Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


nonolet # 2018.02.05. 10:43

Meg kell szerezni a többséget...és akkor ti diktáltok.

MÁS ÚT NINCS!

- -

Illetve elvben van, ha
törvénybe ütköző dolgot tudtok rá bizonyítani.

- -

Vagy vegyétek rá az "önkéntes" lemondásra...

Trom # 2018.02.06. 13:34

Önkéntesen nem fog lemondani...:(

Mi számít törvénybe ütközőnek?

Tűzvédelmi szabályzat nem jó. Nincs benne megjelölve az sem, hogy a menekülési útvonalat szabadon kell(ene) hagyni. Nincs aktuális szervezeti és műk szabályzatunk.
Nincsenek összehasonlítható árajánlatok semmire. Három pecsétes, árral ellátott lapot dugott az orrom alá, amikor kértem, hogy 1,5 milliós beruházásnál nézzük meg ki adott megfelelő ajánlatot. Nem enged betekinteni abba sem, hogy cége kiküldte-e egyáltalán az ajánlatkéréseket, vagy megbízta a baráti cégét?
..csak néhány ami eszembe jutott hirtelen...
Ha csak szimplán nem végzi el a feladatait, az átlagosnak számít? :(

nonolet # 2018.02.06. 13:48

Ami a BTK-ba ütközik...

  • adócsalás
  • sikkasztás
  • csalás
  • lopás

Esetleg számviteli rend komolyabb megsértése.

onedin csanád # 2018.02.07. 09:29

Kedves Trom
A tapasztalatom szerint a hasonló társasházakban valójában csak az idősebbek érdeklődnek a társasház aktuális ügyeiről. A fiatalok jószerével még a közgyűlésre sem járnak el, mindig pont arra a napra esik a jóga óra, angol óra, kondi edzés, stb. Utólag viszont négyszemközt reklamálnak. A vélemények kifejtésének a helyszine a közgyűlés lenne, itt kell az érveket ütköztetni, jó érvekkel meggyőzhetőek lennének az idősebb lakók is. Vagy ha nem, legalább Ön is megismerkedhetne az ő indokaikkal, nem intézné el azzal, hogy szegények megvezethetők. Esetleg kérjen Ön is egy kivitelezőtől árajánlatot a szóban forgó munkára, és terjessze a közgyűlés elé. Ez nem törvénybe ütköző...De van még egy megoldás, vállalja el Ön a közös képviseletet, mondjuk egy évre ingyen ( saját házban ez nem elképzelhetetlen ), mutassa meg a többieknek, hogyan kell ezt jól, mindenki teljes megelégedésére csinálni.

Trom # 2018.02.07. 10:10

Kedves @nonolet, köszönöm,

Kedves @Ondedin család,
Természetesen minden alkalommal aktívan részt veszek gyűléseken is. Már ha van. :) Igyekszem minden lakóra figyelni, aki jelen van...ha más nem, tiszteletből. Sajnos nem meggyőzhetőek, s tényleg megvezethetőek. Nem négyszemközt érdeklődnöm, a köz érdekében érdeklődöm. ..S volt motiváltsága korábban a többi lakónak is, ami már nyilván a sorozatos sikertelenségek miatt elszunnyadt.
Gondoltam már arra, hogy elvállalnám a közös képviseletet, mert akkor talán ügyintézés is történhetne, de ilyen egyet nem értés esetén az idősebbek szavazatait nyilván nem nyerném el. S mivel Ők teszik ki a ház 80 %-át, esélytelen. :) Azért köszönöm.
(Kérdésemmel nem azért fordultam a fórumozókhoz, mert panaszkodni van kedvem. Nyilván száz oldalról körbejártam a kérdést, s ha nem lennék agilis a ház ügyeinek intézésében, akkor kanapéharcoskén nem erőltetném a témát. :) )

praline # 2018.02.09. 09:18

Kedves Fórumozók!

Közös képviselőnktől tértivevényes levélben kértem társasházunk működésével kapcsolatban a tv. szerinti éves elszámolások, költségvetési javaslatok, beszámolók és az SzMSz "hitelesített másolatát" a másolati díj megfizetését természetesen vállalva.
Álláspontom szerint egyik dokumentum sem létezik, mivel én minden lakógyűlésen részt vettem, és biztosan állíthatom, hogy 15 év alatt egyetlen alkalommal sem került a közgyűlés elé szavazásra egyik dokumentum sem, de közgyűlésen kívül sem láttam ezeket a dokumentumokat.
A kk. kérésemre írásban adott válaszában azonban arra hivatkozik, hogy a dokumentumok össze vannak készítve, kéri írásos indoklásomat, hogy milyen célból kérem és amennyiben megindoklom, közjegyzővel hitelesítteti a kért dokumentumokat és akkor megkaphatom azokat.

