Ingatlan Adás - vétel


Zoltanuss # 2023.01.04. 09:18

A bűvös Erste feltételek :
A 12 pont .... hány is lenne?
1. Valamennyi érintett (fél) adatait:  A tulajdonosok (és amennyiben van: haszonélvezeti jogosult) magánszemély adatait:  családi és utónév  születési családi és utónév  születési hely és idő  anyja születési neve  lakcím  Gazdálkodó szervek adatait:  cégnév  székhely  cégjegyzékszám/bírósági bejegyzési szám  képviseletre jogosult személy neve

2. Az érintett ingatlan pontos megjelölését (település neve, helyrajzi száma) és a tulajdonostársak bejegyzett tulajdoni hányadát.

3. Az ingatlan (telek és az épület, felépítmény) pontos leírását, telken belüli elhelyezkedését, méretét. 4. A közösen illetve kizárólagosan használt rész (telek és az épület, felépítmény) szöveges leírását, terület méret megjelöléssel.

5. Kérjük, mellékeljenek egy térképvázlatot, melyen az egyes tulajdonostársak által használt részek egyértelműen a szöveges leírással egyezően fel vannak tüntetve. A mellékletet minden szerződő fél aláírásával el kell látni.

6. A használati megállapodásnak a tulajdonostársak jogutódaira is kiterjedő hatállyal kell rendelkeznie.

7. Amennyiben a felek nem a tulajdoni hányaduknak megfelelő területet használnak, úgy kérjük, rendelkezzenek a többlethasználati igényükről vagy arról, hogy a többlethasználat miatt ellenértékre nem tartanak igényt.

8. A lakóingatlannak önálló bejárattal, önálló közműórákkal (külön mérőórákkal), elkülönülő gépészeti hálózattal, azaz önálló gáz-, villany-,
víz-, fűtési- és használati meleg vízrendszerrel kell rendelkeznie. Amennyiben a közmű órák nem a saját ingatlan részen helyezkednek el akkor a megközelítéshez szükséges használati joggal biztosított legyen.

9. A lakóingatlannak közterületi kapcsolattal kell rendelkeznie (Kivétel, ha telken belül rendezik az átjárást / megközelítést).

10. A keltezés helyét és idejét.

11. A felek aláírását és több lapból álló okirat esetén a szerződő felek, és az ellenjegyző ügyvéd kézjegyét minden lapon. (Ha a használati megosztási szerződés két oldala egy lapon van, akkor elegendő csak az egyik oldalon az érintetteknek aláírni.) Az aláírásnál fel kell tüntetni a felek olvasható nevét. Az aláírásoknak nyilvánvalóan azonosíthatónak kell lenni.

12. A használati megosztási szerződést minden tulajdonostársnak (továbbá, ha van a haszonélvezeti jogosultnak) szükséges aláírnia. Az ERSTE BANK HUNGARY Zrt. által előírt, kötelező alakiság a használati megosztási szerződés tekintetében

1. Ügyvédi ellenjegyzés

Majordomus # 2023.01.04. 21:22

A társasház Alapitó Okiratban is ki lehet kötni az elővásárlási jogot.

Zoltanuss # 2023.01.05. 03:57

Még mindig nem tudjuk, hogy melyik a praktikusabb és ólcsóbb a használati megoszási szerződés vagy a társasház alapítása között

Majordomus # 2023.01.05. 20:23

Természetesen a megosztási szerződés!

Zöldövezeti11 # 2023.01.09. 17:33

És az nagyjából mennyi ?

Zoltanuss # 2023.01.09. 17:37

Hát újra itt !

Zoltanuss # 2023.01.09. 17:56

Megszívlelve„ Majordomus#Jelentem!2023.01.05. 20:23”-i javaslatát A használati megosztási szerződés mellett döntöttünk.
.Felhasználva a korábban osztap által javasolt Ertés linket ...a híres 12 pontot,annak alapján átdolgozzuk a nyers szerződést,majd az ügyvéd jön és a földhivatali bejegyzés. Ügyvéd még nincs. Majd lesz.
A környezetemben a magukat hirdető ügyvédeket nézegettem.Hát siralmas. Van honlap,mutatják az ingatlanukat,de félfogadás egynél sem. Sőt volt kettő is aki vezetékes telefont adott meg,amit természetesen nem vettek fel...annak ellenére, hogy állították nyitva vannak. Ajánlotta magát az ügyvédbróker is...kitöltöttem, 26 óra múlva 3 -an is jelentkeztek,igaz azt a kérésemet,hogy tőlengyalog 5 percre legyen elengedték a fülük mellett.Ill. egy nagy vonalúan felajánlotta,hogy az aláírásokra csak felkeresnek. Ügy hogy egyenlőre a broker által ajánlott ügyvédeknek se leszek/leszünk ügyfelei. Ja a brokeres ügyvédek némi előzetes árat azért csak mondtak.
Hogy miért ilyen kikötés ? Pl. az egyik szerződő félmozgás sérült.... vagy csak azért mert ez a heppje.

