Szerintem is.
A lényeg hogy saját külön tulajdonu erdőt akar ( ez a 4754 db fa az enyém) a tulajdoni hányadának megfelelő részt kiveszi a közös tulajdonból. Ennyi.
Osztatlan közös tulajdon
Határrendezésen, kiigazítást értettem.
Jól van. Ez a szakigazgatási hivatal csak arra adta az engedélyét, hogy kimetszhető az erdőből az a rész.
Nincs még lefutva.
Elmexnek azt kell megnéznie, mert érdeke, hogy megfelel-e neki így a változási vázrajz, avagy sem.
Lehet, hogy költség beutazni az ügyvédhez, de közös tulajdonú ingatlanok esetében kötelezettségei is vannak a tulajdonostársaknak.
Jó estét!
Az előző lakó elválasztotta egy kerítéssel a gyerek miatt,de a megállás is inkább este fele történt mert a párom estig dolgozik,és úgy tudom h meglehet állni nekünk is ott csak ha akadályozom akkor kell neki szabad utat biztosítanom.Mellesleg a ház egy helyrajzi számon van, egy udvarral nyilván tartva csak két tulaj.Válaszát köszönöm.
Értem, akadályozod a kiállással. Ne tegyétek. Úgy kell megoldani a parkolást és kialakítani mindkettőtök számára garázst, hogy ne legyetek egymás terhére.
Nagyon köszönöm a hozzászólásokat!
Immaculata-nak válasz: Azért, hogy pontosítsunk: nem egy sima 2 tanús meghatalmazást kért az ügyvéd a levélben, hanem egy ügyvédi ellenjegyzésest. 3 példányban. Ezt gondolom nem társadalmi munkában végzik az ügyvédek:)
És mindez azért, mert egy tulajdonostárs szeretné a saját erdőrészét külön tudni. Márpedig én nem megyek le (nem tudok) és ügyvédi ellenjegyzést se szerzek. Meghatalmazom 2 tanúval egy másik tulajdonostársam akiben megbízok. Ha ez nem jó nekik akkor beperelnek?
Amúgy ha le is utazok és megnézem a vázlatrajzot, majd azt mondom nem értek vele egyet akkor mi lesz?Merthogy amit kiderítettem: az adott tulajdonostárs érdekes módon a tarvágásos területből(tavaly volt kitermelés) nem igen kér részt, helyete inkább a rövidesen kivágásra kerülő részből.
Amit végkép nem értek: Engem semmilyen hivatal nem értesített semmiről. Amikor az erdő melletti (teljesen más hrsz. számú!) területeken területösszevonás volt; küldött az önkormányzat, földhivatal levelet. Megírták, hogy hol tekinthetek be az iratokba, fellebezhettek ennyi és ennyi napon belül stb... És az csak a szomszédos terület volt. Most meg "csak" egy ügyvédtől kapok egy levelet szerdán, hogy menjek oda jövő hét kedden vagy ha nem lásd a korábban megírtakat.
Azért nem kaptál a hivataltól, mert még nincs engedélye. Viszont jan 1. óta a földhivatal az engedélyező hatóság is.
Egyébként ha annyira fontos az aláírás, majd az ügyvéd megy hozzád, vagy elküldi postán a szerződéseket és a vázrajzokat, mert azokat is alá kell írnod. Különben nem lehet átvezetni.
A továbbiakban már Major Domus asztala, ha jól tudom, neki is van erdőterülete.
Én azt gondolom, hogy a tulajdonostársak a bevételből a közösbe adják a következő ültetés költségeit és a nyereséget meg egymás között felosztják.
Ha olyan területet akar az egyik tulajdonostárs a közösből kivenni, ami most hozna bevételt a többieknek, akkor ezt valahogyan el kellene számoltatni, mielőtt a többiek belemennek a leválasztásba.
Össze kell fognotok és kérni a rátok eső haszon megfizetését.
MD segíts ki!
A közös tulajdon megszüntetésére is ügyvéd által készített szerződés kell. Ott kelle(-ene) megállapodni a ki mit mennyiért kérdésekben. Ott figyelembe lehetne venni a tulajdoni hányadokon felül a növényzet értékét is. Nehogy az egyiknek csak akácfája, a másiknak meg tölgyese, vagy vörös fenyője legyen.
