Ingatlanügyek


Ingatlan5 ev # 2020.04.25. 23:31

Tisztelt Forumozók!
Vásároltam egy telket amin van egy ház de a ház nincs feltüntetve csak telekként szerepel a tulajdoni lapon.1/1 tulajdon joga volt a tulajdonosnak akitől vettem .Én már a tulajdoni lapon tulajdonosként szerepelek.Viszont az eloző tulajdonos testvére azt állítja hogy mikor ők ezt a házat elkezték épittetni akkor az építési engedélyt a tulajdonos nevére és az ő nevére írták így ezáltal ez az ő háza is volt és hogy ő pert fog indítani számlákat tud mutatni hogy az ő költségéből lett építve a ház .Mire számíthatok ha tényleg pert indít?Ellenem indíthat pert vagy csak a testvére ellen?Talán még a házat is elperelhetik tőllem ?

drbjozsef # 2020.04.25. 17:53

És, tegyük hozzá, bárki bármikor meg is változtathatja a végrendeletét, és az eddigi örököst kihagyja belőle teljesen.

Amire a kérdező gondolhat, az legfeljebb az öröklési szerződés lehetne, ami kétoldalú, de az visszterhes, valamit szolgáltatni is kell. Ez vonatkozhat később megszerzendő vagyontárgyra, és lehet a szolgáltatás tartás helyett jogi tanácsadás és ingatlan visszaszerés?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.25. 15:07

A kérdést inkább felejtsük el.

De ha csak arra vagy kíváncsi, akkor igen, bárki végrendelkezhet olyan vagyontárgyról, amely a végrendelkezés időppntjában nem az övé. (Általános örökösnevezés esetén, ha az örökhagyó még hosszabb ideig él, ez majdnem szükségszerű.)

Lagopagosz # 2020.04.25. 08:53

Köszönöm! Akkor ez egy elvileg működő megoldás.
Tulajdonos mivelhogy nekem adja el, illetve birtokba is adta, így haszonélvezőnek is be fog íratni ha akarom.

Nade ügyvéd, illeték... így utólag számolgatva nem biztos hogy megéri. :-(

drbjozsef # 2020.04.25. 07:04

Lagopagosz,

Igen, a haszonélvező kiadhatja, sőt, csak ő adhatja ki (igaz, a tulajdonosnak afféle "előbérleti" joga van). És igen, a hasznosítással kapcsolatban mindenféle joga meglesz, felmondás, kilakoltatás, perlés.

De TE nem "teheted magad" haszonélvezővé - csak a tulajdonos.

Lagopagosz # 2020.04.24. 20:16

Beleolvastam a topikba, ezt nekem is mondták hogyha becsúszik az eladónak egy végrehajtási jog rá akkor kb buktam a dolgot.
Pláne úgy hogy földtörvényes, ha leteltek a részletek még csak akkor megy földbizottsághoz ami akár 8 hónap is lehet és ami idő alatt megint rámehet egy végrehajtási.

Pláne különösen veszélyes hogy mi van olyankor ha pl villámcsapás miatt leég.
Ilyenkor a tulaj bukja a házát + még nekem is fizethetné vissza az elállást?
Mert a szerződés ilyenekre nem tér ki, nem tudom ilyen esetben mi lenne.

A tulajdonostól megveszem részletre. A tulaj birtokba adja előbb minthogy letelne a részlet és azt mondja a sajátomként kezelhetem, tehát őtőle bérbe is adhatom csak Ő kilegyen fizetve.

A gond hogy hiába van erről ügyvédi szerződés meg a tulajdonin széljegyben vagyok ha a közjegyző sem senki nem ismer el olyan szintre hogy én azt hivatalosan kiadhassam.

Ui: ha esetleg a tulajdonjog fenntartási idejére haszonélvezőnek megtenném magamat úgy már lehetne kiadni hivatalosan?
Mert ha már haszonélvező vagyok akkor én is kiadhatom, illetve én is kiperelhetek onnan ha csak haszonélvező vagyok de nem tulaj?

wers # 2020.04.23. 07:27

Köszi szépen, tudom, hogy fizetős.

Térkép igen, az jogos, hogy nem lehet hiteles.

drbjozsef # 2020.04.23. 07:19

wers,

Igen, lehet online, de az fizetős.

Az ügyfélkapu ingatlankeresője szerint : E-hiteles tulajdoni lap másolat 3600 Ft. (teljes is, szemle is).

