@Kinizsi Agnes
De hiszen volt ügyvéded, akinek fizettél és megszerkesztette az okiratot... ő mit mondott?
Ha nem ügyvédtől is jöhet tanács, akkor tessék: az okirat szerintem így is érvényes, de az a saját érdeked, hogy a valós cím a földhivatali bejegyzésen is korrekt legyen. Ha már beröppent az okirat a földhivatalhoz és nomcs mód az ügyvédnél javítani, akkor célszerű adatmódosítási kérelemmel (eltérő lakcímadattal történő bejegyzési kérelemmel) fordulni hozzájuk. Ha megvan a széljegy alapján a határozat száma, akkor keresd az ügyintézőt, és igazolványmásolatok alapján térítésmentesen kérheted az okiratban szereplőtől eltérően a valós lakcím bejegyzését.
Ingatlan vásárlás
- 1
- 2
Kedves jogászok!
Vettem egy lakást, amelyet az előző tulajdonos árverésen vásárolt meg és ezután felújított. A vételhez prezentálta a közös képviselő nullás igazolását, illetve a közműszolgáltatók folyószámlaegyenlegét is bemutatta (nulla vagy közel nulla értékekkel). A kőzművek átiratása gond nélkül lezajlott, azonban eközben több fizetési felszólítás is érkezett a végrehajtás/árverés előtti tulajdonos nevére, az eladó szerint nagyjából milliós közműtartozás miatt. (A közműszolgáltatóknál a lakás az utolsó ismert lakcíme.) A kérdésem az lenne, hogy a lakás ebben az esetben is per-, teher- és igénymentes? Vagy az árverés miatt megszakadó jogutódlás miatt ez a kérdés nem is jön szóba? Amennyiben nem kell törődnöm ezekkel a tartozásokkal, milyen módon tudom megakadályozni a további levéláradatot?
Köszönöm!
dzse,
Nem kell vele foglalkoznod.
Az ingatlanba nincs bejelentve már lakcímre a régi tulaj? Kérd le a lakcímnyilvántartóból, ha még oda szól neki, akkor fiktiváltasd.
Ha zavar, nem tehetsz mást, mint bejelenteni a változás tényét a szolgáltatóknak, és szépen kérni őket, hogy ide ne küldjenek már az ő nevére semmit. Ha ezt többedik kérésre sem sikerül nekik (előfordul), akkor egy kicsivel kevésbé szépen kell kérni.
dzse,
Drbjozsef tanácsán túl, érdemes bemenned a postára is, kézbesítéssel kapcsolatos bejelentést tenni ezen a nyomtatványon.
https://www.posta.hu/…tes_2019.pdf
Onnantól kezdve a postás nem hozza ki a régi tulajnak címzett leveleket, hanem visszaviszi a feladónak. Ha mégis, ráírod a borítékra, hogy "címzett ismeretlen, vissza a feladónak", és bedobod az első postaládába.
osztap, drbjozsef,
Köszönöm, mindkét lépést meg fogom tenni.
Üdvözlök Mindenkit!
A kérdésem a következő lenne:
Ingatlan eladásában vagyunk. A vevőinktől 42M Ft-ot készpénzben szeretnénk megkapni, ami a kb a vételár egyharmadát tenné ki. Mikor az ingatlanosunknak ezt jeleztem, az volt a válasz, hogy kizárólag átutalással lehet teljesíteni, mert pénzmosásnak minősül.
Eladó és vevő részéről mindketten magánszemélyek vagyunk.
Szabályozza ezt valamilyen törvény?
Köszönöm a segítséget!
@secon
Magánszemélyek közt nincs kp-limit.
Azonban a 4,5M Ft összeghatár átlépése miatt a bankoknak kötelességük rögzíteni a tranzakciót (a vevőnek, amikor felveszi a kp-t, meg nyilván neked is, ha ennél nagyobb összeget fizetsz be számlára), amelyről a hatóságok is tudomást szerezhetnek.
Pmt. 57. szakasz (3) bek.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02