Albérleti szerződés


Zoltanuss # 2012.08.15. 12:33

Zeller Zeller !

Sokmindent írtál csak, azt nem ,hogy mennyit fizetsz !
Így megitélni, hogy a szolgáltatás és az ellenérték arányban áll é, nem lehet !
Ha nem éri meg a mamánál lakni, el kell menni , ilyen eccerű.

Zeller # 2012.08.15. 11:15

Persze így utólag jobb lett volna de mivel az édesanyám és egyedül is élt egy nagy családi házban gondoltam ez nem lesz probléma közöttünk.

Mindentől függetlenül van alapja a nemtetszésemnek?

wers # 2012.08.15. 10:24

Nem írtunk szerződést csak szóban egyeztünk meg hogy az ott lakásért x összeget fizetünk minden hónapban.
Talán nem ártott volna, de még nem késő. Persze utólag nem érvényes, de a jövőre nézve állapodjatok meg.

Zeller # 2012.08.15. 10:19

Tisztelt Fórumozók!

A következő helyzetben/kérdésben szeretnék tanácsot kérni.

5 éve költöztem a feleségemmel az édesanyámhoz(a bejelentett lakcímünk is ez),rendesen fizetjük neki minden hónapban a megbeszélt összeget,késedelem nélkül.

Nem írtunk szerződést csak szóban egyeztünk meg hogy az ott lakásért x összeget fizetünk minden hónapban.

Édesanyám most azt szeretné hogyha bármilyen nem várt kiadás következik be akkor a megbeszélt összegen felül plusszba fizessünk.Értem ezalatt hogy például tönkremegy a mosógép,vagy ki kell festetni egy helységet,stb akkor ezeknek a kiadásoknak a kétharmadát fizessük meg merthogy mi ketten vagyunk.

Eddig úgy gondoltam hogy azért fizetünk neki és mivel mindent közösen használunk a mi részünkről ezzel fedezve vannak az ilyen kiadások.(Ha kifizet minden közüzemi számlát még akkor is megmarad a fele pénz abból amit havonta adunk neki.Vagyis ő a saját fogyasztását nem is kell hogy fizesse és még így is marad a zsebében szépen.)
Ezért bosszant hogy még plusz pénzt szeretne tőlünk egyéb kiadásokra.

Ebben a helyzetben kinek van "igaza" vagy mi lenne a teendő a veszekedések elkerülése érdekében?(Szerződés,szájkarate,stb?)

ObudaFan # 2012.08.03. 07:27

Tehetsz a NAV-nál bejelentést, csak ez nem tudom, milyen problémádat fogja megoldani.

szarkák # 2012.08.02. 20:15

Tisztelt hozzáértők/fórumozók!

Anna idején, mikor beköltöztem a lakás egyik szobájába nem írtunk bérleti szerződést a főbérlővel. Most elég igazságtalan okok miatt kell, hogy elhagynom a lakást, nagyon sok gond szakadt így a nyakamba, (éppen, hogy ki tudom fizetni majd a másik helyet, amit több hét keresgélés után találtam csak, még azt sem tudom, mivel vigyem a cuccaim el innen...) a kérdésem a következő: Feljelenthetem a főbérlőt mivel nem adózik a bérbeadás után? Természetesen miután már kiköltöztem és a lakcímkártyámon sem szerepelne már ez a cím. És amennyiben ez lehetséges, mik kellenek hozzá? Hová forduljak?
Valaki volt már hasonló helyzetben? Aki tud, kérem adjon tanácsot!
Előre is köszönöm.