Térképmásolat csak nem hitelesített van.

wers # 2020.04.23. 06:19

Nekem szvsz nem fog kelleni mostanság a két ingyenesem, úgyhogy ha elküldöd az ingatlan adatait, főleg a helyrajzi számot és a települést, akkor letöltöm neked az ingyenes nem hitelest szívesen.

Kérdésem, hogy ugye hiteles tulajdoni lapot és térkép másolatot is tudok lekérni bármelyik ingatlanról.

drbjozsef # 2020.04.23. 05:30

Lagopagosz,

Olvass bele a "Végrehajtói költségek és jutalék" c. topikba. Éppen a kérdésedet érintő probléma merült fel. Na, azért nem csinálunk ilyet (többek között).

drbjozsef # 2020.04.23. 04:30

Lagopagosz,

Ingyenes bérleti szerződés nincs. Azt úgy hívják, hogy szívességi lakáshasználati szerződés.

Elvileg lehetséges, és akár tovább is adhatod albérletbe, ha a szerződést írásba fektetitek, és abban megállapodtok az albérletbe adhatóságról, de mivel a tulajdonossal Te állsz jogviszonyban, ezért az efféle konstrukció olyan kevés jogot és olyan sok kötelezettséget róna rád, hogy ritka nagy hülyeség volna belemenni.

Mondjuk nem sokkal nagyobb hülyeség, mint ilyen tulajdonjog fenntartásos eladásba belemenni, szóval lehet, hogy már nem oszt nem szoroz.

Arról nem is szólva, hogy szerintem a NAV-nak azért lennének fenntartásai a dologgal kapcsolatban, mert első ránézésre ez erősen a tulajdonos adóelkerülési próbálkozásának tűnne, ami 10-ből 9-szer az is lenne, de nagyvonalúan most azt mondom, elhiszem, hogy esetetekben nem - de ez nem biztos, hogy a NAV-ot is meggyőzné...

Főszabály szerint a tulajdonosnak kell adóznia. Elég nehéz elhinni, hogy szívességből adja oda hogy te bérleti díjat szedhess...

Lagopagosz # 2020.04.22. 17:34

Olyan megoldás esetleg létezik hogy akitől veszem az ingatlant tulajdonjog fenntartással, vele kötök egy "ingyenes" bérleti szerződést is melyben kikötöm hogy én továbbadhatom albérletbe.

Akkor így már lehet legalizálni?

De közjegyző azt mondta hogy amíg a tulajdoni lapon mint tulajdonos nem szerepel a nevem addig velem nem lehet közjegyzős bérleti szerződést kötni.

drbjozsef # 2020.04.22. 04:28

negativ06,

Elment.

negativ06 # 2020.04.21. 18:22

drbjozsef,

Nagyon köszönöm a lehetőséget. Hamarosan elküldöm az adatokat emailben.

drbjozsef # 2020.04.21. 15:51

negativ06,

Nekem szvsz nem fog kelleni mostanság a két ingyenesem, úgyhogy ha elküldöd az ingatlan adatait, főleg a helyrajzi számot és a települést, akkor letöltöm neked az ingyenes nem hitelest szívesen.

drbjozsef@freemail.hu

negativ06 # 2020.04.21. 14:17

@Grave7

Az ügyfélkapu regisztrációval van gondom, mert E-személyi kell hozzá és nekem az nincs.

Grave7 # 2020.04.21. 13:53

@negativ06: Persze. Mi nem tiszta az alábbi oldalon?

https://magyarorszag.hu/szuf_fooldal#…

negativ06 # 2020.04.21. 13:16

Üdv mindenkinek!

Az lenne a kérdésem, hogy egy tulajdoni lap lekérésében tudna valaki segíteni nekem?

Lagopagosz # 2020.04.20. 10:47

Volt már itt valamelyik topikban hogy a biztosító a tulajnak fizet, de bárki megkötheti. Akkor fizet másnak ha a tulaj ehhez hozzájárul.. utólag a kár kifizetésekor.

De a tulaj ebben az esetben nem egyenlő azzal aki bentlakik. Kifizeti a biztosító a tulajdonost, engem meg bentlakót meg elfelejt a kárral együtt.

Nagyobb kár esetén tuti a kötözködés és pereskedés a biztosítóval.

Más: ha bérbeveszek egy ingatlant elvileg továbblehet adni albérletbe.

Akkor ha részletre veszek házat ügyvéddel fenntartással akkor nincs semmi más mód ( pl a szerződésbe való beleírás)hogy én kiadhatom bérleménybe úgy hogy nekem fizet a bérlő és én is rakhatom ki?

