1 Nem. (A legtöbben nem hagynak végrendeletet. Akkor az ő vagyonuk nem száll át?
2. Dehogynem. (A temető egyébként nem az állam.)
kripta öröklése
Alapból én is úgy gondoltam, hogy minden örökösödés nélkül az enyém (és a többi leszármazotté; vagyunk 10-en egy korosztályból).
De a Fiumei úti irodában azt mondták, hogy nem fizetett egyikünk sem örökösödési illetéket, tehát nem a miénk.
Elsőre meg akartam hosszabbíttatni, de ha a síremlék nem a miénk, csak "használjuk", akkor erősen elgondolkodtató, hogy fitessek-e ennyit. Ugyanis a 10-ből 3 kapásból nem vállal egy fillért sem, még 2 valszeg szintén nem fog fizetni, azaz cca. 160 ezer jutna rám. A 60 év rövid idő, már a gyerekeim hamvai sem lennének biztonságban legfeljebb pár évig.
A NG-nak nem adományozhatjuk, ha a temető szerint nem a miénk.
Tehát:
1.tényleg kellett volna az őseinknek 10-20-50 évvel ezelőtt a végrendeletükben kitérni a síremlékre? (Mellesleg senki nem tudja, hogy milyen arányban tulajdonos.)
2.Ha egy végrendelet nem tér ki valami vagyontárgyra, akkor az nem öröklődik? Az az államé (a temetőé?)
Csb
na fussunk neki mérgegyszer.
mi a te szándékod?
pénzt akarsz a siremlekért vagy meg akarod őrizni a családi sirboltot?
én azt javasolnám vedd meg újabb 60 évre mert a temetőnek ebben igaza van. a lejáratkor meg kell hosszabbítani a sirhelyet.
ha nem akarsz fizetni ajandekozd a Nemzeti Galerianak a síremléket azzal hogy 100 év, ,haszonelvezetet, ,kikötsz magadnak s utodaidnak.
Én ezt nem is értem. Teljesen egyértelmű, hogy a kriptát azok, vagy azoknak a leszármazói csináltatták, akiket oda temettek. Miféle végrendelet kellene a síremlék tulajdonjogának a bizonyításához? Ha nincs végrendelet, akkor a törvényes öröklés rendje szerint örökölnek.
T.Szakértők!
1895-ben elhúnyt az ükapám, a Fiumei úti temetőben kriptát csináltattak, Stróbl Alajos készített emlékművet. Az anyai nagyszüleim úrnáját édesanyám tetette oda.
A kripta lejárt, meg kell min. 60 évre hosszabbítani, ez 903.000.- plusz a kinyitás és a statikai véleméy ára.
Az irodában azt mondták:
vagy kifizetjük (akik vállalják; akik nem:lemondó nyilatkozatot adnak)
vagy kiszedik a csontokat, közös sírba teszik, a kriptát és az emlékművet eladják.
Ha tudjuk igazolni, hogy mi vettük ill. csináltattuk 1895-ben, akkor a temető költségei után fennmaradó összeget megkapjuk. Ehhez igazolni kell vagy az akkori vételt, vagy hogy örököltük.
Nyilván nincs meg senkinek az 1895-ös igazolás, de végrendeletben sem rendelkezett senki a temetőben álló emlékmű örökléséről.
Eszerint vagy fizetünk 1 milliót, vagy a legalább 1 milliót érő szoborkompozíció a temetőé lesz.
Igaz ez?
Csipkebokor
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02