Gyorshajtás


antonyó # 2011.04.09. 20:42

Az előző hozzászólásaimhoz nem reagáltatok ilyen gyorsan. Úgy tűnik, a gyorshajtó férj mégsem ismeri el gaztettét. H.Évi fizetni fog, mint üzembentartó. Akinek két autó van a nevén, az szegény ember nem lehet. Éppen állambácsinak való madár.

Gabicsek # 2011.04.09. 18:57

Nem jó ötlet a rendőrségre menni, és az autó ellopása miatt feljelentést tenni. Ugyanis el fogják utasítani a feljelentést, mivel közös tulajdon és ebben az esetben nem valósul meg a lopás. Ez sajna majd csak a polgári perben lehet a vagyonközösség megosztásánál téma. Semmiképp nem bűncselekmény. Ugyanis a Btk. így rendelkezik a lopással kapcsolatban:
316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.

Márpedig ez a kocsi nem idegen dolog, hanem közös tulajdon.

De: ha az objektív felelősség miatt mégis be kell fizetni Évi a büntetést, ezután megpróbálnék fizetési meghagyást kiadni ellene, mert tanúk viszont biztos vannak, hogy a közös tulajdonú személygépkocsit ő és nem te használod.

csegi # 2011.04.09. 06:40

Szóval az a lényeg, hogy 2010 végére mégsem borult fel a költségvetés....

gyorgye # 2011.04.08. 20:55

Csegi.Rosszul értelmezed a cikk tartalmát.Próbáld meg újra elolvasni "lassabban".Előbb utóbb hátha megérted a lényeget is.De a válaszaidat olvasva,kétlem.

csegi # 2011.04.08. 10:21

Tisztelt Gyorgye!

Ha figyelmesen olvasta volna a belinkelt cikket, akkor láthatta volna, hogy az egy tavaly májusban írt cikk. Már megváltoztatták a végrehajtást ezekben az ügyekben, hogy hatékonyabb legyen a beszedés. Azóta nem is jelennek meg ilyen tartalmú cikkek.

Szerintem is, de így: No comment.....

csegi # 2011.04.08. 10:18

Tisztelt Évi!

Erre is van megoldás. Menjen be a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságra, és tegyen feljelentést, mely szerint a (papíron még) férje az adott napon eltulajdonította az autót. A jegyzőkönyv fénymásolatát pedig küldje meg a szombathelyieknek. Írja meg nekik, hogy mi történt, és csatolja mellé ezt a fénymásolatot. A levélre írja rá az ügyszámokat is. Ha Önnek adnak igazat (márpedig szerintem így lesz), akkor az illeték visszajár. Egyébként a fellebbezést elbírálják illetékbélyeg nélkül is, azt akkor szedik be, ha nem adnak helyt a fellebbezésnek.

Sajnos a fényképeken hiába van rajta a férje, a jogszabály első körben az üzemben tartót bünteti. Ha megdől, hogy az üzemben tartó használta az autót, akkor van rá mód, hogy a büntetést átruházzák. Ebben az esetben a megoldás kulcsa a feljelentés lesz.

Sok sikert!

H.Évi # 2011.04.08. 03:16

Kedves Csegi

köszönöm az útbairányítást elolvastam a vonatkozó szabályokat .Az a bajom, hogy a férjemmtől válófélben vagyunk és a tudtom és beleegyezésem nélkül vitte el a pótkulcsal az autót.
Amikor hívtam telefonon azt mondta őt nem kereste még a hatóság nekem pedig nem ad ilyen elismerő nyilatkozatot fizessem ki a büntetéseket .

Furcsa , hogy a jogalkotó nem gondolt az ilyen helyzetekre .

Már a fellebbezés is 5000.-ft/ügy most hírtelen a férjem csinált 4-et , nekem csak a fellebbezés kerül 15e. ft.-ba a negyedikre már nem is marad pénzem egyedül ápolom a súlyos beteg édesanyámat .

A fotókon jól látszik, hogy ott virít napszemüvegben a kocsiban mégsem őt veszi elő a hatóság !

Kihez lehet fordúlni ebben az esetben ?

