Ingatlanügyek


Csuklósbusz # 2019.11.03. 15:29

Üdv!

Adott egy kivett tanya, ami külterületen van. Mennyire bonyolult ezt átminősíttetni lakóingatlanná és milyen költségei vannak?

Illetve hogyan járnék jobban?

Tanyára lehet esetleg tanyapályázatot intézni, de több hónap mire a földbizottság engedélyezi az átírást eladásnál. De így lehet szemétszállítást meg hasonlókat nem kell fizetni.

De viszont attól hogy szemetet nem kell fizetni az önkormányzat a vízellátásra sem kötelezett.

De ha lakóépület akkor hitelképes, földbizottság nélkül átírják stb.

gerbera317 # 2019.11.03. 09:01

Hőzöngéstől még senkinek nem lett korszerű elektromos hálózata. Meg kell csináltatni (300-400 ezer véséssel együtt), aztán a felújítási költségekre perelni az eladót. Persze, az nem baj, ha előre tud már a majdani fizetési kötelezettségéről, hátha önként fizet, és nem is utólag. A nagyobbik gond, hogy 3-4 hónapra adnak időpontot a szakik.
ergo életvitel szerűen nem tudunk itt élni...
Naaa...

geriga # 2019.11.03. 08:39

Köszönöm szépen a választ! A helyzet hogy kb 1 hete költöztünk be, tehát kíván fizetve. Hívtam két különböző villanyszerelot is akik úgy tájékoztattak hogy semmilyen csere nem történt és nagy mokány munka történt. A tulajdonossal felvettem a kapcsolatot hogy vagy ő hoz egy szerelőt és helyre állítja vagy megtéríti nekem a helyreállítás költségeit. Ígérgetés megy... Meg hogy jó ez így... Jogi szempontból mit tehetünk? Jelenleg ezek a vezetékek a villanyszerelő elmondása alapján alkalmatlanok arra hogy pl mosógép, mosogatógép és akár egy tv egyszerre menjen, rgo életvitel szerűen nem tudunk itt élni...

Kisstimi # 2019.11.03. 08:16

Köszönöm Zoltannus!

Zoltanuss # 2019.11.03. 07:54

a válófélben lévő férjem átruházhatja e idegenre a fél tulajdonát a házunkban? Most ezzel fenyegetőzik, hogy idegeneket költöztet be én és a gyerekeink mellé.
Nem tudom, hogy el akarja ajándékozni vagy adni. Van rajta még lakáskölcsön jelzáloggal.
Mit tehetnék? Válóper, közös vagyon megszüntetése még folyamatban.
Köszönöm

Ha férj birtokban van, akkor azt hoz oda akit akar.
Lehet tiltakozni ez ellen, de ez is egy nyomásgyakorlási eszköz, elvileg nem törvénytelen.
Eladhatja a részét, elajándékozhatja, csak vevő kell hozzá és megfelelő ár.

Zoltanuss # 2019.11.03. 07:47

geriga !

ingatlan iroda és a vevő is úgy hirdette hogy 4 éve teljeskörű villany vezetékek cseréje megtörtént...…. mégsem így van...…
Mit tudunk most tenni?

Rengeteg dolgot.
Pl. elsőnek szépudvarias levélben jelzitek az irodának és az eladónak is ezt a tényt, majd egyre határozottabban kéritek a reperációt. pl. az árcsökkentést.
Ha nem megy egyre határozottabban kell fellépni … végül a per.
Amúgy lehet hogy elmegy az az ingatlan a régi vezetékekkel is. Lehet a villanyszerelők zsíros megrendelés reményében élezték a helyzetet,. de hát ha van egy állítás, hogy cseretörtént és az nem igaz az félrevezetés

