Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


MajorDomus # 2017.11.16. 22:28

Pedig szmsz-nem lennie kell!

2004. óta kötelező!

Nem attól Társasház,hogy van szmsz vagy nincs!

amióta itt lakom nem volt összehívva lakógyűlés, holott én többször hiányoltam

elkészíti az elszámolásokat amit gyűlésen elfogadtunk minden évben

Na,akkor melyik az igaz?

a számlákon és a bankszámla kivonaton kivül semmi nincs ami a működéssel kapcsolatos, és nyilvántartást is egy kockás füzetbe vezeti. 

Hát az nagy baj!
Pótolni kell!

zozo1130 # 2017.11.17. 04:25

Tisztelt Jogifórum!

Megteheti-e a közös képviselő, hogy az emelethez tartozó mérőszekrényhez nem ad kulcsot ahol megtalálható a hideg, melegvíz óra és a fűtéshez tartozó óra, illetve még a lakáshoz tartozó fő vízelzáró csap is? Azt mondta nem áll módjában adni kulcsot mert hogy egy másik társasházban valaki elzárta valakinek a vizet! Szerintem ez nem indok hogy az új társasház lakóinak ne adjon kulcsot! Illetve azt is mondta hogy az ő felelőssege vamelyik plomba, de ha jól tudom a vízóra az már a mi tulajdonunk illetve ott van a fő vízelzáró is amihez én szerintem jogom van akkor hozzáférni amikor akarok! Azt is mondta hogy 3 havonta 2 hétig nyitva lesznek ezek a szekrények hogy tudjuk ellenőrizni a fogyasztást, de én még mindig azt mondom hogy jogom van a kulcshoz! Ha igazam van hol élhetek panasszal ebben az ügyben?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Zoltán

Szomorú örökös # 2017.11.17. 06:51

F.Laca

Akkor azonban reszelsz egyet magadnak, vagy elviszed egy kulcsoshoz - az eredetit lemásoltatni.

Talán el kellett volna olvasni az eredeti kérdést:

Megteheti-e a közös képviselő, hogy az emelethez tartozó mérőszekrényhez nem ad kulcsot ahol megtalálható a hideg, melegvíz óra és a fűtéshez tartozó óra, illetve még a lakáshoz tartozó fő vízelzáró csap is? Azt mondta nem áll módjában adni kulcsot...

Tehát eredeti kulcs nélkül eléggé macerás a másolás.
Mellesleg én inkább lakatossal kinyittatnám és zárat cserélnék rajta, majd az összes érintettnek - megfelelő tájékoztatással az adott helyzetre - adnék az új zárhoz kulcsot - kivéve a közös képviselőt.

MajorDomus # 2017.11.17. 20:14

adnék az új zárhoz kulcsot - kivéve a közös képviselőt.

Na,ez nem megy!

Cali # 2017.11.19. 14:29

Igen. Társasház. 4 lépcsőház. Lépcsőházanként 6-6 lakással (külön bejárati ajtóval), külön helyrajzi számon, bár a tetőtéri lakások jó része az alsóbb szinteken lakók tulajdona. Szóval 24 lakás, 18 tulajdonos, ha jól tudom, de itt semmi nem átlátható módon történik, 8 év alatt nem volt alkalmam részt venni egyetlen lakógyűlésen sem.

Cali # 2017.11.19. 15:11

Siórét esete egy másik eset :)
Nekem továbbra is a tetőtéri beázás a legnagyobb problémám. Felvettem a kapcsolatot a lakásbiztosítóval, amelyikkel szerződésem van, a társasháznak tudtommal nincs biztosítása. Remélem az ügyintéző tud majd tanácsokat adni, mert a beázás rendezése után szeretném, ha egy a dolgát értő közös képviselőnk lenne. Az biztos, hogy ez minden téren szabálytalan, az a kérdés hogy tudok változtatni a helyzeten? Kinél lehet panasszal élni? És itt nem bíróságra szeretnék járni, hanem a legegyszerűbb módon elintézni, hogy legyen képviselőnk.

Hapciusz # 2017.12.08. 06:39

Kijön hozzánk az épitésfelügyelet megnézni a lapostetőt, mivel folyton beázunk!!

A közösképviselő (aki társasházkezelői végzettségű) egyáltalán hallani sem akar tetőfelújításról, szándékosan megosztják ezzel is a lakókat. Legutóbb tagadta a beázást, de szerencsére a biztosító másképp gondolta.

Krdésem, hogy mire számíthatunk az épitésfelügyelet részéről? Életveszély ugyan nincs, de födémkárosodás, vezetékek problémája előfordulhat, mivel azok a vezetékek még a 60-as években lettek befalazva, így nincsenek védve a víztől.

