Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


lako01 # 2010.04.20. 09:16

Köszönöm a gyors válaszokat!
Most derült ki, hogy nem is akar közgyűlést tartani, hanem mindenkinek külön szavazásra bocsájtja a közös költség emelését,meg még két pontban, hogy akarunk e közös képviselőt váltani,meg hogy szabad kezet kapva más Társasházkezelő céget keressen és ajánlatokat kérjen be. Ezt 8 napon belül kell leadni nála.Ez törvényes??

bellicus # 2010.04.19. 03:09

lako01 # e-mail 2010.04.18. 22:11

"1.,Szmsz-t szerettem volna kérni a kk-től, de megtagadta, hogy nem ad, mert 5 évvel ezelőtt már adott.Mondta keressem meg, vagy kérjek valakitől. Mondtam lefénymásolom,mert van fénymásolóm, vagy fénymásolja le és kifizetem, de nem akar adni!Fel is vettem hangfelvételre az egészet.Mit lehet ilyenkor csinálni?"
Természetesen ehhez nincs joga, de megoldás csak akkor van van, ha bevállalósvagy.
Végig kell gondolnod, megéri-e!
Fizetési meghagyás. (Ez lehetséges iratra is) Talán a tanult kollégák megmondják, hogy kitől kell ezt követelni: a társasháztól vagy a közös képviselőtől.
Szerintem egyszer kell ilyet végigcsinálni. (pénzbe kerül!) De azután törvénytisztelő lesz a kk.
"2., Volt közös képviselő választás, amire már előre megírt meghatalmazásokat hozott olyanoktól, akik azt se tudták mit írnak alá (mint utólag kiderült) ez kb 1 hónapja volt azóta semmi határozatot nem kaptunk semmiről, a jegyzőkönyvbe sem engedett betekinteni.
Mit lehet ellene tenni?"
Ez ellen csak azt lehet tenni, hogy a felelőtlen meghatalmazókat szembesíted a meghatalmazás eredményével. Bemutatod, hogy mennyire nem az ő igényei szerint történtek a szavazások. Akkor talán legközelebb nem ad meghatalmazást.
"3. Most megszavaztuk ,hogy ne emeljen 2010-be közös költséget, erre halljuk, hogy aláírásokat gyűjt, hogy meg legyen a többsége és hogy megint szavazás elé vigye.Megteheti?"
A közgyűlés bármikor dönthet. De a rendkívüli közgyűlést meg kell indokolni.
"4. több megtakarítási lehetőséget is felvázoltunk neki, de mindegyiket elutasította (Bankváltás,Fun­damenta)"
Nincs joga elutasítani. A döntés joga a közgyűlést illei.

bellicus # 2010.04.19. 02:39

ragyasdezso # e-mail 2010.03.23. 08:46

Állítólag

"A közgyűlési határozat mindenkire kötelező érvényű."

Szerintem a társasházi törvény hiányos.
Egy határozatot a törvény szerint bizonyos esetekben meg lehet támadni. De a tv. nem rendelkezik arról, amikor a társasházi határozatot nem hajtják végre.
Ez még akkor is lehetséges, ha többségi határozat volt. Sokba kerül, s ezért nem tetszik - így utólag - a tulajdonostársaknak s a kk sem akar szívózni. Az a néhány balek csak fizetgesse a felújítási számlára a határozati összeget!
Hiányos a törvény, mert nem adja meg a jogot a tulajdonosnak, hogy a határozat végrehajtását kikényszerítse.
A mi társasházunkban számtalanszor volt példa, hogy sok pénzbe kerülő határozatot hoztak, majd amikor végrehajtásra került a sor,a 33%-kal rendelkező tulajdonostárs megdumálta a közös képviselőt, hogy neki ne kelljen fizetni.
Ez persze nem tudódik ki azonnal. A határozat végrehajtása késik, majd el is marad, és mire kitudódik már késő. Erre lehet azt mondani, hogy fel kell lépni ellene. De hogyan? Mellé kerül a 18,5 %-os másik tulajdonos, a kisebbségben maradtak pedig félnek - nem tudom, mitől -. Szerintem a társasházi törvénnyel igen nagy bajok vannak.

bellicus # 2010.04.19. 02:19

socrate # e-mail 2010.04.13. 22:41

Tisztelt socrate !

