Ingatlan Adás - vétel


Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.10.12. 13:15

Jucihusi, ügyvéd elszalad a pénzzel??? Futhatsz majd utána nem marad rajtad husi, örülni fogsz Juci :)

ObudaFan # 2016.10.12. 12:48

Ez mind-mind olyan kérdés, amit a szerződésben kell rendezni, ami, ha jól értem, még nincs. Tehát megállapodás kérdése.

jucihusi # 2016.10.12. 09:27

Kedves Ügyved Ur, szeretnek meg egyet kerdezni, mert nem jutunk elöre ebben a kp atadas- atvetelben. A vevö kijelentette, hogy nem ad kp-t , csak utal bankszamlara. Nem igazan erzem biztositva magam arrol, hogy azt meg is kapom. Bementem a bankba , megkerdeztem, ott azt mondtak, hogy , ha hiteleles a vevö, csak szamlara, vagy ügyvedi letetire utalnak. Ez azt jelenti, hogy az Ügyved megkapja, es azt mar kp-ban atadja? Remelem kedvezöbb dijakkal rendelkezik egy leteti szla, mint egy normal bankszla. Itt a levet több, mint 100e Ft lenne. (12 millio) En nagyon örülnek , ha Ügyved elött kp-ban kapnam a penzt az ingatlanert, kicsit kevesebb plussz költseggel.
Nagyon köszönöm elöre is valaszat, Üdv: Judit

Immaculata # 2016.10.11. 11:19

Ez túlmutat a házassági vagyonjogi szerződésen.

Konkrétan rendelkezni kell róla szerződésben, hogy a házasfelek milyen szerzésként értékelik ezt az ingatlant, ki az ajándékozó fél, és kizárják a férjet a szerzésből. Ezen az sem változtat, ha később a férj örökbe fogadná a gyermeket.

mammamia30 # 2016.10.11. 11:03

Kedves Immaculata!
Köszönöm. Esetleg amennyiben a ház teljesen előző élettársi kapcsolatomból született kislányom nevére kerülne? Tisztelettel: Mammamia30

Immaculata # 2016.10.11. 10:51

mammamia30

Házassági vagyonjogi szerződésben kell rögzítenetek a jövőbeli szerzésetek módját. Ez után vedd meg a házat, és akkor kizárólag a tied lesz.

4:72. § [A vagyonelkülönítési rendszer]
Ha a házastársak a házassági vagyonjogi szerződésben a házastársi vagyonközösséget a jövőre nézve teljesen vagy meghatározott vagyonszerzések, vagyontárgyak, terhek és tartozások tekintetében kizárták, a vagyonnak abban a részében, amelyre a kizárás vonatkozik, közöttük a vagyonelkülönítés rendszerét kell alkalmazni.
4:73. § [A vagyontárgyak használata és kezelése; tartozások, költségek és kiadások viselése]
(1) Ha a házasulók vagy a házastársak között szerződés vagy a bíróság határozata alapján vagyonelkülönítés jön létre, a házassági életközösség fennállása alatt a vagyonukat önállóan használják és kezelik, azzal önállóan rendelkeznek, és tartozásukért önállóan felelnek.
(2) A házastársak a közös háztartás költségeit, a közös gyermek és az egyik házastárs hozzájárulásával a másik házastárs közös háztartásban nevelt gyermeke megélhetéséhez, felneveléséhez szükséges kiadásokat közösen viselik akkor is, ha vagyonelkülönítésben élnek.

mammamia30 # 2016.10.11. 10:24

Kedves Lajcsó! Köszönöm megtisztelő válaszát. Arra a részre nem kaptam választ azonban, hogy 1 éves házasként ha az én és előző kapcsolatomból született kisgyermek nevére vásárolok családi házat (a gyermek nem a jelenlegi férjem vér szerinti gyermeke) , így nincs védve férjem devizája alól ez a ház? Igazoltan gyermektartásdíj+az én keresetemből lesz véve. Ez hihető, hiszen 1millióa 200 000Ft-os régi kockacsaládi házról van szó. Válaszára várva!

lajcsó # 2016.10.11. 09:58

mammamia30!

