Gyorshajtás


gyorgye # 2011.04.08. 20:55

Csegi.Rosszul értelmezed a cikk tartalmát.Próbáld meg újra elolvasni "lassabban".Előbb utóbb hátha megérted a lényeget is.De a válaszaidat olvasva,kétlem.

csegi # 2011.04.09. 06:40

Szóval az a lényeg, hogy 2010 végére mégsem borult fel a költségvetés....

Gabicsek # 2011.04.09. 18:57

Nem jó ötlet a rendőrségre menni, és az autó ellopása miatt feljelentést tenni. Ugyanis el fogják utasítani a feljelentést, mivel közös tulajdon és ebben az esetben nem valósul meg a lopás. Ez sajna majd csak a polgári perben lehet a vagyonközösség megosztásánál téma. Semmiképp nem bűncselekmény. Ugyanis a Btk. így rendelkezik a lopással kapcsolatban:
316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.

Márpedig ez a kocsi nem idegen dolog, hanem közös tulajdon.

De: ha az objektív felelősség miatt mégis be kell fizetni Évi a büntetést, ezután megpróbálnék fizetési meghagyást kiadni ellene, mert tanúk viszont biztos vannak, hogy a közös tulajdonú személygépkocsit ő és nem te használod.

antonyó # 2011.04.09. 20:42

Az előző hozzászólásaimhoz nem reagáltatok ilyen gyorsan. Úgy tűnik, a gyorshajtó férj mégsem ismeri el gaztettét. H.Évi fizetni fog, mint üzembentartó. Akinek két autó van a nevén, az szegény ember nem lehet. Éppen állambácsinak való madár.

sirk # 2011.04.11. 10:10

Üdvözlök Mindenkit,
egy kis segítséget kérek, hogy tudjam merre érdemes nézelődnöm.
Egész pontosan az érdekel, hogy ha van egy sebességkorlátozó tábla, akkor hol van leírva pl. az, hogy én már köteles vagyok azzal a sebességgel a táblához érni? Konkrétan egy 110-es útszakasz végén van egy 60-as tábla, ahol pont a tábla vonalán bemértek 108-al, de a következő fotón (ami 3-4 másodperccel készült később) már 64-el vagyok lefotózva, tehát ahogy érzékeltem a táblát, jogtisztelő módon már fékeztem is!
Emlékeim szerint volt olyan is, hogy 15 másodperces felvétellel kell rendelkeznie a rendőrségnek a tartós gyorshajtásról, ez igaz?

Köszönöm!

antonyó # 2011.04.11. 15:11

sirk! A sebességkorlátozás a 60-as tábla vonalától számít, ezt nem tartják be sokan, mert csak onnantól kezdenek fékezni. Ezt kihasználva a rend éber őre, készíti is az első fotót. Gondolom, azt az egy méter átmérőjű táblát, te sem a tábla vonalától érzékelted jogtisztelő módon:)! Temetkezz emlékeidbe, s felejtsd el a múltat, itt már másképp folyik a játék. A pénztárcád és a posta felé érdemes nézelődnöd, azzal a 60 ezres csekkel, amit hamarosan kézhez kapsz.

gete83 # 2011.04.11. 15:15

Tisztelt Csegi,

az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni Öntől:

2011.09.29-én gyorshajtás történt az én autómmal, azonban nem az én nevemen van a biztosítás, így nem nekem küldték az értesítést. Mi visszaküldtük,h én vezettem az autót, majd az üzembentartó kapott is egy HATÁROZATOT,h az eljárás ellene megszűnt azzal az indokkal,h én használtam az autót. Ez idáig rendben is van.
Azonban fél éve semmi nem történt az ügyben, de most kaptam 1 levelet (nem határozatot),h tartozom 45e Ft-al. Ráadásul azt állítják,h többszöri felszűlításra sem fizettem be és átadják 8 nap múlva az ügyemet az adóhatóságnak.
DE nem kaptam határozatot (a mostani levélen is el volt írva a cím - teljesen véletlenül jutott a kezembe). Mivel nincs határozat, mit fellebbezzek meg? A 60 napon bőven túl vagyunk (úgy tudom,h 60 napon belül át kellett volna vennem és nem a határozat dátuma számít). Ezen felül pedig a neten megnéztem és nincs dátum a határozat kézhezvételénél, mindenhol máshol pedig van.

Véleményem szerint teljesen jogsértő lenne most a kapott csekket befizetnem, rádaásul nem is jó a cím. Határozat híján különben is mire fizessem be?

Ön véleménye szerint hogyan járjak el az ügyben?

Előre is nagyon köszönöm a segítségét.

csegi # 2011.04.12. 09:10

Tisztelt Sirk!

