Ingatlanügyek


Bam70 # 2019.11.10. 18:49

Köszönöm a választ, de ezeket már én is megfogalmaztam.
Jogilag gondoltam a kérdésem.

gerbera317 # 2019.11.10. 16:39

Mik a lehetőségek?

  1. Elköltözöl, mert eleged van ebből a bizonytalanságból.
  2. Nem költözöl el, és

2a) minden marad a régiben.
2b) nem fizetsz, mert nehogymá'.
2c) többet fizetsz, mer' mé' ne.

Bam70 # 2019.11.10. 15:35

Üdv. Adott egy ál szívességi lakáshasználat, 2 havi kaucióval, közüzemi fizetésekkel 1 évre. A számlák nincsenek átírva, a ház nincs rákötve a csatornára. Ki fizeti a talajterhelést?
Ez nincs konkrétan a "szerződésben"
Egy címen van 2 család, de a közművek nincsenek bontva, csak a villanyon van egy almérő, ami nem tudjuk pontosan kinek mit mér.
Számlát sosem látunk, csak egy összeggel jelölt csekket, amiről nem lehet tudni, hogy gáz vagy villany.
Mik a lehetőségek?
Köszönöm.

Csuklósbusz # 2019.11.10. 13:53

Adott egy földtörvénnyel vásárolt tanya. A szerződésben, a rutin földtörvényesben ugye bennevan hogy 5 évig művelni kell, nem szabad elidegeníteni stb.

Nade ha én átminősítettem lakóházzá akkor azzal nem követek el szerződésszegést?

gerbera317 # 2019.11.07. 11:27

1. Nem. 2. De.
Pöcse nőtt időközben a menyasszonynak? Akkor kellett volna elvenni, amikor még nem volt neki.

Forszájt # 2019.11.07. 11:22

Tisztelt Fórum!
Vettem egy házat részletre.Öt évvel ezelőtt közjegyzővel lett megírva a szerződés.Most telt le az utolsó törlesztésem tehát az ingatlant kifizettem.Mentünk a közjegyzőhöz az adás-vételi suerződésért amikor lekért a földhivataltól egy friss tul.lapot.Ekkor jött az én problémám,mint kiderült a tul.lapról fél éve egy végrehajtó bejegyeztetett az ingatlanra kb.600 000 ft.végrehajtást.Akitől vásároltam az ingatlant a tartozását.Így mikor nevemre kerül az ingatlan azon is szerepelni fog.Az adóssal(eladó) nem lehet beszélni a tartozás rendezéséről.Ha beperelném szerződés szegésért csak nekem lenne plusz költségem mert se munkahelye se ingatlanja nincs amin ketesztül rendezni lehetne az adóságát.
Két kérdésem lenne:1,A közjegyzőnek nem lett volna kötelessége tájékoztatni hogy a fent említett bejegyzés a tul.lapra adott esetben megtörténhet?
2.A földhivatalnak nem kellett volna értesítenie szintén a bejegyzésről? Ugyanis a tul. lapon már öt éve én is szerepelek.
Köszönöm a megtisztelő hozzászólásokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.07. 10:22

A vevő pedig költségvetési csalást követett el. Szép kis ügy.

drbjozsef # 2019.11.07. 08:50

(már persze eltekintve attól, hogy az egész csalás volt, ez a magyarázat is csak mese, de hogy itt már nem állt meg az egész, az a mókás. A jutalék iránti mohóság felülír mindent - pláne, hogy moshatják kezeiket)

drbjozsef # 2019.11.07. 08:47

A férfi erre azt mondta, hogy a tulajdonos Ausztriában él, és éppen válófélben van, ezért minél diszkrétebben szeretné őrajta keresztül lefolytatni a tárgyalásokat, és azt is mondta, hogy a válás miatt az osztrák tulajdonosnő a gyorsaságért cserébe akár jelentős értékvesztés árán is túladna a telken, hogy a férje ne szerezzen tudomást a tranzakcióról.

Tehát a megbízott gond nélkül bevallotta, hogy feltehetőleg vagyonmegosztási csalást fognak elkövetni, az eladás semmis lehet, és ezt az ingatlaniroda vidáman elfogadta, és aszisztált hozzá kérdés nélkül. Gratula.

wers # 2019.11.07. 07:35
Zoltanuss # 2019.11.06. 18:21

A híres ház Angyalföldön a Váci út és a Dagály között félúton van. Bodor u. 2 -4 150 db. elcseszett lakás méregdrágán.
A szokásos bp. közösköltségnek a duplája van itt.
A kivitelező a saját embereit ültette …. betonozta bé 5 évre. Gondnok - közösképviselő - mihaszna takarítók.
A teremgarázs annyira szűk hogy naponta húzzák meg az autókat.
Sokat nem lehet tenni, de az ajánlott tüzes piszkavas még sorra kerülhet !!

Zoltanuss # 2019.11.06. 18:11

Tovaria !
Talán csak nem egy XIII. kerületi csoda házról van szó. Most épült, egy rakás elb.szottság benne a terem garázsok is !!
Mondtam is a lányomnak, hogy vegyél kisebb autót !!

drbjozsef # 2019.11.06. 13:18

Szil14,

Rendelkezhet vele, elidegenítheti, ha a szerzőt erről informálja - bár az ha körültekintő, úgyis látja az anomáliát a nyilvántartásban- , de a szerzőnek ez azzal a kockázattal jár, hogy ha a közhiteles nyilvántarás alapján, ellenérték fejében jóhiszemű harmadik fél tulajdont szerez, akkor két szék közt a pad alá kerülhet. Meg kockáztatja azt, hogy őt sem jegyzik be ha valami gikszer lesz.

