Társasházak jogásza!


drbjozsef # 2022.02.05. 17:52

Ha úgy akarja a közgyűlés, lehet természetesen.
Megszabva nincs. Amiben meg tudnak egyezni a tulajodnosok.

Tht.28. § * (1) A közgyűlés kizárólagos hatáskörében határoz:
...

  1. a közös képviselőnek vagy az intézőbizottság elnökének és tagjainak, valamint a számvizsgáló bizottságnak a megválasztásáról, felmentéséről és díjazásáról;
Zoltanuss # 2022.02.05. 17:28

Temésztesen társasház.... olyan úri féle.

Zoltanuss # 2022.02.05. 17:26

Üdv. a topiklakóknak !
A kérdésem.
Előzmény : Van egy jólműködő társahát cirka 35 lakással

Most a heti közgyűlésen derült ki, hogy a Számvizsgaló bizottság lemondott. Mind a három tag.
Fedobták, hogy vállalná e valaki a tiszséget. Mély csend. Seni sem vállata. A konrét kérdés - van e díjazása ennek a megbizatásnak ?

A társadalmi munkák ideje már a múltés... mégha etz néha nehezen értik is egyesek.

Szomorú örökös # 2022.01.31. 17:56

SolnesM

a Számvizsgáló Bizottság tagjai akik pont ma (3 nappal a gyűlés előtt ) elküldték anyagukat a 2021-es év elszámolásáról és a 2022-es év tervezetéről.

Talán pont ezért is tudják, mivel látják a társasház kasszájának tartalmát, hogy mire van pénz és mire nincs.
Lehet ötletelni nyilván a lakógyűlésen, de ahhoz általában hogy megvalósuljon minden, többnyire pénz is kell, nem is kevés.

Szomorú örökös # 2022.01.31. 17:54

SolnesM

az esedékes évre már előre letárgyalt vállalkozók által árajánlatot adott munkákat kell megszavazni... megtárgyalni.

Én azt gondolom, hogy neked ugyanúgy lehetőséged van a lakógyűlésen ezekre nemet mondani, hiszen épp te írod, hogy ezeket a munkákat-árajánlatokat meg kell szavazni. Na de ha a többiek viszont igennel szavaznak, akkor hiába mondtál rá nemet, attól még meg fog valósulni. Nem mellesleg miért gondolod, hogy minden egyes lépésről meg kell kérdezni minden lakót, ha már nagy valószínűséggel ezeket egy korábbi lakógyűlésen, amiről távol maradtál épp, már megbeszélték, hogy kell? Természetesen itt sem tagadom, hogy ahogy írtad, a számvizsgáló bizottság dönti el az adott elvégzendő munkákat, de valahogy ez nem életszerű.

A munkák kiötlése, a vállalkozók kijelőlése és az ajánlatkérés tőlük több hónapos munka....Talán az elején nem ártana a tulajokat is bevonni

Ugye most viccelsz az időtartam tekintetében? Most adtam múlt héten egy háznak árajánlatot! Kb. egy hete találták ki, hogy mit is kellene lecserélni, mert már nagyon nem működik (szerintem ez így korrekt itt és most). Szóltak a közös képviselőnek, aki felhívott engem és kb. két nap után kapott is árajánlatot. Érted? Az egész szinte 3-4 nap alatt lezajlik. Hogy mellettem még hány helyről kér, azt már nem tudom, mert nem tartozik rám. Ha az adott társasháznak bőven elég egy ajánlat és azt elfogadják, akkor lehet csinálni. Kisebb házak szinte azért kérik csak, mert kíváncsiak rá, hogy mennyibe is kerül. Ha az az ár elfogadható nekik, akkor miért is szaladgálnának másik helyre, amikor az én szakmámban javarészt szinte mindenki forintra ugyanazt fogja nekik adni, a különbségek minimálisak és ebben semmi susmus meg összebeszélés nincs, egyszerűen ennyibe kerül. Max. az fog alámenni a sok éven át kialakult áraknak, aki baromi sokat akar dolgozni, ha meg is szeretne belőle élni, de megjegyzem, nem is biztos, hogy ő fogja a legtökéletesebben megcsinálni, tehát erősen meggondolandó. Nem törvényi kötelezettség a több árajánlat egy-egy adott munkára, csak szólok.

