Ingatlanügyek


Zöldövezeti11 # 2022.01.26. 07:42

Csatlakozom az előttem írókhoz némi kiegészítéssel. Ha nem megy az ügyfélkapus lekérés /ami ingyenes / pénzért megteszik a kormányhivataloknál vagy földhivatalban. Kell még térkép is, de az mindenképpen fizetős. 2500 ft /alkalom.
Osztatlan közös tulajdon esetén a tulajdoni lapon nincs rögzítve, hogy melyik ingatlanrész kié. Ott csakis a százalékos arányokat tüntetik fel.” szomorú... Mások szerint lehet a rögzítés. Az arányok nem százalékosak hanem természetes törtek. igaz abból lehet % -ot számolni. Azok a lakások akkor önállóak, ha van lakásonként legalább 1 db. 15 nm -es lakószoba, amelynek van a külvilágra nyíló ablaka és van külön bejárata. Hogy kell e más / konyha , fürdő stb, nem tudom , de nem árt ha van.
Figyelni kell arra ,hogy közművek közösek e vagy külön állóak. Gáz, villany, víz csatorna.... ezek külön mérési lehetőségére.

Aztán ez a „ csak ügyvédileg van leirva hogy kinek mi a része az ugy szabályos ?” iromány amit nevezhetünk sok mindennek, pl.
használati megosztási szerződés -nek is, stb. Azt ,hogy mikor készült , az eredeti aláírók most azonosak e a készítéskorival, vagy ha azóta új tulajok lettek azok elismerték e annak érvényét. Nehéz de megállapítható. pl. megnézni a társtulaj adásvételijét - ha hozzáférhet ő - mert ha nincs erre utalás n állíthatja, hogy rá nem érvényes. Ez a közös és külön területeknél okozhat gubancot.

Megjegyzendő ,hogy ezekre a kérdésekre /kérésekre elsődlegesen az eladónak kell gondolnia, azaz neki kell ezeket prezentálni a vevő részére.... ha reális a vételár. Persze ha sok minden nincs tisztázva akkor az eladó érdeke a homály, a vevőé pedig a tisztánlátás.

Ha egy eladó elzárkózik ezek elől, akkor sok féle reakció lehet.
A vételártól függően.

pl. a bideni reakcó, az hogy elküldi az elzárkózót a melegebb éghajlatra.

drbjozsef # 2022.01.26. 05:55

aniko7777,

  1. A megfelelő rubrikába. Lehet helyrajzi számra is keresni, sőt, azzal érdemes, mert akkor nem számít a címek hasonlósága, azonossága. Milyen ingatlan ez, meg akarod venni? És nem kérted még el a tulajdonostól a helyrajzi számot? Tedd meg.
  2. Neked semmire. Majd az ügyvéd tudni fogja. Vigyétek el azt a szerződést az adásvételi aláírására, és akkor az arra való hivatkozás, mellékletként belekerül.
  3. A tulajdoni lapra be lehet jegyezni a használati megosztási szerződés TÉNYÉT, de nem magát a szerződést. De nem kötelező. Azért jó, ha be van jegyezve, hogy van ilyen szerződés, mert akkor eladáskor pont látja a vevő, hogy van ilyen, nem lehet eltitkolni előle, el tudja kérni az eladótól - hiszen az rá, a vevőre, mint jogutódra, ugyanúgy vonatkozni fog. Érdemes ismerni...
  4. Nem sokat. Elsősorban ha nem tetszik így, nem veszed meg. Legalább az lenne a kizárólagos használatodban, amelyik lakásként van bejegyezve? Akkor a többi nem is kell, hogy érdekeljen.
  5. Te bárminek nyilváníthatod, unikornisnak is, csak nem fog érdekelni senkit. Hogy nem lakóépületet hivatalosan is lakóépületté akarod átminősíttetni? Az nem biztos, hogy menni fog, nyilván van ok arra, hogy nem az, persze, nem lehetetlen, de ahhoz mindenféle országos és helyi építési szabálynak meg kell felelnie, ami nem biztos, hogy menni fog.
  6. Ha több mint 10 éve épült, és ezt tudod igazolni is, akkor nem bontathatják le, de ha nem felel meg az előbb is említett építési szabályoknak, akkor nem fogják feltüntetni a térképen, nem fogod tudni legalizálni.

