Ingatlanügyek

nonolet # 2018.01.18. 15:10

highand

Túl bonyolítod...

Egyszerűen közöld, hogy a te részed
legalább x Ft MINIMÁL áron eladó csak.

De egyébként a tulajdoni hányad szerinti részt kéred.
Ha az a több.

Két tanú rá és kész.

Ebből már tudnak kalkulálni.

- -

Vagy tegyél egy határidős eladási ajánlatot te nekik!
Hátha valaki/valakik megveszik a részed.

HA megveszi(k) annyiért máris nem vagy útban nekik.
Te pedig megoldhatod a saját jövőd...

nonolet # 2018.01.18. 15:18

Az a gond, hogy ezt a jegyző esetleg látja, de más nem. Így a lakcímigazolással sem jut előrébb, mert ő a 10-es számról kap igazolást, és nem a 12-ről (de egyébként sincs semmi értelme). Hogy ez már nem létező cím, csak a hivatal látja, és helyre kell rakni.

De van értelem!!!!

A jegyzői címjegyzék módosítás ugyanis bekerül

• előbb a KCR-be (kötelezően)
  • onnan pedig a Földhivatalba!!!! (automatikusan)
  • valamint minden olyan helyre, ahol KCR-ből dolgoznak (hivatalok)

A többi helyen (nem hivatalok) pedig módosíttatni kell saját kezűleg a címigazolás alapján.

A nyár végén csináltam végig egy ilyen cím variálós ügyet...

- -

Ha cirka 40 nap után sem jelenik meg tulajdoni lapon a jó cím, akkor a jegyzői hivatal a ludas a dologban.

Rosszul adták fel az adatváltozást!
Ekkor FÖMI-t kell rá uszítani az ügyre.

Egy e-mailben megírva, hogy a címváltozás nem jelent meg tulajdoni lapon.

Aztán ők majd kiokítják az önkori ügyintézőjét,
hogy mire is való a hiba lista, amit kaptak.
(nem a félretételre!)

- -

Helyre lehet pofozni az ilyen ügyeket
Csak lassú és körülményes.
Nomeg nem árt tudni, hogy melyik része hol intézendő...

nonolet # 2018.01.18. 15:25

wers

"kíváncsi lennék rá, mit érnél el vele."

Mindent elértem, amit akartam...

A postás ki sem hozza a régi címre érkező leveleket.
(nem létező cím, nem kézbesítenek rá)

Általában a fiktívált címre érkezőket sem.
(címzett ismeretlen)
Ezt azért néha eltrehánykodják.

A fiktiválást nekem nem a jegyző intézte,
hanem a járási hivatal kormány ablaka.

(gondolom ez az ő hatáskörük és nem a jegyzőé)

Jadrax # 2018.01.18. 17:13

Kedves Fórumozók!

Adott egy ház, amit szeretnék megvenni. 4 tulajdonos van különböző arányban (8/12, 2/12 és 1-1/12). Már úgy nézett ki, hogy minden rendben, amikor az utolsó pillanatban az egyik tulaj(1/12 résszel) úgy döntött, hogy nem adja el a részét. Van ilyenkor valami jogi megoldás arra, hogy mégis enyém legyen a ház? A másik 3 tulaj továbbra is eladná. Az indok az volt, hogy majd ő kivásárolja a többi tulajdonos részét, de eddig erről sosem szólt a többieknek. Lehet ilyenkor határidőt szabni az elővásárlás jogára - ha van ilyen?

Nagyon köszönöm!

ObudaFan # 2018.01.18. 17:16

Az elővásárlási jogra rövid határidő tuzheto, de attól még az ő részét nem szerzed meg. Az legfeljebb közös tulajdon megszüntetése iránti perben lehet, de az se nem gyors, se nem olcsó.

Jadrax # 2018.01.18. 17:19

Köszönöm a választ.
Ezek szerint ő az 1/12-d részével meghiúsíthatja az eladást, és ez ellen a többi tulajdonos sem tud semmit tenni?

drbjozsef # 2018.01.18. 21:04

Persze. Mármint az EGÉSZ tulajdon megszerzését

A saját tulajdonrészét akkor és úgy adja el, ahogy akarja - mint ahogy a többi tulajdonos is, akiknek meg a saját részük eladását ő nem tudja megakadalyozni.(az elővsásárlási jog mellett nyilván)

wers # 2018.01.19. 05:34

nonolet
A fiktiválást nekem nem a jegyző intézte,
hanem a járási hivatal kormány ablaka.