SolnesM # 2022.01.31. 17:39

Akkor a 1péter esete és kioktatása után csak elmondom a következőket.

3 társasházban is érdeket vagyok.

Az egyikben aminek a héten lesz a közgyűlése pont a gyűlés elött 8 nappal kaptuk a meghívót, a beszámolókat a számviteli egyenleget és ami kell.

Évek óta feltűnt, hogy a következő... azaz az esedékes évre már előre letárgyalt vállalkozók által árajánlatot adott munkákat kell megszavazni... megtárgyalni.
Na de ki az aki mondjuk a 10 -15 féle munkából azt az ötöt kijelőli ?
Nagy valószínűséggel a Számvizsgáló Bizottság tagjai akik pont ma (3 nappal a gyűlés előtt ) elküldték anyagukat a 2021-es év elszámolásáról és a 2022-es év tervezetéről.

A munkák kiötlése, a vállalkozók kijelőlése és az ajánlatkérés tőlük több hónapos munka. Talán az elején nem ártana a tulajokat is bevonni..
Így bizony sumus szaga van az egésznek.
Vagy rosszul gondolom ???

Szomorú örökös # 2022.01.31. 17:05

1Peter

sajnálom, hogy nem tudod értelmezni azokat a mondatokat

No akkor még egyszer utoljára megpróbálom, hátha megérted, felfogod. Hogy számodra egyértelmű volt a megfogalmazásban a körfolyosó hibás mivolta, az a te véleményed egyedül, nem konkretizáltad, mert csak megemlítetted, mint lehetséges esetet, miszerint valaki elesik rajta és nem szeretnéd, hogy az a te bajod legyen, mert hát az kérem közös terület. Erre válaszoltam neked, hogy annak a folyosónak a mindennapos rendben tartása a te dolgod, nem másé. És ha már a takarítót emlegetted, bizony az csak általában hetente kétszer jár ki - még bizony a lépcsőházba is - az összes közbenső napon viszont már a te felelősséged, hogy legalább az előtted lévő rész tiszta legyen - és elhiheted, hogy ezt a lépcsőházban lakók is így gondolják. Ha te ezt nem így gondolod, akkor ott nagyon komoly gondok vannak. Vagy szerinted az az életszerű, hogy ha mondjuk kedden és pénteken jár a társasház takarítója, de szerdán valaki összesarazza előtted, akkor te péntekig sárban gázolva közlekedsz rajta, mert nem a te dolgod? Sőt, rólad még azt is elképzelem, hogy egyből a közös képviselőt fogod ezért is hibáztatni, vagy a takarítót fogod ezért számonkérni, holott neki még bőven van két napja a következő alkalomig, amiért fizet a társasház neki. Mert azt is megértheted, hogy ő nem a társasház főállású takarítója, hanem heti két alkalomra szerződött csak le, a többi napon máshol végzi ugyanazt.

Nem mellesleg egy tisztességes társasházban nem is fizetnek ezért a lakók, hanem beosztják egymás között, hogy melyik héten ki végzi el a takarítást. Jobb esetben másfél-két havonta jut megint ez a lehetőség egy-egy lakóra. És hidd el, ők csinálják jól, mert így legalább megbecsüli mindegyikük azt a munkát, amit a másik elvégez, mert rájuk is sor fog mindig kerülni.