Ha ilyen rendezetlen ez az egész közös tulajdon, akkor én inkább nem venném meg.

Szomorú örökös # 2022.01.26. 05:12

aniko7777

Ha egy helyrajzi számon 1 ingatlan van bejegyezve de 3 tulaj a 3 lakás tulajdonosa és csak ügyvédileg van leirva hogy kinek mi a része az ugy szabályos? Vagy hogy kéne lennie a tulajdoni lapon ?

Osztatlan közös tulajdon esetén a tulajdoni lapon nincs rögzítve, hogy melyik ingatlanrész kié. Ott csakis a százalékos arányokat tüntetik fel.

Mit tudok tenni ha nem a teljes épület van lakó ingatlanak nyilvánitva csak mondjuk a ház elsö lakása? Én megvétel után nyilvánitathatom lakoépületnek?

Erre már az önkormányzatod helyi építési osztálya tudna tanácsot adni. Nekem a volt ingatlanomon ügyvéd által írt használati megosztás alapján volt elosztva az ingatlan. Amiben én laktam, az egy melléképület bővítés volt éppen 22-23 évvel korábban, ami engedéllyel készült. De mivel hátsó kert 6 méteren volt rajta, ezért nem lehetett önálló lakóépületnek minősíteni. A főépítész azt mondta, hogy ettől még persze lehet simán lakásnak használni, csak az azzá minősítés nem fog menni.

aniko7777 # 2022.01.25. 18:17

Kedves Forumozok !
Adott egy osztatlan közös tulajdonon szoban megegyezés de nem sokára ügyvéddel leirt telek amelyen 3 lakás található
. 1Tulajdoni lapot ügyfélkapun cim alapján probáltam lekérni de mivel az utca név majdnem minden kerületben van igy nem tudtom hogy hova irjam be a kerületet vagy irányito számot ?mert probáltam már több variáciot de nem sikerült .
   2.Mire kell oda figyelnem Ha egy helyrajzi számon 1 ingatlan van bejegyezve de 3 tulaj a 3 lakás tulajdonosa  és csak ügyvédileg van leirva hogy kinek mi a része az ugy szabályos ?
    .3Vagy hogy kéne lennie a tulajdoni lapon ?.
    .4Mit tudok tenni ha nem a teljes épület van lakó ingatlanak nyilvánitva csak mondjuk a ház elsö lakása ?
    .5Én megvétel után nyilvánitathatom lakoépületnek ?
 .6.Mi történik ha nincs a térképen feltüntetve ez egy hosszu ház és ugy tünik mintha utolag lett volna hozzá épitve  de már szerintem több mint 10 éve  ?     /a tulajjal csak két hét mulva tudok beszélni és elég morcos ha ilyeneket kérdeztem telefonba .../Lebontathatják vagy mi a menet ha nem legalássan lett hozzá épitve ? Ha fenn maradást kapok rá az nekem mennyibe fog kerülni ?Válaszukat is elöre köszönöm

SolnesM # 2022.01.25. 17:14

beszeltem egy ugyveddel a hitel folyositasanak szunetelteteset javasolta es kozolte hogy ez kimeriti a rejtett hiba fogalmat.
Biztos van olyan ügyvéd, főleg ha fizetnek neki. A másik pedig mást állit /hat /.

SolnesM # 2022.01.25. 17:10

Gyerekkoromban egy nagy házban laktunk. 140 nm , 2000 nm-es portán.

Mivel korábban egy nagygazda lakta a házat és terményt a padláson tárolta.
Ezért
egér akár egy hadsereg. Éjjelente hallottuk a tobzódásukat.

