Járművek közterületen történő tárolása

Pirka13 # 2009.04.29. 15:46

Köszi, megtettem amit ajánlottál.
Nem, még nem a kérvényt adtam be, csak átvittem a kérdést a közig. joghoz. :-)

Piros

Pjotr # 2009.04.29. 14:56

De azért ne vedd tutira amit írok, van itt aki ért is a közig joghoz.
Talán tedd fel ott is a kérdést, hogy megtilthatja-e a város a megállást az egész város területén tábla nélkül.

Pjotr # 2009.04.29. 14:54

Itt a vita a tárolás fogalmán van, a város egyszerűen megtiltotta 3500kg felett a megállást, ha akar a sofőr inni egy kávét, akkor ki kell mennie a városból vagy magánterületen kell megállnia, de sokat nem tehetsz ellene, maximum eléred, hogy megváltoztassák vagy büntetés esetén perelsz.
Mondjuk én csak poénból is beadnék egy kérvényt, hogy engedélyezzék a jármű tárolását amíg a jármű vezetője egy szódát elfogyaszt valamelyik büfében... :)

Pirka13 # 2009.04.29. 13:00

Pjotr, köszönöm a választ!
Az alábbi rendelet vonatkozik ránk, közúti közlekedési szolgáltató járművek üzmebentartóira. Itt is van tárolás, de nem találtam hozzá meghatározást.
Ez a rendelet, sokkal enyhébb, mint ami a mi városunkban van.

89/1988. (XII. 20.) MT rendelet
a közúti közlekedési szolgáltatásokról és a közúti járművek üzemben tartásáról

7. § (1) Közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt jármű - a (3) és (4) bekezdésben foglalt esetet kivéve - közúton vagy más közterületen nem tárolható.
(3) Ha az üzemben tartó a közúti közlekedési szolgáltatást legfeljebb 3500 kg legnagyobb megengedett össztömegű gépkocsival végzi, e járművet a közúton vagy más közterületen is tárolhatja.
(4) A közút kezelője kivételesen indokolt esetben - olyan helyen, ahol a jármű a közúti forgalmat nem zavarja - hozzájárulhat a közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt bármely jármű (járműszerelvény) közúton való tárolásához. Más közterületen az ilyen jármű tárolásához közterülethasználati engedély szükséges.

Pjotr # 2009.04.29. 08:35

Szerintem a városotok szembemegy a jogszabályokkal.
Amit ők tárolásnak hívnak és megtiltanak, azt -szerintem- nem tehetnék ilyen kategorikusan, mert ahol egyébként megállni, várakozni nem tilos ott miért ne állhatnál meg?
A 8-as pont szerint az egész városban teherautóval várakozni tilos....
A kresz szerint ahol nem tilos ott szabad, de nálatok ez nem így van.

Pirka13 # 2009.04.29. 08:06

Kedves monalisa1!

Nem hagynád meg esetleg a megválaszolás jogát az igazán hozzáértőkre? Vagy ez most a visszavágó a Gyorshajtás topikban tett megjegyzésemre?
Számoljunk. A kérdésem 4 mondat, 5. a megköszönés.
A többi pedig szó szerinti idézés, hogy egyértelmű legyen, mire várok választ. Ennél érthetőbben nem sikerült leírnom.
Talán a tárhely miatt aggódsz, sok helyet foglalok vele? Bár nem hinném, a füle-farka nincs hozzászólásaid alapján.
Ha olyantól kapok érdembeli választ, aki ért a dologhoz azt megköszönöm, ha nem, így jártam, nincs ezzel semmi probláma. Azért mert valaki nem közlekedési szakjogász, egy olyan rendeletet lehet, hogy tud értelmezni, ami egy laikusnak nem sikerül.
Ezek után pedig, ha nem tetszik a hozzászólásom, görgess át rajta, egy ideje én is így teszek a tieddel.
Azt még javasolnám, hogy tegyél fel egy helyesírás ellenőrző progit, és futtasd is le, mielőtt beküldöd a hozzászólásodat.
További szép napot neked is!

Piros

monalisa1 # 2009.04.28. 20:35

Bocs, de 3 érthető mondatban nem tudnád a problémádat leírni?!

(Tudod, nemigazán vannak itt közlekedés szakjogászok..., illetőleg tudnám javasolni a Totalcar "autojogász" rovatnál a kérdést megismételni.)

"Lisa"
likus hozzászóló

Pirka13 # 2009.04.27. 16:08

Segítséget kérnék járművek közterületen történő tárolásában.
Városunkban az alábbi Önkormányzati Rendelet van. Alatta van egy másik város rendelete, ahol a rendelkezés nem terjed ki arra az esetre, ha a KRESZ szabályainak megfelelően történik a jármű tárolása.
Az lenne a kérdésem, ha ez nálunk külön nincs feltűntetve, akkor nem lehet nézni a KRESZ szabályait?
Maga a tárolás fogalma se tiszta számomra, ahány Önk.Rendelet annyiféle meghatározás.
Előre is köszönöm a válaszokat.

(7) XY Város közigazgatási területén vállalkozási célra használt jármű közúton vagy más közterületen nem tárolható, kivéve:

a.) alkalmanként, nem állandó jelleggel ha a vállalkozáshoz használt jármű 3500 kg legnagyobb megengedett össztömeget nem haladja meg.

b.) az a jármű amelynek konkrét mellékútszakaszon történő tárolására közterület-használati engedéllyel rendelkezik. Engedély nem adható ki kiépítetlen - szilárd burkolattal el nem látott -vagy nem kellő teherbírású, szélességű utakra. Az előírás a megközelítő útszakaszra is vonatkozik,

c.) azokat a közterületeket, amelyeket az önkormányzat tárolási célra kijelöl. Ezeken a területeken a járművek rendszeresen közterület-használati engedély birtokában tárolhatók.

(8) Jármű tárolásnak minősül a célirányos munkavégzésen, le- és felrakodáson, valamint a tevékenységhez kapcsolódó adminisztrációs tevékenységen felüli várakozás. --------

14. § (1) Telephellyel rendelkező és a telephellyel nem rendelkező vállalkozók 2. § 4. pontja szerinti járműveiket és azok tartozékait közterületen nem tárolhatják. E rendelkezés nem terjed ki arra az esetre, ha a KRESZ szabályainak megfelelően történik a jármű tárolása. Lakókocsi közterületen 15 napon túl közterület-használati engedéllyel tárolható.

2. § 4. Járműtárolás: a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjármű, vontató, nyerges vontató, mezőgazdasági vontató, lassú jármű, tehergépkocsi, pótkocsi, félpótkocsi, járműszerelvény, valamint a 15 férőhelyesnél nagyobb autóbusz, mezőgazdasági gépek és mindezek tartozékaik elhelyezése, tárolása.