Ingatlanügyek


drbjozsef # 2020.05.04. 05:09

Eri mami,

Tényleg nem tudok oda visszaköltözni?
Tényleg nem. Kellene, jogod lenne rá, de ez egy osztatlan közös tulajdon, neked is, neki is ugyanannyi jogod van használni - elvileg.

Mit tehetek?
Ha a most birtokos tulajdonostárs nem engedi használnod, akkor pert indíthatsz ellene, illetve már most érdemes írásban kérni a beköltözés engedését, ha nem teszi, többlethasználati díjat követelhetsz.

Én a helyedben felszólítanám, hogy vásárolja meg a részedet, természetesen elszámolva benne azokat a költségeket (törlesztést, levonást) amit helyette fizettél meg.

Ha nem teszi, pert indíthatsz a közös tulajdon megszüntetése iránt. Ha nem tudod megvenni a részét, akkor vagy neki kell majd, vagy árverésre kerül az ingatlan.

Ha a végrehajtás az ingatlanra is be van jegyezve, akkor ez problémás lehet.

Erről hol olvashatnék utána?
Bárhol ahol osztatlan közös tulajdonról írnak.

Például itt :

https://biroigyakorlat.blog.hu/…kapcsolatban

Eri mami # 2020.05.04. 04:04

Üdvözlet! Egy ingatlanról van szó, amire 2007-ben vettünk fel deviza hitelt az akkori élettársammal 1/2 arányban megvásárlására. Szoc.pol támogatást egy gyerekre, aki azóta felnött, a fiatalabb gyerekre,aki közös, nem! ö 2008-ban született. Élettásam jobban szeretett italozni, mint fizetni, így ezek híján gyorsan el is vesztettük a házat. Nem tudtam mit tegyek, s mielött még kiraknak az utcára 2013-ban elköltöztem onnan. Az akkori élettársam kiment külföldre dolgozni, no persze így már könnyű volt, szedett össze egy kevés pénzt,amivel most újítgatja. Tőlem, mivel van bejelentett munkahelyem, vonják havi rendszerességgel fizetésem 33%-át a végrehajtók. Inkasszót is kaptam a bankszámlámra. Úgy gondoltam, ha már fizetek érte visszaköltözöm, ne kelljen két felé. A volt élettársam viszont nem akar engedni azzal az indokkal, hogy én elköltöztem onnan, hozzá teszem nem sok választást hagyott akkor sem, nekem oda visszaköltözési jogom nincs, max külterületen tartózkodhatok, még azt sem láthatom mit újított fel, persze erröl sem kérdezett meg, hogy mit szólok hozzá, tehát semmibe semmi hozzá-bele szólásom nincs. Eddig ő sem lakta a házat,erről biztosak az információim, s most egyszeriben amióta szóltam neki megnézem a házat költözködik. Attól tartok, hogy még terhel rá adósságot, mint ahogy már megtette. Mai napig nem fizet a házért. Ráadásul az öccsét oda akarja költöztetni, a nagy fiam meg albérletet fizet. Tényleg nem tudok oda visszaköltözni? Mit tehetek? Erről hol olvashatnék utána?

MajorDomus # 2020.05.01. 14:01

A lakás eladásából rendeznéd a hiteleket,még biztosan maradna valami neked is.

MajorDomus # 2020.05.01. 13:59

Benő
Ha már egy hitelt kifizettél,akkor a másik kettőtvis bevállalhatod a lakásért!
Mert azt nem hiszem hogy nagyapád nagyon törné magát a hitelek kifizetéséért.

drbjozsef # 2020.04.30. 12:46

Csuklósbusz,

A haszonélvezeti jog nem végrehajtható.
De a végrehajtó amúgy sem töröl semmit.

Alapesetben igen, megtérülésig tart a végrehajtás, amilyen módon lehetséges ésvagy célszerű (bérből tiltás, számlainkasszó, ingóság és ingatlan foglalás).

