Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


socrate # 2010.04.13. 21:44

nandy: köszönöm a válaszod.
Korm.rendelet előírja, hogy legalább az éves beszámolóban név szerint tüntessék fel a követeléseket (azaz hogy ki tartozik). Ez még oké is, szerintem, de az összeg és a lakás szám is már szerintem bántó, értelmetlen és veszélyes.

socrate # 2010.04.13. 21:42

MajorDomus: nem hiszem hogy az tartja el a házat, aki fizet, mindenkinek ez a kötelessége. Én mondjuk meglepődtem, hogy egy papiron láttam, hogy az egyik szomszédom több mint 400 ezer forinttal tartozik. Nem látom, hogy mi értelme, nem ezért fog fizetne. Azt meg végképp nem értem, hogy miért trehány disznó azért mert nem tud fizetni. Azt viszont eléri, hogy az ember háta mögött össze beszélnek az utcán, és hogy másképp nézek rá a liftben mikor beszáll a 3 gyerekével. De ettől se nekem se neki nem jobb.

Amúgy alapszabályt kaptam, de abban igazad van, hogy a végéhez volt hozzákapcsozva az évi mérleg. Én meg csak a fedőlapot jegyeztem meg.

Ha azt mondod törvényes, elhiszem. Ezt szerettem volna tudni. De továbbra is veszélyesnek tartom, hogy ilyen adatokat tesznek közzé, 100 lakással és több száz emberrel.

nandy # 2010.04.13. 21:29

Sőt, ha jól emlékszem, az egyéb szervezetek számviteléről szóló Korm.rendelet előírja, hogy legalább az éves beszámolóban név szerint tüntessék fel a követeléseket (azaz hogy ki tartozik).

MajorDomus # 2010.04.13. 21:13

Természetesen lehetséges sőt én mint társasházi tulajdonos igenis tudni akarom, hogy ki az a trehány disznó aki helyett én tartom fenn a házat, mert ő nem fizet közös költséget !

Na, akkor kezdjük az elején !
Nem hiszem hogy alapszabályt kaptál, az csak lakászövetkezeteknél van, társasházban Szervezeti és Működési Szabályzat (szmsz) van !

Kizártnak tartom hogy a tartozást az szmsz-ben rögzitik, szerintem
Kaptál egy-csomó papirt, az évzáró/elszámoló közgyülésre, amelyről megkaptad a tavalyi elszámolást. Az elszámolás lényege,hogy annak része a társasház bevételei, kiadásai, a társasház ki nem fizetett számlái(adósságai) s a társasház követelései(bérleti dij és közös költség tartozások) .

A közös képviselőnek jóga- van közölni a kinnlévőségeket név szerint, egyet nem tehet meg, hogy kiragasztja a lépcsőház hirdetőtáblájára, mert az személyiségi jogokat sért.

Én minden negyedévben tételes elszámolást adok a házaimban, annak hátoldalán ott van a közös költség hátralékosok listája s az összegek. 20 év alatt emiatt 2-en pereltek be, mindkettő pert megnyertem, mert a biró felolvasta hogy-mi van odairva.
Naplófőkönyvi kivonat - Kinnlévőségek ! Teljesen törvényes !

nandy # 2010.04.13. 21:07

A tulajdonosoknak joguk van tudni, hogy ki tartozik a háznak - azaz nekik.
Olyan helyre nem szabad kitenni (pl. lépcsőház) - legalábbis olyan adatokkal nem, melyből beazonosítható a lakó-, ahol bárki láthatja, mert az már személyiségi jogokat sértene.

socrate # 2010.04.13. 20:41

Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni egy friss problémámban. Budapesten,egy panel lakás tulajdonosa vagyok. A minap a postaládákba dobta a közösképviselő az új alapszabályt, aminek a végén tételesen fel van sorolva minden tartózást felhalmozó lakás. Házszám, emelt, ajtó, tulajdonos, összeg, minden. LEhet ilyen??? Ez felháborító, hol van ilyenkor a személyiségi jog. Miért kell, hogy az egész ház, sőt az egész utca ilyen dolgokat tudjon a másikról. Ráadásul ezek az összegek nem álljál meg a helyüket, mert valószínűleg ha nem is havonta, de bizonyos időközönként mindenki fizet. Havonta pedig csak nem csinálnak új kimutatásokat, legalábbis merem remélni.

