Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


nonolet # 2018.05.16. 20:35

ivanolsen

"A Kft lett megszavazva, melynek képviseletében xy a közös képviselő."

NEM jól érted...

A kft a közösképviselő!!!!

Akinek a nevében MOST ÉPPEN xy jár el a ház ügyeiben konkrétan.

osmi # 2018.05.16. 19:10

Kedves MD!
Ezt írtad:"a társasházkezelővel minden esetben kötelező szerződést kötni,a közös képviselővel viszont nem !

azért kevered,mert nálatok a kft a közös képviselő!
vele biztosan van a háznak szerződése!"

MajorDomus # 2018.05.16. 17:46

Mintha ezt irtam volna én is...
De osmi-t nehéz meggyőzni.

Mindennapos gyakorlat,hogy kezelő cég szerződik a házzal, és kijelöli az illetékes kezelőt.
Ebbe a tulajdonosnak nincs beleszólása.

oligaliga # 2018.05.16. 16:18

Társasházi törvény kommentárja. Egyébként nem véletlenül szabályozza a törvény külön a közös képviselőt és a társasházkezelő jogállását és feladatait.

osmi # 2018.05.16. 14:29

oligaliga!
Honnan idéztél? Ismer vki ilyen felállást )k.k.és kezelő
külön)? Nem tudom elképzelni a működést, a kasszát ugyanis a k.k. kezeli.

ivanolsen # 2018.05.16. 13:18

oligaliga
Ennek utánajárok.
Köszi a segítséget.

oligaliga # 2018.05.16. 12:38

ivanolsen

Akkor más a leányzó fekvése.

A közös képviselő a kft., tehát a ház vele kötött szerződést (ha kötött) a közös képviseletre. Ha nincs szerződés, akkor a megválasztásról szóló határozat a jogviszony alapja. Az a személy, aki a kft. nevében eljár, nem közös képviselő, csupán a kft. képviselője. Óriási különbség. Ugyanis ha a természetes személy alkalmazott okoz kárt a háznak, akkor is a kft. felel, mint közös képviselő (hisz ő a munkáltatója a károkozónak).

Egy kis kommentár:

A közös képviseleti tevékenység és a társasházkezelés elhatárolása még a gyakorló jogászok számára is problémát szokott okozni, ezért ezzel kapcsolatban a következőkre mutatok rá. A társasházkezelői megbízatás önmagában a közös képviselet ellátására nem jogosít. A társasházkezelő tevékenységét elláthatja úgy is, hogy a közgyűlés egyúttal közös képviselőnek is megválasztja, és ezzel párhuzamosan a közös képviseleti tevékenység kereteit meghaladóan a társasházzal kötött önálló megbízás alapján egyúttal kezelő a társasházat. A másik eset, ha a társasháznak van közös képviselője, de egy másik személlyel ingatlankezelői tevékenység ellátására is szerződést köt. A közös képviselet ellátásának azonban nem feltétele, hogy a közös képviselő rendelkezzen társasházkezelői szakképesítéssel.

Ezért kérdezem még egyszer, hogy a közös képviselőt a társasház a megválasztásakor megbízta-e a társasházkezelői tevékenység ellátásával? Ha igen, akkor kell, hogy legyen szerződés. Ha nem, akkor a társasházkezelői szerződés a közös képviselő és a társasház kezelő között jött létre, amihez nem valószínű, hogy sok köze lenne a tulajdonostársnak.

ivanolsen # 2018.05.16. 12:28

osmi
Bocs azt se láttam.

oligaliga
A Kft lett megszavazva, melynek képviseletében xy a közös képviselő. Ő járhat el a számlavezető banknál egyszemélyű aláíróként.

oligaliga # 2018.05.16. 12:11

ivanolsen

A közös képviselőt a megválasztásakor vagy az után a társasház közgyűlése megbízta a társasház kezelői tevékenység végzésével is?

osmi # 2018.05.16. 11:42

Akkor feltehetően nincsen. Írjátok össze, hogy mit vártok, mennyiért.ha aláírja kész a szerződés.Ha nem akarjátok tovább, akkor olyan feltételeket írjatok, ami feltehetően nem lesz elfogadható a számára.
Azt írtad, hogy láttál "munkáltatói szerődést". Na ehhez nincs közöd. Én arra hajlok, hogy ő egy alkalmazott.

ivanolsen # 2018.05.16. 11:17

oligaliga

A közös képviselő egy személy aki egyben először a Bt-jén, majd a Kft-jén keresztül (azt hiszem az övé) mint alkalmazott végzi a házkezelést is. Van házkezelő bizonyítványa, de szerződést nem láttam se a társasház és a cég, se a cég és a kk. között.

oligaliga # 2018.05.16. 10:51

ivanolsen

Ki lett megválasztva közös képviselőnek? Egy cég, vagy az a személy, akire közös képviselőként utalsz?

ivanolsen # 2018.05.16. 10:45

És ha nem tud ilyet felmutatni?

osmi # 2018.05.16. 07:30

Ne hagyd magad megkeverni...:)

Amennyiben üzletszerűen végzi a társasházkezelő közös képviselet a tevékenységét ( jelen esetben feltételezhető,hogy egy kft, melynek egy alkalmazottjáé
a társasházatok), úgy megbízási szerződést kell(ett) kötni vele a házatoknak, melyben a feladatai és a megbízási díja és egyebek rögzítettek.