Ugyanakkor, habár az ingatlan nem fedezete a hitelnek ha jól értelek, az ilyen ügylet minősülhet fedezetelvonó jellegűnek, ha a jogosult ésvagy a végrehajtó tudomására jut, akkor könnyen semmis lehet és a testvéred köteles lesz tűrni, hogy kielégítsék az ingatlanból a jogosultat.

A testvéred által fizetendő illetékről, és az esetleges későbbi problémákról nem is beszélve. Elvégre bármikor eladhatja a beleegyezésed nélkül, és persze ha gondba kerül, ugyanúgy végrehajtják őt is, és úszik az ingatlan - igaz, lakottan, legalább a lakhatásod elvileg megmarad.

Csuklósbusz # 2020.04.30. 11:57

Úgy néz ki bukódik a személyi kölcsönöm a moratórium után.

A kérdésem az hogyha most úgy biztosítom a lakhatásomat hogy a mostanit eladom, de a másikat úgy veszem hogy a testvérem nevére, de én leszek a haszonélvező akkor a haszonélvezeti jogomat tudja törölni a végrehajtó? Vagy életem végéig vonja a munkabéremből?

drbjozsef # 2020.04.30. 10:37

Krisztisz,

az adós nem fizet mi a menete az egésznek ?
A faktoring rendszerint fizetési meghagyást küld, utána az adós tevékenységétől függően lehet végrehajtás, indulhat per, vagy nem lesz semmi.

Ha a házastárs nincs az adósi körben így nem is tud érdeklődni később az ügybe a nem fizetés kapcsán bele kerülhet -e , mint adós ?
Mint adós nem. De ettől még sok jogcímen lehet rajta követelni, attól függően milyen hitel, mit vállalt, mit fizetett, hány éves a kapitány.

Válás esetén mi a helyzet ezen ingatlan kérdésnél ?
Eddig nem volt szó ingatlanról. Válás esetén vagyonmegosztás szükséges ami természetesen kiterjed a tartozásokra is.

drbjozsef # 2020.04.30. 10:34

Búvár Benő,

Ki lesz a lakás tulajdonosa ha rajtam kívül nincs senki aki örökölhetne?

Mindig van örökös. Végső esetben az állam.
De ha él az anyai nagyapád, akkor még ő is az állam előtt van a sorban, tehát igen, "rászállna" az ingatlan tulajdonjoga - ha elfogadja az örökséget, akkor természetesen a hitelekkel együtt. Vagyis pont ugyanott lenne, mint Te.

(nem lemondasz az örökségről, hanem visszautasítod azt. Nem ugyanaz, de mindegy, a lényeg, hogy csak egyben lehet az egészet visszautasítani.)

drbjozsef # 2020.04.30. 10:31

Tulaj25,

Ha valahogy bizonyítani tudnád a szóban elhangzottakat, és a bíróság átlépne a hamis okiratban való közreműködésedben, akkor lehetne egy egészen halvány esélyed talán, de akkor se sok.

A szerződésedben feltehetőleg benne van, hogy a "a felek a fentieket mint akaratukkal mindenben egyezőt fogadják el és írják alá" vagy valami hasonló. Úgyhogy annak az ingatlannak az ára 3 millió forint volt.

Krisztisz # 2020.04.30. 08:36

Tisztelt Fórumozók ! Faktoringnál lévő ingatlan üggyel kapcsolatban kérdeznék. Megállapodás még nem történt meg , de ha meg is történik a faktoring végső ajánlata és az adós nem fizet mi a menete az egésznek ? Ha a házastárs nincs az adósi körben így nem is tud érdeklődni később az ügybe a nem fizetés kapcsán bele kerülhet -e , mint adós ? Követelhet nem tőle valamit ? Válás esetén mi a helyzet ezen ingatlan kérdésnél ?
Köszönöm előre is a válaszokat !