Szomorú örökös # 2017.12.08. 07:30

Hapciusz

azok a vezetékek még a 60-as években lettek befalazva, így nincsenek védve a víztől.

A vezeték maga max. a kötéseknél tud károsodni, mert a többi helyen a befalazott ún. "falkábeleket" többszörös szigetelés védi, annak nem tud ártani a víz.

Erzsebet2000 # 2017.12.21. 15:26

Jo napot!

Erdeklodnek, hogy tarsashaz eseten a kozos kepviselonek kotelezo-e bankszamlaszamot megadni a tulajdonosoknak a kozos koltseg befizetesehez? A jelenlegi kozos kepviselo csak kezpenzt fogad el bizonylat elleneben.

Hogy ellenorizheto, hogy mit csinal ezzel a penzzel?

Koszonettel.

nonolet # 2017.12.21. 18:18

Mit a mond az SZMSZ ?

Aszerint kell eljárni alapban.

- -

HA semmit, akkor napirendre kell venni és szabályozni a kérdést.

Mivel a "békés megegyezés" úgy tűnik nem működik.

- -

Közben nem árt közös képviselőnek jelezni, hogy ő is tévedésben van!

Mert nem ő az úr a házban, hanem a lakóközösség, amelyik

  • megválasztotta

és

  • megbízta

és

  • fizeti

Tudatosítani kell, hogy a pixisből ki is lehet éppen esni...

Persze ehhez normális-épeszű-gondolkodó lakóközösség is kell, sajnos.

osmi # 2017.12.21. 19:48

Nem kötelező. A tul.közösség dönthet úgy, hogy bankszámlát nyit. Ha nem tájékoztat, akkor kérdezz.
Évente egy közgyűlés kötelező, amikor az előző év beszámolójáról a tulajdonosi befizetésekről, és a köv. év költségvetésről a tulajdonosi befizetési előirányzatokról határoznak a tulajdonosok. Ezekből - jó esetben - kiderül. hogy mi lett, lesz a pénzetekből.

ragyasdezso # 2017.12.21. 22:41

A társasháznak kötelező bankszámlát nyitni!

Szomorú örökös # 2017.12.22. 03:56

ragyasdezso

A társasháznak kötelező bankszámlát nyitni!

Ha pedig mégsem, akkor az nem társasház.
A társasházzá alakulás nem kötelező bizonyos esetekben.
Hogy a kérdező annak írja, még nem biztos, hogy az.

nonolet # 2017.12.22. 11:05

A kérdező nem ejtett szó a számla megnyitásról...

Csak azt kérdezte, hogy megtudhatja-e mi a számlaszám,
mert arra fizetné be a közös költséget inkább a kp helyett.

1.
Megtudhatja, hisz tulajdonos.

2.
A számlára való befizetés lehetősége viszont SZMSZ kérdése.

osmi # 2017.12.22. 13:41

Való igaz...:) Akkor azt kérdezd meg, hogy ha van számlátok miért kp.-ben kéri. Lehet ennek közösségi szempontból racionalitása is.
nonolet!
A SzMSz a legalapvetőbb, hosszútávra szóló tulajdonosi döntések "gyűjteménye". Ami nincs benne, az ugyanúgy kötelező az adott társasház tulajdonosaira.

Imma Savastano # 2018.01.05. 00:41

Jó napot, tanácsot szeretnék kérni.

Két ünnep között beáztam a fölöttem lévő lakástól.Ezt jeleztem a fönti lakónak és a közösképvisletnek is. A hiba a falon belül, a szennyvíz elvezetővel van, 4 éve egyszer már történt hasonló beázás és az akkor közösképviselő 24 órán belül lépett és kijavíttatta hibát. Az új KK viszont semmit nem tesz. A felettem lévő lakó egy idős asszony, aki nem érti, hogy tőle ázom, és azt mondja, nem fogja beebgedni a szerelőt. Kértem a KK-t, hogy jöjjön, beszéljen vele és küldjön szerelőt. Lassan 10 napja semmi nem történik. HIába telefonálok, megyek le a fogadóórára, csak igérgetnek, de nem tesznek semmit. Jártam a birtokvédelemnél, ahol megkaptam a szükséges papírokat, ami alapján 15 napon belül a jegyző felszólítja majd a lakót, hogy engedje be a szerelőt. De mit csinálok, ha a KK továbbra sem lép az ügyben? A társasházkezelés egyszerre jelenti napi üzemeltetési, karbantartási és ügyviteli feladatok végzését vagy nem? Mégis mi alapján dönti el a KK hogy mire reagál és mire nem? Van erre valami törvényi előírás? És mit tehetek én az ügyben?

