Ingatlanügyek


Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.17. 06:05

Épp ellenkezőleg: az özvegyi haszonélvezet törlése segíthet.

Gabicsek # 2012.02.16. 20:41

Megoldás lehet egy haszonélvezeti jog alapítása.

mcwolf79 # 2012.02.15. 14:23

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi ügyben szeretnék tanácsokat kapni:
Adott egy ingatlan,amelyet feleségemmel meg szeretnénk vásárolni. Ennek az ingatlannak hitel és egyéb okokból a Mi nevünkön kell lennie.
Adott egy másik ingatlan, amely az édesapám nevén van (pontosabban 50 %-a, maradék 50 fele-fele arányban az enyém és a testvéremé).
Az édesapám felajánlotta,hogy az általunk vásrolt ingatlanba Ő beköltözne,és az Ő családi házát felajánlotta,hogy költözzünk oda a feleségemmel és kislányommal. A tulajdonjogáról (az 50 %-ról) Ő nem akar lemondani,mondván,hogy akkor "nincstelen" és kiszolgáltatott lesz. A mi általunk vásárolt ingatlan nem lehet az Ő nevén.
Kérdés:
Milyen lehetőségek vannak (szerződés ,megállapodás,stb.), hogy az Ő házában ,ha beköltözünk, Neki ne lehessen semmilyen követelése,de az 50 % tulajdon az Nála maradjon. Értem ezalatt,hogyha bármely vitás kérdés van, ne tudjon minket kirakni onnan,ne tudja eladni a házat.
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel:
F. Sándor

Kocsis Éva # 2012.02.14. 22:39

Kedves nenemaaa !
Köszönöm segítő javaslatod, de már látom milyen sok intézkedésbe és hosszú időbe telik majd mire megoldás lesz.Ha jogi útra terelődik, akkor még plussz anyagi kiadásra is számíthatók,mikor amúgy is elég a bajom.
Hát nem írigylem magamat.

Üdv:
Kocsis Éva

dirager # 2012.02.13. 16:51

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagymamám 17 éve elhunyt, édesanyám örökölt utána egy külterületen fekvő,027/44 hsrz-ú szántó "részletet".(Több tulajdonosa van a teleknek, akik nem rokonok).Erre a hagyatékit rendeztük.
Most telefonon kaptunk egy értesítést a helyi önkormányzattól,hogy a területileg illetékes földhivatal megkereste őkat, és van egy 1804-es Hrsz-ú telek,amiről nagymamám özvegyi hazsonélvezet jogát nem mondtuk le(nagypapám révén,aki 36 éve elhunyt),ezért póthagyatéki eljárást kell indítani, és adja meg az adóazanosító jelét.Erről a területről nem is hallottunk, és nem is találtunk semmit, hogy ez nagyszüleim tulajdonát képezte volna.
Nem kellene írásbeli értesítést kapnunk,hogy mit szeretnbe tulajdonképpen a területi földhivatal?Illetve az adóazonosító jelet elkérhetik?
A tulajdonlap első oldalán ez szerepel aaz 1804-es hrsz-re(amire le kellene mondnaunk a haszonélvezeti jogot)"Terheli a BALATONFŰZFŐ Belterület 1803 HRSZ-t illető Útszolgalmi jog Átjárási szolgalmi jog.".
Mit jelent ez tulajdonképpen?
Elnézést ha értetlen voltam.

Irén

gnune # 2012.02.08. 15:05

Tisztelt Kovács Úr!

Köszönöm szépen a válaszát!
Időközben már beadták végrehajtásra az ügyet, azt szeretném még tudni, hogy honnan tudhatom meg mikor van az árverés? Egyáltalán engem, mint a lakás 50%os tulajdonosát fognak értesíteni?

