Osztatlan közös tulajdon


Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.03.28. 11:35

semennyire.

OlléLászló # 2014.03.28. 10:42

Tisztelt Fórum!

Tegnap volt apám elsőfokú bírósági eljásának harmadik tárgyalása, -közös tulajdon megszüntetése- ügyvédi kérésre a per szüneteltetik, egyeztető tárgyalás kitűzése, lefolytatása miatt, mert az alperes fél a bíró kérdéseire válaszolva, folyton ellentmondásba került (önmagával is).

A kérdésem az lenne, az ilyen egyeztetések mennyire szokták előre vinni a pert a megállapodás érdekében. A bíró szerint az alperes fél már "orvosi eset".

Köszönettel!

MajorDomus # 2014.03.26. 21:15

jobban jártok,ha elöbb megszünik a közös tulajdon!

book70 # 2014.03.26. 10:01

Bocsánat, de még felmerült bennem mi van akkor, ha mégis megvennénk a másik részt.
Elővásárlási joga apukámnak van, átveszi a levelet, abban lesz egy összeg + fizetési határidő. Ha fizetési határidőt tudjuk tartani, akkor nekünk is kp-ben kell fizetni vagy kp + hitellel is megoldható a dolog. Csak apum lehet az új tulaj vagy elég ha ő fizeti ki, lesz 1% tulajdoni hányada és ő egyből tesóm(ajándékozás)nevére veszi meg az ingatlant. Ezen kívül van valami speciális törtvény, ami védi apukámat? Valami kiskapu osztatlan közös tulajdon esetén tulajdonrész megváltására vonatkozó törvény, ami mi helyzetünket megkönnyíti, esetleg pici időhúzás? Ha nincs készpénzünk, akkor jelenlegi tulaj az osztatlan közös tulajdon miatt minket meggátol (hitelt nem írja alá)abban, hogy hozzájussunk az ő részéhez, erre törvényes kiskapu?
Köszönettel:
Book70

book70 # 2014.03.26. 09:45

Kedves Segítők!
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!!!
Mi a helyzet akkor,ha megveszi az ikerház felét valaki osztatlan közös tulajdonban és utána még mindig meg akarja venni tőlünk azt az pár négyzetmétert, hogy a házfeléhez tartozó telket le tudja választani. Nekünk ez ellen nincsen kifogásunk csak nem szeretnén jogilag hátrányba kerülni. Ha hivatalosan eladunk neki pár négyzetmétert, kiméretjük, tulajdoni hányadokat (nekünk kevesebb) Földhivatalban átiratjuk, ügyvéd által használati megállapodást írunk, melyben mindent (tetőre való feljutás biztosítása, stb...) rögzítünk, akkor ezt a szerződést lehet úgy írni, hogy akinek mi adjuk el a részünket arra is érvényes legyen? Utána már nincsen olyan, hogy mégis ő dönt mindenről, mert nagyobb tulajdoni hányada van?
Előre is nagyon szépen köszönöm!!!
Book70

MajorDomus # 2014.03.25. 22:26

vagy-vagy alapon gondoltam,de tény,hogy
ez nem derűl ki a beirásomból.

ha albetétesitve van egyszerübb a helyzet,nem kell egymáshoz alkalmazkodni az eladásoknál.

bár lehet több gondot okoz,mint amennyit megold!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.25. 22:21

A társasházzá alakítás nem a közös tulajdon megszüntetése. (Bár ezt némelyik bíró sem tudja.)

MajorDomus # 2014.03.25. 22:04

annyira nem veszélyes!
kérdd a biróságtól a közös tulajdon megszüntetését!

ha holnap vagy a héten beadod a keresetlevelet,akkor a biróság érkeztető bélyegzőjével,már el tudod küldeni,hogy folyamatban van az ügy.
legegyszerübb ha társasházzá alakitjátok!

holnap keress egy ügyvédet!
az egész 60 ezerből megvan!