Zoltanuss # 2023.01.09. 17:59

Elírtam.15 perc volt a kikötés.Annyi séta senkinek sem árt.

Majordomus # 2023.01.09. 20:23

A 4 lakásra ki kell jönnie 100 ezer ft-ból

Zoltanuss # 2023.01.13. 14:38

Nagyjából ez lenne a használati megosztás tervezete :

HASZNÁLATI MEGOSZTÁSI SZERZŐDÉS

Amely létre jött Áron István an.Jónecs Klára sz. Pala 1944 02 19, 14/24 tul. hányadú

Áron Péter an. Áronné Török Éva , sz . Bp 1978 05 22 5/24 tul. hányadú és

Áron Éva an. Áronné Török Éva sz. Bp.1980 07 22 5/24 tul hányadú

tulajdonosok között a Budapest XXIII.ker X.u 27 szám alatti 126772 hrsz, 699 nm ter.-ű -ingatlanhasználati megosztására.

A megállapodás szerint a tulajdonosok a korábban kialakított kettő lakást mint önálló szuverén lakásokat elfogadják. A megállapodás szerint van egy A jelű és egy B jelű lakás. Ezeknek a lakásoknak a műszaki jellemzőit a mellékelt szöveges és térkép formájú leírások tartalmazzák. A tulajdonos társak jog utódaira, valamint adásvétellel létrejött tulajdonosokra is kiterjed a HMSZ hatálya. A tulajdonosok a megosztást fele - fele - 1/2 -1/2 aránynak tekintik, többlethasználati igényük nincsen. A lakó ingatlanok önálló közműórákkal, a szolgáltatók felé szerződéses szolgáltatással rendelkeznek. A gáz, a villany víz és csatorn
  • részletesen a mellékletekben.
A lakóingatlanok a közterületről megközelíthetők, lásd a mellékelt térkép szerint.

Ezen megállapodás része a szöveges leírás és a térkép vázlat.
Ezeket a tulajdonosok dátummal és aláírásukkal ellátták.

Kelt Budapest 2023 febr hó

Tulajdonosok : .................................................................

....................................................................

....................................................................

Tanúk : ............................................................,

....................................................................................

Zoltanuss # 2023.01.13. 14:49
Azután Áron Úr a résztulajdonát a két felnőtt gyereknek ajándékozza. Azaz 7 /24 -t ad Á.Péternek, 7/24 -t Á. Évának- Így már csak kettő tulaj lesz egyenként 5 +7 /24 --
  • 5+7/24 hányaddal.Az ajándékozási szerződésben benne lesz, hogy Á.Péter az A lakáshoz kapja, Á. Éva pedig a B lakáshoz. Ezzel remélhetőleg elejét lehet venni a káosznak, azaz, hogy minden mindenkié.
Az ajándékozási szerződés intézése természetesen ügyvédi feladat. Valami buktató ....gubanc esetleg ?
osztap # 2023.01.13. 16:33

Zoltanuss,

Érdemes úgy csinálni, hogy a használati megosztás az ajándékozási szerződés melléklete legyen. Így beadható a földhivatalhoz, ha később vita van, vagy elveszik, ott mindig meglesz. Önálló iratként nem fogadja el a földhivatal. A helyedben az ügyvéddel íratnám meg ezt is, ugyanúgy, mint az ajándékozásit.

Emellett egyszerűbb, ha az ajándékozás utáni felállásra írjátok meg a használati megosztást. Mert akkor már csak két tulajdonos van, nem három. A lényeg, hogy ki ki kell tűnnie, hogy Péter kizárólagosan használja mondjuk az A lakást, Éva pedig a B lakást. Az általad leírt szövegből ez nekem nem világos.

