Tisztelt Ügyvéd Úr !
A következő ügyben kérem segítségét.
Alperes vagyok egy perben, ami szerzdés érvénytelenségének megállapítása iránt folyk.
Felperessel több éve kötöttem adásvétei szerződést egy házas ingatlanra, én voltam a vevő. A felperes azt állítja, hogy feltűnően értékaránytalan volt a vételár, vagyis, hogy feltűnően kevésért vettem meg - és kéri a felperes, hogy állítsák vissza az eredeti állapotot, vagyis, hogy adjam vissza az ingatlant.
Én kértem a kereset elutasítását. Éppen most rendeltek ki ingatlanszakértőt.
1.
Én az idők során rengeteget költöttem az ingatlanra, átalakítottam, kibővítettem stb.
Mi van akkor, ha úgy dönt a bíróság, hogy van felt. értékaránytalanság, és érvénytelen a szerződés ? Ekkor biztos, hogy a felperes kérésének tesz eleget a bíróság, és visszaadatja velem az ingatlant ? Vagy én kérhetem azt, hogy éppen a beruházásaimra stb. tekintettel, ne kelljen visszaadnom az ingatlant, hanem számoljunk el ? Vagyis, a bíróság figyelembe veszi azt, amit én kérek ?
2.
Ha a bíróság úgy dönt, hogy adjam vissza az ingatlant, és a felp. meg adja vissza nekem a vételárat, akkor ez a gyakorlatban hogyan lesz ?
Ugyanis, szerintem a felperesnek nincs annyi pénze, mint amennyi a vételár volt. Sőt, a perben még költségmentességet is kapott.
Kérhetem én azt vajon, hogy addig nem adom vissza az ingatlant, amíg pl. felperes nem fizeti be a vételárat mondjuk a bíróság számlájára ?
Vagy mi véd meg engem ilyenkor ?
És mikor vezetik majd vissza a felperes tulajdonjogát a földhivatalnál ?
3.
Az elszámolást hogyan kell majd elképzelnem ?
Ahogy írtam is: én sokat költöttem az ingatlanra, voltak kiadásaim, és
emellett az ingatlant én menet közben bérbe adtam, vagyis voltak és még most is van bevételem ebből, ami után én bizonyíthatóan adózok is.
És a felperes kéri használati díj megfizetését is. Ez mekkora összeg lehet majd ?
Segítségét előre is köszönöm.
Bán Tivadarné
Budapest