Mind a 4 lakás egyforma.
4 lakásos társasház - Csatorna javítás
Pontosabban : négy felé a tulajdoni hányadok arányában.
Azaz van 2 db. 100 mn es és kettő db. 50 nm -es lakás, akkor a tulajdoni hányadok :
2 x 33.3 % + 2 x 16,6 % = 100 %, de az ingatlanosok valamiért a természetes törteket szeretik , így
2 x 10/30 + 2 x 5 / 30 = 30/30. A probléma akkor van ha minden lakás más és más alapterületű, de NASA programmal az is megoldható.
Az nem 4 felé van?
Szerintem a kérdés nem olyan bonyolult.
Ha társasház akkor van társasházi törzslap. Azaz ha bemegy a földhivatalba, akkor pillanatok alatt kiderül hogy társasház-e vagy sem. Ha az akkor rögtön ki is kérheti az alapító okirat másolatát. Akkor ott az arány amiben szét kell osztani.
Ha osztatlan közös tulajdon, akkor meg tulajdoni illetőséget vásároltak és használatot megosztó szerződés van. Ez esetben a tulajdoni lapon a neve mellett szereplő arányban kell a költségeket megtéríteni.
NEM 4 felé, hanem tulajdoni hányad arányában.
Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com
Valószínű nem társasház.
Osszátok meg a költségeket 4 felé
SxyT ! Ezt Te komolyan írod ?
Egy csatorna építéshez/javításhoz elsősorban sok fizikai erő kell és aztán némi szaktudás.
„Őszintén szólva nem bízom az eredményben és a hozzáértésükben, a garancia kérdését már nem is említve”
Kár nagy kár !!
Csak megsúgom : a 70 es években még un. eternit csarornacsöveket építettek be. Azok még törékenyek.
De már legalább 30 éve csak műanyag csöveket, azok a szép narancssárga csövek.
Szívósak majd örök életűek.
Ha fizeted a rád eső csatorna javítási költséget akkor fizesd ki a a kocsi placc újra betonozási költségét is Gondolod azt ingyért fogják helyreállítani ??
Kedves SxyT!
Jó volna az AO megnézni (földhivatal)
Így tiszta lenne, hogy társasház vagy osztatlan közös tulajdon.
Amennyiben a "szokás" jog így alakult, akkor a megállapodást írásba kell(ene) foglalni, mert az idő nagy úr és mi emberek felejtünk.
A javitás értéke és a 25% kp utáni adózás fincsi lesz.
Talán egy ajánlatkérés egy csatornás szakembertől indulához jó volna.
Ha tényleg társasház, akkor jó volna az ilyen javításokra, felújításokra előre takarékoskodni.
Felújitási alap ;-((((((
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ
4 lakásos társasházban lakom. Alapító okiratot eddig nem láttam, lehet, hogy van, de nem tudom. A ház a 70-es években épült. Közös képviselő nincs, közös költség nincs. A társasházhoz tartozik egy kert, amit a lakók felosztottak egymás között. Hogy le van-e írva a felosztás, azt sajnos nem tudom. Amikor ideköltöztem a családommal, akkor már kialakult szokásjogok voltak, a kertrészek egymástól kerítéssel el voltak választva, amit hallgatólagosan tudomásulvettem.
A társasház csatorna csöve az én kertrészemben halad a Csatornázási művek csatornaszeméig. A cső a földben eltörött. A többi lakónak nincs pénze a javításra, közös félretett pénz nincs, viszont ki kell javítani a csatornát.
- Ilyen esetben a többség (azaz a másik 3 lakás tulajdonos) megszavazhatja-e, hogy a csövet ők maguk javítják ki saját fizikai munkájukat latba vetve, még akkor is ha én szakemberre biznám ők viszont nem? Őszintén szólva nem bízom az eredményben és a hozzáértésükben, a garancia kérdését már nem is említve.
- Ha belemegyek abba, hogy ők csinálják meg maguk és én x összeget pedig fizetek nekik, cserébe, hogy az én tulajdoni hányadomnak (25%) megfelelő munkát is elvégezzék, akkor a javítás után kötelesek-e a saját kertrészemben lévő, lakásom előző tulajdonosa által készíttetett lebetonozott kocsibeálló betonját helyreállítani? Szabhatom-e feltételül a beeggyezésmhez vagy nem? (Számlám nincs a betonozásról, az előző tualjdonostól nem kértem).
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02