book70 # 2014.03.24. 22:33

Még nem mondtunk le írásban az elővásárlási jogunkról, kaptunk egy levelet egy ügyvédtől, de még nem vettük át, tuti ez van benne. Azt szeretném kérdezni, hogy hol kell hivatalosan elindítani az osztatlan közös tulajdon megszűntetését? Lenne-e jelentősége, ha a levél átvétele előtt elindítanánk ezt hivatalosan, akkor nekünk kivel kell erről egyeztetnünk a régi vagy az új szomszéddal. Sajnos szóban biztos nem jutunk dűlőre, de arra gondolok, ha a megszűntetés elindításáról hivatalos okmányt küldünk az elővásárlási jogunkról lemondó levéllel együtt, akkor azt elvileg az új és a régi tulajnak is tudomásul kell vennie. Nem lehet az, hogy az új tulaj később olyan dolgokat követel tőlünk, amit ígért neki a régi tulaj, mert mindenki tisztában lesz azzal, hogy folyamatban van az osztatlan közös tulajdon megszűntetése, később nem lehet jóhiszeműségre hivatkozni. Bocsi, ha hülyeségeket írok, de csak saját kútfőből próbálok megoldásokat keresni. A felmerülő költségeket ugye közösen kell állnunk? Milyen hosszú lehet az ügyintézés? Anyagilag gondolom elég húzós a dolog...
Szép estét!
Book70

ObudaFan # 2014.03.24. 21:01

book70

Ha az elővásárlási joggal nem tudtok élni, mert nem tudjátok megvenni az ingatlant, akkor nem tudjátok megakadályozni, hogy ő vegye meg.
Jogilag az ingatlan egésze közös tulajdon. A használat az más kérdés, nyilván igazolható, hogy az évek során létrejött egy megállapodás a használatról, még ha célszerűbb is lenne ezt írásba foglalni.

MajorDomus # 2014.03.24. 19:25

hogy tudták eladni a beleegyezésetek nélkül?

elővételi jogról történő lemondás hiányában?

book70 # 2014.03.23. 19:16

Kedves Segítők!
Édesapámé egy osztatlan közös tulajdonban lévő ikerház egyik fele. Másik fele rokonainké, akikkel sajnos megromlott a kapcsolatunk. A ház saroktelken van, miénk a sarok felöli rész. Mindkét családnak külön bejárata van az főutcafront felé, illetve nekünk van egy nagy kapunk a mellékutcai részünkön, hogy a garázsunkba kocsinkkal be tudjunk állni. A ház sajnos nem teljesen középre épült, ezért nem tudjuk fele-fele arányban leválasztani, pedig a ház előtt és mögött is van pár méter telek, a ház nem telekhatárra épült. A garázs 25 éve épült, apukám volt az építtető, szomszéd aláírta engedélyt, ami kellett osztatlan közös tulajdon miatt. Engedélyt úgy kaptuk, hogy volt egy régi sufni és azt lebontjuk, ami a mai napig nem történt meg, mert a szomszéd is használja és nem pakol ki belőle, pedig erre 3 hete levélben is felkértük. Most eladták az ő részüket osztatlan közös tulajdonként, áron alul. A leendő szomszéd felhívott minket és lehordott minket minden alja népnek és azt mondta, hogy kössünk vele kizárólagos használati megállapodást, és adjuk el neki azt a részt, amivel ő le tudná szerinte esztétikusan választani a telket, félig bezsarolt. Mi nem szeretnénk eladni, szükségünk van a felére, mert mi is értékesíteni szeretnénk a mi felünket. Kiküldték a nyilatkozatot, hogy mondjunk le az elővásárlási jogunkról (még nem vettük át a papírt) és ő megveszi így osztatlanként. Megvásárolni sajnos nem tudjuk az ő részüket, mert úgy semmi gond nem lenne. Tudunk-e még valamit jogilag tenni, hogy a rokonok ne tudják eladni ennek az illetőnek az ő részüket és hogy végre le legyen tisztázva hol van a telek fele és hogy ki mit használhat jogosan. Sajnos szóban nem jutunk egyezségre a dologban. Nem szeretnénk az új tulajjal így indítani, vele sem fogunk tudni megegyezni, csak akkor áll velünk szóba, ha eladjuk a mi X négyzetméterünket neki. Kié mi hivatalosan? Az adásvételiben gondolom szerepelni fog, hogy az ingatlan melyik felét adták el és ahhoz mekkora telek tartozik. Mi van ha feltüntetik a régi sufnit, amit már rég le kellett volna bontani. A garázs jogilag a miénk, ha mi építettük és teljesen a mi felünkön van? Ők is építhettek volna első részre garázst csak szülőknek nem volt kocsijuk, utána meg ezért is irigyeltek minket. Szomszédok által igazoltan csak mi használjuk ezt az oldalt, csak mi lapátoljuk előle 40 éve a sarokrészen a havat. Mit tehetünk, hogy a legjobban kijöjjünk a dologból? Sajnos megállapodni nem tudunk, mivel próbáljunk hatni rájuk?
Segítségét nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel:
book70