Tehát ha már birtokbaadják akkor elvileg lehetne rá mód, de kérdés közjegyző előtt megáll-e egy bérbeadás? Mert a közjegyző alapból elutasít ha nem az enyém a ház.

Az ilyen részletfizetéses szerződésben azt is megszokták engedni hogy felújítást, átalakítást végezzek , de nem követelhetem a tulajtól az árát ha visszalépek.

Akkor az albérletesdi megoldható esetleg ha belekerül az adásvételibe?

oligaliga # 2020.04.20. 10:34

Lagopagosz

AZ anyagiak megkönnyítése érdekében a kérdésem hogy kiadhatom-e az ingatlant és abból fizetném a vételárat tulajdonjog fenntartás esetén?
Erre kaptál választ.

Ez a jog meddig szerepelhet a tulajdoni lapon?
A tulajdonjog fenntartás addig van a tulajdoni lapon, amíg a jogosult hozzá nem járul a törléshez.

Ezzel a joggal lehet-e közműveket beköttetni a nevemre?
Igen. A részletekről érdeklődj a szolgáltatónál (mit kell beadni, csatolni, stb.).

Lehet -e a tulajdonjog fenntartás alatt kiadni bérletbe?
Ha nem fizet a bérlő akkor kitudom-e rakni ha fenntartásos a tulajdonjogom?

Már kaptál választ.

A fenntartásos tulajdonjog mellett a lakásbiztosítást kinek kell kötni és kinek fizet, az ingatlanadókat kinek kell fizetni és ki fizet kinek ha időközben pl leég a ház?
Az köti, akinek érdekében áll a biztosítás. A biztosító a kedvezményezettnek fizet. Pontosabb válaszért keress meg egy biztosítót.

Lagopagosz # 2020.04.20. 10:33

De amúgy sem tiszta ez a fenntartásos dolog.

Veszek egy házat így részletfizetéssel 5 millióért. Beköltöztem,telnek az évek, belefizettem 2,5 milliót majd felrobbant és kráter maradt a helyén, a kazán meg ráugrott a szomszéd udvarán parkoló Bentleyre.
Tegyük fel a robbanást mindkét féltől független esemény pl egy villámcsapás okozta.

AKkor én nyugodt szívvel elsétálhatok hogy majd veszek másikat, "nem az enyém az ingatlan", sőt visszakérem a belefizetett részt az eladótól, hisz már nincs ház, eldurrant, sorry, tartsa meg a foglalót?
A szomszéd is az eredeti tulajt perelheti, engem nem mert én sem bérlő, sem tulajdonos csak egy senki voltam ott fenntartásos szerződéssel?

Az ilyenekre nem tér ki a szerződés általában, de ha megtörténik akkor fejvakarás mindkét féltől hogy na akkor kié is a kár?

matthiasi # 2020.04.20. 09:53

Ilyenkor az ingatlan a hagyaték része egyébként?

Kérdezi pár perce az egyik topiktárs. (Eg.. ) Hát mi lenne, gyakorlatilag csak az ingatlanok a hagyaték részei. Lehet más is, de azokat az örökösök eltitkolják, vagy értéktelen lim lom

Lagopagosz # 2020.04.20. 09:49

A tulajdonossal kötnénk egy adásvételi szerződést tulajdonjog fenntartással, tehát a tulajdoni lapra felkerülne a nevem széljegybe mint tulajdonjog fenntartással történő vásárló.
A birtokbaadás persze megtörténne a szerződés kötésének napján.

Tehát ha megvagyok széljegyben és van egy birtokbaadási papírom akkor is okafogyottak a kérdéseim?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.20. 09:31
  1. Nem. Ha nem a tiéd az ingatlan, akkor nyilván bérbe sem adhatod.
  2. Milyen jog?
  3. Nem világos milyen jogról beszélsz, de sok akadálya nincs, hogy más fizesse a díjat a tulajdonos helyett.

A többi kérdés így okafogyott.

Egzoticside # 2020.04.20. 09:28

Sziasztok,

A felek ingatlan adásvételi szerződést kötöttek, de az eladó a teljes vételár kifizetése előtt elhunyt.

A tulajdonjog bejegyzési engedélyt ügyvédi letétbe helyezték aláíráskor.

Ilyenkor mi a teendő? Az örökös részére lehet fizetni, és ennek megfelelően kiadható a letétbe helyezett engedély?

Ha jól sejtem, a jogerős hagyatékátadó végzést be kell kérnie az eladónak, hogy egyértelmű legyen ki az örökös, kinek kell teljesíteni?

Ilyenkor az ingatlan a hagyaték része egyébként?

Előre is köszönöm.

Erika