Ha az eladó/ajándékozó tulajdonszerését igazoló okirat alkalmas a tulajdonjog bejegyzésére, csak valamilyen okból az késik, akkor előfordul ilyen. Például örökölt ingatlannál akár az elhunyt halálát követő napon, hónapokkal a hagyatéki végzés előtt köthet szerződést az örökös, de a vevőt nem fogják bejegyezni, csak a jogerős végzés után (és itt is azt kockáztatja, hogy ha valami miatt mégse az örökli az ingatlant, akivel szerződött, akkor bukta lehet a dologból).

Szil14 # 2019.11.06. 12:55

Tisztelt Fórumozók!

Kérem szíves segítségüket, abban hogy ingatlan nyilvántartáson be nem jegyzett tulajdonos el ajándékozhatja vagy végrendelkezhet e ezen tulajdonával? Vagy csak azután rendelkezhet vele, ha már bejegyzésre került az ingatlan-nyilvántartáson?

Előre is köszönöm minden válaszadónak!

drbjozsef # 2019.11.06. 10:54

Tovaria,

A "perelni" az pont egy jogi út.

Hogy "szóra bírni"? Arra nincs jogi út. Izzó piszkavassal lehet, de az nem igazán számít jogszerűnek manapság a világ legtöbb országában.

Biztos ezeket akartad kérdezni?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.06. 10:11

??

Tovaria # 2019.11.06. 08:21

Tisztelt Fórum!

Segítséget szeretnék kérni abban, hogy új építési társasházba költöztünk (szüleim) de sajnos most látszódik, hogy a teremgarázsok nem a megfelelő méretben lettek kialakítva, az autók sehogy nem férnek be egymás mellé. Az autók ajtaját már nem lehet kinyitni. Azt szeretném tudni, hogy van ennek valamiféle jogi útja, hogy az épitetőtt pereljük vagy szóra bírjuk.
köszönöm

drbjozsef # 2019.11.06. 07:18

1Peter,

Nincs senki aki megvenné ötvenezer forintért helyben? Fura. Utána csak megéri neki, hogy ő rendezze le ott a tuladjonostársaddal a dolgot...

Ha máshogy nem megy, indíthattok osztatlan közös tulajdon megszüntetése iránti pert. Ha egyikőtök sem tudja vagy akarja megvenni a másik részét, akkor elárverezik az ingatlant, és megszabadultok tőle.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.06. 06:38

Miért lenne köteles? De a megváltásra kötelezhetik. Igaz, titeket is.

1Peter # 2019.11.06. 02:36

drbjozsef: eladni belátható időn belül szerintem már nem tudjuk (ha lenne is vevő, egy másik tulaj mellé biztos nem fogja magát "bevásárolni"), és mivel csak a pénzt viszi (és mivel reménytelen a másik tulajdonossal megegyezni), ezért szabadulnánk az ingatlantól. Igen, nem kevés pénzt költöttünk mi a karbantartásra (a másik fél egy fillért sem), de nyilvánvalóan feneketlen kútba nem öntenénk tovább a pénzt.

Ha elajándékoznánk a másik tulajnak? Köteles egyáltalán elfogadni az ingyen "ajándékot"?

drbjozsef # 2019.11.05. 18:17

1Peter,

Ingatlanról lemondani nem lehetséges.

A saját részeteket bármikor bárkinek elajándékozhatjátok.

De akár el is adhatjátok, nem kell a tulajdonostárs beleegyezése, csak elővételi joga lesz. Keresel vevőt, aki megveszi így, megkötöd vele a szerződést, aztán megküldöd neki, és vagy az eredeti vevőé lesz, vagy a tulajdonostársé, ha él a jogával. Ha jól értem, nektek mindegy.

Nincs a környéken valaki helyi, aki jelképes összegért megvenné? Hogy legalább a szerződés néhány tízezer forintos költséget fedezze?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.05. 17:27

Nem. Az attól függ, mit tartasz "kedvezőnek".

1Peter # 2019.11.05. 16:02

Kedves Fórumozók!

Édesapám testvérével örökölt vagy 15 éve egy ingatlant. Édesapám időközben elhunyt, így az ő része ránk szállt. Korábban már találtunk vevőt az ingatlanra, de a tranzakciót nagybátyám szépen megtorpedózta. Nem akarta eladni. Az elmúlt időszakban hiába volt gondozva az udvar, a ház, nem kevés pénzt költöttünk rá (mi, tehát a másik tulajdonos semmit) az egykor jobb állapotot látott vidéki ingatlan mára az összedőlés közelébe került. Tehát kidobott pénz volt, amit a házra költöttünk.

Mivel nagybátyám és családja hajthatatlan (nem is érdekli igazából a közös tulajdon állapota, neki már - kora miatt, és más településen lakik - nem kell ingatlanadót sem fizetnie), patthelyzet. A rosszalló vélemények, szomszédok panaszai viszont minket találnak meg. Elfogadtuk (mi mást tudunk tenni?), hogy abból már pénzt nem látunk, csak további költségek jöhetnek (bontás, további gondozás stb).

Már ott tartunk, hogy lemondanánk a mi részünkről, csak hogy szabaduljunk az ingatlantól. Le tudunk mondani a saját részünkről? Van olyan végkifejlet, ami számunkra kedvező lehet?

Köszönöm a válaszokat!

Csuklósbusz # 2019.11.03. 19:33

De a tanya fogalmának nem felelünk meg.

De én az egész telek besorolást átakarom minősíttetni.

Tehát hogy adásvétel esetén ne essen földforgalmi törvény alá.

lajcsó # 2019.11.03. 17:55

Ne essél tévedésbe!
Attól, hogy a épületet átminősitteted lakásnak, az a telek besorolását nem érinti, attól még továbbra is tanya marad. Olvasd el a Fölforgalmi törvényben a tanya fogalmát!