A sok felesleges folyószöveg helyett nem inkább azt kellene tisztázni közölni, hogy az elhunyt életében foglalták le az autót, vagy pedig a jogutódok elleni végrehajtás(ok)ban?
Azt a végrehajtási jogot pedig tessék végre elfelejteni! A helyes kifejezések: lefoglalták, le lett foglalva, le van foglalva, foglalás (hatálya) alatt áll.
Elidegenitesi es terhelesi tilalom orokolt gepjarmure
drbjozsef "Úgy érted, a hagyatéki eljárás?" - Igen, elirtam, bocsanat. A hagyatekira gondoltam.
Van Ugyfelkapum, megnezem, latok-e valamit valahol...
Mumsy,
„Edesapam 3 eve hunyt el, tavasszal vegre lezarult a vegrehajtas
A vegrehajtasi idoszak kozepette az auto muszakija lejart,
de miutan megkaptuk a vegrehajtasi papirokat, ez is el lett rendezve.”
Úgy érted, a hagyatéki eljárás?
„gy bizonyos vegrehajtasi ugy miatt a gepjarmure elidegenitesi es terhelesi tilalmat jegyeztek be”
Nem biztos, hogy réd vonatkozik, mert valszeg a tulajdonostársakat is értesítik, még ha nem is az ő részükre lett bejegyezve a végrehajtási jog.
Ez csak annyit jelent, hogy a végrehajtó lefoglalta a járművet, bejegyeztetett rá végrehajtási jogot.
Ha azt akarja, hogy le is adjátok a járművet (ami nem szokás), majd jelentkezik.
Addig is kötelesek vagytok megóvni, vigyázni rá, az értéke ne csökkenjen. Ha nem tiltotta külön, akkor az üzembentartó használhatja is.
Járj utána kinek a tartozása ez, és mi ez. Elsősorban a végrehajtónál, de a gépjármű nyilvántartásból is lekérheted az adatokat, azon látszik, KINEK a tulajdonrészére jegyezték be a végrehajtási jogot. Akit nem érint a tartozás, arra nem lehet.
Külföldről legfeljebb ügyfélkapuval tudsz intézkedni, vagy meg kellene hatalmaznod valakit itthon. Mondjuk a testvéredet.
Mumsy
„Kerdesem, hogy mit jelent az uzembentartora nezve ez a tilalom?
Az autot egyelore hasznalhatja, csak nem adhatja el, ugye?”
Üzembentartóként egyedül nem is adhatja el az autót, hiába tulajdonos is mellé.
Sziasztok!
Edesapam 3 eve hunyt el, tavasszal vegre lezarult a vegrehajtas, ami szerint harman orokoltunk egy regi autot (a harom orokos: testverem, apam elettarsa es en). Testveremmel az auto tulajdonjogarol az elettars javara le szerettunk volna mondani, de mar nem emlekszem, miert (valami formai oka volt), ez nem sikerult, ezert mindharman tulajdonosok maradtunk, es az elettars lett az uzembentarto.
A vegrehajtasi idoszak kozepette az auto muszakija lejart, ezt nem tudtuk megujitani, mert ugye az akkori tulajdonos (edesapam) mar nem elt, de miutan megkaptuk a vegrehajtasi papirokat, ez is el lett rendezve. A kotelezo biztositas sem volt fizetve, amig az auto az udvarban allt a lejart muszaki miatt, de kesobb az uzembentarto elettars sajat koltsegen rendbetette az autot es elkezdte fizetni a kotelezo biztositast.
Jomagam 16 eve kulfoldon elek megszakitas nelkul, es a mai nap kaptam egy levelet (erdekes modon edespam cimere, de a fejlecben a kulfoldi cimem szerepelt), hogy egy bizonyos vegrehajtasi ugy miatt a gepjarmure elidegenitesi es terhelesi tilalmat jegyeztek be. Csak az en nevem szerepel a levelen, mint gepjarmu tulajdonosa, tehat gondolom, a vegrehajtasi ugy is ram vonatkozik, bar oszinten szolva fogalmam sincs, mirol lehet szo.
Ez a level a kormanyablaktol jott, akik egyelore nem tudtak bovebb felvilagositast adni, a vegrehajto meg mar bezart a mai napra, igy onnan sem tudtam tajekoztatast kapni.
Kerdesem, hogy mit jelent az uzembentartora nezve ez a tilalom? Az autot egyelore hasznalhatja, csak nem adhatja el, ugye? (Ez amugy sincs tervben.)
Gondolom, ha van valami tartozasom, akkor annak kifizetesevel ez a tilalom majd feloldhato, de 16 ev utan fogalmam sincs, milyen tartozas lehet, ami nem evult el. Volt egy magyarorszagi ingatlanom, amit eladtam kb 8-10 eve, a vetelarbol akkor kifizettem a fennallo lakashitelemet, a Diakhitelemet, illetve volt egy keves adohatralek, azt is, semmi egyebrol nem tudok.
Remelhetoleg jovo heten megtudom, konkretan mirol van szo, de addig is szeretnem megtudni, milyen szabalyok vonatkoznak ilyen regi tartozasra? Milyen esetben evul el tartozas? Ha kerestek a regi magyarorszagi cimemen, de nem jutott el hozzam a level, akkor beszelhetunk elevulesrol?
Koszonom a valaszokat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02