Ha valaki hozzá tud szólni kérem tegye meg. Szeretném tudni, hogy lehetséges-e ilyen a mai világban. Előre is köszönöm.

nandy # 2010.04.13. 19:06

Hmmm... nálunk éppen 10 milláért akarnak tetőt szigetelni, vagy van egy kedvezőbb ajánlat: napkollektor 60 millióért... Hát nagyon jól hangzik, nem? :))

MajorDomus # 2010.04.13. 18:56

A tető mindenképpen közös tulajdon,annak kijavitása a társasház feladata. A 26-i dátum nem azért szükséges mert a k.k nem ér rá,hanem azért hogy addig a megoldást ( árajánlatok-pénzügyi lehetőségek) kidolgozza, s legyen mit a közgyülés elé terjeszteni.

Ha a háznak nincs pénze, akkor főhet a feje, s azt a problémát nem tudja megoldani 1 hét alatt.
Olyan megoldást kell kitalálnia, ami megoldja a fórumtárs problémáját, de a közgyűlésen is ,,átmegy,, s hajlandóak is megszavazni ! Ez a mi szakmánk nehézsége !

MINDIANA # 2010.04.13. 12:25

jony23

Ha a meghibásodás olyan helyen található, ami a társasházi közös tulajdonban van, utána kell nézni, hogy az SZMSZ-ben milyen, a közös tulajdon fenntartására vonatkozó szabályok az irányadók. Az ázás kijavítása a törvény rendelkezései alapján az épület fenntartásához tartozik. A közös képviselő, jogkörében eljárva köteles minden szükséges intézkedést megtenni az épület fenntartásának biztosítása érdekében. Kérni kell a közös képviselőt, a rendkívüli káresemény fennállása miatti, rendkívüli közgyűlés összehívására. Nem kell megvárni a 2 hetet.

Anna

jony23 # 2010.04.13. 08:25

Üdvözlök mindenkit!
Négyemeletes társasházba lakunk párommala 4.em-en.
A házunk tavaly lett,szigetelve de a tető a felújításból kimaradt.És mivel eléggé elöregedett,a burkolást végző munkások lába alatt berepedezett és most már annyira levezeti az esőt,hogy az előszobába és a nappaliba ,tócsában áll a víz.
(A biztosító már járt kint (( igaz akkor nem esett ennyi eső)),tavaly ősszel ,és az akkor nem annyira durva leázásra fizetett.Most amikor már lepördült a tapéta a falról ,és tocsogósra ázott a szőnyeg,azt mondja hogy arra a részre már fizetett a biztosító és ezt már nem fogja kifizetni.De az már nem is idegesít .)
Viszont arra szeretnék választ kapni hogy mit tehetnék az ügyben hogy a tető javítást meggyorsítsam.A kk.azt mondta ,hogy 26.-án közgyűlést hív össze de az két hét és addig még rengeteg eső esik (eshet) még.Ráadásul ha még ezek után fog pályáztatni hogy megcsináltassa ,akkor kacsaúsztatót nyithatok.És hogy tetézzem a párom 8.5 hónapos terhes ,azért ilyen lakásba újszülöttet nem hozhatok ( vagy muszáj)??
Segítsetek mit tehetnék a tető szigetelés ügyben.
Előre is köszönöm .És elnézést ,hogy koszúra sikerült a levél.
Csaba.

MajorDomus # 2010.03.26. 21:09

Anna !

Csak a lényeg sikkadt el !
Kötelezni ugyanis lehet a házat a javitásra, ha a kérdező birósághoz fordul a lakása ázása miatt a hiba kijavittatását, s a lakásban keletkezett károk megtéritését kéri !

Más kérdés,hogy mint felperest őt terheli a bizonyitási teher, arra hogy a kárt a közös tulajdonról szenvedte el!

Célszerübb előbb a k.k-t megkeresni, szigoruan tv. ajánlott levélben

MINDIANA # 2010.03.26. 08:10

Major Domus!

Te se sértődj meg, de mintha ugyan azt írtam volna. Azt még megjegyeznem, hogy az írásból, (feltételezem nem szakértő a levélíró) nem lehet eldönteni, milyen súlyos a probléma. Előfordulhat, hogy egy elhasználódott, korrodálódott vezeték, vagy csatorna áztatja a falakat, amely a ház stabilitását is veszélyeztetheti. Az utóbbi esetén azonnali intézkedést kíván, és nem szükséges,a közgyűlés összehívása.

MajorDomus # 2010.03.25. 20:09

( Anna ! Zárójelben irom hogy ne bántsalak meg. Ne adj téves informáciokat, mert akik ide irnak, azok hisznek nekünk)

Na ez az a tipikus kérdés amit el kellene olvasni azoknak akik beirkálnak ide,hogy ő a főldszinten lakik s miért kell neki liftdijat fizetni,meg mi köze van a tetőbeázáshoz ?

