Ingatlan Adás - vétel


MajorDomus # 2016.12.19. 21:23

Nem kell javitani!

Az önkormányzat tulajdonostárs!

Ebből következik, hogy élhet elővásárlási jogával, azonos feltételek
Megajánlása esetén mint amit külső vevő
Ajánlott. Pont.

drbjozsef # 2016.12.19. 13:30

... bár én is javítanék, nem tulajdonostársak, hanem csak a társasház egy másik lakásának tulajdonosa.

drbjozsef # 2016.12.19. 13:28

Az egyik lakás az önkormányzaté, a kérdezőé egy másik, és mivel a többi tulajdonostársnak elővásárlási joga van, ezért a kérdező által eladandó lakásra bejelentkezett az önkormányzat. Tiszta rejtvény, mi?

alfateam # 2016.12.19. 12:15

A társasház egyik lakása önkormányzati tulajdonban van és mivel elővásárlási jog illeti meg a tulajdonosokat, a vevővel való szerződéskötés előtt az önkormányzat időben jelezte szándékát: él a jogával.

Az önkormányzat akarja megvenni azt ami az övé ?!

drbjozsef # 2016.12.19. 11:48

Amíg esetleg valaki jogász tud válaszolni, én laikusként azt gondolom, hogy az elővásárlási jog úgy illeti meg az azzal rendelkezőt, hogy az eredeti feltételek szerint léphet a külső vevő helyébe, ily módon a fizetési határidő is vonatkozik rá.
Tehát _elvileg_ köthetnél szerződést a külső vevővel.
DE.
Ha az önkormányzat perelne, tartok tőle, hogy lenne esélye a bíróságon, mert egy ingatlan adásvétel nem két perc, ésszerű határidőt kell hogy adj az elővásárlásra. Az, hogy mi az ésszerű, azon lehet vitatkozni, végső soron úgyis a bíró döntené el, szerintem egy ingatlan esetén 1-2 hét bele kell férjen sajnos.
Ha két hónap múlva tudna fizetni, arra már meg merném kockáztatni, hogy beintek nekik.

Kamatot felejtsd el, a 0,9%-os éves banki alapkamat esetén, a pár hétre eső része még tízmilliós tétel esetén is párezer forintról beszélünk. Persze porba cseresznye alapon meg is próbálhatod, vesztenivalód végülis nincs, de értelme se nagyon...

Rikk # 2016.12.18. 19:58

Kedves Fórumozók!
Szeretnék segítséget kérni egy ingatlan eladási ügyben. A társasház egyik lakása önkormányzati tulajdonban van és mivel elővásárlási jog illeti meg a tulajdonosokat, a vevővel való szerződéskötés előtt az önkormányzat időben jelezte szándékát: él a jogával.
Az eredeti vevő az ünnepek előtt fizetett volna a szerződés szerint, ám a bürokrácia miatt az önkormányzat legkorábban csak a jövő év első heteiben tudja a vételárat kiegyenlíteni.(a 2017-es büdzsé terhére fogadták el a vásárlást a testületi ülésen)
Kérdésem: van-e lehetőség ennek következményeként mégis az eredeti vevővel szerződni, illetve kérhetek-e valamilyen kamatot a két időpont közötti időszakra vonatkozólag?
Válaszaikat előre is köszönöm!

jucihusi # 2016.11.22. 16:11

Kedves Ügyved Ur köszönöm, igen igaz, annyira trivialisnak tünt... Köszönöm.

HBKatus # 2016.11.22. 13:57

és miért kell kivárni? én értelmezem rosszul a mondatot? nekem ebből az jön le, hogy 15 nap után bármikor elállhat a vevő a vásárlástól, de maximum 60 napig tartja fent az ajánlatát. Rosszul látom?

Immaculata # 2016.11.22. 12:25

Ki kell várni a 60 napot.

HBKatus # 2016.11.22. 07:54

Üdvözletem a Fórumozóknak!