Képzeljetek el egy nagy kerek erdőt,aminek van 24 tulajdonosa !
Az egyik vége a falu szélén van ahol a kisebbség innen szerzi be a téli tűzelőt természetesen Nanemá hogy pizért !
A másik vége 10 km-el odább már a természetvédelmi terűlet része ahol az erdészet rendszeresen ellenőriz.
Ahol lopják a fát (bocs beszerzik a tűzelőt) ott az erdőgazdaság a tulajdonost (!!!) kötelezi az ujratelepitésre !
Mivel közös tulajdon,mind a 24-et !
Mit tennétek a helyében ? Logikus hogy az 1/24-ed részemet kiméretem az erdő másik végén ahol a tulajdonom biztonságban van !
Inkább áldoz ügyvédre !
Arról van szó, hogy egy osztatlan közös tulajdonban levő lakást szeretnék megvenni, egy 6 lakásos házban. Az alábbi kérdéseim lennének a jogi háttérrel kapcsolatban:
- A foglaló ügyvédi letétbe megy, vagy előre egy nyilatkozat minden tulajdonostárstól, hogy lemond elővételi jogáról
- egy új használati megosztási szerződés előkészítése (ez kinek a ktg-e?) kell-e?
- pontosan miként működik a közös költségek fedezése, ha nincs társasházi alapító okirat? Mely jogi személy számlájáról fizetik a közös költségeket és ki szerepel a számlákon fizetésre kötelezettként feltüntetve?
- Osztatlan közös tulajdon esetén előfordulhat-e, hogy egyetemlegesen mindenki felel bármely tulajdonostárs közüzemi számláiért vagy erre is kiterjed a megosztás? A tulajdonostársak külön-külön szerződnek-e a közüzemi szállítókkal, vagy mint osztatlan tulajdon szerződik és csak a számlázási címek egyediek a merők stb szerint felosztva?
- Tényleg mindig új megosztási szerződést kell kötni, ha változnak a tulajdonosok személyei? Erre van jogi előírás, hogy kinek a költsége? Az új tulajdonosé törvényi kötelezettségként is vagy csak „szokásjog” alapján?
- Ha új megosztási szerződést kell kötni, akkor mi a helyzet a hitellel terhelt ingatlanokkal? Ott van beadva egy megosztási szerződés bankba, ilyenkor be kell adni egy új megosztási szerződést?
- közüzemi szolgáltatók osztatlan közös tulajdon esetén is csak az egyes magánszemélyekkel szerződnek, vagy az ingatlan tulajdnonosa(iva)l? Ez ott érdekes, ha valamelyik nem fizet, akkor egyetemleges felelőssége van-e a másiknak is?
- Lakáshitel esetén, ha tulajdonostárs nem fizet, akkor csak a tulajdoni hányadáig foglalhatnak és csak és a megosztási szerződés szerint hozzátartozó részt? Mely megosztási szerződés szerint,
- tulajdoni lap és az érvényes ügyvédi megosztási megállapodás a használati jogokról.
- Hitel nélkül kívánom megvenni az ingatlant.Milyen ügyintézést igényel?
Válaszát előre is köszönöm:
Én nem tenném. De sokan vannak, akik szerint nincs semmi gond az ilyennel.
A szerződéshez ügyvéd kell. Lewhetőleg saját. Ő el tudja magyarázni ezeket.
Amin azért érdemes lenne elgondolkodni, hogy ha még kívülállóként ennyi a megválaszolatlan kérdés, akkor amikor már benne leszel, akkor mennyi lesz?
Ez valami olyasmi, mint csukott szemmel ugrani a szakadékba. Alul vagy van víz, vagy nincs.
Van aki szereti, mert plusz adrenalin ingyen,..de van aki ebbe bele is halna.
Tisztelt jogi szakértő!