Kérdésem: Köteles vagyok-e indokolni, hogy miért kérem azokat a dokumentumokat, amelyet a tv. szövege szerint kérésre a kk. köteles kiadni, valamint közjegyző milyen alapon hitelesíthetné a társasház közgyűléseiről készült jegyzőkönyveket?

nonolet # 2018.02.09. 11:25

Te kértél "hitelesített" másolatokat te fogod fizetni a sok-sok közjegyzői díjat...

Bizonyára nem ezt akartad kérni.
Csak túlokoskodod a dolgot.

praline # 2018.02.09. 11:51

Kedves Nonolet, köszönöm válaszod.

Én a kk. és a gazdasági ellenőrzésért felelős személy aláírásával kértem hitelesített dokumentumokat. Nyilván Ők nem akarják aláírni, ezért takaróznak közjegyzővel. :) Egyébiránt nincs SzMSz-ünk, a földhivatalba se lett benyújtva, azon mit hitelesít a közjegyző?

osmi # 2018.02.09. 14:53

praline!
Nyilván a tulajdonosi jogállásod és felelősséged az érdeklődés indoka, valamint, hogy ezen iratok a tulajdonközösségetek tulajdona, így a Tied is.
A közjegyzői hitelesítés pedig egy nagy humbug.
Jó lesz Neked anélkül is :))

nonolet # 2018.02.09. 14:58

praline

Olvasd el, hogy mit kértél ...

A "hitles" mást jelent,
mint
az "eredeti" vagy az "eredetivel egyező másolat".

Te alighanem az "eredetivel egyező másolat"-ot szeretnél.

praline # 2018.02.09. 16:37

„Az eredetivel mindenben megegyező hiteles másolat” -ot kértem, kértem továbbá a kk. és a gazdasági ellenőrzést végző személy aláírásával hitelesítse a kért dokumentumokat. Mivel nincsenek meg a kért dokumentumok, így nehéz lesz azokat hitelesíteni. Én nem kértem közjegyzői hitelesítést, ezzel nyilván a kk. próbál nyomást gyakorolni.
Már szóban többször kértük, de semmi foganatja nem volt, így talán majd írásban lesz...

praline # 2018.02.09. 17:49

Kérdésem eredetileg arra irányult, hogy köteles vagyok-e megindokolni, hogy miért kérem? Jelenleg áll az ügy, arra való hivatkozással, hogy nem indokoltam meg mire kell az nekem...

praline # 2018.02.09. 17:59

Valóban! :) Köszönöm Mindenkinek!

nonolet # 2018.02.10. 00:19

parline

Fogd már fel...

HITELES másolatot a közjegyző tud adni!!!

Nicsak.

https://kozjegyzotkeresek.hu/…at-keszitese

- -

Te csak másolatot kérsz, amin rajta van,
hogy
az "eredetivel mindenben egyezik"
és
a közös képviselő eredeti aláírással
igazolja ezt számodra a másolatokon ...

praline # 2018.02.10. 17:04

Nonolet, köszönöm válaszod! :)

Most akkor hogy is van ez?

"Általánosságban: a másolat fogalom az okirat keletkezése alapján történő megközelítéséből ered, hiszen az okirat - keletkezése alapján - lehet eredeti, illetve másolat. Másolatról akkor beszélünk, ha az nem az eredeti okirattal azonos módon jön létre. A másolat lehet egyszerű (pl. fénymásolat), vagy hiteles. Hitelesített másolatot közjegyző, vagy az okiratot kiállító hatóság készíthet, amelyben azt a tényt tanúsítja, hogy a másolat az eredetivel mindenben megegyezik." Forrás:kormany.hu

praline # 2018.02.10. 17:23

és a Ptk. szerint:

"3:195. § [A tagok iratbetekintési joga]

(1) A taggyűlési jegyzőkönyvbe, továbbá az elektronikus hírközlő eszköz alkalmazásával megtartott taggyűlésről készült felvételekbe, valamint a határozatok könyvébe bármelyik tag betekinthet és az azokban foglaltakról másolatot kérhet. A társasági szerződés ettől eltérő rendelkezése semmis.