onedin csanád # 2018.01.12. 10:12

Na az ilyen közös képviselőket kell nagyon gyorsan leváltani. Nekünk sajnos több hasonlóhoz is volt szerencsénk, és komoly károkat okoztak azzal, hogy nem intézkedtek időben. A fizetésüket persze addig is felvették.

zsuzsa28 # 2018.01.13. 10:17

Tisztelt Fórum !
2017 augusztus 31 óta új k.k-je van a 18 lakásos Tháznak.A 2017 november 7.i közgyűlésen az egyik SZB tag (én voltam ) lemondott és mivel senki nem vállalta helyettem,jelenleg 1 személyes SZB.van. Van egy nagyon régi 2009-re vissza nyúló vitatható bonyolult tartozás ügye a háznak a Víz- Csatorna művekkel.Írásban határidős felszólítást nem kaptunk csak most 2017 január 2-án egy fizetési meghagyást a közjegyzőtől a Csatornázási Művek részéről.Az előző k.k-k sem intézkedtek érdemben. A jelenlegi k.k. nem hajlandó ,többszöri írásbeli és személyes szóbeli kérésünkre sem az ellentmondást megírni a közjegyzőnek.Mi panaszt tettünk és vizsgálatot kértünk a cégtől.A k.k. akinek munkájával egyébként sem vagyunk elégedettek azt mondja szerinte ki kell fizetni a közel 500000 Ft-os tartozást. Mit tegyünk? A SzB személy + 2 -3 tulajdonos intézheti-e az ügyet, írhat -e a Közjegyzőnek. A határidő 15 nap és cselekedni kell !

nonolet # 2018.01.13. 11:18

Azt azért csak tudjátok....hogy:
Elévült-e már az ügy vagy sem?!!
Mert ez a fő kérdés.

zsuzsa28 # 2018.01.13. 12:16

Előző bejegyzésemben ezt a dátumot tévesen írtam :
2017 január 2-án Helyesen : 2018 január 2-án kapta meg a k.k. a fizetési meghagyást!

osmi # 2018.01.13. 20:24

Zsuzsa!
Nem tudjuk mekkora a ház, de villámgyorsan hívjatok össze kgy.-t, amire már viszitek a megírt ellentmondást.A k.k. értesüljön róla.A 15 napon belül elég csak "ellentmondani", a későbbiekben indokoltok.
Ha a k.k. nem írja alá, menesszétek és valamelyik tulajt azonnal válasszátok meg k.k.-nek. Persze mindezt csak akkor ha a többség hiteles, bizonyítható tények ismeretében joggal bízik a "sikerben".

osmi # 2018.01.13. 20:33

Bocs,írtad.Nem nehéz végigszaladni:)

Hapciusz # 2018.01.14. 06:17

F.Laca tökéletesen jól látod!!!

Szomorú örökös # 2018.01.14. 06:25

Hapciusz, F.Laca

Zsák a foltját mindig megtalálja, ez már lassan történelmi tény! :-D

Trom # 2018.02.05. 09:13

Kedvesek, tanácsotokra van szükségem.
3 éve költöztünk egy 19 lakásos tházba. Szinte azonnal külsős kk-t választottak a lakók a beérkezett 2 db (!!)ajánlat alapján, mert egy bácsi volt a lakók közül a kk, aki kicsit részlehajló volt, nem a köz érdekeit, csak néhány "eredei" lakó érdekeit képviselte.
Az őt követő kk elvileg végzett közgazdász, de cseppet agilis, sőt. Gyakorlatilag ugyanaz, csak külsős cégnek fizetünk.
A régi idős lakók igényeihez igazít, őket tájékoztatja mindenről, velük egyeztet, másokat nem. Az idős lakók igényei nyilván nem ugyanazok, mint a néhány újabb és fiatalabb lakóké. (nem kell nagy dolgokra gondolni, pl arra, hogy ha a fal láthatóan dől ki, egy szakemberrel megnézetni...) Persze számára gondolom egyszerűbb a nyugdíjasokhoz igazodni, mert azzal nincs munka és feladat, ráadásul a nyugdíjasok szegénykéim megvezethetőek. Mi természetesen követeljük az ajánlatkéréseket szolgáltatások(1 millió Ft feletti) esetén stb..de mivel mi vagyunk kevesebben...sőt akik még nem fáradtak bele a állandó küzdelembe valójában csak 2-3 család...Szóval szinte reménytelen.
Nemrégiben kérte tájékoztatását az évben történt dolgokról, mert igazából semmi nem lett elintézve,amit kértünk, vagy megbeszéltünk, de válaszra sem méltat.
Kérdésem az, hogy milyen lehetőségeink vannak vele szemben? Mivel az idősek vannak többségben, így esélytelen megszavazni a leváltását szavazással. Egyéb opció nem is jöhet szóba? Szeretnék egy agilis kk-t, aki el is intézi amit szükséges...segítség :(