Búvár Benő # 2020.04.30. 07:42

Tiszteletem Örökösödési ügyben kérnék segítséget Édesanyám tragikus hirtelenséggel elhunyt. Maradt utána egy lakás 50% a amin sajnos végrehajtás van Ezt a végrehajtási összeget ki tudnánk fizetni és akkor az örökösödési eljárásban a lakás tiszta tul lappal indulna a nagyapám (édesanyám apja) 50% tulajdon jogával.Mivel édesanyámnak volt még kettő hitele amit nem szeretnék örökölni le akarok mondani az örökségről. Ki lesz a lakás tulajdonosa ha rajtam kívül nincs senki aki örökölhetne? Visszaszáll e nagyapámra a 100%tulajdon?
Köszönőm válaszát

Tulaj25 # 2020.04.30. 07:25

A 3 milliót megkaptam.

wers # 2020.04.30. 07:11

közölték h nem fognak fizetni. Már a uljdoni lapon tulajdonosok. Mit tehetek?

jajjistenem....

Vedd be az esti imádba. Hogy tehettél ilyent? Elajándékoztál két millát. Van még eladó házad? Megveszem. (Majd valamikor ki is fizetem. Megígérem.)

Blöffölni tudsz, és megfenyegetheted, hogy bepereled, de nem sok esélyed van.

drbjozsef # 2020.04.30. 07:10

Tulaj25,

Ha a 3 millió forintot nem fizették ki, akkor felszólítás, fizetési meghagyás, per.

Ha a 3 millió forintot kifizették, akkor semmit. A szó elszáll, huss, volt nincs.

Tulaj25 # 2020.04.30. 07:01

Tisztelt fórumozók.
Eladtam a házamat..a szerződésben az eladási ár 3millió Ft. De szóban 5 millió Ft ról volt szó. Azt beszeltük meg hogy havonta törlesztik az összeget de közölték h nem fognak fizetni. Már a uljdoni lapon tulajdonosok. Mit tehetek?

nanemaaa # 2020.04.27. 12:52

Tibikiraly
Nyilván olyan régi a tulajdonjog keletkezése, melyre vonatkozóan a földhivatal már pontos adatokkal nem rendelkezik, vagy már a keletkezés előtt is a tulajdonosé volt a terület, így a telek kialakításakor (pl házhelyosztás) nem volt szükség tulajdonjogot alapító szerződésre. Lényeg, hogy nem ismeretlen fogalom az ingatlan-nyilvántartásban. ;)

Sherlock # 2020.04.27. 12:22

Igen, pontosan erről van szó. (jejzus...) Vagy arról, hogy újonnan parcellázták. De inkább az első.

Tibikiraly # 2020.04.27. 11:04

Tiszteletem!

Érdeklődni szeretnék, hogy a tulajdoni lapon mit jelent a "jogcím: eredeti felvétel" kifejezés?
Nincs mellette a szokásos "bejegyző határozat" száma és dátuma (így azt se tudni mikor, hogyan szerezte a tulajdonos, mikor jegyezték be).

Telekvásárlás előtt állok, és furán néz ki - kicsit úgy tűnik, mintha a kommunizmusban Józsi bácsi kb. így szerte volna a földet: "Te Marikám, jegyezd má be azt a fődet a nevemre, úgyse szó senki!"

Ezért kicsit bizonytalan vagyok... a segítséget előre is köszönöm!

nanemaaa # 2020.04.27. 07:26

Elvis
Először is tisztázni kellene, hogy a HÉSZ szerint mit jelent a tervezett beépítésre szánt terület, az milyen jogokat biztosít, milyen feltételek fennállása mellett.
A falusias lakóterület beépítésre szánt területnek minősül, míg a szántó nem az. A beépítésre szánt területeken építeni csak építési telekre lehet. Ennek kialakíthatósága is kérdéses, mert abba bele tartozik a telek és az előtte húzódó közterület megfelelő közművesítettségének megléte, vagy kiépíthetősége is.
Szóval ha valami túl olcsó, az önmagában gyanús. Csak óvatosan. A művelés alóli kivonás se filléres történet.