(gondolom ez az ő hatáskörük és nem a jegyzőé)

ehhh, nem 18 napos késésben vagy. Már több, mint egy éve a lakcímnyivántartásba is bejegyzési jogosultságuk van, de fiktiválásra több éve. Csak ritkán gyakorolták, átpasszolták az okmányirodához. (barkóbás volt a törvény)

wers # 2018.01.19. 07:07

Megjegyzendő - a telek tulajdonosa én vagyok, de én se lakhatok ott! Az önkormányzatnál viszont azt mondták az ismeretlenre - hivatalosan oda van bejelentve és az lenne az állandó lakcíme.

Kérhetsz fiktiválást

Hiába mentem be én a bankba, ott nekem mindig azt mondották - a lakcímváltozás bejelentését CSAK a számlatulajdonos kezdeményezheti.

Nagyon helyesn teszik. Te sem szeretnéd, ha te szerződésedbe bárki belepiszkálhatna.

littlestar3 # 2018.01.20. 07:42

Egy általam nem birtokolt ingatlanon van végrehajtási joggal bejegyzett tartozás. Ha Én ezt a tartozást kifizetem, mint kívül álló, akkor megszerezhetem az ingatlan elővásárlási jogát?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.20. 08:55

Ha úgy egyezel meg a tulajdonos adóssal. De nem járnál jobban, ha az árverésen vennéd meg azt az ingatlant?

highand # 2018.01.21. 12:22

Tisztelt Válaszolók!

Nagyon várom az érdemi válaszokat a lenti kérdéseimre. Tudom, hogy nagyon szokatlan saját közjegyzői okiratba foglalt, önmagamra tett marasztalás végrehajtatása, de tudnom kellene lehetséges-e.

Köszönöm, ha valaki mégis végig gondolná.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.21. 13:38

Az a baj, hogy az előadott tényállásnak meg a pereskedésre vonatkozó (zavaros, ködös) kérdéseidnek nincs köze egymáshoz. Szóval mi is a kérdés?

bazsoz # 2018.01.21. 14:44

Kedves Forumozok!

A segitsegeteket kernem.Uj családi házat vasarolok,az önresz kifizezesre került mar csak a banki hitel kifizetese van vissza, 3-4 hetet mondott a bank.Az epitettő azt mondta mostantól nem fizeti a fűtesi költsegeket,vagy mi fizetjük vagy a gazt 8 fokra veszi vissza.Közben abba belement korábban hogy a cuccainkat áttegyük(azt nem tudom hogy ez a korabbi "jótette" a terve resze volt). A kerdesem az lenne,hogy ezt megteheti? A kazan,a vizvezetekek,a ruhaink,matracaink,elektronikai targyaink birtokba adasig nem fognak tönkre menni?Mi van ha addigra pl. a matracok bepenészesednek,vagy a falak? Kötelezhető hogy megfizesse a karunkat,egyaltalán hogy tudom majd bizonyitani? Köszönöm.

nonolet # 2018.01.21. 15:14

+7 fok a fagytalanító fűtés
A többi te gondod-bajod-költséged.

Kivéve, ha +7 foknál többre van élő szerződésed vele.

- -

A cuccod befogadása pedig szívesség (gondolom).
Ez esetben nem kéne a baráti kézbe harapdálni,
hogy: ja még ingyen kéne ám fűteni is.

