Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


ata843 # 2010.04.15. 16:48

Kedves Fórumozók!

Tavaly előtt vettünk egy lakást, egy keszthelyi társasházban. Mióta megvettük a lakást, nem jött villanyszámla. Miután tájékozódtunk a házban és az E.ON-nál, megtudtuk, hogy a ház 1 villanyszámlát kap, és a közös képviselet és az üzemeltetés szedi be egyedi mellékmérők alapján. Csakhogy jóval magasabb áron, mint ahogy a ház az áramot kapja. A szerződést ugyan még nem láttuk, de az 59 forintos kilówattonkénti ár az üzleti ügyfeleknek meghatározott legmagasabb díjnál is magasabb, bár szerintem egy társasház nem üzleti ügyfél.
Milyen jogi lépéseket tehetek, mielőtt a társasház behajtaná rajtam ezt az irreális áron számolt áram árat?
Csalás ez? Vagy minek minősül?

Előre is köszi!

Attila

ObudaFan # 2010.04.15. 18:41

Mielőtt bármilyen jogi lépést teszel, tájékozódj, hogy milyen társasházi határozat van erről, és hogy ennek mi az indoka. A legcélszerűbb lenne ezt közgyűlésen tisztázni.

MajorDomus # 2010.04.15. 22:09

Szerintem a közös-képviselővel egy- félórás beszélgetés után okosabb leszel. Nem kell mindjárt csalásról kiabálni ha nincs informáciod.

ata843 # 2010.04.17. 07:48

Az E.ON tájékoztatása szerint nem adhatja drágábban az áramot, mint ahogy kapja. Továbbá arról is tájékoztatott az E.ON, hogy a maximális tarifa, amit az E.ON kiszámlázhat bruttó 55,35 Ft, ami ráadásul csak csúcsidőszakra vonatkozik, és csak akkor, ha abba a besorolásban a legkevesebbet fogyasztjuk. Tehát minél többet fogyaszt a ház, annál kedvezőbben kapja az áramot. Az 59 Ft-os kW-onkénti ár mindenképpen gyanakvásra ad okot. Közgyűlés csak májusban lesz, és gondolom pont emiatt a közös képviselet, áprilisi határidővel követeli mindenkitől a díjat.

ragyasdezso # 2010.04.17. 14:29

ata843

Ne fizesd be, és ha FMH-t ad be a k.k. élj ellentmondással. A per során majd kiderül, hogy mi a jogos és mi nem.

MajorDomus # 2010.04.18. 12:19

Miért nem beszélsz a k,k-val ?

A kérdés az ki jogosult a szolgáltatás kikapcsolására ? A k.k vagy az Eon ?

ata843 # 2010.04.18. 14:13

Levelet akarok írni a kk-nak, csak előtte tájékozódni akartam a mozgásteremről. A ház van leszerződve az E.ON-nal, egy számlát kap a ház, amit ő tovább oszt a - azt hiszem nem is hivatalosan felszerelt - mellékmérők alapján.

lako01 # 2010.04.18. 20:11

Tud nekem valaki segíteni?
1.,Szmsz-t szerettem volna kérni a kk-től, de megtagadta, hogy nem ad, mert 5 évvel ezelőtt már adott.Mondta keressem meg, vagy kérjek valakitől. Mondtam lefénymásolom,mert van fénymásolóm, vagy fénymásolja le és kifizetem, de nem akar adni!Fel is vettem hangfelvételre az egészet.Mit lehet ilyenkor csinálni?
2., Volt közös képviselő választás, amire már előre megírt meghatalmazásokat hozott olyanoktól, akik azt se tudták mit írnak alá (mint utólag kiderült) ez kb 1 hónapja volt azóta semmi határozatot nem kaptunk semmiről, a jegyzőkönyvbe sem engedett betekinteni.
Mit lehet ellene tenni?
3. Most megszavaztuk ,hogy ne emeljen 2010-be közös költséget, erre halljuk, hogy aláírásokat gyűjt, hogy meg legyen a többsége és hogy megint szavazás elé vigye.Megteheti?
4. több megtakarítási lehetőséget is felvázoltunk neki, de mindegyiket elutasította (Bankváltás,Fundamenta)
Ez ellen lehet valamit tenni?
Rengeteg probléma van nálunk,mint láthatja. Előre is köszönöm a válaszokat :-)