nanemaaa # 2012.02.08. 08:38

Kocsis Éva
Ha a "szerelő" a megrendelt javítási munkát szakszerűtlenül (életveszélyt okozva) végezte el, akkor a helyes megoldás szerintem nem a kókányolás további fokozása, hanem a problémás szerkezet elbontása. Magyarán bontsa ki a beépített vezetékeket, és oldja meg szabályosan. Ha saját eszétől erre nem képes, akkor vonjon be épületgépész tervezőt. Szerintem nem vagy kötelezhető egy szabálytalan és szakszerűtlen megoldás elfogadására. Úgy meg pláne nem, hogy ebből neked további folyamatos károd is származzon a magasabb villanyszámlák következtében.
De mivel a munka megrendelője a szövetkezet volt, hozzá kell fordulnod, hogy ne fizessék ki a mekkmestert, és követeljék meg a hibás teljesítés keretében okozott károk megszüntetését. Mivel csak közöttük áll fenn megbízási szerződés, így ők tudnának eredményesen fellépni. Ha nem teszik, neked sajna a szövetkezetet kell perbe fognod. Közvetlenül a mestert csak akkor, ha a szövetkezet pert indít és te belépsz mellé a perbe.

Kb ennyi jutott eszembe. Jobb megoldást szívesen elfogadok a jogász uraktól.

Kocsis Éva # 2012.02.07. 18:00

Kedves Fórumozók!
Szeretném tudni,hogy ha a szövetkezeti lakóközösségben a szövetkezet elnöke megrendel egy javítási munkát,és a szerelő 4 lakás fűtését és melegvíz ellátását tönkreteszi,mert a szennyvíz lefolyó csöveket tartó bilincset a gáz kémény falába rögzíti.Ezért a kéményseprők a kémény használatát megtiltotta.A szerelő felajánlotta,hogy villanybojlert és hősugárzót kifizeti,de szerintünk ez drága fenntartás még éjszakai árammal is,és a lakások vezetékelése is 50 éves lehet el sem bírná a megnövekedett terhelést..Most itt van február eleje,és 2011 novemberétől ,nincs fűtés /2 helyiségben/és,melegvíz.
Segítséget kérek,hogy ha a szerelő biztosítja a villany megoldást,akkor is kérhetek-e kártérítést a lakó szövetkezettől,mert így se használni sem eladni nem tudom az ingatlant,és nagyon sok problémát kellemetlenséget okoztak,és van e reális alapja,hogy megítélik per útján.Szerintem a szövetkezet nem fog kártérítést fizetni önszántából.
A per pedig nekünk költséges és sokáig elhuzódhat.
Szeretném tudni,hogy más az én helyemben mit tenne.
Előre is köszönöm a türelmet,segítséget.

Üdvözlettel:
Kocsis Éva
erdeklodo55@citromail.hu

vagyior # 2012.02.07. 14:19

Tisztelt Szakértők!

Eladtuk a családi házunkat,13millióért a jó alpesi deviza miatt.Ebből felfüggesztetünk 2,6millió szocpolt meg áfát,valamint kifizettünk 400 ezer önkormányzati kölcsönt.A maradék 10millióból rendeztünk egy jó pillanatban 7,8 millió frank tartozást.
A kérdésem az lenne,most mennyiért kell újabb ingatlant vennünk,hogy a felfüggesztett támogatásokat visszakapjuk?
Köszönöm ha segítenek,mert az ingatlanosok csak vakaróznak,a MÁK.nál meg ha nincsenek jó érveim,sietve csak lerázni akarnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.07. 12:23

Ezzel ugyan veled nem szúrtak ki. Legfeljebb nem az lesz a tulajdonostársad, aki eddig. Egyébként az esetleges árverésen te is licitálhatsz. Könnyen lehet, hogy egyedül leszel.

gnune # 2012.02.07. 11:06

Tisztelt Szakértők!
A segítségüket kérem szépen az alábbi ügyben:
2010ben örököltünk egy garzonlakást, fele-fele arányban, amin teljes egészében terhelési és elidegenítési tilalom van bejegyezve (én lakáshitelem). Tulajdonostársammal rossz a viszony, el akarja adni a lakást. Én ebbe nem egyeztem bele a mostani alacsony ingatlanárak miatt, illetve azért sem, mert nekem kellene intéznem (hirdetni, érdeklődőknek megmutatni - pedig én másik településen lakom, míg a tulajdonostárs helyben) viszont vételi ajánlatot tettem írásban, amire a tulajdonostárs semmit sem reagált. Mivel "jóindulatú" és fő szándéka az, hogy keresztbe tegyen nekem, ezért apósával kötött egy kölcsönszerződést egy irreálisan magas összegről, majd közjegyző előtt is elismerte tartozását (a pénzt még hónapokkal a tartozás elismerése előtt "adták át"). Én biztosan tudom, hogy az após nem adott neki egy forintot sem, nemhogy milliókat. Hamarosan kérni fogják a végrehajtást, s mivel a tulajdonostársnak semmi más vagyona nincs, így csak a közös tulajdonunkat árvereztetnék el.
Hogyan tudom bebizonyítani, hogy a kölcsönszerződés hamis?
Ha valóban elárverezik a lakást, az én tulajdonrészemmel mi történik?
Nekem is fizetnem kell a végrehajtási költségeket?
Az árverésen én is megvehetem a tulajdonostárs részét?
Hogyan kell a közös tulajdon megszüntetését kérni? Mi lehet ennek a kimenetele?
Válaszaikat köszönettel veszem.
Üdv,
gnune