Kisstimi # 2019.11.03. 06:03

Jó reggelt kívánok!
A kérdésem az, hogy a válófélben lévő férjem átruházhatja e idegenre a fél tulajdonát a házunkban? Most ezzel fenyegetőzik, hogy idegeneket költöztet be én és a gyerekeink mellé.
Nem tudom, hogy el akarja ajándékozni vagy adni. Van rajta még lakáskölcsön jelzáloggal.
Mit tehetnék? Válóper, közös vagyon megszüntetése még folyamatban.
Köszönöm

geriga # 2019.11.02. 19:05

Szép estét!
Most vettünk egy családi házat, az ingatlan iroda és a vevő is úgy hirdette hogy 4 éve teljeskörű villany vezetékek cseréje megtörtént. Ez kiderült hogy mégsem így van. Mi naivan nem jártunk utána vásárlás előtt. Több villany szerelő is megnézte és valóban semmi csere nem történt. A hirdetés le lett mentve, tehát megvan hogy mi hogy vettük. Mit tudunk most tenni?
Köszönöm a segítséget

drbjozsef # 2019.10.29. 08:26

Akkor nem is értem a problémát.

bimbus # 2019.10.28. 21:18

drbjozsef!
A szomszéd saccol, hogy kb. itt volt a régi kerítés nyomvonala. Ő ott szeretné, szerintem meg amit kimért a földmérő az az igazi helye a kerítésnak.
A kérdésedre válaszolva, akkor a szomszéd saccolása által meghatározott helyen épül.

drbjozsef # 2019.10.28. 21:09

Ha valaki azt mondaná, hogy a régi kerítés nyomvonalában, de az nem állapítható meg, akkor mit fogtok tenni?

bimbus # 2019.10.28. 20:42

drbjozsef!
Rendben és köszönöm a választ. Akkor másként kérdezem, mert rosszul kérdeztem. A most megépítendő kerítést a földmérő által, az ingatlannyilvántartási térkép szerint kijelölt vonalon kell megépíteni? A szomszéd szerint nem, hanem a régi kerítés nyomvonalában. De a régi kerítéshelye nem állapítható meg.

drbjozsef # 2019.10.28. 20:20

bimbus,

A "jogi" helyzetet minden esetben az ingatlannyilvántartási térkép tartalmazza.

bimbus # 2019.10.28. 20:11

A szomszéd a két földrészletet elválasztó kerítést évekkel ezelőtt elbontotta. Ma már nem lehet megállapítani, hogy a valóságban hol volt a telekhatár. Az ingatlannyilvántartási térkép szerint kimért határt kell ilyenkor a közös határnak tekinteni? A szomszéd szerint az így kimért talekhatár nem pontosan egyezik a korábban tényleges telekhatárral. Mi ilyenkor a jogi helyzet?

ZZ24 # 2019.10.27. 20:22

A gazdával sikerült egy korrekt megállapodást kötnünk, ügy megoldva.

ZZ24 # 2019.10.24. 18:40

Visszatérve az alapkérdésemhez:

Én a saját 1/2-es földrészemet akarom eladni, de nagyon szorítja a határidő a céget, aki meg akarja venni. Ahhoz, hogy meg tudják venni a testvéremnek és a testvérem 1/2-es hányadén zálogjogosult gazdának is kell az aláírása a a terület megosztáshoz.

Ha a gazda nem írja alá, akkor bírói úton mennyi idő alatt tudom kikényszeríteni a föld megosztását? 6-8 hónap?

ZZ24 # 2019.10.24. 18:07

Erre akartam kilyukadni, igen. Tehát hiába rendezem ki a testvérem tartozását, az adott ingatlan-hányadra, a jelzálogjogosult megtagadhatja a kirendezett hányadra vonatkozó törlési kérelmet, ha nincs kirendezve az egész tartozás.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.24. 17:18

Nem nagyon érteni, mit kérdezel. De ha az a kérdés, akkor egyetlen lefoglalt vagyontárgyat sem oldanak fel addig, amíg ki nincs fizetve a teljes tartozás. (Az egy másik eset, ha valamelyiket sikeresen elárverezik. Az természetesen mentes lesz a terhektől.)

ZZ24 # 2019.10.24. 17:02

Amit ki szeretnék rendezni az adott földrészre a testvérem tartozásának a 75%-át teszi ki.

ZZ24 # 2019.10.24. 16:58

Pontosítva a kérdést:

Tehát 6 területre van bejegyezve zálogjoga, ha 1 részre a bejegyzett összeget kitisztázom, akkor az adott rész felszabadul a zálog alól?

ZZ24 # 2019.10.24. 16:54

Immaculata, sajnos ez a valóság.