A jogi részét én nem is vitattam. Mellesleg én úgy gondolom, hogy az a bizonyos, számodra hátrányos helyzet, az a jelentős projekt, ami megvalósulóban van a házatokban, arra nagy valószínűséggel felhatalmazást kapott egy lakógyűlésen a közös képviselő, nem a saját feje alapján döntötte el - azt ugyebár törvényesen nem is teheti - hogy mi lesz. Ha ezen a konkrét lakógyűlésen nem voltál jelen, de utólag akarod megtámadni, az is lehetséges, csak nem kis erkölcsi aggályokat hagy maga után, ugyanis egy nagyon fontos dolog azért mindig igaz: a társasház demokráciája a lakógyűlésen van leginkább jelen. Ott lehet elmondani a többiek előtt, ha valami neked nem tetszik. Ha nem vagy ott, de utólag akarsz mindent megtámadni, nos azzal a többiek haragját fogod magadra vonni, mivel tulajdonképpen ezzel épp a házatok törvényes működését akadályozod. De azt már drbjozsef is elmondta, hogy amennyiben valami csakis számodra hátrányos, de mégis megszavazzák, akkor az bizony teljesen törvényes lesz még akkor is, ha te utólag felülvizsgálatot kérsz rá a jegyzőnél. Ha pedig szerinted a közös képviselő nem végzi jól a munkáját, akkor le lehet váltani, de ez is csak akkor fog sikerülni, ha a közgyűlésen megvan hozzá a többséged. Szerintem ezt a választ kaptad már mástól is.

1Peter # 2022.01.31. 15:04

drbjozsef: köszönöm a választ!

drbjozsef # 2022.01.31. 14:36

1Peter,

Sajnos a "tájékozatás" nem kötelessége a közös képviselőnek. Mármint nem törvényi, amúgy persze az kellene legyen.

Mint tulajdonos a közgyűlési jegyzőkönyvekbe és a határozatok könyvébe tekinthetsz bele a Tht. szerint, ha megfizeted, másolatot is kérhetsz. Minden más nem kötelező tulajdonképpen, legfeljebb egy évben egyszer, az évi beszámoló közgyűlésen kell elszámolni az előző évi gazdálkodással.

Úgyhogy ha nem vagy megelégedve a munkájával, hogy nem válaszolgat a kérdéseidre, a törvényességi felülvizsgálat sem fog segíteni, csak az van, hogy felmentitek, és másik közös képviselőt választotok. Többséggel.

1Peter # 2022.01.31. 14:22

Szomorú örökös: sajnálom, hogy nem tudod értelmezni azokat a mondatokat, amit leírtam, és erre személyeskedés és támadás a válasz.

Szomorú örökös # 2022.01.31. 14:19

1Peter

A közös képviselő helyett te akarnád csinálni a dolgokat, de a saját közvetlen környezetedben képtelen vagy erre, hogy normálisan nézzen ki a lakásod elott. Esetleg a korláton lévő virágokat is külön bejárónő locsolja neked minden áldott nap? :-D

Azt hiszem,részemről itt vége a veled való társalgásnak, mert inkább már a fing-reszelés határát súrolja. De látom, hogy nem tévedtem a három betűs jelző tekintetében, rád maximálisan érvényes.. ;-)

1Peter # 2022.01.31. 13:20

Szomorú örökös: és igen, szerintem is gáz, ha valaki nem takarítja maga előtt a folyosót. Hiszen a takarító a lépcsőházban megteszi helyettük.

1Peter # 2022.01.31. 13:15

Szomorú örökös: "A hibák nem csak nekem probléma, mivel pl. a körfolyosón nem csak én közlekedem. Ha valaki eltanyázik a lakásom előtt, nehogy már én legyek a felelős, mikor közös területről van szó."

Szerintem a fogalmazás egyértelmű.

Szomorú örökös # 2022.01.31. 12:59

1Peter

Te sem ártana, ha elolvasnád, miként fogalmazol néha. Simán körfolyosót írtál és azt, hogy azon esetleg eltanyázik bárki is...valahogy ennek okát elfelejtetted megemlíteni, mi meg itt nem vagyunk gondolat olvasók.

De nézzük azt, amire én céloztam, nevezetesen nálam eléggé tré kategória az a lakó, aki annyira nem képes, hogy a saját lakása előtt tisztán tartsa a folyosót, legyen az körfolyosó, vagy lépcsőház egyaránt.