MajorDomus # 2014.03.01. 00:30

egyszerübbet ajánlok!

addig ne ird alá az adás-vételi szerződést,
mig vissza nem adja a holmidat!

mindjárt
megváltozik az álláspontja!

ObudaFan # 2014.02.28. 19:24

Ez nem ország kérdése. Neked bizonyítanod kell, hogy ezek a vagyontárgyak a tieid, megvoltak és pontosan ő vitte el. Ha tudod bizonyítani, akkor rendben is vagy. Ha pedig nem, akkor hogyan követelhetnél tőle erre alapozva bármit?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.02.28. 19:23

Nekem is ez a véleményem. A szóbeli megegyezést, az ingóságok meglétét és azok értékeit bizonyítani kell.

jordan # 2014.02.28. 19:09

Köszönöm!

Remek. Ezek szerint simán "meglophat" s én meg futhatok a dolgaim után. Remek országban élünk :(

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.28. 18:49

Házassági közös vagyon megosztása iránt indíthatsz pert, de komoly bizonyítási nehézségeid lesznek.

jordan # 2014.02.28. 18:33

Azt hittem sikerült egyértelmű lennem de ezek szerint nem.
Hiába beszélek a volt férjemmel telefonon őt nem érdekli hogy az én tulajdonjaimat elvitte és nem akarja visszaadni. KÉRDÉS: rendőrségen jelentsem fel, pereljem be, keressek fel egyéb hivatásos szervet/illetékest stb? Merre kell ilyenkor elindulni ahhoz hogy visszakaphassam a tulajdonom?

Mufurc_nagyon # 2014.02.28. 18:27

" Mit tudok tenni hogy visszakaphassam a tulajdonainkat? "

kérdezé jordan!!!


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.28. 17:23

Tulajdonképpen mi a kérdés?

jordan # 2014.02.28. 16:33

Üdvözletem.

Eladás alatt van a lakásunk. Elváltam férjemtől s fele-fele alapon egyeztünk meg. Vagyonmegosztás külön nem volt. A gyerekszoba teljesen az én területem a határozat szerint amit a váláskor kaptunk. Ennek ellenére 3 éve zárat cserélt s kizárt az ingatlanból, bosszantott de inkább a veszekedés helyett hanyagoltam a dolgot... Most viszont eladjuk közös megegyezéssel. Csak az a probléma hogy ma közölte: mindent elvitt már a héten több helyre is s semmihez semmi közöm (bútor, gyerekholmik, háztartási gépek stb...). Teljesen kivagyok. Mit tudok tenni hogy visszakaphassam a tulajdonainkat? Több dologról számlám van hogy a családom nevére lett véve de a gyerek holmikról s még számtalan dologról nincs bizonyítékom...

Kérném szépen adjanak tanácsot hogy mit tudnék tenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.28. 11:50

Ezt is rosszul tudod. Az az ügyvéd a te ügyvéded is, kutya kötelessége a te érdekeidet is megvédeni. Ha nem bízol benne, akkor válassz másikat. Elég fura lenne, hogy te fizeted - és az ellenedre dolgozik.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.27. 22:05

Közös tulajdon megszüntetése érdekében elrendelt árverésen nem lehet a becsérték alá menni.

MajorDomus # 2014.02.27. 21:16

vedd meg a házat,ha birtokon belül leszel,
kérdd a közös tulajdon megszüntetését a biróságtól.

ha nem tudtok megegyezni,akkor árverés lesz,ahol 70%-on megveheted a telek többi részét!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.27. 17:38

Nemsokára megyünk ügyvéd elé,
No, akkor ott választ is fogsz kapni. Addig már csak kibírod.