Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


praline # 2018.02.09. 17:59

Valóban! :) Köszönöm Mindenkinek!

praline # 2018.02.09. 17:49

Kérdésem eredetileg arra irányult, hogy köteles vagyok-e megindokolni, hogy miért kérem? Jelenleg áll az ügy, arra való hivatkozással, hogy nem indokoltam meg mire kell az nekem...

praline # 2018.02.09. 16:37

„Az eredetivel mindenben megegyező hiteles másolat” -ot kértem, kértem továbbá a kk. és a gazdasági ellenőrzést végző személy aláírásával hitelesítse a kért dokumentumokat. Mivel nincsenek meg a kért dokumentumok, így nehéz lesz azokat hitelesíteni. Én nem kértem közjegyzői hitelesítést, ezzel nyilván a kk. próbál nyomást gyakorolni.
Már szóban többször kértük, de semmi foganatja nem volt, így talán majd írásban lesz...

nonolet # 2018.02.09. 14:58

praline

Olvasd el, hogy mit kértél ...

A "hitles" mást jelent,
mint
az "eredeti" vagy az "eredetivel egyező másolat".

Te alighanem az "eredetivel egyező másolat"-ot szeretnél.

osmi # 2018.02.09. 14:53

praline!
Nyilván a tulajdonosi jogállásod és felelősséged az érdeklődés indoka, valamint, hogy ezen iratok a tulajdonközösségetek tulajdona, így a Tied is.
A közjegyzői hitelesítés pedig egy nagy humbug.
Jó lesz Neked anélkül is :))

praline # 2018.02.09. 11:51

Kedves Nonolet, köszönöm válaszod.

Én a kk. és a gazdasági ellenőrzésért felelős személy aláírásával kértem hitelesített dokumentumokat. Nyilván Ők nem akarják aláírni, ezért takaróznak közjegyzővel. :) Egyébiránt nincs SzMSz-ünk, a földhivatalba se lett benyújtva, azon mit hitelesít a közjegyző?

nonolet # 2018.02.09. 11:25

Te kértél "hitelesített" másolatokat te fogod fizetni a sok-sok közjegyzői díjat...

Bizonyára nem ezt akartad kérni.
Csak túlokoskodod a dolgot.

praline # 2018.02.09. 09:18

Kedves Fórumozók!

Közös képviselőnktől tértivevényes levélben kértem társasházunk működésével kapcsolatban a tv. szerinti éves elszámolások, költségvetési javaslatok, beszámolók és az SzMSz "hitelesített másolatát" a másolati díj megfizetését természetesen vállalva.
Álláspontom szerint egyik dokumentum sem létezik, mivel én minden lakógyűlésen részt vettem, és biztosan állíthatom, hogy 15 év alatt egyetlen alkalommal sem került a közgyűlés elé szavazásra egyik dokumentum sem, de közgyűlésen kívül sem láttam ezeket a dokumentumokat.
A kk. kérésemre írásban adott válaszában azonban arra hivatkozik, hogy a dokumentumok össze vannak készítve, kéri írásos indoklásomat, hogy milyen célból kérem és amennyiben megindoklom, közjegyzővel hitelesítteti a kért dokumentumokat és akkor megkaphatom azokat.

Kérdésem: Köteles vagyok-e indokolni, hogy miért kérem azokat a dokumentumokat, amelyet a tv. szövege szerint kérésre a kk. köteles kiadni, valamint közjegyző milyen alapon hitelesíthetné a társasház közgyűléseiről készült jegyzőkönyveket?

Trom # 2018.02.07. 10:10

Kedves @nonolet, köszönöm,

Kedves @Ondedin család,
Természetesen minden alkalommal aktívan részt veszek gyűléseken is. Már ha van. :) Igyekszem minden lakóra figyelni, aki jelen van...ha más nem, tiszteletből. Sajnos nem meggyőzhetőek, s tényleg megvezethetőek. Nem négyszemközt érdeklődnöm, a köz érdekében érdeklődöm. ..S volt motiváltsága korábban a többi lakónak is, ami már nyilván a sorozatos sikertelenségek miatt elszunnyadt.
Gondoltam már arra, hogy elvállalnám a közös képviseletet, mert akkor talán ügyintézés is történhetne, de ilyen egyet nem értés esetén az idősebbek szavazatait nyilván nem nyerném el. S mivel Ők teszik ki a ház 80 %-át, esélytelen. :) Azért köszönöm.
(Kérdésemmel nem azért fordultam a fórumozókhoz, mert panaszkodni van kedvem. Nyilván száz oldalról körbejártam a kérdést, s ha nem lennék agilis a ház ügyeinek intézésében, akkor kanapéharcoskén nem erőltetném a témát. :) )