De azt se felejtsd el, hogy a takarító nem minden nap jár, ergo közbenső napokon ha épp hó esik rá, azért valószínűleg nem a takarító lesz a hibás, mert egy ilyen tré lakó nem képes feltakarítani azt a pár négyzetmétert a saját lakása előtt. A társasházra tartozó hóeltakarítás egyébként is tudtommal az utcai ház előtti részre vonatkozik.

1Peter # 2022.01.31. 12:38

Szomorú örökös: légy szíves tényleg olvasd már el, amit írtam. Ki beszél most a hó vagy a jég miatti elcsúszásról?? (Bár, mondjuk ez is megérne egy misét, hogy ha valaki a lépcsőházban lakik, annál a társasház takarítója takarít, aki meg a körfolyosón lakik, az meg takarítsa a saját költségén a lakása előtti részt...)
Én a jelzett problémáról beszélek, amit a közös képviselet nem javít, és az abból történő esetleges tanyázásról.

Szomorú örökös # 2022.01.31. 12:22

1Peter

Ha valaki eltanyázik a lakásom előtt, nehogy már én legyek a felelős, mikor közös területről van szó.

Óriási tévedésben vagy! Ha a függő folyosón a saját lakásod előtt nem csúszásmentes pl hó vagy jég miatt a folyosó, azért bizony téged fognak megbüntetni, mert az a te dolgod lenne.

1Peter # 2022.01.31. 08:15

Majordomus: köszönöm a választ!

Majordomus # 2022.01.31. 07:30

Itt van némi fogalomzavar.
A házat vagy közös képviselő vezeti vagy Intéző Bizottság,de a kettő együtt sohasem.

A társasház -még - nen jogi személy csak 2023.július 1-től lesz.

Azért 1péternek sok tekintetben gaza van.
Minimum tájékoztarni kell a tilajdonosokat a várható eseményekről. Fontos a pontos elszámolás. Én például minden negyedévben tételes elszámolást adok ki,egy rövid Társasházi Tájékoztatóva,és hátralékos listával.
Igy mindenki tudja hol tart és mire kell készülnie,továbbá mi várható a házban.

1Peter # 2022.01.31. 06:29

Szomorú örökös: Kérlek, hogy olvasd el még egyszer a hozzászólásaimat. Milyen lázongó lakóra gondolsz? Ha elolvasod figyelmesen amit írtam, hogy NEM javítja a hibákat sem, hiába jeleztük szóban és írásban. Nem válaszol semmilyen levélre sem a közös képviselet sem pedig az intézőbizottság. A hibák nem csak nekem probléma, mivel pl. a körfolyosón nem csak én közlekedem. Ha valaki eltanyázik a lakásom előtt, nehogy már én legyek a felelős, mikor közös területről van szó.
A társasházzal kapcsolatos dolgokhoz nekem is van közöm, mivel tulajdonos vagyok, mégsem kapunk (nem csak én) semmilyen tájékoztatást semmiről sem. Az meg nem kielégítő, hogy az intézőbizottsággal elintéznek dolgokat, amiről szintén nem tudunk.

Szomorú örökös # 2022.01.31. 05:18

1Peter

nem is szokott amúgy sem válaszolni a megkeresésekre, a bejelentett hibákkal, problémákkal sem foglalkozik.

Ha a bejelentett hibákat kijavítja, akkor az neked nem elég? Miért kell erről még külön kérdezgetni is? Az a jó közös képviselő, akinek gyakorlatilag észre se veszed a munkáját, mert minden hibátlanul működik a társasházban. Egyébként meg én úgy gondolom, hogy ha van egy probléma, ami kiderül, hogy az csakis neked probléma, másoknak semmi gondja vele, akkor az lehet, hogy nem is probléma. Mint ahogy már ketten is írtuk, ő nem személy szerint téged képvisel, hanem az egész társasház közösséget. Az egész ház érdekeit kell néznie minden egyes alkalommal, nem pedig egy-egy lázongó lakóét.