Amikor az én családom tartozott a közös költséggel, szépen felolvasták a közgyűlés előtt, hogy mindenki tudja, ki felé kell köpni egyet.
Amikor azonban rendeződött a mi anyagi helyzetünk és éppen a hangadők kezdtek el tartozni, akkor csak szemérmesen csak annyit mondtak - a hangadók nevének említése nélkül - ennyi meg ennyi a tulajdonosi tartozás. Mely kijelentés után egyesek még azt is gondolhatták, hogy éppen mi (bellicusék) vagyunk az adósok. Vannak itt szép kis allattomos trükkök...
Tehát helyeslem, hogy a társasházi tulajdonosokkal tudatják, hogy pontosan ki tartozik! Nehogy másra fogják!

norri # 2010.04.18. 22:00

Tisztelt Mindenki! Segítséget szeretnék kérni: van egy lakáshitelem, de még előtte ugyanannál a banknál felvettem egy kisebb személyi kölcsönt is. Családi problémák miatt egy ideig nem tudtam a kettőt fizetni, és mivel egy számláról kezelték az ügyet, csak a lakásra vontak le. Ezért a személyi hitelemet felmondták. A bankkal megegyeztünk a részletek fizetésében. (Telefonon voltak ezek az egyeztetések, rengeteg problémával, mert sose tudta az egyik ügyintéző, mit beszéltem a másikkal, de erre nem térnék most ki.) Fizettem, persze mindig volt probléma, mindig mással beszéltem, és mindig mást mondtak. A lényeg, hogy a havi 62 ezer ft-os eredeti törlesztőrészletem már az egekbe emelkedett, tavaly 8 hónap alatt több mint 900 ezer ft-ot fizettem be, és egyre több lett mégis a tartozásom, állításuk szerint a 27%-os késedelmi kamat miatt. Most ott tartok, hogy a lakás hitelemet is felmondták, pedig az azt fedező összeget fizettem. Kérdésem, hogy lehet e ilyen, hogy a két kölcsönt összevonják, és ezért felmondják a lakás hitelemet is? Mit tudok tenni, hogy ne veszítsem el a lakásom? Most is telefonálgatok, de csak visszahívást ígérnek. Nagyon köszönöm, ha valaki sgít, mert nagyon kétségbe vagyok esve. Két gyerekkel nem szeretnék az utcára kerülni. Tisztelettel! N. R.

lako01 # 2010.04.18. 20:11

Tud nekem valaki segíteni?
1.,Szmsz-t szerettem volna kérni a kk-től, de megtagadta, hogy nem ad, mert 5 évvel ezelőtt már adott.Mondta keressem meg, vagy kérjek valakitől. Mondtam lefénymásolom,mert van fénymásolóm, vagy fénymásolja le és kifizetem, de nem akar adni!Fel is vettem hangfelvételre az egészet.Mit lehet ilyenkor csinálni?
2., Volt közös képviselő választás, amire már előre megírt meghatalmazásokat hozott olyanoktól, akik azt se tudták mit írnak alá (mint utólag kiderült) ez kb 1 hónapja volt azóta semmi határozatot nem kaptunk semmiről, a jegyzőkönyvbe sem engedett betekinteni.
Mit lehet ellene tenni?
3. Most megszavaztuk ,hogy ne emeljen 2010-be közös költséget, erre halljuk, hogy aláírásokat gyűjt, hogy meg legyen a többsége és hogy megint szavazás elé vigye.Megteheti?
4. több megtakarítási lehetőséget is felvázoltunk neki, de mindegyiket elutasította (Bankváltás,Fundamenta)
Ez ellen lehet valamit tenni?
Rengeteg probléma van nálunk,mint láthatja. Előre is köszönöm a válaszokat :-)

ata843 # 2010.04.18. 14:13

Levelet akarok írni a kk-nak, csak előtte tájékozódni akartam a mozgásteremről. A ház van leszerződve az E.ON-nal, egy számlát kap a ház, amit ő tovább oszt a - azt hiszem nem is hivatalosan felszerelt - mellékmérők alapján.

MajorDomus # 2010.04.18. 12:19

Miért nem beszélsz a k,k-val ?