Aztán elfogyott az élelem ( gabona féle ) és az egerek eltűntek. 2 macsek azért őrködött és a maradékot móresre tanította.

Az egerek atjartak a gipszkarton es a teglafal kozotti reszt, ” Ja az jó búvóhely a számukra.
Amúgy sok kárt nem okoznak. A szervetlen anyagokat nem eszik meg. Gipszkarton ( szufátsó ), a tégla és a vakolat + a fém tartószerkezet.
Az eladó erre fogja felfűzni az ellenszakértői véleményt.
Tény hogy pszihikailag - lelkileg sokkot okozhat az albérlő egér !

SolnesM # 2022.01.25. 16:37

megkaptam a kulcsokat, neki alltunk leszedni a tapetat festeshez keszulodven, tulajdoni lapom meg nincs. Menet kozben a masodik napon elojott egy tobb helyen elfedett rejtett hiba. Az egerek atjartak a gipszkarton es a teglafal kozotti reszt, az ingatlan teljes belso teruleten / 47nm/

Pár napot kellett volna várni.
Az egerek... édes jószágok.... gerincesek, ha nincs eleség, tovább állnak. Igazságügyi mérnök szakértő, ügyvéd stb. kérdés ad e jó tanácsot.
Nem a felsoroltak mondják meg ,hogy hogyan tovább. Az eladó nyilván tisztában van a helyzettel, minek nézné meg. ? !!
Meg kell egyezni. !! Visszamondani, vagy jelentős árcsökkentést kérni.
Nehéz meccs lesz !

Fsk13 # 2022.01.25. 11:20

Koszonom Jozsef, tegnap el is kuldtem a tulajnak tertivevenyesen az emlitett levelet. Az ugyved jelenleg koronas, de Pentek kornyeken mar tudok talalkozni vele .
Tegnap kimentem a hazhoz folyton talalok valami elrejtett egernyomot, videofelvetelt is csinaltam. Szerintem az almenyezet egy az egyben tele lehet egerszarral es doglott egerekkel, de nem nyulok hozza.

drbjozsef # 2022.01.24. 10:45

Mi az elallas menete ha a tulaj csak az idot huzza, illetve meg az ingatlanhoz sem jott ki megnezni a kart ?

Írsz neki egy tértivevényes levelet, hogy a Ptk. 6:159.§ - 6:167.§ alapján kellékszavatossági jogod alapján, a hiba mértéke és a javítás költsége miatt a 6:159.§(2) "b" pont alapján elállsz a szerződéstől, és kéred a kifizetett összeg viasszautalását, és a szerződés felbontását.

Ha nem hajlandó erre, neked kell pert indítanod bíróságon - na, akkor fog csak igazán elkezdődni az időhúzás.

nanemaaa # 2022.01.24. 08:38

Írod, hogy van ügyvéded. Akkor hallgass rá, ő majd segíteni fog.

Fsk13 # 2022.01.24. 08:30

Udv, vasaroltam egy ingatlant a fele sajat penzbol ment a masik fele pedig Bankon keresztul.
Az bank utalasa elott megkaptam a kulcsokat, neki alltunk leszedni a tapetat festeshez keszulodven, tulajdoni lapom meg nincs. Menet kozben a masodik napon elojott egy tobb helyen elfedett rejtett hiba. Az egerek atjartak a gipszkarton es a teglafal kozotti reszt, az ingatlan teljes belso teruleten / 47nm/ illetve az allmenyezetet, azon keresztul jottek be. Az elado felem es a velem levo negy tanu elott sem jelezte az egereket. Felhivtam a bankot es leallitattam a hatrelevo penz utalasat, jeleztem a tulajdonos fele a dolgot aki ezutan mondta hogy kuzdottek az egerekkel, beszeltem egy ugyveddel a hitel folyositasanak szunetelteteset javasolta es kozolte hogy ez kimeriti a rejtett hiba fogalmat.
Kozben sikerult beszeljek egy igazsagugyi szakertovel, egy epitesz mernok is megnezte az ingatlant, teljessen szet kene bontani a haz belsejet a kar mertekenek megallapitasahoz es megszuntetesehez . Ez osszegben korulbelul 5-6 millio forint, az ingatlan erteke telekkel eggyutt 14 millio forint . Jeleztem a tulajnak az elallast, mivel festes utan koltozhetonek hirdettek. Mi az elallas menete ha a tulaj csak az idot huzza, illetve meg az ingatlanhoz sem jott ki megnezni a kart ?