A kresz rendelkezik róla. A sebességkorlátozó tábla hatálya a tábla vonalától érvényes. Emlékezetem szerint a kresz tanfolyamon is elhangzik ez, nem is egyszer.

Tisztelt Gete83!

Fogas kérdés. Valószínűleg a határozatot/felszólításokat a posta megpróbálta kézbesíteni, a postás az értesítés bedobta, de nem keresték a határozatot, illetve a felszólításokat, így ezeknek az iratoknak a vonatkozásában megdőlt a kézbesítési vélelem, tehát azokat a hatóság kézbesítettnek tekinti, ha az emlékezetem nem csal, a második kézbesítés megkísérlésétől számított 5. munkanapon. Így nehéz megállapítani, hogy a 60 nap biztosan eltelt. Az javaslom, hogy az esetét levélben jelezze a hatóságnak. Írja le benne, hogy téves címre küldték az iratokat, valamint feltétlenül közölje a hatósággal, hogy erre tekintettel KÉRI A KÉZBESÍTÉSI VÉLELEM MEGDÖNTÉSÉT. Ez a kulcsmondat, ennek alapján felül kell vizsgálniuk a kézbesítést. Sok sikert!

gete83 # 2011.04.14. 13:54

Tisztelt Csegi,

igen, én is így látom és sajnos ők is.
Beszéltem az egyik kolléganővel telefonon és ő azt mondta,h attól függetlenül,h rossz címre postáztak, ez azért számít kézbesítettnek, mert nekem állampolgári kötelességem a polgármesteri hivatal üzenőfalán keresni a nekem szóló határozatokat. no comment....

a másik,h mivel az üzembentartónak ők kb 40 nap után postáztak határozatot, azt mondják,h a 60 napos határidőben benne vannak.
De abban a határozatban az szerepel,h az üzembentartó ellen megszűnt az eljárás. Az,h ellenem is eljárás indul szó nincs. Így én ezt nem tekintem határozatnak az irányomba. De erre ők azt mondják,h ilyen esetben ők betartották a 60 napos határidőt. De ők csak az üzembentartónak küldtek egy határozatot,h megszűntetik ellene, de arról csak ki tudja mikor,h ellenem pedig új indul v már meg is született. Erre hogyhogy nem vonatkozik a 60 nap?

Nem úgy van,h az elkövetéstől számított 60 napon belül a (valódi) elkövetőnek kézhez kell kapnia a határozatot?

köszönöm

Tutika65 # 2011.04.14. 17:35

Tisztelt fórumozók!
Tud-e valaki segíteni? Ma kaptam meg az értesítést, hogy egyhete 50 helyett 87-tel mentem a motorommal. Megnéztem a felvételeket, a rendszám nehezen olvasható, de a fényképen szereplő motor dupla lámpás, hátul dobozos sportmotor, nekem meg egy szimpla kis chopperem van. Azt mondták, ÉN bizonyítsam, hogy nem az én motorom az.
Mit tegyek?
Köszönöm.

csegi # 2011.04.15. 12:17

Tisztelt Gete!

Sajnos fogalmam sincs róla, hogy az üzemben tartón kívül másra is vonatkozik-e a 60 napos határidő. Én csak az üzemben tartóról tudok, vagyis eddig csak olyanokkal találkoztam.

Tisztelt Tutika!

Ezeket az információkat írja meg a szombathelyieknek. Nem árt mellékelnie egy fényképet motorjáról, jól látszó rendszámtáblával, lehetőleg hátulról fényképezve.

gete83 # 2011.04.15. 13:33

Tisztelt Csegi,

én úgy értelmezem a jogszabályt,h azt mondja ki,h az elkövetéstől számított 60 napon belül az elkövetőnek kézhez kell vennie a határozatot. Ha nem az üzembentartó vezette, akkor nem ő az elkövető.
Tudom,h nem Önt kell meggyőznöm, de nekem az a logikus,h ha az üzembentartó nyilatkozik,h ki vezette, akkor azt a személyt a hatóságnak az elkövetéstől számított 60 napon belül értesítenie kell. Na itt ez most erősen megbukot...

gete

Tutika65 # 2011.04.15. 15:31

Köszönöm szépen a gyors segitséget

csegi # 2011.04.15. 16:23

Tisztelt Gete!

Véleményem azért van ez így, mivel alapvetően nem az elkövetőt, hanem az üzemben tartót büntetik. 60 napon belül nem értesíteni kell, hanem a határozatot átvenni. Ez alapból lehetetlen az elkövetéstől számított 60 napon belül, ezért (gondolom) ez csak az üzemben tartóval szemben van így (itt ő egy határozatot átvett 60 napon belül). De hangsúlyozom, hogy ez csupán csak az én teóriám a történtekre. Legalábbis ezt hámoztam ki abból, amit Önnek telefonon mondtak. Talán jön Gabicsek, bízom benne, hogy ő jobban ért hozzá.