Zoltanuss # 2023.01.13. 17:03

Hajlunk mi is erre a megoldásra.

Majordomus # 2023.01.13. 20:28

Már a szerződésvázlat is megvan.

Zoltanuss # 2023.01.13. 20:55

Akkor így jó lesz ?

Az ajándékozási szerződésben benne lesz, hogy Á.Péter az A lakáshoz kapja, Á..... Éva pedig a B lakáshoz. Ezzel....
De majd az ügyvédek megoldják.

A másik variáció, hogy marad minden úgy ahogy van......nem lesz ajándékozás. A halál után viszont lesz egy hagyatéki eljárás. Addig viszont kell csinálni egy megosztási valamit.Nos a főtulaj - a többségi-
  • 14/24 aránnyal egyedül is kijelenheti, hogy megosztja az ingatlanhasználatát pl. kettő részre. Ahogy bárki készíthet önállóan végrendeletet ,a formai feltételek érvényességének figyelembevételével, szerződhet bárkivel sok mindenre - hizó, gépkocsi stb eladására ugyan így megoszthatja a házát. Aztán ezt beveszi a végrendeletébe, akkor azt a közjegyző csak figyelembe veszi.. Ok. a bankok leszarják, de majd az aki valami banki szolgáltatást akar igény bevenni, az csináltat egy a banknak megfelelő h.megosztási szerződést.
Akkor az új megnevezés ez lenne :

HASZNÁLATI MEGOSZTÁSI LEÍRÁS.
Elmaradnak a tulajdonosok jön a szöveg a következőképpen :

a Budapest XXIII.ker X.u 27 szám alatti 126772 hrsz, 699 nm ter.-ű -ingatlanhasználati megosztása:

Alulírott Áron István an.Jónecs Klára sz. Pala 1944 02 19, 14/24 tul. hányadú tulajdonos és teljes haszonélvező a korábban kialakított kettő lakást mint önálló szuverén lakásokat hagy az örököseire. Mégpedig úgy , hogy az A jelű lakás az Á.Péter fiáé, B jelű lakás pedig az Á.É lányáé. ( az azonosítókat had ne írjam most bé. )
Ezeknek a lakásoknak a műszaki jellemzőit a mellékelt szöveges és térkép formájú leírások tartalmazzák. Az örökös társak jog utódaira, valamint adásvétellel létrejövő új tulajdonosokra is kiterjed a HM Leírás hatálya. Az örökösök a megosztást fele - fele - 1/2 -1/2 aránynak tekintik, többlethasználati igényük nincsen. A lakó ingatlanok önálló közműórákkal, a szolgáltatók felé szerződéses szolgáltatással rendelkeznek. A gáz, a villany víz és csatorna.
részletesen a mellékletekben.
A lakóingatlanok a közterületről megközelíthetők, lásd a mellékelt térkép szerint.
Ezen h.megosztásnak része a szöveges leírás és a térkép vázlat is.
Ezeket az örökhagyó dátummal és aláírásával ellátja.

Aztán kap egy példányt az egyik örökös és egy másik példányt a másik.

Reméljük harmadik már nem kerül elő.

osztap # 2023.01.14. 08:55

Ha nincs ajándékozás, és a gyerekek most nem akarnak használati megosztási szerződést kötni, akkor szerintem el kéne ezt engedni. A gyerekek a 14/24-es tulaj halála után fele-fele arányban lesznek tulajdonosok a kétlakásos házban. Nem kell hozzá Einsteinnek lenni, hogy rájöjjenek, hogy jobb, ha az egyik használja az egyik lakást, a másik a másikat. Majd kötnek ők használati megosztási szerződést, ha akarnak. Ha meg csak az egyik akar, a bíróság rendezni fogja, ugyanígy.

Mert amit leírtál, abból szerintem nem sok valósítható meg. Már ott bukik a dolog, hogy a hagyatéki eljárásban a közjegyző dolga az örökösök megállapítása. A használattal nem fog foglalkozni. Az nem az ő dolga.

