Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


MajorDomus # 2010.03.25. 20:09

( Anna ! Zárójelben irom hogy ne bántsalak meg. Ne adj téves informáciokat, mert akik ide irnak, azok hisznek nekünk)

Na ez az a tipikus kérdés amit el kellene olvasni azoknak akik beirkálnak ide,hogy ő a főldszinten lakik s miért kell neki liftdijat fizetni,meg mi köze van a tetőbeázáshoz ?

Dobókocka !
Te egyedül semmire sem kötelezheted a házat ! Ezt a biróság- teheti meg.

Az alap és a pincefödém, a felmenő falszerkezet, a lábazat közös tulajdon, s mint ilyen a karbantartásáról az állagmegóvásról a társasház köteles gondoskodni. A közös tulajdon meghibásodása miatt bekövetkezett károkért a társasház köteles helytállni s fennáll anyagi kárfelelőssége is !

Gondolj arra hogy beázik a tető,ázik 3 lakás. A társasház még a leázott tapétát is köteles megtériteni a tulajnak, a tető kijavitásáról nem is beszélve.

Itt ugyanez a helyzet,csak a viz alulról jön !

Irj egy t.vevényes ajánlott levelet a közös képviselőnek ! Jelezd a problémát s kérd a kijavitást, ha nagyobb volümenü a dolog, akkor kérd a rendkivüli közgyülés összehivását.

A társasház köteles megoldani a problémádat !

MINDIANA # 2010.03.26. 08:10

Major Domus!

Te se sértődj meg, de mintha ugyan azt írtam volna. Azt még megjegyeznem, hogy az írásból, (feltételezem nem szakértő a levélíró) nem lehet eldönteni, milyen súlyos a probléma. Előfordulhat, hogy egy elhasználódott, korrodálódott vezeték, vagy csatorna áztatja a falakat, amely a ház stabilitását is veszélyeztetheti. Az utóbbi esetén azonnali intézkedést kíván, és nem szükséges,a közgyűlés összehívása.

MajorDomus # 2010.03.26. 21:09

Anna !

Csak a lényeg sikkadt el !
Kötelezni ugyanis lehet a házat a javitásra, ha a kérdező birósághoz fordul a lakása ázása miatt a hiba kijavittatását, s a lakásban keletkezett károk megtéritését kéri !

Más kérdés,hogy mint felperest őt terheli a bizonyitási teher, arra hogy a kárt a közös tulajdonról szenvedte el!

Célszerübb előbb a k.k-t megkeresni, szigoruan tv. ajánlott levélben

jony23 # 2010.04.13. 08:25

Üdvözlök mindenkit!
Négyemeletes társasházba lakunk párommala 4.em-en.
A házunk tavaly lett,szigetelve de a tető a felújításból kimaradt.És mivel eléggé elöregedett,a burkolást végző munkások lába alatt berepedezett és most már annyira levezeti az esőt,hogy az előszobába és a nappaliba ,tócsában áll a víz.
(A biztosító már járt kint (( igaz akkor nem esett ennyi eső)),tavaly ősszel ,és az akkor nem annyira durva leázásra fizetett.Most amikor már lepördült a tapéta a falról ,és tocsogósra ázott a szőnyeg,azt mondja hogy arra a részre már fizetett a biztosító és ezt már nem fogja kifizetni.De az már nem is idegesít .)
Viszont arra szeretnék választ kapni hogy mit tehetnék az ügyben hogy a tető javítást meggyorsítsam.A kk.azt mondta ,hogy 26.-án közgyűlést hív össze de az két hét és addig még rengeteg eső esik (eshet) még.Ráadásul ha még ezek után fog pályáztatni hogy megcsináltassa ,akkor kacsaúsztatót nyithatok.És hogy tetézzem a párom 8.5 hónapos terhes ,azért ilyen lakásba újszülöttet nem hozhatok ( vagy muszáj)??
Segítsetek mit tehetnék a tető szigetelés ügyben.
Előre is köszönöm .És elnézést ,hogy koszúra sikerült a levél.
Csaba.