Tisztelt Tutika!

Nagyon szívesen! Remélem szerencsével jár!

Gabicsek # 2011.04.15. 20:27

Hát, ehhez csak annyit tudnék mondani - én inkább a büntetőben, mint a közig. bírságokban vagyok otthon -, hogy ha át akarják adni behajtásra, akkor biztos volt határozat, amit kétszer megpróbáltak kézbesíteni, csak az valami miatt nem járt sikerrel és beállt a kézbesítési vélelem. Egy ismerősömnek is már csak az önkormányzati adók módjára történő behajtás átadásakor jutott tudomására, - amikor kiküldték a csekket - hogy megbírságolták. Amikor rákérdeztem, hogy a forgalmiban lévő cím megegyezik-e a jelenlegi lakcímével, kiderült, hogy nem, márpedig ők a nyilvántartásból dolgoznak. (ezért is kell a forgalmit kicseréltetni lakhelyváltozás esetén).
Ha megszüntették az üzembentartó ellen, mert nyilatkoztál, biztos hoztak új határozatot, más kérdés, miért nem ért célba a határozatuk, mit írtak el, vagy milyen lakcím lett nekik megírva.
Szerintem ha felhívod Szombathelyen a rendőrséget, csak velük tudod tisztázni, hogy mi volt a probléma a határozat kézbesítésével.

Én csak azt nem értem, ha elismerted, hogy te vezetted az autót, akkor miért érzed jogtalannak a bírságot?

NSzabi88 # 2011.04.18. 13:58

Üdvözlet!
Érdeklődnék, hogy lakot területen(50km/h) a megengedett helyett 61km/h-val hajtottam sajnos, milyen büntetési tételre számíthatok?
Ma kaptam kézhez a tanúvallomást, hogy ugyebár nyilatkozzak.
De azért kíváncsi lennék az összegre.
szerintem átláthatóbb a közigazgatási bírságolás, mint ez. Nem is találok sehol sem információt.
előre is köszönöm

véső (törölt felhasználó) # 2011.04.18. 14:35
Gabucika # 2011.04.18. 15:09

NSzabi88!

A Véső hozzászólása jó,megnézheted te is a gyorshajtás lapon a kalkulátort. Megnéztem én is mivel 11km/ó túllépésed volt ez elég csekély,ezért nem kell fizetned semmit.
Gabucika

véső (törölt felhasználó) # 2011.04.18. 15:53

Nem, A Véső ,hanem Véső !:-)

Gabicsek # 2011.04.18. 17:14

Véső ügye nem közigazgatási bírságos, mivel nem haladta meg a 15 km/óra túllépést, hanem majd rendőrség fogja lefolytatni a szabálysértési eljárást az ellen, aki az autót vezette. Ezért kérik a nyilatkozatot. Közig. bírságnál nem kérik, hanem az üzembentartónak kapásból küldik a határozatot és csekket.

NSzabi88 # 2011.04.18. 17:51

Gabucika!
Értem, ezt már én is néztem,és 0 Ft-ot írt.Tanultam az objektív felelősséggel kapcsolatos közigazgatási bírságolást,pl: 30 000-300 000-ig.Viszont a szabálysértésről nem beszéltek nekünk, ugyanis nem vonatkozott ránk. Ezért nem tudom, hogy működik, hisz zero tolerancia van. Azt viszont mondták, hogy ott is van pénz bírság de alacsonyabb. Egyik ismerősöm mondta, hogy ő ugyanezért 30 000-et kapott.

Gabicsek # 2011.04.18. 18:49

Kivéve, ha úgy nyilatkozik, hogy közvetlen hozzátartozója vezette a kocsit, és nem köteles rá terhelő nyilatkozatot tenni. Ugyanis a törvény erre nem kötelezi.

Gabucika # 2011.04.18. 19:44

Bocsi Véső!
Gabucika

csegi # 2011.04.19. 14:31

Tisztelt NSzabi88!

Az Ön ügye valóban nem közigazgatási bírság. Ebben az esetben a szabálysértési törvényben leírtak az irányadóak.

pedrolo # 2011.04.29. 09:56

Sziasztok!
Anélkül, hogy végig böngészném a teljes fórumot, apró jogi tanácsadásra lenne szüksége. Gyorshajtás miatt közig eljárás van ellenem, a felvételt megnéztem azon a bizonyos rendőrségi oldalon, 4 fénykép van rólam, amin a túllépést rögzítették teljességgel olvashatatlan a rendszám, az csoda, hogy az autó márka beazonosítható, amin a rendszám olvasható azon már rendben van a sebességem. Lehetséges ebbe belekapaszkodni, mint jogi kifogás?
Köszi előre is