A testvérem 1/2 hányadára úgy került a zálogjog, hogy az adott hányadot más haszonbérlő használta a kölcsönadáskor, nem pedig a kölcsönadó gazda.

A lényeg az, hogy már nem a pénz kell neki elsősorban, hanem a földet akarja megszerezni a tartozás fejében.

Ő emellett még a testvérem 6 ingatlanhányadra tette rá a zálogjogát a kölcsön fedezeteként, ez mindre be van jegyezve, ezen földek közül egyiket se használja.

Ha az adott ingatlanhányadra bejegyzett tartozást kirendezem, akkor akkor is megszűnik a zálogjog, ha nem akarja elfogadni a pénzt?

amina01@t-online.hu (törölt felhasználó) # 2019.10.24. 08:21

T. Fórum !
Ingatlan nyilvántartásban nem szereplő szintes lakóház, ami 15 éven túl építettek, engedély, használatba vétel stb. nélkül.
A ház 4 db hrsz. tulajdonrészemre is épült.
Most tudtam meg, hogy van ingatlan tulajdonrészem.
Ügyvédtől kapott levélben elbirtoklást kérnek, ellenkező esetben bírósághoz fordulnak.
Van keresni valóm ? vagy íjam alá a lemondást.

Matyi

matthiasi # 2019.10.23. 13:18

És mit olvasok pár órával később az indexen ?
Ezt :
"Október közepétől nem kötelező az elektronikus építési napló vezetése, ha az építtető természetes személy az egyszerű bejelentéssel saját lakhatását szeretné biztosítani.
Ha az egyszerű bejelentés során feltöltött dokumentációtól eltérnek, a jövőben nem kell majd külön bejelenteniük az eltérést (az aktuális szabályoknak megfelelő kiviteli dokumentáció a helyszínen rendelkezésre kell állnia).

A saját célra építkező magánszemélyek építkezésénél nem lesz kötelező a tervezői művezetés, valamint a tervezői és kivitelezői felelősség biztosítás sem, ezáltal ezek hiánya nem fogja megakasztani az építkezést. "

Ok. nem kell elektronikus, de papíralapú gondolom kell. Aki milliós - 10 milliós költséggel építkezik az csak kibír egy papírnaplót.
Abba tessék írkálni és nem szóban kérni.
Persze a változtatás így is általában drágább.

matthiasi # 2019.10.23. 06:42

Idézet no...panaszából :
a plusz munkákért amit a szerződés nem tartalmazott horrorisztikus árakat akar a kivitelező kifizettetni. Pl beépített wc kértem vagy padlófűtés a radiátor helyett, parketta helyett járólapot.... árajánlatot nem adott illetve e
Nos ha nem ad árajánlatot, akkor csak rákérdezünk :Mester mit csinál itt ?
Amig nincs ajánlat, nincs annak elfogadása , addig nincs munka, ilyen egyszerű !!
Persze lehet szóban elhangzott valami, de hát arra ki emlékszik ?
Amúgy az építési napló mire jó ? hát nem arra, hogy beleírkáljunk ezt azt így pl. a plusz kívánságokat ! aztán arra a megszólított válaszol így úgy. ha nem akkor vagy nem olvasta vagy nem értette. ha igen beleírja igen vállalom ennyi lesz a díj. a megrendelő vissza ír ok. vagy Misi ennyiért tán mégse.

matthiasi # 2019.10.23. 06:31

Egy építkezéshez sok minden kell .
Pénz, erős idegzet és kurva nagy fegyelem. na ez az utóbbi nincs sokszor a megrendelő részéről … csaponganak álmodoznak aztán ezeket kihasználják a kivitelezők.... benyújtják a maga számlákat.
Némely kivitelő ezeket a szitukat néha ki is provokálja.
Korábban hozzám is gyütt egy kivitelező, hogy hát hol legyenek azok a villanykapcsolók, meg milyen magasan,
Visszakérdeztem : Jani nem tudsz tervet olvasni , nem ismered a szabványt ?
Összehúzódott a Jani a továbbiakban.
Természetesen ehhez korrekt tervek kellenek, mert ha az nincs akkor, igaza lehet a Janinak !!