norri # 2010.04.18. 22:00

Tisztelt Mindenki! Segítséget szeretnék kérni: van egy lakáshitelem, de még előtte ugyanannál a banknál felvettem egy kisebb személyi kölcsönt is. Családi problémák miatt egy ideig nem tudtam a kettőt fizetni, és mivel egy számláról kezelték az ügyet, csak a lakásra vontak le. Ezért a személyi hitelemet felmondták. A bankkal megegyeztünk a részletek fizetésében. (Telefonon voltak ezek az egyeztetések, rengeteg problémával, mert sose tudta az egyik ügyintéző, mit beszéltem a másikkal, de erre nem térnék most ki.) Fizettem, persze mindig volt probléma, mindig mással beszéltem, és mindig mást mondtak. A lényeg, hogy a havi 62 ezer ft-os eredeti törlesztőrészletem már az egekbe emelkedett, tavaly 8 hónap alatt több mint 900 ezer ft-ot fizettem be, és egyre több lett mégis a tartozásom, állításuk szerint a 27%-os késedelmi kamat miatt. Most ott tartok, hogy a lakás hitelemet is felmondták, pedig az azt fedező összeget fizettem. Kérdésem, hogy lehet e ilyen, hogy a két kölcsönt összevonják, és ezért felmondják a lakás hitelemet is? Mit tudok tenni, hogy ne veszítsem el a lakásom? Most is telefonálgatok, de csak visszahívást ígérnek. Nagyon köszönöm, ha valaki sgít, mert nagyon kétségbe vagyok esve. Két gyerekkel nem szeretnék az utcára kerülni. Tisztelettel! N. R.

bellicus # 2010.04.19. 02:19

socrate # e-mail 2010.04.13. 22:41

Tisztelt socrate !

Amikor az én családom tartozott a közös költséggel, szépen felolvasták a közgyűlés előtt, hogy mindenki tudja, ki felé kell köpni egyet.
Amikor azonban rendeződött a mi anyagi helyzetünk és éppen a hangadők kezdtek el tartozni, akkor csak szemérmesen csak annyit mondtak - a hangadók nevének említése nélkül - ennyi meg ennyi a tulajdonosi tartozás. Mely kijelentés után egyesek még azt is gondolhatták, hogy éppen mi (bellicusék) vagyunk az adósok. Vannak itt szép kis allattomos trükkök...
Tehát helyeslem, hogy a társasházi tulajdonosokkal tudatják, hogy pontosan ki tartozik! Nehogy másra fogják!

bellicus # 2010.04.19. 02:39

ragyasdezso # e-mail 2010.03.23. 08:46

Állítólag

"A közgyűlési határozat mindenkire kötelező érvényű."

Szerintem a társasházi törvény hiányos.
Egy határozatot a törvény szerint bizonyos esetekben meg lehet támadni. De a tv. nem rendelkezik arról, amikor a társasházi határozatot nem hajtják végre.
Ez még akkor is lehetséges, ha többségi határozat volt. Sokba kerül, s ezért nem tetszik - így utólag - a tulajdonostársaknak s a kk sem akar szívózni. Az a néhány balek csak fizetgesse a felújítási számlára a határozati összeget!
Hiányos a törvény, mert nem adja meg a jogot a tulajdonosnak, hogy a határozat végrehajtását kikényszerítse.
A mi társasházunkban számtalanszor volt példa, hogy sok pénzbe kerülő határozatot hoztak, majd amikor végrehajtásra került a sor,a 33%-kal rendelkező tulajdonostárs megdumálta a közös képviselőt, hogy neki ne kelljen fizetni.
Ez persze nem tudódik ki azonnal. A határozat végrehajtása késik, majd el is marad, és mire kitudódik már késő. Erre lehet azt mondani, hogy fel kell lépni ellene. De hogyan? Mellé kerül a 18,5 %-os másik tulajdonos, a kisebbségben maradtak pedig félnek - nem tudom, mitől -. Szerintem a társasházi törvénnyel igen nagy bajok vannak.