A későbbi bonyodalmak elkerülése érdekében nem ártana ezeket írásba foglalni!

lajcsó # 2016.10.11. 09:56

"de ha ez egy plusz sokszázezres költség, akkor szerződést kell módosítani, mert több hitelre lenne szükség). ha egyáltalán a banki értékbecslő is elfogadja így a bekötést."
Egy vízóra akna kiépítése nem többszázezres tétel. De egy külön mérő + szolgalmi jog talán olcsóbb lenne!

mammamia30 # 2016.10.11. 09:33

Tisztelt Kompetens Jogi Szakember!
1 éve vagyok férjes asszony, egy kisgyermeket hoztam volt élettársi kapcsolatomból az új házasságba. Nekem van egy lakásom, apukám haszonélvezeti jogával. Férjem devizája bedőlt, amit volt élettársával vett fel kb. 10 éve. Házassági szerződést még nem kötöttünk. Hogy engem adósságai ne érintsenek, kéne -e kötnünk ügyvéd előtt vagyonjogi szerződést, hogy én védve legyek gyermekemmel devizája miatti végrehajtástól? 5 éve még nem vagyunk házasok, elvileg egy idő után az ő régi közös költség tartozása és devizája rajtam is végrehajtható lenne -e? Gyermekemet még nem vette nevére, ha megtenné, ő is veszélyben lenne anyagilag később?
Illetve ha egy kis családi házat készülök vásárolni saját keresetemből igazoltan és a gyermek részére eddig megkapott gyermektartásdíj egy részéből: a családi ház 50-50÷-ban gyermekem és az én nevemre kerülne tulajdonjogilag- férjem tud róla, és kérte is hogy az ő keresetéből élve, saját keresetemből vásároljam meg azt, nehogy a végrehajtó rátehesse a kezét-, így védve lennénk jogilag az ő devizája alól vagy nem? Vagy neki külön le kéne nyilatkoznia, vételtől függetlenül, ügyvéd előtt, hogy a velem kötött házasság előtti adósságához nekem nincs közöm? Tisztelettel: Mammamia30

Bendeguz06 # 2016.10.10. 13:12

Sziasztok!

Házas ingatlanról van szó. A tulajdonos erről nem tájékoztatot, márpedig szerintem erre fel kellett volna hívnia a figyelmet, mert az ingatlan lényeges tulajdonsága, ami eltér a megszokottól. Érdekes módon, amint átadtam a foglalót és elment az ügyvéd, 10 percen belül megmutatta, hogy ja, a vízóra akna közös a szomszéddal, azaz két vízbekötés van egy közös, a szomszéd telken található vízaknában (azt is ő adta el egy hete másnak). Nem tudja, hogy miért így van, nekik is volt kulcsuk oda, de szolgalmi joggal sosem volt ez rendezve.
(Nyilván célom a megegyezés, de ha ez egy plusz sokszázezres költség, akkor szerződést kell módosítani, mert több hitelre lenne szükség). ha egyáltalán a banki értékbecslő is elfogadja így a bekötést.

Bendegúz

Immaculata # 2016.10.10. 12:57

Nem értek egyet.

lajcsó # 2016.10.10. 12:56

"alappal hivatkozhatom-e arra, hogy a tulajdonos az adásvételi szerződés aláírását megelőzően nem tájékoztatott arról, hogy az ingatlan vízbekötése a szomszéd telken található annak vízaknájában"
Hát elég nehezen. Egyáltalán kérdezted tőle? Az eladó azt válaszolná, hogy megtekintett állapotban vásároltad meg az ingatlant. A vízóra akna általában jól észrevehető helyen szokott lenni, ezért annak a hiányát könnyű megállapítani. A vétel során bizonyára nem voltál eléggé körültekintő.

Immaculata # 2016.10.10. 12:14

Nem lehet megválaszolni, mert ha üres telket vettél, akkor nem feltétlenül kell a közműveket garantálni, de ha házas ingatlant vettél, akkor tartozik hozzá vízóraakna, kivéve, ha a terepviszonyok ezt nem engedik.

Nem lehet szolgalmi jogról beszélni, ha a vízbekötésnek nincs elvi akadálya.

Ha a szomszéd elkezd építkezni, akkor meg fogja pörgetni az órádat, vagy az ő óráját, ez már nézőpont kérdése.

Hibás az ingatlan, ha lekerítésre került a vízóraakna.

Bendeguz06 # 2016.10.10. 07:39

Kedves Fórumtagok!

Mésképpen kérdezem: alappal hivatkozhatom-e arra, hogy a tulajdonos az adásvételi szerződés aláírását megelőzően nem tájékoztatott arról, hogy az ingatlan vízbekötése a szomszéd telken található annak vízaknájában és kérhetek-e erre hivatkozva kijavítást (vízbekötés rendezését) vagy árengedményt? Még "csak" a foglaló került átadásra.
Szolgalmi jogként sem szerepel a tulajdoni lapon ez a vízbekötés, és mivel nem hívta fel rá a figyelmünket, így az adásvételiben sem szerepel - nem tudtunk róla amikor szerződtünk.

Előre is köszönöm!