nanemaaa # 2012.02.07. 10:48

ágika
Olvasgasd az ingatlanbazáros fórumot (ugyanitt a ingatlanügyekben, pár sorral lejjebb.). Abból választ kapsz a kérdésedre. ;)

agika13 # 2012.02.07. 10:25

Kerem ha valaki tud segíteni megköszönnem,,,
Ingatlanbazar oldalon hirdettem, es engem is átvertek,ki kell e fizetnem az összeget amit kövtelenk es hogyan lehet leallítatni a szerződest. Olvastam ehhez a temához kapcsolodó cikkeket,kell e rendőrsegi feljelentest tennem?

dugoczy # 2012.02.05. 11:58

20000 Ft-ot + Áfa, nem olyan sok, de figyelhettem volna jobban.
Mégegyszer köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.05. 11:54

Az bizony, pénzbe lesz. Mennyit kellene fizetned?

dugoczy # 2012.02.05. 11:52

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Szintén köszönöm a választ. Az igazság az, hogy szeretnék elállni az eladástól. Ha jó értem, akkor az első esetben csak a 24 hónap letelte után, - ha nem lenne érdeklődő, ill. vevő a lakásra, abban az esetben nem kellene fizetnem?
Egyéb esetben ezért kérdeztem, hogy mikor és melyik ingatlanközvetítőnek, mennyit kell fizetni.
Köszönettel: dugoczy

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.05. 11:43

Szerintem nem ilyen rossz a helyzet. 24 hónap ide, 24 hónap oda, ha nem általa közvetített vevőnek adod el az ingatlant, nem kell fizetned neki. Ugyanis a szerződés ez esetben nem felmondással, hanem lehetetlenülés miatt szűnik meg.

dugoczy # 2012.02.05. 11:32

Tisztelt Sherlock!

Nagyon szépen köszönöm a választ. Sajnos már és is rájöttem, hogy nem figyeltem eléggé. De azért így mégis kedvezőbb, mert attól féltem mindegyiknek fizetnem kell.
Üdvözlettel : Dugoczy

Sherlock # 2012.02.05. 11:16

Az elsőnek fizetsz ha nem ő hozza a vevőt. A másodiknál nem fizetsz ha azelőtt bontod fel, hogy vevőt állít A harmadiknak ha 4 hónapon belül bontod fel. A negyediknek semmilyen esetben. Az egy dolog hogy egyik sem kizárólagos, de hülyeség volt az elsővel megkötni.

dugoczy # 2012.02.05. 11:03

Kedves Kovács Béla Sándor!

Jogos a kérés, valóban nagyon általánosságban tettem fel kérdésem.
4 ingatlanközvetítővel kötöttem szerződést, tehát egyik sem kizárólagos. Az egyik szerződés időtartama 24 hó, kötelezettséget vállaltam bánatpénz fizetésére, amennyiben szerződésbontás történne ez idő alatt.Nem tudom, hogy lehet-e ilyen hosszú idejű a szerződés. Ez világos, ezt értem.
A második egy határozatlan időre szóló szerződés, díjtalan. Ebben az áll, hogy sikeres közvetítés esetén közvetítői munkadíjra jogosult a megbízott,abban az esetben is, ha a megbízott vevőt állított, de a megbízó nem köt a vevővel szerződést. A megbízási munkadíj az adás-vételi szerződés, ill. előszerződés megkötésével egyidejűleg esedékes. Ebben nincs utalás bánatpénz, vagy egyéb kifizetésére.
A harmadikban szerepel, ha a megbízást 4 hónapon belül felbontom, akkor megilleti a megbízottat a bánatpénz.
A negyedikben pedig az szerepel, hogy a nyílt szerződést bármelyik fél jogosult a másik félhez intézett egyoldalú nyilatkozattal írásban, indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmondani.