Kis segítséget szeretnék kérni ingatlan ügyekben jártasabbaktól.
Október 11-én vételi szándéknyilatkozatot írtunk egy OTP által faktorált házról, a vételár 2%-át be is fizettük, ahogyan azt kérték.
A nyilatkozatban azt írtuk alá, hogy
"A vevő, mint ajánlattevő a fenti ajánlatát a jelen ajánlat aláírását követő 60 napig (de minimum 15 napig) tartja fenn (ajánlati kötöttség)"

Mivel az elmúlt több mint 1 hónapban semmi információt nem kaptunk, az ingatlanos hölgy sem igazán kívánta felvenni a telefont (legalább ő nem vezetett félre minket, mint az elődje), így úgy döntöttünk, hogy nem várunk tovább. Jeleztük, hogy szeretnénk visszakérni a pénzünket és tovább lépni, de az ingatlanos hölgy állítása szerint a 60 napot ki kell várnunk, hogy a Faktoring azon belül válaszoljon... Ez valóban így van? Kockán forog a 2% befizetett összegünk? Mi mindent teljesítettünk amit ígértünk, de információt semmit nem kaptunk.

Az ajánlatban egyébként azt is belefoglaltuk, hogy
"...megfelelő szerződést aláírja az ingatlan értékesítéséhez hozzájáruló nyilatkozat kiadásától számított 15 napon belül, de legfeljebb 2016.november 30-ig."

Az igazat megvallva, már csak a pénzünket szeretnénk visszakapni.

Előre is köszönöm a tanácsokat!

lajcsó # 2016.11.20. 14:27

"Milyen következmenyei lehetnek?"
Max. annyi, hogy módosítani kell e szerződést. Ha hitelről van szó, akkor nagyon sanszos! Egyébként te is elolvastad - aláírás előtt - a szerződést.

jucihusi # 2016.11.20. 13:42

Kedves Forumozok,
most vettem eszre az adasveteliben, hogy a vegsö fizetesi hataridöt az Ügyved elirta 17 `januar helyett 16-`ot irt. Milyen következmenyei lehetnek? Köszönöm. Ugye nem az, hogy nem fizetnek idöben? Köszönöm
Az elöttem szolohoz, szerintem evente kell ellenörizni(sztem jobban megeri,mint felni), az mas kerdes, hogy tudja -e igazolni. En evente ellenöriztettem, egyszer sem adtak szamlat...Viszont müködik.

sissy074 # 2016.11.20. 08:21

Kedves Fórumozok!
Segítségre lenne szükségem.Egy ház eladásakor a gázkazán állapotát,a kémény állapotát köteles-e igazolni valahogy az eladó?Vagy nem kell ezekről semmilyen igazolást vagy bármilyen papírt átadnia?Gondolom ezeket azért időmként szükséges ellenőrizni stb.Ezt azért is kérdezem mert nekünk birtokba adáskor semmit sem adtak.Viszont még mielőtt a teljes vételár kifizetésre került benyögte a tulaj,hogy elromlott a gázkazán,de megcsináltatja.Ehhez képest,csak fogta ő kiszerelte a gázkazán és berakott a helyére egy kisebb teljesítményűt,ami nem is bírná a ház nagyságát arról nem beszélve,hogy az sem működik.De ugye gázkazánt meg nem is csereberélhet csak úgy saját maga.A vételár kifizetés megtörtént ő viszont most már a javíttatásra sem hajlandó.Mit tehetek?A pincébe is észre vettük eső esetén folyik be a víz,erről sem tett említést még vásárlás előtt.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.16. 15:12

Csak a lakásra van kedvezmény. Más ingatlan teljes értéke után fizeted a 4%-ot.

Nagyibi # 2016.11.16. 15:10

Ingatlan adás-vétel!

Társasházi lakásom eladásra kerül garázzsal, tárolóval együtt.Nem SzJA köteles.Hamarosan vásárolnék ugyanilyen felállásban egy új lakást garázst tárolót.
Kérdésem:Milyen illetékek vonatkoznak a nem lakás céljára használt ingatlanokra? Az eladott és vásárolt ingatlanok értéke közel azonos.
Üdv: IBI

jucihusi # 2016.10.18. 09:18

Bocsanat, h eltüntem, termeszetesen meghiusult a dolog, mert folytatodott, hogy amit mi szerettünk volna a szerzödesbe iratni, az nem került bele.(pl tulajdonjog bejegyzesröl külön nyilatkozunk, ha a teljes vetelarat megkaptuk...) Ez azert fontos lett volna. Köszönöm szepen a hozzaszolasokat, Üdv:
Judit

Bendeguz06 # 2016.10.14. 11:24

Kedves Fórumozók!