MajorDomus # 2018.05.15. 20:18

Mi köze van ehhez a közös képviselőnek?

kevered a fogalmakat!

a társasházkezelővel minden esetben kötelező szerződést kötni,a közös képviselővel viszont nem !

azért kevered,mert nálatok a kft a közös képviselő!
vele biztosan van a háznak szerződése!

hogy a kft kit biz meg a házatok kezelésével, abba nincs beleszólásod!

ha többség támogatja,akkor biztosan jól dolgozik.

nem irtad,hogy miért vesztettétek el a pert!

ivanolsen # 2018.05.15. 09:10

Üdvözlök Mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni mert nagy gondok vannak a társas házunkkal. Első körben azt szeretném megkérdezni, hogy a társasház kezelő és a társasház között kell-e minden esetben szerződésnek köttetnie, mert a kerületi jegyző ügyvédje szerint nem.
Van egy közös képviselőnk, neki van társasház kezelői bizonyítványa, de úgy dolgozik mint alkalmazott. Most egy (szerintem) saját kft, előzőekben saját bt alkalmazásában.
Kértem mutassa meg a szerződését a társasházzal (a kft, bt szerződését vagy bármilyen szerződést), na most ilyet nem tudott mutatni, csak egy munkáltatói szerződést a kft és Ő közte.
Lehetséges ez, vagy teljesen törvénytelen amit csinál?
Úgy néz ki, most bukik a ház a panelprogram keretében meg nem kapott állami támogatás miatt olyan 80 milliót. Első fokon már elvesztettük a pert.
Hűtlen, hanyag kezelés szerintem, de még leváltani sem sikerült a sok nyugger és a gondnok lobbizása miatt.

Minden segítséget köszönök.

kata1111 # 2018.02.17. 08:27

T.Szakértők 4 lakásos társasház,ebből 2-ben laknak 2 ben nem .A közös költséget m2 -re számolták ki.Önálló hitelesitett vizmérót nem engedett felszerelni a közös képviselő.A háznak nincs szmsz-e a közös képviselő dijjazás nélkül válalta a közös képviseletet.Elmentem a dijbeszedőhőz mint tuljdonos és kértem összesitést a ház tartozásairól,mert volt.2017.11.22-én adott fel utoljára számlát.Rákérdeztem mellébeszélt.hogy nem kapott számlát azért nem fizette,de állitólag kapott már fizetési felszólitot is.Azt kérte májusban tartsuk meg a közgyülést éa ddig nem lessz tartozás,nem hiszek neki,elmentem a lakásomhoz,mert nem ott lakom üresen áll, a th postaládája tele volt levéllel ki sem szedi.Mit lehet itt tenni, Kata 111

praline # 2018.02.11. 16:01

Nagyon köszönöm nonolet! :)
Sokat segítettél!

nonolet # 2018.02.11. 15:28

Nyilván, HA utólag kiderül,
hogy
az "eredeti" hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú ...

praline # 2018.02.11. 11:47

Még egy elméleti kérdés: amennyiben mégis ragaszkodna a közjegyzői hitelesítéshez a kk., és kiderülne esetleg, hogy valótlan tartalmú okiratot hitelesíttetett közjegyzővel, akkor azzal megvalósul a Btk. 345. § ?

"Aki jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokiratot felhasznál..."

Köszönöm, ha válaszoltok!

praline # 2018.02.10. 18:32

Rendben, köszönöm válaszod. Így teszek.
Nem is értettem mit akar a közjegyzővel.

osmi # 2018.02.10. 18:21

Az iratbetekintési - és másolat kiadási igényt a társasházi tv. tartalmazza. A hitelesítést felejtsd el. A kgy.-i jgyk.-et aláírja két hitelesítő. A SzMSz pedig más ( ügyvédi ellenjegyzés, de ez sem kell).
25 albetét alatti tháznál nem kell, persze lehet- ha a tul. köz.igényli.
Az ellenőrző személy(ek) felelőssége minden esetben áll (aláírás nélkül is),pl. az éves beszámolókat és kv.-t véleményeznie kell.
Írd meg neki, hogy a közjegyzői díjat - ha ragaszkodik hozzá - állja a saját zsebéből. Meglepne, ha közjegyző ilyet csinálna, de hát mindig van lejjebb - még mindig.

praline # 2018.02.10. 17:23

és a Ptk. szerint:

"3:195. § [A tagok iratbetekintési joga]

(1) A taggyűlési jegyzőkönyvbe, továbbá az elektronikus hírközlő eszköz alkalmazásával megtartott taggyűlésről készült felvételekbe, valamint a határozatok könyvébe bármelyik tag betekinthet és az azokban foglaltakról másolatot kérhet. A társasági szerződés ettől eltérő rendelkezése semmis.

(2) Az írásos formában kiadott másolatot az ügyvezető aláírásával hitelesíti."

praline # 2018.02.10. 17:04

Nonolet, köszönöm válaszod! :)

Most akkor hogy is van ez?

"Általánosságban: a másolat fogalom az okirat keletkezése alapján történő megközelítéséből ered, hiszen az okirat - keletkezése alapján - lehet eredeti, illetve másolat. Másolatról akkor beszélünk, ha az nem az eredeti okirattal azonos módon jön létre. A másolat lehet egyszerű (pl. fénymásolat), vagy hiteles. Hitelesített másolatot közjegyző, vagy az okiratot kiállító hatóság készíthet, amelyben azt a tényt tanúsítja, hogy a másolat az eredetivel mindenben megegyezik." Forrás:kormany.hu

nonolet # 2018.02.10. 00:19

parline

Fogd már fel...

HITELES másolatot a közjegyző tud adni!!!

Nicsak.

https://kozjegyzotkeresek.hu/…at-keszitese

- -

Te csak másolatot kérsz, amin rajta van,
hogy
az "eredetivel mindenben egyezik"
és
a közös képviselő eredeti aláírással
igazolja ezt számodra a másolatokon ...