Ingatlanügyek


nolinaa # 2020.03.09. 09:26

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni!
A kivitelező nem építi a házat , mert vita alakult ki a számlázás miatt, kötbér, hibás teljesítés stb. Valószínű, hogy pereskedés lesz belőle. A per eltart több évig... ha pert nyerek és közben megszünteti a vállalkozást akkor nem tudom rajta behajtani az összeget. De én is tartozom a vállalkozónak a túlszámlázás miatt akkor ő sem tudja behajtani rajtam mivel megszüntette a céget? Vagy ez most hogyan van? Nyilvánvaló, hogy túlszámlázott több tételben és nem hajlandó elismerni. Én nem tudom rajta behajtani mert ha megszűnik a cég akkor ennyi a történet de kérdés az , hogy a nem kifizetett számla összegét amivel át akar vágni azt ő be tudja hajtani rajtam ha már nem létezik a cég? Mert ugye a céggel volt a szerződés nem pedig a magánszeméllyel.
Köszönöm a segítséget!

MajorDomus # 2020.03.08. 22:33

Szerintem sem kell adót fizetnie....

Szomorú örökös # 2020.03.08. 16:32

Jobban belegondoltam, és el tudom képzelni, hogy nem is kell fizetned adót.

Azért szerintem ez nem egészen így van! A vagyoni értékű jog lemondásakor az a kedvezményezett számára ugyanúgy "szerzésnek" minősül, én úgy gondolom. Tehát nem a tulajdonjog megszerzésétől kell számolni az 5 évet, de javítson ki bárki, ha tévedek.

drbjozsef # 2020.03.08. 16:19

Matyo,

Írhatsz a navnak is állásfoglalásért.

De érdemes keresni egy hozzáértő adótanácsadót.

Jobban belegondoltam, és el tudom képzelni, hogy nem is kell fizetned adót.
(Ha 5 éven belül adtad volna el, akkor igen. Végülis most a haszoélvezet lemondásakor nem éri "kár" az államot, hiszen bár most nem kellett illetéket fizetned, annó azt édesapád kifizette a szerzéskor. Vagyis 5 éven belül kell adózni, ahol a szerzés értéke a haszonélvezet értékével csökkentett forgalmi érték lett volna. De 5 éven túl ez se számít).

Matyo # 2020.03.08. 13:17

drbjozsef
Szomorú örökös

Amikor megvásároltam a lakást az édesapám kisegített, ezért úgy gondoltam az a tisztességes, ha neki van rajta haszonélvezete.
Februárban édesapám nagy műtét előtt állt, félt attól, hogy lebénul, nem akarta hátráltatni az ingatlan eladását ezért mondott le ingyen a haszonélvezetről. Ő mindig talpig becsületes, jog tisztelő ember. Szerencsére a műtét sikerült, szépen lábadozik.
Én egy kis városban élek, a Jogi fórumon szaknévsorában még a megye sem szerepel. Felhívtam egy helyi adótanácsadó céget, az ügyintéző nem tudta megmondani, hogy foglalkoznak-e ingatlan adózással, hétfőn állítólag visszahív. Még 1 évem van erre, de jó lenne tudni, mennyi adót kell fizetnem, mivel vennék egy kisebb házat, amire még költeni kell.
Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!

drbjozsef # 2020.03.08. 08:20

Nem számoltak illetéket, mert egyenes ági rokonok. Így az sem segít.

Szomorú örökös # 2020.03.08. 07:59

Ez nem illeték, hogy kiszabással megy. Ez adó, ami önbevallással megy. Nem fogja neki a NAV kiszámolni.

Ebben egyetértünk, viszont nem lesz egyszerű azt a bevallást kitölteni. Leginkább mert még ha vagyoni értékű jog is, most szűnt meg januárban, azután nagy valószínűséggel számoltak illetéket (legalábbis kellett volna). Tehát a tulajdonjog megszerzése 6 évvel ezelőtt, a vagyoni értékű jog megszűnése pedig januárban volt szerintem. Adót pedig én úgy gondolom, hogy az utóbbitól számított 5 év után nem kell csak fizetni. Én mindenképpen egy szakemberre bíznám a bevallás kitöltését.

drbjozsef # 2020.03.08. 07:24

A leírásod alapján a te 7 millió forintos részedre nem volt haszonélvezete.
De, biztosan volt, pont ezért fizettek így illetéket. A teljes ingatlan értéke után lett számolva (egy évi érték egyhuszad rész, életkortól függő szorzóval).

akkor az egész ingatlan teljes tulajdonjogára csakis januárban tettél szert.
Ugyanmár. Hol tulajdonjog a haszonélvezet? Az vagyoni értékű jog. A tulajdonjogot 100%-ban megszerezte a vásárláskor.

Kicsit bonyolult, de a NAV tudni fogja, hogy kell számolni. Ha mégsem és vastagon számolják, akkor lehet fellebbezni.
Ez nem illeték, hogy kiszabással megy. Ez adó, ami önbevallással megy. Nem fogja neki a NAV kiszámolni.

Szomorú örökös # 2020.03.08. 05:14

Matyo

A vásárláskor alapítottunk haszonélvezetet. 10 millió forint után fizettünk illetéket, megosztva. Én 7 millió után, édesapám 3 millió után.

Én sem vagyok igazán szakértő, de nem ártana tisztázni, hogy édesapád az egész ingatlanra kapott haszonélvezetet, vagy csakis arra a részre, amiért 3 milliót fizetett. A leírásod alapján a te 7 millió forintos részedre nem volt haszonélvezete. Ha így van, akkor ez utóbbi nem adóköteles, mert az már túllépte az 5 évet. Viszont arra a részre, amelyen a haszonélvezet volt, mindenképp kell majd adót fizetni, mivel azt hivatalosan januárban szerezted csak meg. Arra a részre gyakorlatilag ki fogják számolni a szerzéskori érték és az eladási érték különbözetét, az lesz az adó.

Ha viszont 3 millió forintért a teljes ingatlanra haszonélvezetet kapott, akkor az szívás, mert abban az esetben nagy valószínűséggel valóban a 20 milla és a 10 milla közti különbség jövedelem lesz. Ugyanis hiába szerezted a saját részedet 7 milláért 6 éve, akkor az egész ingatlan teljes tulajdonjogára csakis januárban tettél szert.

Kicsit bonyolult, de a NAV tudni fogja, hogy kell számolni. Ha mégsem és vastagon számolják, akkor lehet fellebbezni.

kaktusz20 # 2020.03.08. 03:59

drbjozsef
MajorDomus

"Azért azt látod, hogy ez jellemzően inkább kevéssé jogi probléma?"

Hogy ilyen formaban megtörtenhet egy ingatlan tulajdonreszenek a megszerzese, azt en mindenkeppen jogi problemanak (is) tartom. Közben az is bebizonyosodott, hogy rajta van a szeljegyen a testverem.

Egyelöre ugy gondolom, hogy kerek idöpontot egy közjegyzöhöz az igazsagugyi szakertö kirendelese miatt. Artani biztos nem fog, ha egy ilyen szakvelemeny lesz a birtokomban.

"És ha rákérdeznél a testvérednél??"

Az öcsem egyelöre nem targyal velem semmiröl, de azt hiszem, hogy ezek utan kenytelen lesz.

drbjozsef # 2020.03.07. 21:45

Matyo,

Mondjuk a " ajándékozással szerzett vagyoni értékű jog esetén az átruházásból származó bevétel 75 százaléka minősül szerzési értéknek" mondat most elbizonytalanított.

Ajándékozásnál nincs bevétel, csak amikor eladod az ajándékot, akkor lesz bevételed, ami után adózni kell (ha kell).

Vagyis az eladási ár 20M értéke kellene legyen az alap, és ebből kell számolni. Vagyis harmadával több az adó, mint az előbb számoltam.

De nem vagyok biztos benne. Hátha jön egy szakértő.

drbjozsef # 2020.03.07. 21:37

Matyo,

Szintén 2019. január 1-jétől hatályos szabály rendelkezik az illetékmentesen megszerzett vagyoni értékű jog átruházása esetén a megszerzésre fordított érték megállapításáról.
Eszerint amennyiben a magánszemély vagyoni értékű jogot (pl. haszonélvezet, használat) értékesít, melyet örökléssel vagy ajándékozással szerzett meg, és a szerzéskor nem fizetett illetéket, akkor a megszerzésre fordított értéket ugyanúgy kell megállapítani, mint az ilyen módon megszerzett ingatlan esetén. Ez azt jelenti, hogy örökléssel szerzett vagyoni értékű jog esetén a hagyatéki leltárban feltüntetett érték, ajándékozással szerzett vagyoni értékű jog esetén az átruházásból származó bevétel 75 százaléka minősül szerzési értéknek.

Szerintem a haszonélvezeti jogról való ingyenes lemondás esetedben ajándékozásnak számít.
A lemondáskori értéke a vagyoni értékű jognak a szerzési érték, tehát ennek 25%-ának a 15% lesz az adó.
A többi rész után nem kell adót fizetned.

Vagyis 15M / 20 x 6 az értéke a vagyoni értékű jognak, ennek x 0,25 x 0,15 az pontosan 168.750.- forint.

Bár nem ezt értékesíted tovább, de a haszonélvezet nélkül ennyivel nagyobb az ingatlan forgalmi értéke. Ezért kell így adózni.

De nem vagyok ügyvéd, ha tévedek, reméljük kijavítanak.

Matyo # 2020.03.07. 18:52

A vásárláskor alapítottunk haszonélvezetet. 10 millió forint után fizettünk illetéket, megosztva. Én 7 millió után, édesapám 3 millió után. Ő akkor 57 éves volt.

drbjozsef # 2020.03.07. 18:37

Matyo,

holtig tartó haszonélvezete VOLT (már) a vásárláskor édesapádnak, vagy a vásárláskor ALAPÍTOTTATOK haszonélvezetet a számára?
Milyen érték után fizettél akkor illetéket?

drbjozsef # 2020.03.07. 18:35

Azért azt látod, hogy ez jellemzően inkább kevéssé jogi probléma?

Megegyezés, megbeszélés mindig a legjobb megoldás. Szüleid, testvéred, te, leültök és megbeszélitek. Ki szerint kinek mi miért jár, ha úgy érzi, hogy jár.

MajorDomus # 2020.03.07. 18:35

Én sem tartom valószinűnek hogy az ajándékozási szerződés volt...
.
És ha rákérdeznél a testvérednél???

Matyo # 2020.03.07. 18:33

Tisztelt Fórumozók!
2014 évben vásároltam egy lakást 10 millió forintért, melyen édesapámnak holtig tartó haszonélvezete volt.
2020. január 16-án édesapám ( 63 éves) ingyen lemondott haszonélvezeti jogáról, a szerződésben az ingatlan forgalmi értékét 15 millió forint összegben jelöltük.
2020. március 2-án ezt a lakást eladtam 20 millió forintért.
Az ügyvéd nem tudta megmondani, hogy kell-e adóznom utána.
A vételtől eltelt 6 év, de a haszonélvezet törlésére az idén került sor.
Kell-e adóznom, ha igen azt hogy számolom ki.
Köszönöm a választ!

kaktusz20 # 2020.03.07. 18:07

drbjozsej

"Kizárt, hogy ügyvéd ilyet csináljon."

Marpedig ez igy törtent. Egyedul, ugyved nelkul iratta ala a testverem. Masodszor is megkerdeztem anyukamtol....senki nem volt vele. Azt is megkerdeztem, hogy hagyott-e ott 1 pld. abbol amit alairatott. Nem hagyott ott semmit.
En is ugy gondolom, hogy ez teljesen törvenytelen. Mar önmagaban azt is furcsanak talaltam volna, ha ugyved elött siman ala tudja iratni! Mert bar az igaz, hogy egy ugyvednek nem feladata megallapitani senki belatasi kepesseget, egeszsegi allapotat, kiveve ha az egy laikusnak is annyira szembetunö mint edesapamnal...szerintem. De ugy tunik en gondoltam rosszul, es most "igy jartam".
Az a baj, hogy en majd csak csutörtöktöl leszek szabadsagon, akkor tudok jobban utana nezni a dolgoknak. Egyelöre figyeljuk az ugyfelkapun keresztul, hogy törtenik-e bejegyzes.

drbjozsef # 2020.03.07. 13:55

kaktusz20,

Kizárt, hogy ügyvéd ilyet csináljon. Ha máshogy nem megy ő keresi fel a feleket, és otthon készítik el a szerződést, és ott ellenőrzi az adatokat, iratokat, személyeket. De bemondásra nem fog ellenjegyezni egy szerződést. Az teljesen szabálytalan.

kaktusz20 # 2020.03.07. 12:38

drbjozsef

Ez nem otthon gyartott ajandekozasi szerzödes lehetett, hanem egy ugyved altal elöre megirt szerzödes, amit a testverem elvitt alairatni, majd alairva visszavitt az ugyvednek.
A tulajdoni lapon penteken meg nem volt semmi.

"bár ha Te arra hivatkoznál, hogy édesapád belátási képessége csökkent, akkor részedről sem lenne etikus eljárás elrángatni egy ügyvédhez..."

Igy igaz, reszemröl mar 2018-ban sem tartottam etikusnak, ezert (is) maradt az apukam neven.

drbjozsef # 2020.03.07. 10:57

kaktusz20,

Ingatlan esetén az otthon gyártott ajándékozási szerződés nem alkalmas az ingatlannyilvántartási bejegyzésre.
Nézd meg a tulajdoni lapot. Rajta van öcséd széljegyen legalább? Kizártnak tartom.

Ez esetben ügyvéddel még meg lehet ezt oldani elvileg - bár ha Te arra hivatkoznál, hogy édesapád belátási képessége csökkent, akkor részedről sem lenne etikus eljárás elrángatni egy ügyvédhez...

kaktusz20 # 2020.03.07. 09:27

drbjozsef

" Ami időben visszafele van, de ha olyan jellegű a betegség, akkor nem lehetetlen."

Termeszetesen esedapam betegsege nem olyan jellegu, ami hirtelen, egyik naprol a masikra alakult ki. Ahogy irtam korabban, a szellemi hanyatlasa az alapbetegsegeinek az egyik sulyos következmenye (dementia). Persze ez jelenleg csak az en velemenyem, hivatalos orvosi papirom erröl nincs, mert nem igenyelt ilyen fajta orvosi ellatast...erre gyogyszer sincs igazan, es otthoni környezetben kezelhetö.

"Mi csak azt mondtuk, hogy kicsi az esélye. Én a helyedben azt hiszem hagynám."

Legszivesebben en is hagynam, de most ugy all a helyezet, hogy ö alairatta az ajandekozasi szerzödest, tovabbra is "el mint Marci Hevesen", nekem pedig marad a szuleink gondviselese. Felreertes ne legyen, en szivesen segitek a szuleimnek, eddig is mindent megtettem ertuk, ezutan sem lesz maskepp. Nekem ez termeszetes, sajnos a testveremnek nem! De ez majd egy masik "merközes" lesz közöttunk. :/

kaktusz20 # 2020.03.07. 08:57

MajorDomus

"És mi lenne ha megkérdeznéd édesanyádat,mit tud az ügyről?
.
Nem hiszem hogy nincs képben apukád és a testvéred "találkozójáról"."

Megtörtent. Sajnos anyukam sincs jol, de elmondasa szerint "a testerem vitt egy papirt, amit alairatott edesapankkal". Szoval meg sem cibalta el ugyvedhez, ahogy en sejtettem, hanem helyebe vitte a "papirt". Többet ö sem tud. Csak sejteni lehet, hogy egy elöre megfogalmazott ajandekozasi szerzödes volt az a "papir". Megkerdeztem edesapankat is, hogy mit irt ala, azt mondta "nem tudja". Kerdeztem, hogy akkor miert irta ala? Erre azt valaszolta, hogy "azert mert akkor ebredt fel". :/
Az alairatas most törtent a napokban...talan kedden vagy szerdan.

MajorDomus # 2020.03.06. 19:22

kaktusz
És mi lenne ha megkérdeznéd édesanyádat,mit tud az ügyről?
.
Nem hiszem hogy nincs képben apukád és a testvéred "találkozójáról".

david1111 # 2020.03.06. 07:45

Üdv,

pletyka szinten hallottam olyanról, hogy külterületről belterületbe vonás után 10 évig igen magas adószázalékkal lehet csak továbbadni a telket. Erről mit kell tudni? Valaki betudna linkelni valami hiteles forrást ehhez?

Köszi,
Dávid