üdv, Évi

gyorgye # 2011.04.08. 02:05

Most találtam a hírekben.
A rendőrség azonban egyre inkább aggódik az alacsony bírságbevételek miatt. A költségvetési törvény értelmében a rendőrség teljes büdzséjéből 16 milliárd forintot a közigazgatási bírságból kell előteremteniük. Ha nem fizetnek a gyorshajtók, vagy drasztikusan csökken ezen vagy más szabálysértések száma, ez év végére felborulhat a rendőrség költségvetése.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/hirek/23062#…
No Kóment!

Gabicsek # 2011.04.06. 19:42

roxyboy!

Ha jót akarsz magadnak, semmibe ne menj bele! Egyébként minden áldott nap ötször is lefotózhatnak akármennyivel, a jogosítványt tényleg nem veszik el, úgyhogy ez nem újdonság.
Majd minden naív embertől beszedi a tizezret, és ugyanúgy ki fogod fizetni a büntetést. Nem véletlen, hogy az elérhetőségeknél csak egy telefonszám van (fogadok, hogy feltöltőkártyás és nem előfizetéses) és semmi cím, semmi sem, és csak egy email cím.
Ne hinnék a mesékben.

És igen Antonyó! Ahogy Csegi írta, ha hallgattál volna...
De megsúgom: A két tanú aláírása bizonya arra kell, hogy azt igazolják, mely szerint a név tulajdonosa írta alá oda a nevét, és nem valaki más. Így van ez ezekben az esetekben, (nyilatkozat), vagy: gépkocsi adásvételi szerződésen, vagy akár egy végrendeleten, ugyanis a tanúk nem a benne lévő tartalmat tanúzzák le, hanem úgymond hitelesítik a névtulajdonos aláírását. Most már legalább ezt is tudod.

csegi # 2011.04.06. 18:13

Tisztelt Antonyó!

Nem az a lényeg, hogy ott voltak-e. A tanúknak azt kell igazolniuk, hogy a férje saját kezűleg írta alá..... Ugye ismétlődik, hogy ha hallgattál volna.....

roxyboy # 2011.04.06. 15:50

Sziasztok!

Találtam egy oldalt: http://drkresz.hu/…hetoseg.html

Gyorsan hajtottam, keresgéltem a neten, megtaláltam ezt az oldalt ezért felhívtam az illetőt, akinek az elérhetősége meg van adva.

Azt mondta nekem, hogy nem gond bármennyivel is léptem túl a megengedett sebességet nem kell tartani jogosítvány elvételtől. A másik dolog pedig amit mondott, ami elég meglepő, hogy olyan levelet írnak az illetékes hatóságnak, hogy megszüntetik a közigazgatási eljárást. Mindezt a gyorshajtásért járó büntetés fele + 10.000 Ft-ért. Szerintetek ez lehetséges?

Hajlok arra, hogy megpróbálkozzak vele, de egyúttal az is a fejemben van, hogy valószínűleg előre kell fizetni (ezt nem kérdeztem, csak utólag jutott eszembe) és elképzelhető, hogy miután fizettem, lehet, hogy elküldik ezt a "bűvös" levelet, de szerintem az a válasz fog rá jönni, hogy nem fogadják el az érveket.

Mi a véleményetek?

antonyó # 2011.04.06. 14:43

A férjed elismeri? Utólag két tanút keresni, akik ott sem voltak, semmit sem láttak, mégis igazolják? Próbáld meg H.Évi!

csegi # 2011.04.06. 13:57

Tisztelt Évi!

Azért nem fogadták el, hogy a férjed vezette az autót, mert feltételezem, hogy azt a férjed nem írta alá. Nyilatkozatot kell küldeni Szombathelyre, melyben a férjed leírja, hogy az adott időben, az adott rendszámú autót ő vezette, saját kezűleg aláírja a nyilatkozatot, valamint két tanú is aláírja, akiknek a lakcímét is oda kell írni. A felelősséget csak így tudod áthárítani, mivel a közigazgatási bírság esetében elsődlegesen az üzemben tartó felel a szabályszegésért. A www.magyarorszag.hu-n, a jogszabálykeresőben megtalálod a két jogszabályt, amely ide vonatkozik. Az első a 410/2007. kormányrendelet, a másik a 2004. évi CXV., közigazgatási eljárásról szóló törvény, illetve az 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről.