bellicus # 2010.04.19. 03:09

lako01 # e-mail 2010.04.18. 22:11

"1.,Szmsz-t szerettem volna kérni a kk-től, de megtagadta, hogy nem ad, mert 5 évvel ezelőtt már adott.Mondta keressem meg, vagy kérjek valakitől. Mondtam lefénymásolom,mert van fénymásolóm, vagy fénymásolja le és kifizetem, de nem akar adni!Fel is vettem hangfelvételre az egészet.Mit lehet ilyenkor csinálni?"
Természetesen ehhez nincs joga, de megoldás csak akkor van van, ha bevállalósvagy.
Végig kell gondolnod, megéri-e!
Fizetési meghagyás. (Ez lehetséges iratra is) Talán a tanult kollégák megmondják, hogy kitől kell ezt követelni: a társasháztól vagy a közös képviselőtől.
Szerintem egyszer kell ilyet végigcsinálni. (pénzbe kerül!) De azután törvénytisztelő lesz a kk.
"2., Volt közös képviselő választás, amire már előre megírt meghatalmazásokat hozott olyanoktól, akik azt se tudták mit írnak alá (mint utólag kiderült) ez kb 1 hónapja volt azóta semmi határozatot nem kaptunk semmiről, a jegyzőkönyvbe sem engedett betekinteni.
Mit lehet ellene tenni?"
Ez ellen csak azt lehet tenni, hogy a felelőtlen meghatalmazókat szembesíted a meghatalmazás eredményével. Bemutatod, hogy mennyire nem az ő igényei szerint történtek a szavazások. Akkor talán legközelebb nem ad meghatalmazást.
"3. Most megszavaztuk ,hogy ne emeljen 2010-be közös költséget, erre halljuk, hogy aláírásokat gyűjt, hogy meg legyen a többsége és hogy megint szavazás elé vigye.Megteheti?"
A közgyűlés bármikor dönthet. De a rendkívüli közgyűlést meg kell indokolni.
"4. több megtakarítási lehetőséget is felvázoltunk neki, de mindegyiket elutasította (Bankváltás,Fun­damenta)"
Nincs joga elutasítani. A döntés joga a közgyűlést illei.

lako01 # 2010.04.20. 09:16

Köszönöm a gyors válaszokat!
Most derült ki, hogy nem is akar közgyűlést tartani, hanem mindenkinek külön szavazásra bocsájtja a közös költség emelését,meg még két pontban, hogy akarunk e közös képviselőt váltani,meg hogy szabad kezet kapva más Társasházkezelő céget keressen és ajánlatokat kérjen be. Ezt 8 napon belül kell leadni nála.Ez törvényes??

herbert # 2010.04.21. 06:01

TISZTELT FORUM EGY NAGY PROBLÉMÁM VAN SAJNOS ELAKARJÁK . ÁRVEREZNI HÁZAMAT MERT NEM TUTAM FIZETNI NAGYON KICSI ROKAT JÁRADÉKOM. MIKOR KÉRTEM ESZT A HITELT A BROKER SZT MONTA HOGY NEM KEL SOKAT FIZETNI MINDEN HONABAN DE SAJNOS NEM UGYLET PONT VÁLSÁG JŐTBE ROMLOT A MAGYAR PÉNZ. ÉS EMELKEDET A VALUTA ÉS SAJNOS NEM BIRTAM FIZETNI ANYIT .ÉS IGY BAJBA LETTEM NEM TUDOM MITÉVŐ LEGYEK MOZGÁSÉRÜLT VAGYOK 2FOKOZAT 100 SZÁZALÉ KOSBAN VAGYOK..PROBÁLTAM MINDENT DE NEM SIKERŐLT SEMI EGYEDŐ ÁLO VAGYOK. NAGYON KICSI A JŐVEDELMEM HISZ ENIVALORA IS ALIGVAN.. KÉREM A TANÁCSÁT MITÉVŐ LEGYEK 53ÉVS NEM SZERETNÉK AZ UTCÁN LENI..ELŐRE IS KŐSZŐNŐM..

ragyasdezso # 2010.04.21. 11:18

lako01

Az írásbeli szavazás törvényes. Ha leváltjátok, ő már nem vehet részt az új k.k. megválasztásában. A közgyűlés az SZVB tagjait hatalmazza fel a kiválasztásra!

teknyoc # 2010.04.21. 23:00

Egy közel száz lakásos társasházban lakom.Van három havi közös költség elmaradásom,ez itt egy 30.000 Ft körüli összeg.Volt pár kemény hónapja a családnak,kis gyerek is van.Már van munkahelyem dolgozom,de még nem értük utol magunkat teljesen.Tegnap reggel óta a nevünk a lépcsőház hirdetőtábláján van.Látja mindenki.Szerintem ezt azért nem kellett volna.A közös képviselőnk olyan ember aki szereti a másikat megszégyeníteni mások előtt.reggel mikor megyek megyek dolgozni már vár a ház előtt este mikor jövök vár a ház előtt, a párom mikor viszi a kicsit sétálni fenyegeti mindenféle bírósági nyavajával.Mások előtt hangosan mondja hogy mi a helyzetünk hangosan hogy más is hallja csak azért is mert szerinte ez jó.Kint az utcán a ház előtt.Ezt lehet? Ez nem súrolja kicsit a személyiségi jogok megsértését?(Ptk. 76-85)

nandy # 2010.04.22. 17:03

Egy biztos: a hirdetőtáblára nem rakhatja ki név szerint a tartozásokat. Még úgy sem, hogy a név nem szerepel, de az emelet, ajtószám igen, mert már abból is be lehet azonosítani a nemfizető személyeket.