Azaz alapban nem dolga sem tárolni cuccaid sem fűteni rájuk.

bazsoz # 2018.01.21. 16:57

Szia.Nem kötöttük ki a plusz 7fokot mert anno mikor szerződtünk a kivitelezes vegere oktobert mondott.Igy ugy kalkulaltunk onnan a hitelbiralat nov vege,erre januarban itt tartunk.

matthiasi # 2018.01.21. 18:51

Jó 'fejek' vannak itt .
Mint ez a bazsoz is Még nem fizette ki a teljes vételárat, becuccolt a félig vagy már jobban elkészült leendő házba. Az építtető ami amúgy nem az mert az csak simán építő, mondja , hogy nem fűt csecsemő normák szerint azokra a tárgyakra és itt panaszkodik. Nem lesz semmi bajuk azokna a cuccokna a + 8 fokban.
De ha lenne valamiért is minek pakolt oda ?

Az epitettő azt mondta mostantól nem fizeti a fűtesi költsegeket,vagy mi fizetjük vagy a gazt 8 fokra veszi vissza

matthiasi # 2018.01.21. 19:07

bazsoz bazsoz !
Az ok. hogy okt. végét mondott, de vélelmezte, addigra ti is fizettek, de ahogy itt írva vagyon vártok valami banki hitelbírálatra , gondolom ezek szerint még tartoztok az építőnek. Az építő beengedett benneteket a majdnem vagy teljesen elkészült ingatlanba, erre te itt különféle álproblémákkal jössz ide.
Ki kellene fizetni azt a tartozást és a fűtést felvenni a kívánt hőfokra.
A felsorolt tárgyaknak egyébként még ennyi hőfok sem szüksége, jól elvannak azok alacsonyabb hőfokon is, kivétel a kazán és vízvezetékek... igaz az is csak mínuszban károsodik, ezért szokták + 5 fok környékén tartania ilyen készülékeket.

spareggio # 2018.01.22. 08:54

Tisztelt Fórumozók!

2017 tavaszán vásároltam az egyik megyeszékhely kedvelt városrészében egy építési telket piaci áron egy ingatlaniroda kínálatából. A telek belterületi építési telek, részben közművesített, 30%-ban beépíthető. Tervek szerint idén kezdődött volna az építkezés, azonban szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy a helyi építési szabályzat szerint a telekhez vezető út térkép szerint nem éri el a minimális 4 méteres szélességet, ezáltal lakóépület hivatalosan nem építhető rá. Mint kiderült ez a bizonyos 4 méteres előírás már 2 éve érvényben van, tehát már az adásvétel idején sem volt építésre alkalmas.
Élhetek e bármilyen kártérítési igénnyel akár az ingatlaniroda, akár az eladó felé?
Válaszokat előre is köszönöm.

Rexor # 2018.01.22. 11:09

Ha tudod bizonyítani, hogy félretájékoztattak akkor esetleg.

nonolet # 2018.01.22. 12:04

spareggio

1.
Építési telkeként hirdették?
És ez belekerült szerződésbe is?!
Avagy MIT vettél PONTOSAN a szerződésed szerint?

2.
A vevőtől ELVÁRHATÓ gondossággal utána jártál, hogy mit veszel?

Mert a beépítési feltételek ellenőrzése
a vevőtől elvárt, alapvető gondosság!!!

3.
Nem láttad a keskeny utat?!!

Bea1 # 2018.01.22. 14:46

A környékünkre úgy vezettek be építési tilalmat, hogy senki nem tudott róla jó pár évig, most is csak véletlenül derült ki.

nonolet # 2018.01.22. 15:44

Csak azok nem tudtak róla
akik
nem szoktak tájékozódni a helyi ügyekről.

Mivel az ilyesmi egy többlépcsős és hosszú (~1 éves) folyamat.

Aminek minden lépése nyilvános és van közte lakossági fórum is...

nonolet # 2018.01.22. 15:47

Ja és persze több éve benne van a HÉSZ-ben is !
A döntési folyamat vége óta...

Csak bele kellett volna nézni.

spareggio # 2018.01.22. 19:03

nonolet

1. Igen, építési telekként hirdették. Az adásvételibe belterületi telekként szerepelt.
  2. Igen, voltunk az építési osztályon az ingatlanos "segítőkész" volt, elkísért. Bent hrsz alapján mondták a 30%-os beépíthetőséget.

3.

Az út 4 és fél méter széles, a probléma az, hogy térképen 3 méter széles, a 2 sarki szomszéd nem a telekhatárára rakta a kerítést, így a valóságban 4 méter felett van.