H.Évi # 2011.04.06. 07:48

Sziasztok sűrgős tanácsra lenne szükségem , ha tudna valaki segíteni megköszönném !

A férjemtől válófélben vagyok .Van két autónk az én nevemen .A még papíron férjemet egy napon 3x lefotózták gyorshajtásért küldtek három értesítőt a Szombathelyiek én válaszoltam, hogy akkor a férjemnél volt az autó (azóta is)őt büntessék meg .
Ma kaptam három csekket 90,60,45, ezer fotintról.

Mit tudok ilyenkor csinálni , hiába az én nevemen van az autó nem én követtem el a szabálysértéseket ?

A választ előre is köszönöm , ha még megtudnátok írni a neten hol tudok utána olvasni az új jogszabályoknak , pl; kitől kérhetik a bírságot , hogy tudom a felelősséget áthárítani stb....

köszike sziasztok
H.Évi

antonyó # 2011.04.05. 20:44

Csegi és Gabicsek! Ti ezt sohasem fogjátok megérteni úgy látszik. Az orrotoknál előrébb már nem láttok. Milyen aljas csalásokkal mérik be az embereket, azt ecseteljük nektek már többen is. A táblákat nem szedik le, sőt, előzőleg példáztam, szándékosan kirakják indokolatlanul! Szerintetek hová is állnának ki mérni, ha nem lennének nekik ezek a kiskapuk, melyeket szándékosan építettek. Mert az emberek rutinosak, városban 50-60 km/h biztonságosan közlekednek, kit is tudnának bemérni így? De ha rafináltan kitesznek egy "ott felejtett" 30-as, vidéken 70-es táblát, mindjárt "dől a lé". Jönnek a palimadarak (olyan személyek akiket lefotóztak) hozzátok tanácsért, ti már nem tudtok segíteni rajtuk, mert egy előre felállított kelepcébe sétáltak be! Onnantól meg már ismerjük a történetet, ha valaki tartozik a hatóságnak. Igazad van Gabicsek,„ nem véletlenül vannak ott azok a fránya számok.”"

Gabicsek # 2011.04.05. 19:42

Sőt, rá kellene a neten keresni, mert a tv-ben is volt szó róla, valahol be lehet jelenteni az "ott felejtett" táblákat. Minden bejelentést megnéznek, és ha tényleg ott lett felejtve, leszedik. Csak már nem emlékszem, melyik cégnél van a bejelentési lehetőség.
Mellesleg: Persze, mindenkivel előfordul, hogy gyorsabban megy, mint a megengedett - velem is -, de: arra mindig figyelek, hogy a megengedett sebességnél 10-13 km/óránál többel ne lépjem túl, mert 15 km/óra után már 30.000.-Ft. az induló közig.bírság. Ha mégis túlléptem, (mert persze ilyen is előfordulhat, hogy az ember benéz egy-két táblát), eddig szerencsém volt. Viszont: alapjában véve be kell tartani a sebességhatárokat, általában nem véletlenül vannak ott azok a fránya számok.

csegi # 2011.04.04. 16:31

Ismétlem önmagamat: a KRESZ változott, tehát joguk van bárhonnan mérni. Egyébként meg aki betartja a szabályokat, azokat nem mérik be. Ennyi. Ez egy fórum, ahol olyan személyek kérnek tanácsokat, akiket sajnos lefotóztak. Gabicsekkel együtt igyekszünk, hogy a magunk módján segítsünk. Ezt itt eddig mindenki jó néven vette. Nem ócsárolunk senkit, nem köpködünk senkit. A hatóságnak szóló panaszokat nem ide kellene leírni, biztosan szívesen veszik, ha tapasztalataikat velük is megosztják.

gyorgye # 2011.04.03. 23:04

antonyo,és ráadásul 3 km teren keresztül tart,és semmi féle feloldó táblája,vagy a sebességkorlátozásnak semmi értelme nincs.Egyértelmű hogy csak a pénz beszedés a cél.A halom 30-as tábláról meg nem is beszélve.+ ugyanaz van a Cegléd környékén is a kintfelejtett útépítésnél ahol tavaly óta nem dolgozik senki.