MINDIANA # 2010.04.13. 12:25

jony23

Ha a meghibásodás olyan helyen található, ami a társasházi közös tulajdonban van, utána kell nézni, hogy az SZMSZ-ben milyen, a közös tulajdon fenntartására vonatkozó szabályok az irányadók. Az ázás kijavítása a törvény rendelkezései alapján az épület fenntartásához tartozik. A közös képviselő, jogkörében eljárva köteles minden szükséges intézkedést megtenni az épület fenntartásának biztosítása érdekében. Kérni kell a közös képviselőt, a rendkívüli káresemény fennállása miatti, rendkívüli közgyűlés összehívására. Nem kell megvárni a 2 hetet.

Anna

MajorDomus # 2010.04.13. 18:56

A tető mindenképpen közös tulajdon,annak kijavitása a társasház feladata. A 26-i dátum nem azért szükséges mert a k.k nem ér rá,hanem azért hogy addig a megoldást ( árajánlatok-pénzügyi lehetőségek) kidolgozza, s legyen mit a közgyülés elé terjeszteni.

Ha a háznak nincs pénze, akkor főhet a feje, s azt a problémát nem tudja megoldani 1 hét alatt.
Olyan megoldást kell kitalálnia, ami megoldja a fórumtárs problémáját, de a közgyűlésen is ,,átmegy,, s hajlandóak is megszavazni ! Ez a mi szakmánk nehézsége !

nandy # 2010.04.13. 19:06

Hmmm... nálunk éppen 10 milláért akarnak tetőt szigetelni, vagy van egy kedvezőbb ajánlat: napkollektor 60 millióért... Hát nagyon jól hangzik, nem? :))

socrate # 2010.04.13. 20:41

Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni egy friss problémámban. Budapesten,egy panel lakás tulajdonosa vagyok. A minap a postaládákba dobta a közösképviselő az új alapszabályt, aminek a végén tételesen fel van sorolva minden tartózást felhalmozó lakás. Házszám, emelt, ajtó, tulajdonos, összeg, minden. LEhet ilyen??? Ez felháborító, hol van ilyenkor a személyiségi jog. Miért kell, hogy az egész ház, sőt az egész utca ilyen dolgokat tudjon a másikról. Ráadásul ezek az összegek nem álljál meg a helyüket, mert valószínűleg ha nem is havonta, de bizonyos időközönként mindenki fizet. Havonta pedig csak nem csinálnak új kimutatásokat, legalábbis merem remélni.

Ha valaki hozzá tud szólni kérem tegye meg. Szeretném tudni, hogy lehetséges-e ilyen a mai világban. Előre is köszönöm.

nandy # 2010.04.13. 21:07

A tulajdonosoknak joguk van tudni, hogy ki tartozik a háznak - azaz nekik.
Olyan helyre nem szabad kitenni (pl. lépcsőház) - legalábbis olyan adatokkal nem, melyből beazonosítható a lakó-, ahol bárki láthatja, mert az már személyiségi jogokat sértene.

MajorDomus # 2010.04.13. 21:13

Természetesen lehetséges sőt én mint társasházi tulajdonos igenis tudni akarom, hogy ki az a trehány disznó aki helyett én tartom fenn a házat, mert ő nem fizet közös költséget !

Na, akkor kezdjük az elején !
Nem hiszem hogy alapszabályt kaptál, az csak lakászövetkezeteknél van, társasházban Szervezeti és Működési Szabályzat (szmsz) van !

Kizártnak tartom hogy a tartozást az szmsz-ben rögzitik, szerintem
Kaptál egy-csomó papirt, az évzáró/elszámoló közgyülésre, amelyről megkaptad a tavalyi elszámolást. Az elszámolás lényege,hogy annak része a társasház bevételei, kiadásai, a társasház ki nem fizetett számlái(adósságai) s a társasház követelései(bérleti dij és közös költség tartozások) .

A közös képviselőnek jóga- van közölni a kinnlévőségeket név szerint, egyet nem tehet meg, hogy kiragasztja a lépcsőház hirdetőtáblájára, mert az személyiségi jogokat sért.