Niki05 # 2012.07.31. 12:13

Ez egyértelmű... csak azt gondolom, hogy nem csak akkor kell, hogy előkerüljön, hogy ha az ő érdeke úgy kívánja...

wers # 2012.07.31. 12:09

Ne aggódj, mihelyt esedékes a havi díj, elő fog kerülni

Niki05 # 2012.07.31. 11:36

A tulajdonos csak annyit mondott, hogy havonta x összeg a közös költség, de erről se csekket, se más papírt nem láttam, így nem is tudom, hogy mit tartalmazz a közös költség. A szomszédok szerint nincs benne ilyen, hogy felújítási alap.
Nem dobtam ki a tulajdonos ágyát, rendesen, sérülés mentesen szétszedtem és a tároló helységbe tettem, tehát ott megtalálja, feltéve ha eltudnám érni valamilyen formátumban, mivel amióta szóltam neki, hogy milyen "háziállatok" vannak, azóta nem lehet elérni telefonon, és nem is jött az ingatlan közelébe sem.

wers # 2012.07.31. 11:08

a közös költség a bérlőt, vagy a tulajdonost terheli e hivatalosan
Amiben megállapodtatok.
Van, hogy a bérlő fizeti az egészet, de van, ahol a közös költség egy része felújítási alapba megy, arról lehet úgy megállapodni, hogy azt a tulaj fizesse.

A szerződésben miben állapodtatok meg? Milyen állapotban adja át az ingatlant?
Beleegyezett, hogy kidobod az ágyat? Tud róla?

De mindezeket előre kellene tisztázni.

Niki05 # 2012.07.31. 09:29

Üdvözlet!

Segítséget szeretnék kérni albérlet ügyben.
A probléma röviden a következő: Június végén kivettem egy albérletet, látszólag nem volt semmi gond. Eltelt 3-4 hét és kiderült, hogy az ágy tele van ágyi poloskával. Erről tájékoztattam a tulajdonost, aki közölte, hogy ez nem az ő gondja, oldjam meg, és biztos én vittem be az ingatlanba. Némi kérdezősködés után a házban élő szomszédok elmondták, hogy előttem két bérlő ezen probléma miatt költözött ki az ingatlanból. Mivel nekem nincs lehetőségem arra, hogy egyik napról a másikra kiköltözzek, emiatt a régi ágyat kidobtam, vettem újat, írtót hívtam. Kérdésem, hogy ebben a helyzetben mit követelhetek én mint bérlő a tulajdonoson, hiszen ez nem kevés kiadás volt részemről? Kinek a feladata lett volna hivatalosan az írtás?
Továbbá olyan kérdésem lenne, hogy a közös költség a bérlőt, vagy a tulajdonost terheli e hivatalosan?!

A segítséget és a válaszokat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2012.07.27. 20:10

Így van,ezért mondtam hogy egyezz meg az új tulajjal.

Neki is érdeke hogy legyen stabil bérlője.

Gabicsek # 2012.07.27. 19:56

Az a csoda, hogy eddig nem raktak ki. A szolgálati lakásból rögtön szokott repülni a bent lakó, ha megszűnt a munkaviszonya ott, akitől azt kapta.
Akkor nem szokták kitenni a lakót, ha nyugdíjba vonul. De gondolom ez nálad nem így van.
Örülj, hogy eddig is volt hol laknod. Így kellene nézni a dolgokat. Egyébként sem biztos, hogy az új tulajdonos kitesz, de ha maradhatsz, biztos, hogy a piaci árfolyamnak megfelelőre meg fogja emelni a díjat.

MajorDomus # 2012.07.27. 17:12

Csak a lényeget ! De azt nagyon !

Amit lentebb leírtam.

novanda # 2012.07.27. 08:24

Ja, na látod, ezt nem tudtam. Szolgálati célból kaptam anno. Ez változtat egyébként bármit is?

MajorDomus # 2012.07.26. 21:01

Novanda akkor ne beszélj mellé.

A szolgálati lakás és a bérlakás két külön fogalom.

novanda # 2012.07.26. 12:20

@ MajorDomus: Mit értesz az alatt, hogy "ha maradni akarok, gyorsan kell lépnem"? Mégis mit tehetnék? Szerintem vagy meg lehet egyezni az új tulajjal, vagy nem, de ez úgyis csak egy bírósági végzést követően derül ki. Most azt sem tudom, kinek adják majd oda a lakást. Ha nem tudunk megegyezni, akkor bérlek másikat. Ennyi pénzért már nem lesz nehéz.

Az pedig, hogy "bérleti joggal sem rendelkezem" természetesen nem igaz. Ajánlom figyelmedbe a lakástörvény vonatkozó részeit, ott megtalálod, mit jelent a határozatlan idejű bérleti szerződés.