Postaládába bedobhatja, mert onnan - jó esetben - csak a tulajdonos szedheti ki, illetéktelen nem fér hozzá. Közgyűlésen is elmondhatja.
Szerintem azonnal írj neki levelet, hogy lefotóztad a "bizonyítékot", tanúid is vannak, szóval szedje le nagyon gyorsan az irományát a lépcsőházi faliújságról...

teknyoc # 2010.04.22. 18:23

Nandy Ezen már túl vagyunk.Próbáltam neki a jogaimat elmagyarázni de elhajtott azzal hogy ők így határoztak maguk között.Úgy látszik néhány emberre nem vonatkozik a törvény.

Lacek # 2010.04.26. 19:32

Üdvözlet.

Nekem egy kérdésem volna, remélem valaki tud ebben segíteni. A társasházunk nem rendelkezik SZMSZ-el, csak alapító okirata van, melyben a zárszámadó közgyűlés megtartásának időpontja rögzítve van, ami legkésőbb tárgyévet követő év március 31.-e. Azt szeretném tudni, hogy ez a dátum kötelezi-e a közös képviselőt a közgyűlés megtartására az adott időpontig, vagy sem.

A válaszokat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2010.04.26. 19:50

Nem !

Az Szmsz-t kötelező létrehozni !

Az Alapitó Okirat nem lehet ellentétes a társasházi törvénnyel, aszerint május 31-ig kell az elszámoló közgyülést megtartani.

Lacek # 2010.04.26. 20:02

"Nem !

Az Szmsz-t kötelező létrehozni !

Az Alapitó Okirat nem lehet ellentétes a társasházi törvénnyel, aszerint május 31-ig kell az elszámoló közgyülést megtartani."

Köszönöm a gyors választ! A társasházi trv-el nem ellentétes, hiszen a törvény azt mondja ki, hogy SZMSZ-ben meghatározott időpontig, de legkésőbb máj. 31.-ig kell megtartani. Itt jön a bökkenő, nincs SZMSZ-ünk. A társaház alapítója akkor készült, mikor még SZMSZ létrehozása nem volt szabályozva, most már pedig a k.k. arra hivatkozik, hogy felesleges, sok pénz, stb....

Ami még egy gond, hogy pár éve a társasház két lépcsőháza különvált (külön pénzügyi, gazdálkodási célok) és a két lépcsőház alapítója egy.

Erre valami ötlet? Hogy lehetne mégis az SZMSZ-t kiharcolni?

Üdv.

ragyasdezso # 2010.04.26. 20:29

Lacek

Ügyészségi bejelentés!

  • mihamarabb leváltani a k.k. mert megerőltető neki a munkakör! :lol:
Lacek # 2010.04.26. 20:34

ragyasdezso.

Köszi, ezt sajnos mi is tudjuk, de a bejelentéssel mit tudunk elérni, lesz belőle SZMSZ-ünk, mert akkor holnap rohanok. A leváltása pedig körülményes lesz, mert a két lépcsőház egy helyrajzi számon szerepel, és a másik lépcsőházban csókos! :(

Üdv.

MajorDomus # 2010.04.26. 21:01

Lacek !

A 2003.évi CXXXIII. Törvény 2004.év december 31-ig tette kötelezővé az Szmsz megalkotását..

Lényeges, hogy a törvény hatályon kivül helyezte az Alapitó Okiratok azon rendelkezéseit ,amelyek az uj törvénnyel ellentétesek !!!
Tehát a tiéteket is. Az ügyészség nem fog szmsz-t adni, de kinevez egy felügyeleti biztos-t aki összehivja a közgyülést, s felszámolja a jogsértéseket. Többek között az szmsz létrehozását is elősegiti.

ragyasdezso # 2010.04.26. 21:02

Lacek

Az ügyészség lépni fog, szóval siess! :lol: