Ingatlanügyek


MajorDomus # 2020.04.08. 18:13

Egy:
nem az ügyvédnek kell elfogadnia a megoldást.
Kettő:
a földhivatalban kérdezd meg hogy ők mit fogadnak el a tulajdonjogod bejegyzéséhez?
három:
tulajdonos nem akkor leszel,amikor az ügyvéd átveszi a oénzt tőled,hanem amikor a földhivatal bejegyzi!
Négy:.
vigyázz,hogy mit lépsz,mert pénzed sem lesz meg lakásod sem.

drbjozsef # 2020.04.08. 07:09

fablesweet,

Laikusként :

El kell küldeni a szerződést kínába, az eladónak be kell mennie a magyar konzulátusra, ott aláírni a konzul előtt, aki felülhitelesíti az aláírását, ez megfelelő lesz az ügyvédnek itthon, te itt aláírod, kap a kínai is példányt, bejegyzésre alkalmas lesz az okirat.

Vagy el kell küldeni a szerződést kínába, meg kell néznie, hogy ott hol lehet apostille-t kapni a szerződésre (ottani közjegyző, más hivatal, ügyvéd), ott aláírja azzal, és úgy küldik vissza.

Szerintem a skype nem az igazi, bár nem zárom ki, hogy bizonyos körülmények között működhet - ha van olyan ügyvéd, aki azon keresztül elfogadja. Már bankok is elfogadják szerződni, nem lehetetlen - de szerintem nem fog menni.

fablesweet # 2020.04.07. 17:53

Tisztelt Hölgyem/ Uram!

Szeretnék állásfoglalást kérni. Van egy Magyaroszágon lévő ingatlan, aminek a tulajdonosa kinai és jelenleg is Kínában él. Ezt az ingatlant szeretnénk megvásárolni, de a jelenhelyzetben és a közleljővőben sem tudjuk személyesen lebonyolítani. Ennek okán szeretnénk más módon megvásárolni. Kértünk ki több ügyvédi véleményt is, de eltérőek voltak.

  1. Az adásvételi szerződést megírjuk itthon elpostázzuk a tulajdononak, aki a konzulátosunon személyesen aláírja, majd visszaküldi, ezt követően pedig mi visszaküldjük az aláírt példányt.
  2. Egy másik magyarországi ügyvéddel meghatalmazást készített a tulajdonos, és ő jár el (ügyvéd) az ügyében. Amit szintén postázással, illetve konzulátuson való aláírással old meg.
  3. Skypos alárással készül el az adás-vételi szerződés. A skypos alárírás csak abban az esetben lehetséges, ha a tulajdonos magyarországon tartózkodik?

Várom szíves válaszát!

nanemaaa # 2020.03.17. 07:44

SolnesM
Te legalább értesz hozzá. Elvégre ez is majdnem olyan dolog, mint a foci. :D
Ha negyedrendű tervezővel terveztetsz, akkor ne várj tőle csoda palotát. Megjegyzem, egy palota bekerülési költsége mindig nagyobb, mint egy vályog viskóé.
Az építészet szakma, akár csak a zeneszerzőé, vagy a balettáncosé. De szimbólázni egyik se tud. :D

SolnesM # 2020.03.16. 18:29

egy példa z építésztervezői hibbantságról.
Anno úgy 40 éve egy nagy szociálista vállalatnál dolgoztam és elkövetkezett a ház bővítés. Ehhez természetesen terv is kellett , kellet a bürokráciának, kellett a szakiknak meg persze nekem, hogy tudjam mit fognak a pénzemért a szakik készíteni.
Tehát kellett tervező. pont kapóra jött egy kollégám olyan negyedrendű építész. gondoltam jó lesz nem kell messzire menni meg csak nem ver át.
Megegyeztünk az árban ,az elkészítés idejében és az elképzelésemben. Nagyjából tartotta az időt, de mikor prezentálta a készterveket kiderült, hogy nem bírt magával kibújt belőle az alkotói ösztön Mit tudtam tenni ? A díj 2/3 -a kifizetve, a határidő - pénzügyi és a kivitelezők készen álltak. Nyeltem egyet és mondtam ok.
Aztán úgy AZ ÉPÍTKEZÉS ELSŐ HARMADÁBAN CSAK KÉRTEM EGY TERVEZŐI MŰVEZETÉST. Ha már az árban benne van miért ne. Sok mindene kívül az ablakok is sorra kerültek és úgy mellesleg megemlítem sajnos pont olyant ami 80 éve készült sehol nem kapok. látom megdöbben és ellent mondást nem tűrően elkékülve azt mondja csináltassam meg kisiparossal, 3x annyiért. nem szóltam elbúcsúztunk és akkor láttam utoljára. Aztán ment a projekt a saját izlésem szerint.
Amúgy a tervező főmunka idejében unalmas 3 ezertételes költségvetéseket ellenőrzött és néha beton gépalapokat tervezett. Mint a Madách -i szegény Michalengelló faragta a széklábakat.
Tehát mindig a megbízás elején kell tisztázni a megbízás határait. Amikor terveztetek mindig kikötöm semmi művészet, a munka vége a kifizetésnél van.

Aztán van aki leborul a 'művészet' nagysága előtt. Én nem.

SolnesM # 2020.03.16. 18:09

nanemaaa !
Azért ezen a véleményen csak a harmad és negyedrangú tervezők vannak. Művésznek képzelik magukat, de nem azok.

Egyszerű robotos mesterek.

Mo. van vagy 4, 2 millió ház/lakás, ebből kiemelkedő alkotás kb. 1 %. Úgy hogy a lakás tulajok leszarják az önérzetes tervezőket.
Milenne ha megveszek egy autó és annak tunilgolását a tervező engedélyéhez kötnék !!
Úgyhogy hátrébb a szerzői jogokkal !!

MajorDomus # 2020.03.16. 17:18

wekerle
Adjon neked teljes haszonélvezetet,akkor megmarad a tuajdonjoga és nem rakják ki a lakásból.

nanemaaa # 2020.03.16. 08:27

felmerül az is ,hogy a terv tulajdonképpen a tervező szellemi tulajdona, a z építményhez csak azok hozzájárulásával lehet. Ez is egy téves valami. A tervet eladta az aki ki készítette, tehát az új tulaj azt csinál vele amit akar.

A szerzői jogi törvény szerint a tervező szellemi jogával terhelt az épület terve, és az az alapján megvalósított objektum (építmény) is. És ezt olyan szinten mérik, hogy ha a kamarának tudomására jut ezzel kapcsolatos jogsértés, akkor a jogtalanul felhasználó tervezőt ki is zárják a soraikból. Legalább is ki kellene zárniuk. És akkor a bírósági szakaszról még nem beszéltünk.

drbjozsef # 2020.03.15. 07:44

wekerle,

Szerintem érvényesen szerződésben nem korlátozhatjátok a tulajdonjoggal rendelkezési jogot "csak úgy".

Ha a gondnokság (nem gyám) nem opció, akkor mi lenne, ha adnál édesanyádnak "kölcsön", és bejegyeznétek a nevedre jelzálogot, terhelési- és elidegenítési tilalmat. Akkor nem csak eladni, de megterhelni, más kölcsönt felvenni sem tud az ingatlanra.

De pl. végrendelettel még ilyenkor is tudja másnak juttatni a részét halála esetében. Ez ellen valamennyire a jelzálog, mint teher összege védene, de hát ki tudja 3-5-29 év múlva mennyit fog érni az ingatlan. Úgy védene, ha jóval több lenne a jelzálog, mint az ingatlan értéke.

wekerle # 2020.03.15. 07:22

Köszönöm az eddigi válaszokat a kérdésemre.
Úgy pontosítanám tovább a kérdésemet, hogyha édesanyám nekem ajándékozza a lakása 1/10 ét akkor valahogy szerződésben lehet e úgy szerződni hogy a későbbiekben csak közösen adhassuk el az ingatlant és ez valahogy bejegyzésre is kerüljön a tulajdoni lapon.

Az eredeti szituáció onnan indult hogy édesanyám fél hogy megszerzik a lakását "mások" és ez ellen védekeznénk hogy ő egyedül ne tudja eladni, viszont maradjon tulajdonjoga (tehát az nem opció h 100%ot nekem ajándékoz, az sem h gyámság alá veszem). Van olyan megoldás hogy édesanyám nem tudja egyedül eladni a tulajdonában lévő ingatlant egyedül?

matthiasi # 2020.03.13. 15:27

A tetőtéri építésről- lehet új lakás és lehet bővítés is.
Új lakás : külön bejárat , külön közművek / víz- csatorna , villany és gáz külön mérési lehetőséggel.
Lakás bővítés amikor a meglévő lakást felfelé bővítjük.
A jelenlegi állás szerint nem kell engedély, csak bejelentés vagy az sem.
A kérdéses építész nagyot akart alkotni ezért mondta ezt a hülyeséget :
a régi lakás nem lesz – helyette új keletkezik új hasznos területtel.”
Nyilván akart billirozni. Ez sikerült neki.
nos ezért se kell drága sztár építészeket felfogadni, jó az aki végrehajtja a megrendelő kéréseit a tervek nyelvén. Mert a terv azért hasznos, akár az írás.
néha felmerül az is ,hogy a terv tulajdonképpen a tervező szellemi tulajdona, a z építményhez csak azok hozzájárulásával lehet. Ez is egy téves valami. A tervet eladta az aki ki készítette, tehát az új tulaj azt csinál vele amit akar.
Veszek egy festményt egy harmad negyedrangú piktortól.
Felteszem a falra, bedobom a tűzbe vagy javítok rajta. Kinek mi köze hozzá. Csak a művészi alkotások élveznek védelmet. De az alkotások zöme nem az. Miért lenne egy házterv védett ? Ugyan olyan hasznos alkotás mint minden más egyéb ember által készített valami.
Egyet nem lehet egy tervvel csinálni. Mint saját alkotást árulni. De ami a terv alapján készült ahhoz semmi köze sincs a tervezőnek. Az már nem az ővé.

matthiasi # 2020.03.13. 15:09

Az a probléma az építészekkel, hogy nagy részük sértett ember.

Művésznek gondolják magukat pedig 100 -ból 95 nem az.
Egyszerű író deákok. A műszaki életeben van egy nyelv rajzolás megfelelő szabályokkal, ezt kell alkalmazni.
Ez az írásmód olyan, hogy a szakik a kivitelezők megértsék.

Az íródeák se mind művész . ismerik a betűvetés fortélyait és ha megbízást kapnak akkor azt leírják és aki tud olvasni az meg is érti.
Így van az építészettel is. Akinek van pénze anyagi lehetősége, az elhatározza, hogy építkezik, megbiz a tervek elkészítésével egy építészt aki az elképzeléseket papírra veti a rajzolás a tervezés szabályi szerint. tehát az építész elsősorban pénzért dolgozó íródeák és nem művész. Na ezt a legtöbb megemészteni nem nagyon tudja.

drbjozsef # 2020.03.13. 13:20

a régi lakás nem lesz – helyette új keletkezik új hasznos területtel.

Ne már, ez hülyeség.

Egyébként meg, feltéve, de meg nem engedve ezt a marhaságot : akkor sem kell plusz parkolóhely, hiszen a "régi" lakásét most "megkaphatja" az "új".

arten # 2020.03.13. 12:53

drbjozsef,

köszi,

nem lesz külön bejáratú.

Érdekes megközelítés amit az építesz ír: "a régi lakás nem lesz – helyette új keletkezik új hasznos területtel."

Erre sem gondoltam volna. Ha varrok egy zsebet a nadrágomra a régi megszűnik, és lesz egy vadi új. :)

drbjozsef # 2020.03.13. 12:13

arten,

Ha a létrejövő lakótér nem külön bejárattal rendelkező, önálló lakás, akkor igen, jól látod. Ez csak tetőtér beépítéses bővítés.
Új parkolóhely biztosan nem kell.

arten # 2020.03.13. 12:02

Sziasztok,

tetőtér beépítést tervezünk, plusz két szobát alakítanánk ki.

Részlet a HESZ -bol :
"Lakóterületeken új épület építése esetén lakásonként, vagy meglévő épület bővítésével kialakuló új
lakáshoz legalább egy gépkocsi épületen belüli és egy másik gépkocsi telken belüli elhelyezését kell
biztosítani."

Tetőtér beépítésnél nem keletkezik új lakás, jól látom ?

koszi,

Róbert

drbjozsef # 2020.03.13. 09:27

wekerle,

Elővásárlási jogod van, ha el akarja adni, a kialkudott áron megveheted a vevő helyébe lépve.

A megterhelést pedig _elvben_ nem tudod korlátozni, de hitel vagy ilyesmit az osztatlan közös tulajdonra nemigen fog adni senki neki a tulajdonostárs beleegyezése (inkább : zálogkötelezettként vagy kezesként bevonása) nélkül.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.12. 20:59

Igen; megkérheted szépen, hogy ne.

wekerle # 2020.03.12. 20:23

Sziasztok!

Édesanyám 1/1 tulajdonú lakásából ajándékozással enyém lett 1/10.
haszonélvezet keresztbe, én az övére, édesanyám az enyémre.
Édesanyám az én hozzájárulásom és tudtom nélkül eladhatj és/vagy megterhelheti az ingatlant (a 9/10ed részét)?
Ha igen, akkor ennek elkerülésére mit tehetek?

bimbus # 2020.03.09. 20:34

A február 29-i bejegyzésemet (túlépítés) szeretném folytatni.
A 8/2018. AM. rendelet 16. § (1) A térképi és természetbeni állapotot a meghatározott térkép-terepazonos pontok alapján azonosnak kell tekinteni, és a terepmunkához a természetbeni állapotot, az irodai feldolgozáshoz a térképi állapotot és a nyilvántartott területi adatokat kell kiinduló adatként elfogadni, ha a természetben állandó módon megjelölt pontok esetén:

  1. a szabatosan felmért területen a térképi és természetbeni állapot között az eltérés

aa) a szabatosan megjelölt földrészlethatár helyzetében a ± 0,1 métert,

ab) az állandó módon meg nem jelölt földrészlethatár helyzetében a ± 0,2 métert nem haladja meg,

  1. a földrészletről korábbi rajzi munkarészekben számszerű mérési vagy kitűzési adatok állnak rendelkezésre, az eredeti számszerű méretek és az ellenőrző méretek közötti eltérés nem nagyobb ± 0,3 méternél,
  2. az EOV földmérési alaptérkép terepi kiegészítő mérések nélküli digitális átalakításával készült térképi adatbázis esetén a 7. melléklet A) táblázatában megadott értéknél nem nagyobb az eltérés, vagy
  3. a nem EOV vetületi rendszerű alaptérkép terepi kiegészítő mérések nélküli digitális átalakításával készült adatbázis esetén a 7. melléklet B) táblázatában megadott értéknél nem nagyobb az eltérés.

A jelenleg jogerős ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis alapja az 1976-ban új felméréssel készült térkép. A terepen földi eljárással mért eredményeit használva, összevetve a szakértő által mért adatokkal, felhasználva a rendelet b) pontját, meghatároztam a kerítés pontos helyét.
Az új felmérést követően a térkép 1985. évben sztereografikus vetületből EOV-be lett átszerkesztve, a térképi tartalom időközi változásai felújításra kerültek. Az analóg térkép digitális átalakítása 2005-ben történt. Az átszerkesztés és a digitalizálás során a térképi tartalom nem változott, az megfelel az időközi változásokkal kiegészített eredeti, 1976-ban készített sztereografikus térképnek.
A szakértő az egyezőségre hivatkozva a rendelet d) pontját találta alkalmazhatónak, a hibahatárok figyelembe vételével.
A bíró a kerítés pontos helyének meghatározását adta feladatul.
Melyik metódus a jó? Ki járt el helyesen?

MajorDomus # 2020.03.09. 20:24

A betűk hatalma......

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.09. 19:11

Hiszen az alatt is használják.
Nem azért. Hanem azért, mert a szerződés még él. (Ha nem használnák már az ingatlant, akkor is fizetniük kellene.)

drbjozsef # 2020.03.09. 19:07

vaúú,

a felmondási időre is fizetniük kell-e jog szerint a bérleti díjat?
Természetesen. Hiszen az alatt is használják.

Bár, ha jól értelek, az még el sem indult. Hiszen nem mondtál fel.

Opció? Az mi? Úgy érted, kaució?

Ha a kaució nem fedezi a helyreállítás költségeit (de azt a szerződés előírja a bérlőnek), a különbözettel ugyanazt teheted, mint a nem fizetett bérleti díjjal. Követelheted.

vaúú # 2020.03.09. 17:56

Üdvözlöm! Az üzlethelyiségemet egy cég bérli több éve. Rendszeresen fizetési felszólításokat kell küldenem a bérleti díj fizetésére, ebbe már nagyon belefáradtam. Jeleztem a bérleti szerződés felmondását - "Rendkívüli felmondással" A felmondást már megírtam, de még nem küldtem el. Amióta jeleztem, hogy felmondom a szerződést, nem fizetik a bérleti díjat. A bérelt helyiségben jelentős átalakításokat végeztek, a szerződésünkben szerepel, hogy a bérlet megszűnésekor a helyiséget eredeti állapotába visszaállítják. Erre opciót kaptam, amely az eredeti állapot visszaállítási költségének töredéke. A kérdésem: a felmondási időre is fizetniük kell-e jog szerint a bérleti díjat? A jelenlegi tartozásuk már eléri az opció mértékét. Mit tehetek?
Megköszönöm a választ, tisztelettel, Martin

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.09. 10:08

Nincs ügyvéded?