Mivel láttam másik témáknál, hogy itt voltál (szajbertattila) gondoltam megpróbálom felhívni a témámra a figyelmed, jelenleg ugyanis patthelyzetben van az ügy. Elvileg a közös képviselő felveszi a kapcsolatot a számvizsgáló bizottság tagjaival, hogy ellenőrizzék ha akarják a munkát, aztán írjanak alá a bankban, hogy lehessen fizetni, gyakorlatilag viszont semmi nem történik. Azon kívül, hogy jogos a követelésem fogalmam sincs, hogyan szerezzek érvényt is neki.....! :(
Társasházi biztosítási eset
Köszönöm a válaszod Attila!
Én is így gondoltam, de már legalább meg is vagyok erősítve az igazamban. Én hajlok arra a megoldásra, hogy megelőlegezzem a kifizetést (tekintettel arra, hogy egy ismerősöm által biztosított, elismerten jó szakemberek végezték a munkát és nem szeretném, ha a kapcsolatunk emiatt romlana meg.), a kérdésem csupán annyi hogyan járjak el (milyen papírokat kell kitölteni, aláírni), hogy reális esélyem legyen a pénzem visszaszerzésére. A közös képviselő arra hivatkozik a fizetés megtagadásánál, hogy ő fizetne, de a számvizsgáló bizottsági tagnak is alá kell írnia a kifizetés engedélyezését a bankban, így a procedúra nem kivitelezhető (egyátalán jogszerű ez az kifzetési módszer? Így gyakorlatilag egy személyben megvétózhatja bármelyik kifizetést a számvizsgáló bizottság). Ebben a helyzetben persze van egy indokolt félelmem attól, hogy ha a biztosító vissza is utalja a kárösszeget, azt egyszerűen nem fizetik nekem vissza. Az is felmerült bennem, hogy az esetleges vitás helyzetek tisztázása végett a jelenlegi patt-helyzetet papírra kéne vetetni a közös képviselővel, hogy ne csak szóban hangozzék el a szerencsétlenkedése (amit aztán letagadhat), hanem bizonyítható legyen. Természetesen ez ellentétes a közös képviselő érdekeivel, ezért kérdem: kötelezhető-e valamilyen módon ő, hogy valamiféle jegyzőkönyvben írja le a hozzáállását az esethez, majd pecséttel, aláírással hitelesítse azt.
Előre is köszönöm a válaszokat!
A legfontosabb az lenne: Hogyan tovább, mit kell, kivel megállapodnom, aláiratnom.
Köszönöm.
sziasztok,
csak kutyafuttában olvstam át az esetet, ezért a válaszom is rövid lesz, és csak a főkérdést érinti: mivel a kárt a közös tulajdonban álló cső szivárgása okozta, ezért a társasház köteles a kárt megtéríteni neked. Az, hogy a társashéz kárát a közös biztosítás összege fedezi, az egy másik kérdés - ha akarja felép a biztosítóval szemben, ha akarja nem lp fel, de feléd mindenképp kártérítési kötelezettsége van - fizetni tehát kell.
Més kérdés, hogy fog -e, és hogy mikor, és hogy mi legyen a megkezdett, de be nem fejezett munkálatokkal. Ha az ügy végére akarsz járni mielőbb, akkor meg kell előlegezned a költséget, és visszakérni a megelőlegezett pénzt - ez egy olyan megoldás, ami tőled függ, és megoldja az akkut problémát (a munka befejezése).
Ha nem tudod megelőlegezni a pénzt, akkor a számla kifizetését csak akkor tagadhatod meg, ha a munka megrendelője a társasház volt (miután előzetes egyeztetés után te szervezted a dolgot, ezért úgy is felfoghatjuk, hogy te a társasház képviseletében jártál el szóbeli meghatalmazás alapján). Ebben az esetben a számlát a tház nevére kell kiállítani, és nekik is kell benyújtani. Szerintem így ki tudsz bujni az ügyből - csak a munkások lesznek egy ideig kifizetetlenek.
Ha sok a hasonló eset, akkor a közös képviselőt legközelebb nem kell megválasztani.
A számvizsgáló bizottság jó ha a kaptafájánál marad: ő a közös képviselőt számoltatja el, és nem jogosult arról dönteni, hogy megrendelt és teljesített munkát utólag kifizeti -e. Egyébként a fizetést megtagadhatja - csak akkor neki kell bizonyítania, hogy ilyen munka végzésére egyáltalán nem került sor. Ha ezt nem sikerül bizonyítania, akkor fizetnie kell.
A freemailest megtaláltam, köszönöm.
Szia derill!
Nem ildi vagyok, de azért köszönöm a válaszodat. Szajbert Attila e-mail címét megadnád esetleg (bár lehet mindjárt megtalálom, ha picit körülnézek, de azért így lenne a tuti...)