A kérdés az ki jogosult a szolgáltatás kikapcsolására ? A k.k vagy az Eon ?

ragyasdezso # 2010.04.17. 14:29

ata843

Ne fizesd be, és ha FMH-t ad be a k.k. élj ellentmondással. A per során majd kiderül, hogy mi a jogos és mi nem.

ata843 # 2010.04.17. 07:48

Az E.ON tájékoztatása szerint nem adhatja drágábban az áramot, mint ahogy kapja. Továbbá arról is tájékoztatott az E.ON, hogy a maximális tarifa, amit az E.ON kiszámlázhat bruttó 55,35 Ft, ami ráadásul csak csúcsidőszakra vonatkozik, és csak akkor, ha abba a besorolásban a legkevesebbet fogyasztjuk. Tehát minél többet fogyaszt a ház, annál kedvezőbben kapja az áramot. Az 59 Ft-os kW-onkénti ár mindenképpen gyanakvásra ad okot. Közgyűlés csak májusban lesz, és gondolom pont emiatt a közös képviselet, áprilisi határidővel követeli mindenkitől a díjat.

MajorDomus # 2010.04.15. 22:09

Szerintem a közös-képviselővel egy- félórás beszélgetés után okosabb leszel. Nem kell mindjárt csalásról kiabálni ha nincs informáciod.

ObudaFan # 2010.04.15. 18:41

Mielőtt bármilyen jogi lépést teszel, tájékozódj, hogy milyen társasházi határozat van erről, és hogy ennek mi az indoka. A legcélszerűbb lenne ezt közgyűlésen tisztázni.

ata843 # 2010.04.15. 16:48

Kedves Fórumozók!

Tavaly előtt vettünk egy lakást, egy keszthelyi társasházban. Mióta megvettük a lakást, nem jött villanyszámla. Miután tájékozódtunk a házban és az E.ON-nál, megtudtuk, hogy a ház 1 villanyszámlát kap, és a közös képviselet és az üzemeltetés szedi be egyedi mellékmérők alapján. Csakhogy jóval magasabb áron, mint ahogy a ház az áramot kapja. A szerződést ugyan még nem láttuk, de az 59 forintos kilówattonkénti ár az üzleti ügyfeleknek meghatározott legmagasabb díjnál is magasabb, bár szerintem egy társasház nem üzleti ügyfél.
Milyen jogi lépéseket tehetek, mielőtt a társasház behajtaná rajtam ezt az irreális áron számolt áram árat?
Csalás ez? Vagy minek minősül?

Előre is köszi!

Attila

ragyasdezso # 2010.04.15. 11:26

MD

Mostanság nem engedik a liftbe beszállni, sőt tettlegesség is előfordul.

MajorDomus # 2010.04.14. 22:24

Socrate
Nem hiszed ek-milyen eredményes !
Korábban személyesen csengettem be a lakásokba igértek füt-fát aztán pénz csak nem jött. De amikor a szomszédasszony rávigyorog a liftben ,,mi van Juci fodrászra telik közös költségre nem ? Az hatékony !

Nem a megszorult emberekre értem a ,,trehány disznót,, mert ők szólnak egyezséget kötünk, hanem azokra akiknek 2 autója áll a ház előtt.

socrate # 2010.04.14. 22:06

na persze, és ha lerajzolom a papírra a pénzt akkor az életre kel:))
komolytalan

ragyasdezso # 2010.04.14. 21:41

socrate

A tulajdonosok sok mindent tudnak csinálni! Pld. leköpik! És másnap befizeti a tartozását. A világ már csak ilyen!

socrate # 2010.04.14. 20:12

nandy:

Nem tudom hogy áll a 400 ezres tartozású lakás ügye, és hogy lakhatnak még benne.
De azt nem értem, hogy gondolod, hogy a behajtás egyik eszköze a nyilvánosságra hozás. Mit tudnának csinálni a lakók, nem engedik beszállni a liftbe, vagy mit:) Tényleg csak a háta mögött tudnak beszélni a dologról, vagy találkozhat olyan kulturált megjegyzésekkel amit itt nekem csak a kérdés felvetésére írtak: trehány disznó...
Nem hinném, hogy a gond megoldódna ettől. A tartozás behajtására a szövetkezetnek van lehetősége és a hatóságoknak. A lakók között csak viszályokat gerjeszthet.
Én nem sajnálom az illetőket, kifizetni sem akarok helyettük semmit. Az az ő dolguk. Azt nem tudom hogy Áll a ház a tartozások miatt, az is lehet, hogy rosszul.

De köszönöm a választ (és a kulturált beszélgetést) ennyivel is okosabb lettem:)

nandy # 2010.04.14. 16:22

socrate:

A adósság név szerinti feltüntetése egyrészt tájékoztatás, másrészt a behajtás egyik módja. Azt mondjuk nem értem, hogyan tud valaki 400 ezer forintos tartozást úgy összehozni, hogy még végrehajtást sem indítottak ellene (vagy indítottak?).

Másképp beszélnél akkor, ha a ház a nemfizetők miatt fizetésképtelenné válna, és ezért a többieknek kellene extra-befizetéseket teljesíteni... Tudod, a szolgáltatókkal a ház közössége áll szerződésben, és ha a ház nem fizeti ki a számlákat, akkor a tulajdonosok a sortartásos kezesség szabályai szerint felelnek a tartozásért. Szélsőséges esetben még az is előfordulhat, hogy nálad kopogtat majd a végrehajtó. Ezért nagyon meg kell gondolni az olyan kijelentéseket, hogy
Azt viszont eléri, hogy az ember háta mögött össze beszélnek az utcán, és hogy másképp nézek rá a liftben mikor beszáll a 3 gyerekével.
Emberileg lehet sajnálni, de ha pénzről van szó, nem lehet senkivel szemben elnézően bánni, hiába van 3 gyereke. Persze, ha akarod, te kifizetheted helyette a tartozását, és máris nem fognak rájuk ferde szemmel nézni.

ragyasdezso # 2010.04.14. 09:37

gévike

A számlát a bérbaadó nevére kellett volna kérni, és benyújtani.

gévike # 2010.04.14. 09:07

Köszi, elolvastam, de ebben arra vonatkozóan nem találok igazából semmit,hogy a tatarozási költségeket kinek kell állnia. Most azt szeretnék ha a ház lakói egyöntetűen fizetnének havonta, hogy legyen lóvé a tatarozásra. Persze koszos a fal, mert a kerékpárokat tároló hiányában a lakásba hordják,(zárójelben megjegyezném a lépcsőház nem zárható, cseréltek ugyan rajta zárat de kulcsot senki nem kapott ) így a lépcsőházat valóban festetni kéne. Viszont találtam ezt:
" Az épület felújítása illetőleg a vezetékrendszer
meghibásodása miatt a lakáson belüli szükséges munkák elvégzéséről a bérbeadó köteles gondoskodni."
Namármost többször volt már a házban pl. csőtörés többek közt nálam is, és én fizettem a javítást, akkor most kié?

MINDIANA # 2010.04.14. 08:39

Gévike!

Bérleti jogviszonyról:
http://www.tktv.hu/index.php?…

Önkormányzati lakásokra vonatkozó:
http://webcache.googleusercontent.com/search?…

Anna

gévike # 2010.04.14. 08:36

10. § (1) A bérbeadó köteles gondoskodni

  1. az épület karbantartásáról;
  2. az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról;
  3. a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről.

(2) Az épülettel, illetőleg a közös használatra szolgáló helyiségekkel és területtel összefüggő - az (1) bekezdésben nem említett - egyéb kötelezettségek teljesítésére a felek megállapodása az irányadó.

(3) A feleknek meg kell állapodniuk abban is, hogy a bérlő a bérbeadótól átvállalt kötelezettség teljesítése esetén milyen mértékű lakbérmérséklésre tarthat igényt.

Oké! de akkor ez mire vonatkozik?

ragyasdezso # 2010.04.14. 07:54

socrate

Th.trv.
48§

  1. a közös költségekhez való hozzájárulás előírását és teljesítését - a tulajdonostársak nevének feltüntetésével -, a külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek szerinti bontásban.

gévike
Jogos!

gévike # 2010.04.14. 07:32

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Önkormányzati bérlakásban lakom egy 9 lakásos házban, külön tárolóhelyiség (kerékpártároló, pince ) nincs, automata villanykapcsoló nincs, néha egész éjszaka ég a villany emiatt, a kilencből 2 vagy 3 lakás már magántulajdonban. Most a lakbér mellé közös költséget is kérnének. Jogos?