Majordomus # 2023.01.14. 20:30

És azon nem változtat a megállapodás sem.

nagypali # 2023.01.25. 17:11

Üdv. 2022.04.27. bejegyzéssel vettem egy ingatlant, lakóházat.
A korábbi ingatlanom,házam, eladása csak 2022.05 24.-én került bejegyzésre, melynek vételáre kevesebb,mint a vásárolt ingatlané.
Az Nav most kiküldte,hogy a vásárolt ingatlan teljes vételára után fizessek 4% illetéket.
Nem csak a különbözet után kellene?
Nekem kell fellebbeznem 80.000 forintért,hogy miért nem vették figyelembe?
Köszönöm

osztap # 2023.01.25. 17:24

nagypali,

Mi volt a vásárláskor beadott B400-as nyomtatványon? Kérted a kedvezményt egyáltalán?

nagypali # 2023.01.25. 17:35

Gondolom ezt az ügyvéd intézte.
Ez benne van az adásvételiben is.
"vevők nyilatkoznak, hogy a vételár Szigethalom Betteriilet tggolt hrsz. alatt felvett, természetben a ........ .épület alatti ingatlaneladásából származik,amivev 1/2%- 1/2 %arány(ltulajdonát
képezi, Az erről szóló szerződést, valamint a készpénz felvételér l szóló banki igazolást eljáró r.igyvéd rendelkeiésére
bocsátják legkés bb az ingatlan birtokbaadásáig,

osztap # 2023.01.25. 18:26
Gondolom ezt az ügyvéd intézte.” Hát akkor kérd el tőle. Ki kellene deríteni, hogy Te nem kérted az adókedvezményt a B400-ason, vagy kérted, csak a NAV tévesen dolgozta fel a nyomtatványt. Az előbbi esetben az adókedvezményt kérni kell, de érdemes még a NAV fizetési meghagyásának véglegessé válása előtt, az utóbbi esetben fellebbezni kell. Olvasgasd a tájékoztató 40. oldalt, különösen az oldal közepét: https://nav.gov.hu/pfile/file?…-
  • a-visszterhes-vagyonatruhazasi-illetek
osztap # 2023.01.25. 18:27

Nem tudom, miért nem működik a link. Az illetékeknél, a 19. információs füzet kell Neked:
https://nav.gov.hu/…inf_fuz/2022

Majordomus # 2023.01.25. 20:30

Be kell adni egy kérelmet...

nagypali # 2023.01.27. 13:13

Sikerült felhíni az ügyintézőt:
" hát nem olvastuk át az összes oldalt,biztos elkerülte a figyelmünket...." volt a válasz.
De b..sza meg. nem ez a dolguk?
Beszéltem az ügyvéddel is, Ő beadott minden papírt. Ír nekik egy levelet,hogy nézzék át jobban a beadott papírokat.
Jó áll ez a digitalizáció itthon! :-(

Szomorú örökös # 2023.01.27. 14:24

nagypali

Sikerült felhíni az ügyintézőt: " hát nem olvastuk át az összes oldalt,biztos elkerülte a figyelmünket...." volt a válasz. De b..sza meg. nem ez a dolguk?

De igen, ez a dolguk. A szomszéd háza mikor elkelt - és mivel osztatlan közös telekrész, nekem is ott kellett lennem - az ügyvéd - és nem egy begyepesedett agyú ügyintéző - annak ellenére felolvasta a teljes szerződést, hogy mindenki már jól ismerte, gyakorlatilag emailben előre megkapta, tehát ismertük a tartalmát.

Kicsit OFF-topik:

Én most adtam el az autómat. Letöltöttem a Netrisk oldaláról egy adásvételi szerződést, majd annak alapján készítettem egyet táblázatkezelővel, hogy számítógéppel kitölthető legyen. Ezt adtam volna be tegnap, de majdnem ráborítottam a hülye pi....ára a pultot. Közölte, hogy nincs benne a kilométeróra állás rögzítésének időpontja. Mert hogy azt a jogszabály előírja. Ja és hangosan megjegyezte, hogy azért mennyivel jobb lett volna a boltban kapható nyomtatványt kitölteni. Na már most így van megírva a szerződést:

Vevő birtokba lépésének időpontja: xxxxxxxxxxxxxxxx
A birtokba vételkor a kilométerszámláló műszer által jelzett érték (km-óra állás): xxxxxxxxxxxx

Szerintem ez a hülye pi....a hiányzott a nyelvtanórán, mert két egymás alatti cella tartalmát képtelen volt egyben értelmezni. :-)
ON

A lényeg, hogy a hivatali ügyintézők nagyon becsökönyödött aggyal is előfordulnak és kifejezetten nehéz velük szót érteni.