Dobókocka !
Te egyedül semmire sem kötelezheted a házat ! Ezt a biróság- teheti meg.

Az alap és a pincefödém, a felmenő falszerkezet, a lábazat közös tulajdon, s mint ilyen a karbantartásáról az állagmegóvásról a társasház köteles gondoskodni. A közös tulajdon meghibásodása miatt bekövetkezett károkért a társasház köteles helytállni s fennáll anyagi kárfelelőssége is !

Gondolj arra hogy beázik a tető,ázik 3 lakás. A társasház még a leázott tapétát is köteles megtériteni a tulajnak, a tető kijavitásáról nem is beszélve.

Itt ugyanez a helyzet,csak a viz alulról jön !

Irj egy t.vevényes ajánlott levelet a közös képviselőnek ! Jelezd a problémát s kérd a kijavitást, ha nagyobb volümenü a dolog, akkor kérd a rendkivüli közgyülés összehivását.

A társasház köteles megoldani a problémádat !

MINDIANA # 2010.03.25. 10:21

Dobókocka!

Kötelezni nem lehet a társasházat, csak abban az esetben, ha az épületben balesetveszélyes helyzet alakul ki, a hiba alapján. A közgyűlés dönthet a közös képviselő javaslata alapján arról, hogy a munkafolyamatot milyen keretek közé sorolja.

Dobókocka # 2010.03.24. 18:34

T. Válaszadó!

Kétemeletes társasházban lakom, a földszinten. A falak vizesednek, az alap hibája miatt.
Abban kérném a segítséget, hogy kötelezhetem-e a Tházat pl. injektálás elvégzésére külön, a felújítási alapból, vagy ragaszkodhatom-e ahhoz, hogy építsék be az elkövetkező külső renoválási munkákba ezt a munkafolyamatot.
(gondolom a ház egészét érinti a földszinti lakások rossz állapota)
Köszönettel,
D.

MINDIANA # 2010.03.24. 08:54

Major Domus!

Ezt csináltam, és egy milliós tételnél három cégtől, közel 300 EFt-tal alacsonyabb árajánlatot sikerült szereznem. Addigra a kk. viszont a négyből már három munkát elvégeztetett. Ez az a helyzet, ami megkockáztatom, kimeríti a hanyag kezelés vétségét.
Fokozom. A négyből a harmadikat úgy rendelte meg, hogy kezében volt az én árajánlatom.

Anna

MajorDomus # 2010.03.23. 21:32

Akkor az adu ász a kezedben ha a közgyűlésen oda dugod a k.k orra alá hogy ugyanolyan épület ennyibe került, ha ugyan lesz számottevő különbség.

Te mint tulajdonos + Szb tag is kérhetsz árajánlatot a festésre.

No aludj jól !

MINDIANA # 2010.03.23. 20:31

Major Domus!

Miért is kéne megmondani nekik, hogy kész a munka? Egy másik épületet is ki kell festeni, amely ugyanolyan paraméterekkel rendelkezik.

Anna

MajorDomus # 2010.03.23. 19:00

Ez igy van Anna !
Ne felejtsd el hogy a festés már elkészült !

Ajánlok egy fogadást ! Odaviszel a házba 10 festőt, megmutatod az elkészűlt munkát, s megmondod mennyibe került !

A 10-ből 9 azt fogja mondani hogy ő ezt 5-15-20 %-al olcsóbban megcsinálta volna. A tizedikben talán van annyi tisztesség hogy azt mondja fel kell mérni ugy tud árat mondani.

Ha nem mondod meg az árat, kb 5-8 % eltérés lesz az összegek között, mert a munkadijat lenyomja a válság,az anyagot meg mindenki a nagykertől szerzi be.

ragyasdezso # 2010.03.23. 07:46

MINDIANA

A közgyűlési határozat mindenkire kötelező érvényű. Ha nem támadta meg a határozatot fizetnie kell, függetlenül attól, hogy egyetért e vele vagy sem.
A k.k. dönt, a közgyűlés határozata alapján nem a tulajdonos! Akár jól, akár rosszul!

MINDIANA # 2010.03.23. 06:46

Major Domus!