Én minden negyedévben tételes elszámolást adok a házaimban, annak hátoldalán ott van a közös költség hátralékosok listája s az összegek. 20 év alatt emiatt 2-en pereltek be, mindkettő pert megnyertem, mert a biró felolvasta hogy-mi van odairva.
Naplófőkönyvi kivonat - Kinnlévőségek ! Teljesen törvényes !

nandy # 2010.04.13. 21:29

Sőt, ha jól emlékszem, az egyéb szervezetek számviteléről szóló Korm.rendelet előírja, hogy legalább az éves beszámolóban név szerint tüntessék fel a követeléseket (azaz hogy ki tartozik).

socrate # 2010.04.13. 21:42

MajorDomus: nem hiszem hogy az tartja el a házat, aki fizet, mindenkinek ez a kötelessége. Én mondjuk meglepődtem, hogy egy papiron láttam, hogy az egyik szomszédom több mint 400 ezer forinttal tartozik. Nem látom, hogy mi értelme, nem ezért fog fizetne. Azt meg végképp nem értem, hogy miért trehány disznó azért mert nem tud fizetni. Azt viszont eléri, hogy az ember háta mögött össze beszélnek az utcán, és hogy másképp nézek rá a liftben mikor beszáll a 3 gyerekével. De ettől se nekem se neki nem jobb.

Amúgy alapszabályt kaptam, de abban igazad van, hogy a végéhez volt hozzákapcsozva az évi mérleg. Én meg csak a fedőlapot jegyeztem meg.

Ha azt mondod törvényes, elhiszem. Ezt szerettem volna tudni. De továbbra is veszélyesnek tartom, hogy ilyen adatokat tesznek közzé, 100 lakással és több száz emberrel.

socrate # 2010.04.13. 21:44

nandy: köszönöm a válaszod.
Korm.rendelet előírja, hogy legalább az éves beszámolóban név szerint tüntessék fel a követeléseket (azaz hogy ki tartozik). Ez még oké is, szerintem, de az összeg és a lakás szám is már szerintem bántó, értelmetlen és veszélyes.

gévike # 2010.04.14. 07:32

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Önkormányzati bérlakásban lakom egy 9 lakásos házban, külön tárolóhelyiség (kerékpártároló, pince ) nincs, automata villanykapcsoló nincs, néha egész éjszaka ég a villany emiatt, a kilencből 2 vagy 3 lakás már magántulajdonban. Most a lakbér mellé közös költséget is kérnének. Jogos?

ragyasdezso # 2010.04.14. 07:54

socrate

Th.trv.
48§

  1. a közös költségekhez való hozzájárulás előírását és teljesítését - a tulajdonostársak nevének feltüntetésével -, a külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek szerinti bontásban.

gévike
Jogos!

gévike # 2010.04.14. 08:36

10. § (1) A bérbeadó köteles gondoskodni

  1. az épület karbantartásáról;
  2. az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról;
  3. a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről.

(2) Az épülettel, illetőleg a közös használatra szolgáló helyiségekkel és területtel összefüggő - az (1) bekezdésben nem említett - egyéb kötelezettségek teljesítésére a felek megállapodása az irányadó.

(3) A feleknek meg kell állapodniuk abban is, hogy a bérlő a bérbeadótól átvállalt kötelezettség teljesítése esetén milyen mértékű lakbérmérséklésre tarthat igényt.

Oké! de akkor ez mire vonatkozik?

MINDIANA # 2010.04.14. 08:39

Gévike!

Bérleti jogviszonyról:
http://www.tktv.hu/index.php?…

Önkormányzati lakásokra vonatkozó:
http://webcache.googleusercontent.com/search?…