Pedig mivel én is fizetem őt

Nem, nem így van! Tegyük ezt is helyre! A társasház, mint jogi személy fizeti őt, nem pedig te „is”. Sokan gondolkodnak így, hogy azt hiszik, az az ő pénzük „is”, pedig onnan kezdve, hogy a társasházi kasszába kerül, az már így ebben a formában nem igaz. Az bizony onnantól kezdve a társasház közös tulajdonává válik, annak elköltéséről csakis a társasház dönthet már.

1Peter # 2022.01.31. 05:09

drbjozsef: Köszönöm a választ! Ezzel tisztában vagyok, de azzal is, hogy egy többlakásos társasház minden tulajdonosát érintő kérdésekben a tájékoztatás a minimum, amit a közös képviseletnek vagy az intézőbizottságnak kötelessége megtenni. Egy olyan esetben, ami ráadásul markánsan hatással lesz minden tulajdonos életére, a minimum az, hogy beszámolnak a folyamatban lévő ügyekről, és nem csak a kész tényekkel szembesítik majd a többi tulajdonost.
Kértem tájékoztatást a közös képviselőtől, de nem kaptam választ a kérdéseimre, és nem is szokott amúgy sem válaszolni a megkeresésekre, a bejelentett hibákkal, problémákkal sem foglalkozik. Pedig mivel én is fizetem őt, a minimum az, hogy ha levelet írnak neki, akkor válaszol.
Rosszul gondolkodom?

drbjozsef # 2022.01.30. 16:42

1Peter,

A ház döntéshozó szerve a küzgyűlés. Amit ott döntenek, az mindenkire vonatkozik, azokra, is akik kisebbségben maradtak a nemekkel. Mint egy ország meg a kormánya, nem mindenki szavazott rájuk, de a döntéseik az ellenzéki szavazókra is vonatkoznak.

Ha egy ilyen határozat szerinted a kisebbség jogos érdekét sérti, vagy elve törvénybeütköző, akkor a határozathozataltól számítva 60 napon belül bírósághoz fordulhatsz.

Nincs olyan, hogy megvonod a jogot, hogy a "nevedben intézkedjen". Nem a nevedben intézkedik, hanem a társasház képviseletében. Ha nem tetszik, elköltözhetsz (mint ahogy akinek nem tetszik a kormány, külföldre is költözhet). Vagy kezdeményezel rendkívüli közgyűlést, hogy leváltsa a közösség. Már, ha van hozzá többséged...

1Peter # 2022.01.30. 15:12

Köszönöm a választ! Tervezem, hogy keresek egy joggal foglalkozó embert, aki iránymutatást ad, hogy jogosak-e az aggodalmaim.

Szomorú örökös # 2022.01.30. 10:11

1Peter

.....nem szeretném ha olyan dolgokat "intéznének el", ami rám hátrányos. Nyilván a többiekre is az lesz....

Ha nem akarod, nem fogadod el a válaszom, mert én csak egy laikus fórumozó vagyok csak, de a közös képviselő a teljes házközösséget képviseli, ebből nem lehet csak úgy, egyenként kilépni, mert neked nem tetszik a munkája. Viszont ez a társasház lényege, hogy ami a többieknek megfelel, az neked hiába minősül hátrányosnak, még attól meg fog valósulni, mert erről szól a többségi akarat. Egyedül magánházban tudod megvalósítani mindig csak azt, amit te szeretnél, ez társasházban max. a lakásodon belül igaz, de még ott se mindig.

1Peter # 2022.01.30. 10:04

Szomorú örökös: köszönöm a választ. Az a gond, hogy minden bizalmam elszállt a közös képviselettel és az intézőbizottsággal szemben, és nem szeretném ha olyan dolgokat "intéznének el", ami rám hátrányos. Nyilván a többiekre is az lesz, de az már eső után köpönyeg.