Elvis # 2020.04.27. 02:05

Üdvözlöm Önöket!
Szeretnék megvásárolni egy 1000 nm-es telket,mely külterület,a földhivatali tulajdonlapon külterület,szántóként szerepel.A tulajdonos falusias övezetté nyilvánítatta a helyi Önkormanyzat által,az Önkormányzat 2019.01 havi legfrissebb településrendezési tervében tervezett beépíthetőségű falusias övezetként szerepel.
Ha megvásárolom a telket,így,mint LF1-falusias övezetként max 30%-át beépíthetem.Viszont így,hogy külterület ez befolyasolja e a beépíthetőséget,mert külterület esetén csak max. 3%-a beépíthető.És nagyon nem mindegy,hogy max. 30 nm vagy 300 nm-es lakás húzható fel rá.
Kérdéseim még:

  • Érdemes-e így megvenni,viszonylag alacsony áron?
  • Mennyi idő,míg ez kiderül,mert erdemi választ se a Földhivatal,se a Kormányhivatal nem adott.Egyedüli hivatalos papír a helyi Önkormányzat Településrendezési terve-2019.01 havi es a HÉSZ.

Földhivatali tulajdonlapon meg külterület,szántó szerepel.

  • Kinek a feladata és mikor átíratni ezt?Mennyi idő ez?

Nem mindegy,mennyit tudunk majd beépiteni,ezert is fontosak ezek a kérdesek.
Az utcában van víz,villany,azt kell kijárni,hogy tovább vigyek majd peldául a villanyt ,mennyi idő ez,az ügyintézés?

Köszönöm a választ,segítséget.

Ingatlan5 ev # 2020.04.26. 16:21

Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2020.04.26. 08:45

Ingatlan5 ev,

A testvére ellen persze indíthat pert, én is azt tenném a helyében ha nincs megegyezés, de ez téged nem fog érinteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.26. 07:57

Az a nyilvántartáson kívüli tulajdonos, aki a jogát a telekkönyvbe nem jegyeztette be, jóhiszemű, visszterhes ügylettel szerző személlyel szemben a jogára nem hivatkozhat.

Szomorú örökös # 2020.04.26. 05:11

Ingatlan5 ev

Nem tudom, hogy ők így perelhetnek-e bármit, mert az egy dolog, hogy építési engedélyt kérnek egy ház építésére, de azt régen bizony úgy kellett úgymond végrehajtani, azaz felépíteni az engedélyezett ingatlant, hogy meghatározott időtartam alatt be is kellett fejezni kész állapotba. Egészen konkrétan ráadásul az építkezés elkezdését és befejezését be kellett jelenteni az építési hatóságnál, majd ezek után használatbavételi engedélyt adtak rá - szerintem ez azóta se sokat változott engedélyköteles építésnél.

Szóval én csak egy laikus vagyok, de ha ők ezt így, ebben a formában nem csinálták végig, akkor az akár jogvesztő is lehet számukra. De majd aki építési jogban otthon van, az majd elmondja a tutit.

a tulajdoni lapon.1/1 tulajdon joga volt a tulajdonosnak akitől vettem

Én úgy gondolom, hogy ez lesz a döntő.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.26. 05:11

Az is megoldás lehetne, hogy kötnek egy megállapodást akár szóban, (csak ha megvan a kellő bizalom), az ügy lezártával átírják az ingatlant a kérdező nevére, (ajándékozási), úgy hogy az ismerős lesz a haszonélvező.
Ez egy viszonylag rövidebb távú dolog, ami talán kivitelezhetőbb mint a "majd ha meghalok a tied lesz, de azért megváltoztathatom a végrendeletemet és addig is rettegj..." verzió