onedin csanád # 2018.02.07. 09:29

Kedves Trom
A tapasztalatom szerint a hasonló társasházakban valójában csak az idősebbek érdeklődnek a társasház aktuális ügyeiről. A fiatalok jószerével még a közgyűlésre sem járnak el, mindig pont arra a napra esik a jóga óra, angol óra, kondi edzés, stb. Utólag viszont négyszemközt reklamálnak. A vélemények kifejtésének a helyszine a közgyűlés lenne, itt kell az érveket ütköztetni, jó érvekkel meggyőzhetőek lennének az idősebb lakók is. Vagy ha nem, legalább Ön is megismerkedhetne az ő indokaikkal, nem intézné el azzal, hogy szegények megvezethetők. Esetleg kérjen Ön is egy kivitelezőtől árajánlatot a szóban forgó munkára, és terjessze a közgyűlés elé. Ez nem törvénybe ütköző...De van még egy megoldás, vállalja el Ön a közös képviseletet, mondjuk egy évre ingyen ( saját házban ez nem elképzelhetetlen ), mutassa meg a többieknek, hogyan kell ezt jól, mindenki teljes megelégedésére csinálni.

nonolet # 2018.02.06. 13:48

Ami a BTK-ba ütközik...

  • adócsalás
  • sikkasztás
  • csalás
  • lopás

Esetleg számviteli rend komolyabb megsértése.

Trom # 2018.02.06. 13:34

Önkéntesen nem fog lemondani...:(

Mi számít törvénybe ütközőnek?

Tűzvédelmi szabályzat nem jó. Nincs benne megjelölve az sem, hogy a menekülési útvonalat szabadon kell(ene) hagyni. Nincs aktuális szervezeti és műk szabályzatunk.
Nincsenek összehasonlítható árajánlatok semmire. Három pecsétes, árral ellátott lapot dugott az orrom alá, amikor kértem, hogy 1,5 milliós beruházásnál nézzük meg ki adott megfelelő ajánlatot. Nem enged betekinteni abba sem, hogy cége kiküldte-e egyáltalán az ajánlatkéréseket, vagy megbízta a baráti cégét?
..csak néhány ami eszembe jutott hirtelen...
Ha csak szimplán nem végzi el a feladatait, az átlagosnak számít? :(

nonolet # 2018.02.05. 10:43

Meg kell szerezni a többséget...és akkor ti diktáltok.

MÁS ÚT NINCS!

- -

Illetve elvben van, ha
törvénybe ütköző dolgot tudtok rá bizonyítani.

- -

Vagy vegyétek rá az "önkéntes" lemondásra...

Trom # 2018.02.05. 09:13

Kedvesek, tanácsotokra van szükségem.
3 éve költöztünk egy 19 lakásos tházba. Szinte azonnal külsős kk-t választottak a lakók a beérkezett 2 db (!!)ajánlat alapján, mert egy bácsi volt a lakók közül a kk, aki kicsit részlehajló volt, nem a köz érdekeit, csak néhány "eredei" lakó érdekeit képviselte.
Az őt követő kk elvileg végzett közgazdász, de cseppet agilis, sőt. Gyakorlatilag ugyanaz, csak külsős cégnek fizetünk.
A régi idős lakók igényeihez igazít, őket tájékoztatja mindenről, velük egyeztet, másokat nem. Az idős lakók igényei nyilván nem ugyanazok, mint a néhány újabb és fiatalabb lakóké. (nem kell nagy dolgokra gondolni, pl arra, hogy ha a fal láthatóan dől ki, egy szakemberrel megnézetni...) Persze számára gondolom egyszerűbb a nyugdíjasokhoz igazodni, mert azzal nincs munka és feladat, ráadásul a nyugdíjasok szegénykéim megvezethetőek. Mi természetesen követeljük az ajánlatkéréseket szolgáltatások(1 millió Ft feletti) esetén stb..de mivel mi vagyunk kevesebben...sőt akik még nem fáradtak bele a állandó küzdelembe valójában csak 2-3 család...Szóval szinte reménytelen.
Nemrégiben kérte tájékoztatását az évben történt dolgokról, mert igazából semmi nem lett elintézve,amit kértünk, vagy megbeszéltünk, de válaszra sem méltat.
Kérdésem az, hogy milyen lehetőségeink vannak vele szemben? Mivel az idősek vannak többségben, így esélytelen megszavazni a leváltását szavazással. Egyéb opció nem is jöhet szóba? Szeretnék egy agilis kk-t, aki el is intézi amit szükséges...segítség :(

Szomorú örökös # 2018.01.14. 06:25

Hapciusz, F.Laca

Zsák a foltját mindig megtalálja, ez már lassan történelmi tény! :-D

Hapciusz # 2018.01.14. 06:17

F.Laca tökéletesen jól látod!!!