Egy Bp-i társasház közös képviselője vagyok.Az egyik lakó azzal a problémával keresett meg, hogy a szomszéd lakás tulajdonosa a társasház körfolyósójára kipakolja azokat a dolgait, amit már nem tud a kis (40m2) lakásában elhelyezni. Ezzel komolyan akadályozza a folyósón való közlekedést. Ez számomra is nyilvánvaló, mert így a kb. egy méteres folyósón alig 40 cm marad szabadon. Az osztatlan közös tulajdon ilyen jellegű használatának engedélyezése/tiltása benne van a házirendben, ezt 100%-osan mindenki elfogadta. Többszöri kérésem/felszólításom ellenére sem kezdte meg a lakótárs a folyósón felhalmozott tulajdonainak az elpakolását.
Ha a társasházban tűzvédelmi ellnörzés lenne, biztos kifogásolnák a menekülési útvonalak ilyen módu elzárását, akár pénzbüntetést is kiszabhatnak.
Én mint KK nem utasíthatom a Házmestert, hogy dobja ki a szemétbe, amit a folyósón talál, mert bizonyosan kártérítési igénnyel lépne föl a tulajdonosa. Kérdésem:
Tanácsolhatom a sértett lakótársnak, hogy kérjen birtokvédelmet?
Köszönöm a válaszokat!
osztatlan közös tulajdon
Szerintem kellene egy lakógyűlési határozat, hogy pakoljon el, különben a közös képviselő elviteti. Kidobni nem hiszem, hogy lehetne, de pl valahol bérelni nekei jó drágán egy tárolót és oda pakolni a cuccát, a bérleti díjat pedig hozzácsapni a közös költséghez....
Tanárnéni
Sürgősen felejtsd el a házat !
Ha eddig nem jutottak el odáig hogy társasházzá alakitják,ami az összes kérdésedet feleslegessé tenné,akkor ott a fejekben is baj van.
Ne akarj ott lakni ! Csak egy példa ha beázik a tető s a te lakásod is leázik mondjuk az elsőn, akkor kihez fordulsz ha nincs szmsz nincs közgyűlés,nincs közös képviselő !
De ajtófélfa van amibe bele tudod verni a fejed, hogy lehettél ekkora.....
Tisztelt Fórumozók!
A következőben szeretném a segítségüket kérni: édesapám már 18 éve családi gazdálkodó, édesanyámmal vannak közös területeik, melyek családi használat címszóval szerepelnek a földhasználati lapon. A földhivatalban a napokban közölték, hogy a földhasználati lapokra bármit írhatok a használat jogcíméhez, de családi használatot nem, és felszólítottak, hogy a családi használatban lévő területeket jelentsük be újra saját tulajdon és szívességi használat címén. A kérdés az, vajon jogos-e ez így, mert ha igen, mi értelme van a családi gazdálkodásnak? Az újra-bejelentés nagyon sok pénzbe kerül (főleg, ha még ki is kell méretni a területeket), és nem tudom, szükséges-e ez, ugyanis a szüleim nem szeretnék kettévetetni a földeket, viszont bírságot sem szeretnének fizetni... (..és már nincs több bőr rajtunk, amit még le lehetne húzni... :(((
Köszönöm a segítséget!
Nane !
A földhivatal nem szólithat fel semmire, csak hiánypótlásra ha veszel eladsz vagy módositasz a tulajdoni viszonyokon.
Ha annak idején az törvényes volt, akkor családi használat és pont.
Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni.
Osztatlan közös tulajdonú telken van két ház.
Egy nagyobb, ahol 5 család lakik, ebből 2 megvette a házrészt, 3 önkormányzati.
Mi vagyunk a 6. tulajdonosok, de a házunk az előzőtől teljesen külön áll.
Az alapító olkirat, /bár nincs hozzá semmilyen alaprajz/ világosan kimondja,hogy melyik kié, a hozzá tartozó telekrésszel.
A telek 2000 négyzetméter, melynek nagy részét mi tartjuk rendeben, egyes lakók csak a szemetüket hordják oda /sitt, bútorok stb./.
Esélyem sincs arra, hogy rávegyem őket a telek rendbentartására. Elvileg a telek hátsó részén még volt egy önkorményzati tulajdonú ház, de azt már a szomszédok lebontották, a sittet otthagyták, az önkormányzat pedig elhanyagolja.
Ha a telek bármely részén megpróbálkozom a rendbentartással, füvesítéssel, amint rendben az adott rész, a szomszédok máris kertipartit rendeznek.