drbjozsef # 2022.01.22. 21:05

Irodakukac20,

Értem.
Neked most nyilván semmi jogod nincs az ingatlannal kapcsolatban.

Igen, ha bizonyítani tudja a ráköltött összegeket, és esetleg igazolni tudja a jóhiszeműségét (mondjuk bízott abban, hogy meg tudja szerezni, mert az elhunyttal szóban megegyezett, de bármi ilyesmit hazudhat), akkor az járhat neki, de igazából ez elég ingoványos talaj neki, többet kockáztat, mint amit nyerhet szerintem, elvégre önkényesen, egy idegen ingatlanon tevékenykedik. De nem lehetetlen, ha elég meggyőző.

Ez ilyenkor egy elég exlex állapot. Jelezd a vagyonkezelőnek, aki az örökös lesz várhatóan, hogy itt valami tevékenység folyik - bár jó eséllyel kisebb gondjuk is nagyobb lesz ennél...

Irodakukac20 # 2022.01.22. 17:42

Véleményem szerint kisajátításra/elbirtoklásra játszik. A tulajdonosnak nincs örököse, az Államtól szeretném majd megvásárolni az ingatlant, mindent jogszerűen szeretnék intézni, de a szomszédos telek tulajdonosa már most a magáénak tekinti... (tulajdoni lapon még az elhunyt szerepel) Még lakatot is tett az ajtóra, az ő telefonszámával, pedig...
Mit tudok én tenni addig is? Ha megvásárolom majd, érhet hátrány a "felújítás" miatt? Kérhet számon rajtam valamit is, abból amit ő önkényesen elvégzett az épületen? pl. kiszedi az általa cserélt ablaküveget?

drbjozsef # 2022.01.22. 17:28

Irodakukac20,

Azért tudod, hogy ki az, és miért csinálja? Kinek a megbízásából? "Ismeretlen" az utcáról, bement, felnyitotta a lakást, és szerelget csak úgy hobbiból? Honnan van kulcsa?

Én odamennék két tanúval amikor ott van, és átadnék neki egy levelet, hogy az örökösök nem kérték a felújítást, a lakást hagyja el, a kulcsot adja le, és bármit is csinál ott, azt saját kockázatára csinálja, és egy fillért nem fog senki fizetni neki ezért. Ha kell, rendőrt hívnék.
Az örökös helyében én azonnal zárat cserélnék, esetleg oda is költöznék egy rövid időre.

Irodakukac20 # 2022.01.22. 16:26

Egy lakatlan ingatlan tulajdonosa elhunyt (hagyatéki még nem volt). Egy ismeretlen, nem örökös és nem is örökös által megbízott személy kisebb felújításba kezdett az ingatlanon. Senki sem kérte az általa elvégzett munkálatokat, mindössze kisajátítani/talán elbirtokolni próbálja az ingatlant...Ha az ingatlan (az öröklés után) eladásra kerül, ez az "értéknövelő beruházás" miként tekinthető? Érheti-e hátrány a vevőt, ha az eredeti állapot alapján került a vételár megállapításra?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.21. 13:44

Ez nem lerázás. Tulajdonképpen meg sem hallgathatja a hibás teljesítésre hivatkozó vevőt, tanácsot végképp nem adhat neki.

És ez így van jól.

drbjozsef # 2022.01.21. 12:30

Igen, valszeg pont ezért gyanús, hogy miért akarja lerázni...