Még mindig a szomszéd telken lévő vízóra aknáról való tájékoztatás nélkül eladott telek témához írok:

Lajcsó: megkérdeztük a vízművek műszaki osztályán, mindennel együtt 315 ezer a vízakna áthelyezése (ebből 110-140 ezer Ft csak önmagában a vízművek díja, hogy az utcai vezetéket kiépítse).

Kaptam ugyanakkor olyan véleményt, hogy ha az adásvételi szerződésben szerepelt (márpedig szerepelt), hogy eladó köteles tájékoztatni vevőt az ingatlan lényeges tulajdonságairól és eladó ezt ugye nem tette meg a foglaló átadását megelőzően, akkor ez erősebb, mint hogy látott megtekintett állapotban vettük meg az ingatlant. Tulajdonképpen így nem is összközműves a telek, mert nincs a telken önálló vízmérőóra.

Vízművek álláspontja amúgy, hogy mivel ott van a telek előtt a fővezeték rá kellene csatlakozni (ha az nem okoz túlzott anyagi terhet - vagyis nem igazán indokolt ez a másik telken történő átvezetés (szolgalmi jog nincs ugye bejegyezve).

Sajnos, az adásvételit szerkesztő ügyvéd harmatgyenge, nem mond semmit, oldjam meg. Mit lehet tenni? Ügyvédi felszólító levelet íratni? (Még "csak" a foglaló került átadásra, hónap végén esedékes egy jókora vételárrészlet - több mint a fele), ez előtt szeretném rendezni a kérdést.

Bendegúz

lajcsó # 2016.10.12. 17:15

"felek, megy a felhöbe a penzem, ha nem jo szamot adnak meg... pl.(vevö)"
Ehhez alaposan el kell írni a bankszámlaszámot!

jucihusi # 2016.10.12. 14:02

Köszi szepen Obubafan, kezd tisztulni a kep. Közösen atutalunk, varok, -ca. 1-2 ora,ha jo az atutalas- es odaadom a nyilatkozatot, amit a Földhivatalba visz. (atirni a hazat.) Reg voltam ilyen helyzetben... Köszi szepen mindenkinek. Üdv: Judit

ObudaFan # 2016.10.12. 13:49

Maga a bank is meg fogja követelni, hogy magában az adásvételi szerződésben szerepeljen az a számlaszám, ahová az eladó szeretné a vételárat. Ott nem szabad elírni, és akkor mindennek rendben kell lennie.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.10.12. 13:47

Ok Ok, nem engem kérdezel , de ne légy naiv. Banki átutalás a legbiztonságosabb!!!! Onnan tuti, hogy megkapod a pénzed, vesszen a jutalék, de akkor is. Elírja a számokat??? Miért írná el, bemész vele te is bankba és az orrod előtt intézheti az utalást, persze ha ennyire bizalmatlan vagy. Vevő hozza az ügyvédet és nem az eladó, erre te meg megbízol benne?

ObudaFan # 2016.10.12. 13:42

Egyébként lényegesen magasabb a költsége az ügyvédi letétnek, mint annak, ha nyitsz egy számlát és oda kéred az utalást.

ObudaFan # 2016.10.12. 13:41

Ha te jó számot adsz meg, onnantól nem a te bajod, ha hibás helyre utal a bank. Viszont nem nagyon megy egyébként sehová az utalás, ha nem a te számlaszámodat adjátok meg.

jucihusi # 2016.10.12. 13:26

Bocs, ha felreerthetö voltam, en az atutalastol felek, megy a felhöbe a penzem, ha nem jo szamot adnak meg... pl.(vevö)

jucihusi # 2016.10.12. 13:22

Atti, ki mondta, hogy elszalad a penzzel? Elötte veszem at a penzt, ha jol ertem, bar mar magam sem tudom. Vevö bankja elutalja az Ügyvednek, Ö meg kp-ban atadja. Miert szalad el? Mikor fog ujra dolgozni? 12 millat 1 ev alatt keres...Ezt kockaztatja? De nem ez volt a kerdesem , es nem hozzad, de azert köszi. Üdv Judit