012.05.14. 12:49

velemenyem

az én véleményem teljesen más...

ahogy én kérdeztem és utánaolvastam nem egyértelmű a jogszabály és az egyik probléma hogy mindenki másképp értelmezi (mert a szövegezés erre lehetőséget ad)-a mezei rendőr, a rendőrkapitány és itt a fórumon is

valamint debilség az egész Pl mi van ha mondjuk Szlovákiába is hoznak ilyen törvényt. Akkor vagy itt van lakcímem (és itt
  • sznak meg) vagy ott és ott b..nak meg, vagy 2 kocsim lesz egy szlovák és egy magyar rendszámmal.

Valamint az sem egyértelmű hogy közvetlen családtagok miért nem használhatják a kocsit. Meg akartak szivatni néhányakat (akiknek van pénzük bőven) de azok is szívnak akiknek nincs és nem akartak reg adót elkerülni.

És itt a lényeg:nem szabadott volna olyan törvényt hozni ami ilyen mértékben megosztja a magyar embereket amúgy sem az összetartásról vagyunk híresek.
Ráférne még néhány bekezdés erre a rakás sz-kupacra.

titokka # 2012.05.14. 12:09

k.kormos!

http://www.police.hu/…0213_01.html

"Rendőri intézkedés során ezért elsőként az intézkedő rendőr ellenőrzi, hogy a nem magyar rendszámmal rendelkező jármű vezetőjének – állampolgárságára való tekintet nélkül – van-e magyarországi lakóhelye. Az ellenőrzést akkor is el kell végezni, ha az intézkedés alá vont személy nem ad át magyar hatóság által kiállított lakó- vagy tartózkodási helyet megjelölő igazolványt (lakcímkártyát)."
Tehát az állampolgárság lényegtelen ilyen szempontból.

dreizwanzig # 2012.05.14. 10:07

mi az az apostille?