Bendegúz

jucihusi # 2016.10.08. 06:59

Kedves Ügyved Ur, nagyon köszönöm valaszat, erre gondoltam, csak fura, hogy pont egy kollega mondta nekem, hogy nyissak bankszamlat, ha nincs... Itt sztem - ha jol olvasgattam es utana is jartam, hogy ne jarjak porul- mindket felet kellene kepviselni . De, ha ilyen a kezdet, milyen lesz a veg? Köszönöm megegyszer a gyors es pontos valaszt. Tisztelettel: Judit

lajcsó # 2016.10.07. 21:51

"Mi köze hozza, hogy miert kell kp-ban?"
A vételár teljesítésnek idejét, módját, stb. a felek határozzák meg.
Én arra tippelek az ügyedben, hogy bankban a kp. felvétel többe kerül mint az átutalás. Na meg manapság jelentős összegű kp.-val mászkálni nem életbiztosítás!

Bendeguz06 # 2016.10.07. 16:40

Sziasztok!

Vettem egy házat, melynél a foglaló átadását és az adásvételi szerződés aláirását követően tájékoztatott az eladó arról, hogy az ingatlan vizóra aknája a szomszédm telken található a leendő kerités túloldalán. (Az is az övéké volt, de egy hete eladták valakinek, igy ott majd kerités lesz és épitkezés).

Mit tehetek? Megmondom őszintén, ha ezt előre tudatja, akkor fizetési feltételként beleirattam volna a szerződésbe, hogy amennyiben lehetséges önálló vizaknát létesitsen, vagy adja annyival olcsóbban.

Amikor kérdeztem, hogy miért nincs önálló bekötés, azt válaszolta, hogy nem tudja.

Köszönöm a segitséget!

Bendegúz

jucihusi # 2016.10.07. 14:27

Kedves Forumozok,
Lehet, h hülyeseg, Azt szeretnem kerdezni, hogy ingatlan eladasnal lehet -e Ügyved elött penzt atadni? Eladnam az ingatlant, de a vevö azt mondja, csak folyoszamlara tud fizetni. De nekem kp-ban kellene, Ügyved elött nem böröndben, vagy N-as dobozban... Mi köze hozza, hogy miert kell kp-ban? Ja, azt mondta az Ügyvedje a vevönek, h kell nyitnom uj bankszamlat, ha nincs( mert azt mondtam, h nincs). Ez vmi vicc ugye? Mint eladonak, milyen költsegeim lehetnek? Elvileg semmi, ha több, mint 10 eve benne lakok papiron, nem? Köszi, elöre is,
Üdv Judit

ObudaFan # 2016.10.07. 11:10

Kijavitast, vagy arleszallitast lehet kérni.

lajcsó # 2016.10.07. 06:26

fa.evica!

Attól függ, hogy mi van a szerződésben.

fa.evica # 2016.10.07. 04:35

Jó reggelt!
Segítséget, illetve tanácsot szeretnék kérni. Vettem egy ingatlan részletfizetéssel. Még nem költöztem bele, de pár napja derült ki, hogy a felújítottnak mondott ház kamra-spájz része földes. A megtekintéskor nem láttam, mert tele volt pakolva a tulaj holmijával, de miután kipakolták derült ki a számomra, hogy ez egy földes helység, amit már a patkányok feltúrtak. Ez a ház része, mely az előszobából nyílik.
Az eladó ezt a számomra súlyos hibát nem közölte. Meg azt sem, hogy beázik a ház Mit tehetek ilyen esetben?
Nagyon szépen köszönöm a választ.

Tardi Ati # 2016.10.02. 12:59

Jó napot !

Abban a nagy bajban szeretném kérni a javaslatukat hogy dunakeszin vettünk egy családi házat persze ügyvéd által.
Az adásvételi szerint kifizettünk mindent mivel deviza hitel volt az ingatlanon az eladó megkérte a banktól a tartozás pontos összegét amit mi ki is fizettünk a banknak átutalással .Adásvételi bevitelekor szembesültünk azzal a ténnyel hogy az ingatlanról nem lett törölve a tartozás mivel nem a behajtó cégnek lett utalva hanem a banknak igy a behajtó cég rajtunk követel mint dologi adósokon 700.000 ft összeget. Az ügyvéd ha ügyvédnek lehet nevezni azt ajánlotta hogy fizessük ki mi a végrehajtót és pereljük vissza az eladókon ami nevetségesnek tűnik mivel nincstelenek a szó szoros értelmében mondva . Segitségüket előre is köszönöm.

wers # 2016.09.30. 10:29

A tulajdoni lapon szerepel, de ezt az ügyvédednek tudnia kell.

radofero # 2016.09.30. 08:27

Eladásra kinált ingatlannál hogy túbóm megkérdezni hogy vane tartozás rajta