Ezek ismeretében kérdezem ismét, hogy mit tehetek? Mikor kell fizetnem és mikor nem?

Köszönettel Dugoczy

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.05. 09:28

Ismerjük mi a szerződésedet? Te tudod, mit írtál alá.

dugoczy # 2012.02.05. 00:19

Tisztelt Jogi Fórum!

Szeretném megkérdezni, hogy felbontható-e az Ingatlanközvetítővel kötött megbízási szerződés?
Ha igen, milyen feltételekkel?
Köszönöm válaszukat

zsanna69 # 2012.01.23. 08:52

Tisztelt Jogi Fórum!
Az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni. Elhatároztuk a férjemmel, hogy idős szüleimmel egybeköltöznénk, hogy segíteni tudjuk őket. Nekik van egy vidéki lakásuk, 50-50%-ban tulajdonosok Édesapám és Édesanyám. A mi lakásunkat már áruljuk, plusz van készpénz is, így összetéve az összegeket házat szeretnénk venni. Azonban édesapám állapota az utóbbi időben drasztikusan leromlott, tulajdonképpen már nincs se fizikailag se szellemileg cselekvőképes állapotban. (Ágyban fekvő, súlyosan demens állapotba került.)
Meg szeretném kérdezni, hogy ilyenkor egy lakáseladás hogy zajlik, milyen lehetőségei vannak Édesanyámnak, hisz a lakást 50-50%-ban tulajdonolják, de Édesapám már nem tud aláírni, se ép tudatú emberként nyilatkozni.
válaszukat megköszönve,
tisztelettel:
Zsanna69

manoka01 # 2012.01.17. 18:19

Tisztelt szakértő!
Nemrégen kiköltöztünk egy albérletből,rendkívüli dolog miatt egyik napról a másikra költöztünk ki nem fizettünk rezsit.Most a főbérlő követeli a tartozásunkat.Mivel olyan lakásról van szó hogy útolag kiderült a tél alatt hogy lakhatásra nem alkalmas mivel a fűtés nem megfelelő 15 17foknál nem volt melegebb a lakásban éjszaka pedig egyáltalán nem volt fűtés távfűtésről beszélek egy lakótelepi lakásban ráadásúl el lett titkolva hogy csótányokkal teli az albérlet az egész lakótelep.A párommal és két gyermekemmel laktunk a lakásban az egyik gyerek 5hónapos azidő alatt többször is nagyon beteg volt...pont ezért úgy döntöttem nem fizetek továbbra sem bérleti díjat sem rezsi költséget.Érdekelne hogy mit tud ez ellen lépni a főbérlő úgy hogy be sem voltunk oda jelentve majdnem egy évig és semmilyen szerződést nem írtunk.Válaszát elölre is köszönöm


Tisztelt szakért?!
Nemrégiben kiköltöztünk a párommal és két gyermekemmel egy majdnem f?tés nélküli csótányokkal teli albérletb?l jelzem a leg

Törökné # 2012.01.13. 13:22

Tisztelt Jogi Fórum! Valószinűleg nem jó helyen teszem fel a kérdést, de ahova tartozna, (penészedés, vizesedés) ott régóta nincs mozgás. Ezért hát megpróbálom itt röviden vázolni a problémámat.
A kis udvari garzonom mögötti telken az önkormányzat nagy beruházásba kezdett, és elbontotta azokat az épületeket, amik az én lakásom "hátát" védték. Ezért most penészedni kezdett az a fal. Kértem, hogy valami szigetelést tegyenek a vakolat alá, de ettől elzárkóznak, mondván, hogy semmi közük ahhoz, hogy esetleg vékony a lakásom fala.
Kérdésem: akkor miért küldik ki a bontási, építési engedélyeket a szomszédoknak, ha semmi közünk hozzá, hogy mi folyik másnak a telkén? Akkor persze megígérték, hogy a lakások értéke nem fog csökkenni, sőt nőni fog!
Köszönettel várom a választ.
Törökné