Szia Ildi:) Javaslom, hogy személyesen Szajbert Attilának is küldd el. Ennek ő a szakértője:) Õ viszont nem biztos, hogy mindig, mindenhova benéz.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Üdvözletem/sziasztok!
Még új vagyok a fórumon és a szakmám sem éppen jogi természetű, ezért kérném a szakavatottabbak véleményét segítségét.
A problémám a következő:
Egy társasházban lakom, a közösképviseletünket egy erre szakosodott cég "látja el". Lakásom fürdőszobájában kb 2 hónapja ismeretlen eredetű ázás jelent meg. Ezt jelentve a közösképviseleten elintézettnek tekintettem a problémát, gondoltam a biztósítóval felveszi a képviselő a kapcsolatot, majd jönnek a szakemberek. Tévedtem. Végül is 2 hét felesleges várakozás után eluntam és telefonáltam a képviselőnek, aki minden további szenvedés helyett rám bízta az ügyintézést. Mivel számomra az ázás megoldása fontosabb volt a "miért is fizetek a közösképviselőnek?" kérdésnél, végül is elértem, hogy a biztosító kárbecslője megtekintette és felvette a kéreseményt. (Ez persze szabadnapomba, telefonomba, fáradságomba került, de még meg is nyugodnék, ha csupán ennyivel megúsztam volna.) A biztosító kárszakértője úgy látta, a káreset nagyobb részét fizetné a biztosító, amennyiben nem az én lakásbiztosításomra, hanem a ház kollektív biztosításának terhére jegyeznénk be a káreseményt, hiszen a problémát egy a födémben elhelyezkedő nyomócső szivárgása okozta, aminek cseréjéhez a felettem lakó fürdőszobáját is fel kellett törni. Én ezt egyeztettem a közösképviselönkkel, majd tekinttetel arra, hogy a biztosító az elvégzett munka számláinak bemutatása után a társasház számlájára utalja a javítás összegét, kértem a képviselőt (elkerülendő, hogy a saját pénzem után rohangáljak) fizessék ők ki a munkásokat, amibe ő további finomítások után (számlarészletező stb.) szó nélkül belement. Még egy egyeztetés után ("kezdhetik a munkát a munkások?") a munkát elkezdték, majd befejezték az általam biztosított szakemberek (a képviselő megint csak "ült", ha én nem hozok embereket, sztem. a mai napig ázok.). A számlázásra került a sor, de balszerencsémre lakóközösségünk három számvizsgálóbizottsági tagjából az egyiknek (akinek különböző okok miatt nem vagyok túl szimpatikus) a fülébe jutott, az esemény és biztosította a közösképviselőt arról, hogy ő nem fogja elfogadni ezt a számlát, ne is fizessék ki a munkát. (Arra hivatkozott, hogy nem láthatta a munkákat és nem tudja, hogy valódi munka áll-e a számlák mögött). Erre én megkértem a képviselőmet, hogy adja meg a telefonszámom az illetőnek vagy egyeztessen le egy időpontot, amikor megtekintheti a munkát, hiszen még nincs visszaburkolva. Természetesen azóta sem történt semmi féle megkeresés részükről, hogy mikor tekinthetik meg a munkát, a fizetéstől viszont egyszerűen elzárkóznak.
A közösképviselőt megkeresve a szokásos választ kaptam: intézkedjem én!
Kérdéseim:
- Megteheti-e egy személyben a számvizsgáló bizottság egy tagja, hogy egyszerűen (személyes ellenérzései miatt) nem ellenőrzi és ezért nem engedi kifizetni a munkát?
- Milyen lehetőségeim lennének arra, hogy a közös képviselőt valamivel hatékonyabb ügyintézésre ösztökéljem, mert jelenleg gyakorlatilag nem tesz semmit, inkább lapít, hogy a számvizsgáló-bizottság leghangosabb tagjával ne legyen összetűzése. (Annak ellenére, hogy az ő szóbeli engedélyével kezdőttek meg a munkák).
- Tudtommal a számvizsgáló bizottság a számlákat/munkákat ellenőrizheti, véleményezheti, de nem bírálhatja felül, ill. nem az a dolga, hogy a közösképviselő munkáját irányítsa. Jól tudom?
- Bár alapvetően a ház közösköltségeiből finanszírozandó munkákat a közgyűlésen kéne eldönteni, de az adott esetben (folyamatos károm keletkezik az ázás miatt, az esetet számla alapján fizeti a biztosító) nem várhattam a következő közgyűlésig. Lehet indok a kifizetés megvétózására az, hogy a közgyűlés nem tárgyalt és egyezett meg még ebben az ügyben?
Elnézést kérek, hogy ilyen hosszúra nyúlt!
Előre is köszönöm a válaszokat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02