Mindenestre elolvastam mindeki véleményét, amit tiszteletben is tartok, ugyannakor a jogi természetű kérdéseimre valószínűleg csak az ügyvédem fog tudni választ adni. A fórum úgy tűnik erre nem alkalmas.

Azért hála és köszönet.

matthiasi # 2012.07.26. 06:43

Hopp ezen közgazdasági elmélkedésedet csak most olvasom . novanda#e-mail 2012.07.25. 15:21
Tehát az államra többszáz ingatlan száll reá. Nyilván az örökösök nélkül elhunytak lakásai. Hát persze azokat karban kell tartani és milyen bolnd az állam, hogy parlagon hagyja. Ki kéne adni rendes pízért. Na de van kínálat bőven. Fe kell keresni az illetékes állami szervet és ajánlatot tenni, hogy bérlő vagy vevő lennél. Egy nem megy - potyán, kevés pénzért lakni.
Persze az emberi természet olyan szereti apotyt. a családomban is volt olyan - rabolt házat vettek a forgalmi érték tizedért, én is azt tettem volna, de azért látni kell a nagyobb összefüggéseket is.

matthiasi # 2012.07.26. 06:36

Az, hogy az állam üres lakásokat tart fent százmilliókért?
Milyen jól informált vagy ! mennyi az a százmilliók. ?? Ja egyébként minden normális társadalomban vannak üres lakások is. Részben katasztrófa helyzetre fenn tartva, részben felújításra várva.

Arról szerintem nem a bérlő tehet, hogy felmondják a munkahelyét”. Ez se áll meg mindig. Hol a munka vállaló hol a munkaadó tehet a felmondásért !
Tény egy lacsony bérleti díjú lakás elvesztése mindig fájdalmas, de a világ már csak ilyen. Amúgy mennyi az bérleti díj ??
Gondolom nem túl magas, mivel az emberek csak a potyához ragaszkodnak a végletekig.

MajorDomus # 2012.07.25. 21:54

Ha marAdni akarsz a lakásban,gyorsan kell lépned.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.07.25. 20:54

Az állami tulajdon esetében, ha azt vagyonkezelő kezeli, az Állami Számvevőszéknek joga van megvizsgálni, hogy az értékarányosan van-e hasznosítva. Az állam nevében eljáró tulajdonosi jogokat gyakorlónak joga van a vagyonkezelt ingatlant bármikor elvonni a vagyonkezelőtől. Itt egyébként egyértelmű a hanyag kezelés és hasznosítás.

MajorDomus # 2012.07.25. 20:42

Igen erre gondoltam.

Nem nagyvonalúság kérdése.
Nem a,sajátodban laksz hanem szolgálati lakásban,azaz a bérleti joggal sem rendelkezel.

Addig laksz ott,amíg a.tulajdonos jónak látja.

Nem vagy olyan helyzetben hogy te szabd meg a feltételeket.

Próbálj meg tárgyalni a tulajdonossal,hogy maradhass.

MajorDomus # 2012.07.25. 20:40

Igen erre gondoltam.

Nem nagyvonalúság kérdése.
Nem a,sajátodban laksz hanem szolgálati lakásban,azaz a bérleti joggal sem rendelkezel.

Addig laksz ott,amíg a.tulajdonos jónak látja.

Nem vagy olyan helyzetben hogy te szabd meg a feltételeket.

Próbálj meg tárgyalni a tulajdonossal,hogy maradhass.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.07.25. 20:33

A tulajdoni igény soha nem évül el.
Az új tulajdonosnak joga van jogszerűen felmondani a meglévő bérleti szerződést akár magánszemély, akár jogi személy a bérlő.

novanda # 2012.07.25. 19:54

Melyik része nem igaz? Az, hogy az állam üres lakásokat tart fent százmilliókért?

Arról szerintem nem a bérlő tehet, hogy felmondják a munkahelyét. Ha a bérleti szerződése határozatlan időre szól, és nincs a munkahely megtartásához kötve a szerződése, akkor mégis miért legyen nagyvonalú a kirúgott munkatárs? Ezt nem pontosan értem...