(2) Az írásos formában kiadott másolatot az ügyvezető aláírásával hitelesíti."

osmi # 2018.02.10. 18:21

Az iratbetekintési - és másolat kiadási igényt a társasházi tv. tartalmazza. A hitelesítést felejtsd el. A kgy.-i jgyk.-et aláírja két hitelesítő. A SzMSz pedig más ( ügyvédi ellenjegyzés, de ez sem kell).
25 albetét alatti tháznál nem kell, persze lehet- ha a tul. köz.igényli.
Az ellenőrző személy(ek) felelőssége minden esetben áll (aláírás nélkül is),pl. az éves beszámolókat és kv.-t véleményeznie kell.
Írd meg neki, hogy a közjegyzői díjat - ha ragaszkodik hozzá - állja a saját zsebéből. Meglepne, ha közjegyző ilyet csinálna, de hát mindig van lejjebb - még mindig.

praline # 2018.02.10. 18:32

Rendben, köszönöm válaszod. Így teszek.
Nem is értettem mit akar a közjegyzővel.

praline # 2018.02.11. 11:47

Még egy elméleti kérdés: amennyiben mégis ragaszkodna a közjegyzői hitelesítéshez a kk., és kiderülne esetleg, hogy valótlan tartalmú okiratot hitelesíttetett közjegyzővel, akkor azzal megvalósul a Btk. 345. § ?

"Aki jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot felhasznál..."

Köszönöm, ha válaszoltok!

nonolet # 2018.02.11. 15:28

Nyilván, HA utólag kiderül,
hogy
az "eredeti" hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú ...

praline # 2018.02.11. 16:01

Nagyon köszönöm nonolet! :)
Sokat segítettél!

kata1111 # 2018.02.17. 08:27

T.Szakértők 4 lakásos társasház,ebből 2-ben laknak 2 ben nem .A közös költséget m2 -re számolták ki.Önálló hitelesitett vizmérót nem engedett felszerelni a közös képviselő.A háznak nincs szmsz-e a közös képviselő dijjazás nélkül válalta a közös képviseletet.Elmentem a dijbeszedőhőz mint tuljdonos és kértem összesitést a ház tartozásairól,mert volt.2017.11.22-én adott fel utoljára számlát.Rákérdeztem mellébeszélt.hogy nem kapott számlát azért nem fizette,de állitólag kapott már fizetési felszólitot is.Azt kérte májusban tartsuk meg a közgyülést éa ddig nem lessz tartozás,nem hiszek neki,elmentem a lakásomhoz,mert nem ott lakom üresen áll, a th postaládája tele volt levéllel ki sem szedi.Mit lehet itt tenni, Kata 111

ivanolsen # 2018.05.15. 09:10

Üdvözlök Mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni mert nagy gondok vannak a társas házunkkal. Első körben azt szeretném megkérdezni, hogy a társasház kezelő és a társasház között kell-e minden esetben szerződésnek köttetnie, mert a kerületi jegyző ügyvédje szerint nem.
Van egy közös képviselőnk, neki van társasház kezelői bizonyítványa, de úgy dolgozik mint alkalmazott. Most egy (szerintem) saját kft, előzőekben saját bt alkalmazásában.
Kértem mutassa meg a szerződését a társasházzal (a kft, bt szerződését vagy bármilyen szerződést), na most ilyet nem tudott mutatni, csak egy munkáltatói szerződést a kft és Ő közte.
Lehetséges ez, vagy teljesen törvénytelen amit csinál?
Úgy néz ki, most bukik a ház a panelprogram keretében meg nem kapott állami támogatás miatt olyan 80 milliót. Első fokon már elvesztettük a pert.
Hűtlen, hanyag kezelés szerintem, de még leváltani sem sikerült a sok nyugger és a gondnok lobbizása miatt.

Minden segítséget köszönök.

MajorDomus # 2018.05.15. 20:18

Mi köze van ehhez a közös képviselőnek?

kevered a fogalmakat!

a társasházkezelővel minden esetben kötelező szerződést kötni,a közös képviselővel viszont nem !

azért kevered,mert nálatok a kft a közös képviselő!
vele biztosan van a háznak szerződése!

hogy a kft kit biz meg a házatok kezelésével, abba nincs beleszólásod!

ha többség támogatja,akkor biztosan jól dolgozik.

nem irtad,hogy miért vesztettétek el a pert!

osmi # 2018.05.16. 07:30

Ne hagyd magad megkeverni...:)

Amennyiben üzletszerűen végzi a társasházkezelő közös képviselet a tevékenységét ( jelen esetben feltételezhető,hogy egy kft, melynek egy alkalmazottjáé
a társasházatok), úgy megbízási szerződést kell(ett) kötni vele a házatoknak, melyben a feladatai és a megbízási díja és egyebek rögzítettek.