osmi # 2018.01.13. 20:33

Bocs,írtad.Nem nehéz végigszaladni:)

osmi # 2018.01.13. 20:24

Zsuzsa!
Nem tudjuk mekkora a ház, de villámgyorsan hívjatok össze kgy.-t, amire már viszitek a megírt ellentmondást.A k.k. értesüljön róla.A 15 napon belül elég csak "ellentmondani", a későbbiekben indokoltok.
Ha a k.k. nem írja alá, menesszétek és valamelyik tulajt azonnal válasszátok meg k.k.-nek. Persze mindezt csak akkor ha a többség hiteles, bizonyítható tények ismeretében joggal bízik a "sikerben".

zsuzsa28 # 2018.01.13. 12:16

Előző bejegyzésemben ezt a dátumot tévesen írtam :
2017 január 2-án Helyesen : 2018 január 2-án kapta meg a k.k. a fizetési meghagyást!

nonolet # 2018.01.13. 11:18

Azt azért csak tudjátok....hogy:
Elévült-e már az ügy vagy sem?!!
Mert ez a fő kérdés.

zsuzsa28 # 2018.01.13. 10:17

Tisztelt Fórum !
2017 augusztus 31 óta új k.k-je van a 18 lakásos Tháznak.A 2017 november 7.i közgyűlésen az egyik SZB tag (én voltam ) lemondott és mivel senki nem vállalta helyettem,jelenleg 1 személyes SZB.van. Van egy nagyon régi 2009-re vissza nyúló vitatható bonyolult tartozás ügye a háznak a Víz- Csatorna művekkel.Írásban határidős felszólítást nem kaptunk csak most 2017 január 2-án egy fizetési meghagyást a közjegyzőtől a Csatornázási Művek részéről.Az előző k.k-k sem intézkedtek érdemben. A jelenlegi k.k. nem hajlandó ,többszöri írásbeli és személyes szóbeli kérésünkre sem az ellentmondást megírni a közjegyzőnek.Mi panaszt tettünk és vizsgálatot kértünk a cégtől.A k.k. akinek munkájával egyébként sem vagyunk elégedettek azt mondja szerinte ki kell fizetni a közel 500000 Ft-os tartozást. Mit tegyünk? A SzB személy + 2 -3 tulajdonos intézheti-e az ügyet, írhat -e a Közjegyzőnek. A határidő 15 nap és cselekedni kell !

onedin csanád # 2018.01.12. 10:12

Na az ilyen közös képviselőket kell nagyon gyorsan leváltani. Nekünk sajnos több hasonlóhoz is volt szerencsénk, és komoly károkat okoztak azzal, hogy nem intézkedtek időben. A fizetésüket persze addig is felvették.

Imma Savastano # 2018.01.05. 00:41

Jó napot, tanácsot szeretnék kérni.

Két ünnep között beáztam a fölöttem lévő lakástól.Ezt jeleztem a fönti lakónak és a közösképvisletnek is. A hiba a falon belül, a szennyvíz elvezetővel van, 4 éve egyszer már történt hasonló beázás és az akkor közösképviselő 24 órán belül lépett és kijavíttatta hibát. Az új KK viszont semmit nem tesz. A felettem lévő lakó egy idős asszony, aki nem érti, hogy tőle ázom, és azt mondja, nem fogja beebgedni a szerelőt. Kértem a KK-t, hogy jöjjön, beszéljen vele és küldjön szerelőt. Lassan 10 napja semmi nem történik. HIába telefonálok, megyek le a fogadóórára, csak igérgetnek, de nem tesznek semmit. Jártam a birtokvédelemnél, ahol megkaptam a szükséges papírokat, ami alapján 15 napon belül a jegyző felszólítja majd a lakót, hogy engedje be a szerelőt. De mit csinálok, ha a KK továbbra sem lép az ügyben? A társasházkezelés egyszerre jelenti napi üzemeltetési, karbantartási és ügyviteli feladatok végzését vagy nem? Mégis mi alapján dönti el a KK hogy mire reagál és mire nem? Van erre valami törvényi előírás? És mit tehetek én az ügyben?

osmi # 2017.12.22. 13:41

Való igaz...:) Akkor azt kérdezd meg, hogy ha van számlátok miért kp.-ben kéri. Lehet ennek közösségi szempontból racionalitása is.
nonolet!
A SzMSz a legalapvetőbb, hosszútávra szóló tulajdonosi döntések "gyűjteménye". Ami nincs benne, az ugyanúgy kötelező az adott társasház tulajdonosaira.

nonolet # 2017.12.22. 11:05

A kérdező nem ejtett szó a számla megnyitásról...

Csak azt kérdezte, hogy megtudhatja-e mi a számlaszám,
mert arra fizetné be a közös költséget inkább a kp helyett.

1.
Megtudhatja, hisz tulajdonos.

2.
A számlára való befizetés lehetősége viszont SZMSZ kérdése.