Van-e lehetőség arra, hogy elbirtokoljam, és lekerítsem az általam rendben tartott telekrészt, vagy esetleg kivásárolni az önkormányzati lakásokhoz tartozó telket, mert jelen állapotában olyan, mint egy szemétlerakó.Megoldást jelent, ha kiválok a közös tulajdonból? Mivel lekeríteni sehol sem lehet a közös tulajdont, csak álmodozom arról,hogy egyszer az általam elültetett virágok ki is nyíljanak, mielőtt a szomszéd kutyája kikaparja.
Köszönettel
Andi
Az önkkormányzattal, mint tulajdonossal és a másik két tulajdonossal meg lehetne állapodni a telek felosztásáról és kizárólagos használatáról. Amennyiben az önkormányzat ebbe belemegy, akkor nyugodtan le is kerítheted.
Köszönöm a válaszodat. Esetleg az elbirtoklás szóba jöhet ilyen esetben? Már a nagypapám is itt élt, és gyakorlatilag rajta, és az édesapámon kívül senki sem foglalkozott a telekkel.Ma sem foglalkozik. Ha van értelme ügyvédre költeni megteszem, amennyiben érdemes az önkormányzattal csatázni. Az önkormányzat egy évvel ezelőtt kijött, hümmögött, hogy nincs rendben a telek, sem jogilag, sem területileg, hiszen az alapító okiraton kívül semmink sincs, de tenni nem tett semmit. Az egyik szomszéd ráadásu úgy adta el a házrészét, hogy a többi lakót meg sem kérdezte. Eladni nem szeretném, mivel már a harmadik generáció él ezen a telken.
Köszönöm
Andi
Kedves kozmacska!
Itt két dolog keveredik.
Egyrészt írod hogy van alapító okirat, azaz társasházról van szó. Másrészről, pedig, hogy a telek osztatlan közös tulajdonú.
Mindkettő nehezen lehet igaz, mert társasháznál eszmei hányadok szerint osztott a közös tulajdon.
Hahahah
„társasháznál eszmei hányadok szerint osztott a közös tulajdon”
Ezt magyarázd már el nekem légyszí, a gyakorlati alkalmazás során!
Kozmácska!
Nem tudsz elbirtokolni.
„Az egyik szomszéd ráadásu úgy adta el a házrészét, hogy a többi lakót meg sem kérdezte.”
Ennél a résznél viszont tényleg nem mindegy, hogy társasház-é, avagy osztatlan közös tulajdon az az ingatlan.
Is-is !
Az biztos hogy társasház,mert osztatlan közösnél nem tudta volna eladni ugy hogy a többiek nem mondanak le elővásárlási jogukról.
Javaslom először olvasd el az Alaopitó Okiratot s az szmsz-t( ha van)
Az önkormányzattal közösen ti vagytok a többségi tulajdonosok.
Kezdeményezz közgyülést, s ott szavazzátok meg a szükséges dolgokat. Pld. Leválasztás stb.
Andi ! Ott tévedsz hogy ez nem osztatlan k.tulajdon, hanem a telek képez közös tulajdont, az eszmei hányadok arányában. A közgyülésen kérheted hogy a te részedet ,adják ki,, s azt leválaszthasd. Olvasd el az alapitot !
Kedves Major Domus !
Segitséget kérek: osztatlan közös tulajdonnál lehetséges-e, hogy az eladó nem az általa korábban megvásárolt tulajdoni hányadhoz tartozó részét adja el, ami az ő adás-vételi szerződésében szerepel és pontosan meghatározott, hanem többet, vagy kevesebbet. Tudom, hogy tulajdoni hányadokat lehet igy venni, de nem mindegy mit tartalmaz a tulajdoni hányad.Én ugy gondolom, hogy csak azt adhatja tovább az eladó, ami az ő tulajdoni hányadához tartozott adás-vételkor.
Köszönöm a mielőbbi választ. Üdvözlettel
Eleve nincs olyan, hogy "a tulajdoni hányadhoz tartozó". A tulajdoni hányad egy eszmei arány, természetbeni résszel nem azonos, azzal nem társított.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02