Anna

gévike # 2010.04.14. 09:07

Köszi, elolvastam, de ebben arra vonatkozóan nem találok igazából semmit,hogy a tatarozási költségeket kinek kell állnia. Most azt szeretnék ha a ház lakói egyöntetűen fizetnének havonta, hogy legyen lóvé a tatarozásra. Persze koszos a fal, mert a kerékpárokat tároló hiányában a lakásba hordják,(zárójelben megjegyezném a lépcsőház nem zárható, cseréltek ugyan rajta zárat de kulcsot senki nem kapott ) így a lépcsőházat valóban festetni kéne. Viszont találtam ezt:
" Az épület felújítása illetőleg a vezetékrendszer
meghibásodása miatt a lakáson belüli szükséges munkák elvégzéséről a bérbeadó köteles gondoskodni."
Namármost többször volt már a házban pl. csőtörés többek közt nálam is, és én fizettem a javítást, akkor most kié?

ragyasdezso # 2010.04.14. 09:37

gévike

A számlát a bérbaadó nevére kellett volna kérni, és benyújtani.

nandy # 2010.04.14. 16:22

socrate:

A adósság név szerinti feltüntetése egyrészt tájékoztatás, másrészt a behajtás egyik módja. Azt mondjuk nem értem, hogyan tud valaki 400 ezer forintos tartozást úgy összehozni, hogy még végrehajtást sem indítottak ellene (vagy indítottak?).

Másképp beszélnél akkor, ha a ház a nemfizetők miatt fizetésképtelenné válna, és ezért a többieknek kellene extra-befizetéseket teljesíteni... Tudod, a szolgáltatókkal a ház közössége áll szerződésben, és ha a ház nem fizeti ki a számlákat, akkor a tulajdonosok a sortartásos kezesség szabályai szerint felelnek a tartozásért. Szélsőséges esetben még az is előfordulhat, hogy nálad kopogtat majd a végrehajtó. Ezért nagyon meg kell gondolni az olyan kijelentéseket, hogy
Azt viszont eléri, hogy az ember háta mögött össze beszélnek az utcán, és hogy másképp nézek rá a liftben mikor beszáll a 3 gyerekével.
Emberileg lehet sajnálni, de ha pénzről van szó, nem lehet senkivel szemben elnézően bánni, hiába van 3 gyereke. Persze, ha akarod, te kifizetheted helyette a tartozását, és máris nem fognak rájuk ferde szemmel nézni.

socrate # 2010.04.14. 20:12

nandy:

Nem tudom hogy áll a 400 ezres tartozású lakás ügye, és hogy lakhatnak még benne.
De azt nem értem, hogy gondolod, hogy a behajtás egyik eszköze a nyilvánosságra hozás. Mit tudnának csinálni a lakók, nem engedik beszállni a liftbe, vagy mit:) Tényleg csak a háta mögött tudnak beszélni a dologról, vagy találkozhat olyan kulturált megjegyzésekkel amit itt nekem csak a kérdés felvetésére írtak: trehány disznó...
Nem hinném, hogy a gond megoldódna ettől. A tartozás behajtására a szövetkezetnek van lehetősége és a hatóságoknak. A lakók között csak viszályokat gerjeszthet.
Én nem sajnálom az illetőket, kifizetni sem akarok helyettük semmit. Az az ő dolguk. Azt nem tudom hogy Áll a ház a tartozások miatt, az is lehet, hogy rosszul.

De köszönöm a választ (és a kulturált beszélgetést) ennyivel is okosabb lettem:)

ragyasdezso # 2010.04.14. 21:41

socrate

A tulajdonosok sok mindent tudnak csinálni! Pld. leköpik! És másnap befizeti a tartozását. A világ már csak ilyen!

socrate # 2010.04.14. 22:06

na persze, és ha lerajzolom a papírra a pénzt akkor az életre kel:))
komolytalan

MajorDomus # 2010.04.14. 22:24

Socrate
Nem hiszed ek-milyen eredményes !
Korábban személyesen csengettem be a lakásokba igértek füt-fát aztán pénz csak nem jött. De amikor a szomszédasszony rávigyorog a liftben ,,mi van Juci fodrászra telik közös költségre nem ? Az hatékony !

Nem a megszorult emberekre értem a ,,trehány disznót,, mert ők szólnak egyezséget kötünk, hanem azokra akiknek 2 autója áll a ház előtt.

ragyasdezso # 2010.04.15. 11:26

MD

Mostanság nem engedik a liftbe beszállni, sőt tettlegesség is előfordul.