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.21. 12:26

Ez egyszer tévedsz. Ha az adásvételben nincs mindegyik félnek külön ügyvédje (és általában nincs), akkor az ellenjegyző ügyvéd közös megbízás alapján jár el, és mint ilyen, utólag nem állhat egyik fél mellé a szerződésen alapuló esetleges jogvitában.

nanemaaa # 2022.01.21. 07:50

Zöldövezeti11
Írta a kérdező, hogy nyugdíjas, és egyébként is megélhetési gondjai vannak, nem azért vett házat, hogy újjáépítse, hanem, hogy öreg napjain élhessen benne.

fa.evica
Azzal, hogy a szerződést megszövegező ügyvéd mindössze etikai okokra hivatkozva utasította el, azt is elárulta Önnek, hogy van mit keresnie. Minden valószínűség szerint az eladó jelentős tényt és körülményt hallgatott el az eladás során, így meg lehet támadni az adásvételi szerződést a bíróságon. Lehet kérni árleszállítást, vagy egy esetleges szakvélemény alapján, ha jelentős körülményeket hallgattak el, akkor akár a szerződés érvénytelenítését is. Ehhez először egy másik ügyvédet célszerű keresni.

Zöldövezeti11 # 2022.01.21. 05:16

fa.evica !

Az lenne a kérdésem mit tehetnék?

Rengeteg dolgot.

Pl.. felszedni a lamináltat, Kitermelni a tönkre ment fapadlót, ideiglenesen visszarakni a lamináltat és lakni A munka 2 nap alatt elvégezhető.

Aztán ha jön a jó idő folytatni a munkát... erre kellene költeni a bérleti díjat.

Egy ingatlannál több ezer dolog van ami a megtartás mellett szól (hat).

fa.evica # 2022.01.21. 00:41

Azt hiszem rossz helyre írtam. Nem tudom lehet-e törölni.

fa.evica # 2022.01.20. 21:15

Üdvözletem! Nagyon tanácstalan vagyok! Vettem egy ingatlant, amelyben két hét ottlakás után kiderült, mikor elkezdtem fűteni, hogy rejtett hibája van a háznak, ami miatt folyamatosan súlyos asthma rohamaim voltak. A padlóból iszonyatos bűz kezdett áramlani, rothadó, szúrós, ammónia jellegű szag. Hozzáteszem szép laminált padló van lerakva, de mint kiderült a régi hajópadlóra tették rá, ami elkezdett rothadni alatta.
Most albérletben élek, melyre az egész nyugdíjam rámegy és csak segítséggel tudok megélni, pedig van sajátom házam. Jeleztem az adásvételi szerződést készítő ügyvédnek, hogy segítsen, de etikai okokra hivatkozik. Amúgy több probléma is van az adásvételi szerződésben, ami miatt az Ügyvédi Kamarához fordulhatnék jogorvoslásért, de én senkinek nem szeretnék rosszat, csak azt szeretném, ha valaki segítene rajtam.
Az lenne a kérdésem mit tehetnék? Köszönöm szépen előre is a segítséget! Bármi kérdésre szívesen válaszolok!

nanemaaa # 2022.01.17. 10:12

Az egyszerű hibajavítást a földhivatal ingyen megteszi, azért nem kell fizetni.
Persze ez csak addig igaz, míg valóban a földhivatal hibázott. Ha a földmérő, és annak adatait vette bele az ügyvéd az adásvételibe, akkor valaki baromi olcsón vett nagy telket.

Doze # 2022.01.16. 19:48

Földmérőnél utána kérdeztem 2007-ben a digitalizáció alkalmával valószínű lecsúszott valami.. viszont mikor meg lett osztva a porta akkor pontos dokumentációnak kell lenni.. csak valahogy azt a földhivatal elk.rta. (soha nem volt egyik porta sem annyi mint ami a fejlécben van a t.lapon) földmérő meg jó dolog, de ha az adatbázis amiből dolgozik az bizony fals mérést eredményez. Majd 100e forint egy mérés..

Majordomus # 2022.01.15. 17:22

Közösen méressétek ki.