Kicsit fennhéjázónak tartom az első mondatodat.
Az, hogy van-e szmsz, vagy nincs, itt másodlagos kérdés.
A Kuger hozzászólásából azt szűrtem ki, hogy azzal nem ért egyet, amit a kk. ráerőltet. Szerintem a közgyűlés nem arra adott felhatalmazást a kk.-nek, hogy azt csináljon amit akar.Ismételten hivatkozok a gondossági kötelemre.

Én sem szívesen fizetnék ki olyan összeget, amivel nem értek egyet. Amennyiben bebizonyítható, hogy a munkálatokat nem a kellő gondossággal készítette elő a kk., jogosan ágálhat ellene. Amennyiben,
jelzálogot rak a társasház a lakásra, az összeget ki kell fizetnie. De nem mindegy mennyit. Amennyiben a bírósági tárgyaláson elismeri a tartozását, az ügymenet költségei nem őt fogják terhelni, de kérhet jogorvoslatot az összeg nagyságával kapcsolatban.
Amennyiben, sokallja az összeget, tájékozódni kell, hogy más cég mennyiért csinálná meg, ugyanezt a munkát.

Mindi

MajorDomus # 2010.03.22. 21:33

Arról vitatkoztok amit nem ismertek !

Az ügy lényege a közgyűlési határozat ! Ha az a döntés született hogy festeni kell, s a pénzt tul.hányad szerint be kell fizetni akkor be kell fizetned.

Miért kerestek Sz bizottságot ott ahol még szmsz sincs ?
Ha a közös képviselő fel tud mutatni 3 ajánlatot s a legkedvezőbbet ( nem a legolcsóbbat ! ) választotta, akkor pont. Arról sehol sincs törvény hogy az ajánlatokat is meg kell ujra szavazni. Ezt csak a közgyűlés rendelhette volna el amikor döntött a festésről.
Kérj másolatot a jegyzőkönyvből ! Köteles adni.

MINDIANA # 2010.03.22. 18:29

Kugar!

Azért nem teljesen így van. Bár a közgyűlés megszavazta, az árajánlatokat a SZVB-nek kellett volna jóváhagyni. Milyen összeg határig tevékenykedhet önállóan a kképviselő? Ugyanis nem mindegy, milyen összeghatárnál kell az SZVB nek jóváhagyni a munkát. Az sem igaz, főleg a mai gazdasági helyzetben, hogy kevés árajánlatot kapott. Nálunk ugyan erre hivatkozott a kk. Megkérdeztem tőle hány céget keresett meg. Kiderült egyet, és a másik árajánlat is onnan érkezett. Nálam ez az első érv a leváltásával kapcsolatban. A közös képviseleti-társasházi tevékenység, eredmény, és gondossági kötelem.
Lényege: a megbízási szerződés alapján a megbízott köteles a rábízott ügyet gondosan, általában díj ellenében, a megbízó érdekei, és utasításai szerint ellátni. Jelen esetben a megbízó( társasház) érdekei sérülnek abban az esetben, ha talált volna egy olcsóbb esetlegesen jobb minőségű munkát elvégző munkavállalót.
Jogi nyelven rosszhiszeműen járt el.
Itt jön az a rész, hogy honnan tudták a tulajdonosok, hogy milyen összegért végzik el a munkát. Nem tudom milyen összegbe került, azt sem, hogy részarányos volt-e a munka, de ilyen erővel több millió ft-ot is ki lehet fizettetni a társasházzal. Az alapító okiratban benne van, hogy amennyiben nem fizeted a ráeső részt, jelzálogot rakhat rá a ház? Ez általában az SZMSZ-ben szokott szerepelni. Szervezeti működési szabályzatnak lenni kell minden háznak.
A társasházban előírt házirenden túl, a SZERVEZETI és MÜKÖDÉSI SZABÁLYZAT részletesen meghatározza a közgyűlés, a közös képviselő és a számvizsgáló tagok feladatait, kötelezettségeit valamint a jogait.
A Társasház egyéni arculatára formálva, a törvény rendelkezéseinek figyelembevételével ajánlatos elkészíteni.

Mindi

ragyasdezso # 2010.03.22. 14:52

Kugar

A bejövő ajánlatokat nem kell megszavaztatni, csak abban az esetben, ha a közgyűlési határozatban ezt kik volt kötve.

Kugar # 2010.03.22. 13:56

Abban egyeztünk meg, hogy kérjünk ajánlatokat. A bejövő ajánlatot nem kell megszavaztatni, hiába áll a társasházi alapító okiratban? Nem azzal van bajom, hogy ő hozta az ajánlatot, hanem azzal, hogy saját szakállára dönt holott erre nem lett felhatalmazva a lakó meg köteles azt kifizetni.