antonyó # 2011.04.03. 19:24

Vidéki példával élve, valahol Abony és Törökszentmiklós között a 4-es számú főúton néhol két sávra kiszélesített autóút fogadja az arra közlekedőket. 90 km/h sebesség van meghatározva, ez korrekt. Ám egyszer csak ugyanazon az egyenes útszakaszon hirtelen 70-es táblára váltottak. Egy kilométer megtétele után hamar rájöhetünk a turpisságra: egy autós pihenőnek álcázott, a forgalom elől záróvonallal elzárt, behajtani csak a rendőri szerveknek fenntartott helyen szemből mérik a 70-es sebesség betartását. Pénzbehajtók? Csegi, ez most jó-e vagy sem?

antonyó # 2011.04.03. 18:30

Royal, mindehhez így szólt Csegi 2011.03.25.-én: „Felhívom a figyelmét, hogy a kresz legutóbbi változása miatt a rendőr onnan fényképez, ahonnan akar. Vitatkozhatunk, hogy ez most jó-e, vagy sem, de annyi bizonyos, hogy a sebességhatárokat nem csak akkor kell betartani, amikor rendőrt látunk, és a lámpák sem azért villognak, mert jól mutat a színük...

Royal # 2011.04.03. 11:02

Kedves Csegi,

Egyetértek azzal, hogy azzal, hogy a közút nem versenypálya... de a rendőreink a baleseti csomópontoktól legtávolabb eső helyen mérnek, általában valami rejtett/kintfelejtett táblánál, nem egyértelmű szituációnál. Sajnos ez tisztán látszik mire megy. Az évekkel később érkező büntetésekkel pedig nem értek egyet, még akkor sem ha jogos.

kea4 # 2011.04.02. 21:43

Zsuzsa67!

Amennyire én tudom, a gyorshajtás önmagában véve szabálysértés. Annak az elévülési ideje 6 hónap, azaz fél esztendő. Ha tehát 2006 óta volt olyan fél év, amely alatt semmi olyasmi nem történt, ami megszakította volna az elévülést, akkor az ügy már (régen) elévült. Megszakítja a folyamatot, ha pl. ajánlott v. térti levélben rendszeresen felszólítottak, hogy ugyan fizessél már.

Üdv:
KEA.

antonyó # 2011.04.02. 21:42

Gyorgye, keress más fórumot a véleményeddel, ezeknek sejtelmük sincs mi folyik az utakon. A sok helyen indokolatlanul kihelyezett sebességkorlátozó jelzőtáblákhoz állnak be traffizni, onnantól már csak a pénzbehajtásról szól a történet. 2011.03.24.-én írtam már erről.
Ha továbbiakban is hozzászólnál, megkérdezi ez a két jómadár: honnan csöppentél te is ide. Magyarázkodhatsz aztán.

csegi # 2011.04.02. 12:55

Annak kellene magába szállnia, aki áthajt a piros lámpán (ezzel más emberek testi épségét kockára téve), mivel már a sárgánál illene megállni.... A traffipax meg 15 km/óra sebességtúllépés esetén készíti azt a bizonyos fotót. Aki 65 km/óra sebességet meghaladóan közlekedik lakott területen, az megérdemli azt a bizonyos sárga csekket. Nekem is 3 gyerekem közlekedik nap mint nap gyalogosan, és nem szeretném, hogy egy idióta, lóerőfitogtató miatt kerüljenek kórházba, ne adja isten, hogy máshová.... Gondolom aki itt a rendszert szidja, annak nem ütöttek még el zebrán és egyéb helyeken hozzátartozóját/ismerősét.

gyorgye # 2011.04.02. 08:32

Szerintem az egész sebességmérés csak a pénzbehajtásról szol.Cél a kassza növelése.Én már félek kocsiba ülni annyi a rendör meg a trafipax az úton.Aki meg azt mondja hogy mindíg mindenhol betudja tartani a sebességhatárokat,az egyszerűen hazudik.A rakétaként műkődö forgalomi lámpákrol meg ne is beszéljünk.Mire félúton vagyok már piros.csegi szállj magadba.