T.Szakértők!
1895-ben elhúnyt az ükapám, a Fiumei úti temetőben kriptát csináltattak, Stróbl Alajos készített emlékművet. Az anyai nagyszüleim úrnáját édesanyám tetette oda.
A kripta lejárt, meg kell min. 60 évre hosszabbítani, ez 903.000.- plusz a kinyitás és a statikai véleméy ára.
Az irodában azt mondták:
vagy kifizetjük (akik vállalják; akik nem:lemondó nyilatkozatot adnak)
vagy kiszedik a csontokat, közös sírba teszik, a kriptát és az emlékművet eladják.
Ha tudjuk igazolni, hogy mi vettük ill. csináltattuk 1895-ben, akkor a temető költségei után fennmaradó összeget megkapjuk. Ehhez igazolni kell vagy az akkori vételt, vagy hogy örököltük.
Nyilván nincs meg senkinek az 1895-ös igazolás, de végrendeletben sem rendelkezett senki a temetőben álló emlékmű örökléséről.
Eszerint vagy fizetünk 1 milliót, vagy a legalább 1 milliót érő szoborkompozíció a temetőé lesz.
Igaz ez?
Csipkebokor
kripta öröklése
Én ezt nem is értem. Teljesen egyértelmű, hogy a kriptát azok, vagy azoknak a leszármazói csináltatták, akiket oda temettek. Miféle végrendelet kellene a síremlék tulajdonjogának a bizonyításához? Ha nincs végrendelet, akkor a törvényes öröklés rendje szerint örökölnek.
na fussunk neki mérgegyszer.
mi a te szándékod?
pénzt akarsz a siremlekért vagy meg akarod őrizni a családi sirboltot?
én azt javasolnám vedd meg újabb 60 évre mert a temetőnek ebben igaza van. a lejáratkor meg kell hosszabbítani a sirhelyet.
ha nem akarsz fizetni ajandekozd a Nemzeti Galerianak a síremléket azzal hogy 100 év, ,haszonelvezetet, ,kikötsz magadnak s utodaidnak.
Alapból én is úgy gondoltam, hogy minden örökösödés nélkül az enyém (és a többi leszármazotté; vagyunk 10-en egy korosztályból).
De a Fiumei úti irodában azt mondták, hogy nem fizetett egyikünk sem örökösödési illetéket, tehát nem a miénk.
Elsőre meg akartam hosszabbíttatni, de ha a síremlék nem a miénk, csak "használjuk", akkor erősen elgondolkodtató, hogy fitessek-e ennyit. Ugyanis a 10-ből 3 kapásból nem vállal egy fillért sem, még 2 valszeg szintén nem fog fizetni, azaz cca. 160 ezer jutna rám. A 60 év rövid idő, már a gyerekeim hamvai sem lennének biztonságban legfeljebb pár évig.
A NG-nak nem adományozhatjuk, ha a temető szerint nem a miénk.
Tehát:
1.tényleg kellett volna az őseinknek 10-20-50 évvel ezelőtt a végrendeletükben kitérni a síremlékre? (Mellesleg senki nem tudja, hogy milyen arányban tulajdonos.)
2.Ha egy végrendelet nem tér ki valami vagyontárgyra, akkor az nem öröklődik? Az az államé (a temetőé?)
Csb
1 Nem. (A legtöbben nem hagynak végrendeletet. Akkor az ő vagyonuk nem száll át?
2. Dehogynem. (A temető egyébként nem az állam.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02