Elnézést a visszajelzés hiányáért, nem jutottam korábban válasz lehetőséghez.
Természetesen érdekel a véleménye mindenkinek, és azt hiszem korrekt válaszokat kaptam a kérdésre. Köszönöm mindenki hozzászólását és tanácsát.
terhelési és elidegenítési tilalom
Akkor itt a pont.
Mindegy. Láthatóan a kérdezőt sem érdekli tovább a kérdés.
Nem a témához irtam hanem a sajat esetemre
MajorDomus!
Olvasd el légyszíves a topic indítót. Szó nincs hitelről. Kedvezményes vásárlásról van szü. A kettő nem ua.
Határozott idejű eligedenítési és terhelési tilalomról van szó. Be van jegyezve a telekkönyvbe. Törölhető egy kérelemre a bejegyző hozzájáruláwsa nélkül is. Nem kéne ezt tovább bonyolítani.
Hitelugyekben sajna határozatlan idejű.
De vág. Be van jegyezve a határozott idő. A kérelem alapján megállapítja a földhivatal, hogy lejárt és törli minden féle hozzájáruló nyilatkozat nélkül.
Az ide nem vág. Ahhoz az kellene, hogy magából az ingatlan-nyilvántartásból lehessen kétségtelenül megállapítani, hogy a tilalom megszűnt.
ja, látom határozott idejű ?
Nem kell nyilatkozat. Elegendő egy kérelem az új tulajdonostól a törlésre vonatkozóan. Ha a hatóság észleli azt, hogy az elidegenítési és terhelési tilalom megszünt, akkor az Inytv. 50.§ (4) bekezdése alapján törölnie kell hivatalból.
Köszönöm a választ.
Elvileg egy nyilatkozat kell tőlük a torleshez
- Nem.
- Amíg nem törlik a javára szóló tilalmakat, addig a hozzájárulása nélkül sem terhet, sem tulajdonosváltozást nem jegyeznek be. Ha pedig nem jegyzik be, akkor e vevő nem szerez tulajdont, a jelzálog, haszonélvezet stb. nem jön létre.
A fenti jogi fogalom értelmezésében kérem a segítségüket.
2006-ban vásároltam egy ingatlant az akkori munkáltatómtól. A szerződésben 5 éves határozott idejű elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztek be az ingatlanra a cég javára. Erre azért volt szükség, mert a munkáltató tulajdonában levő ingatlant kedvezménnyel vásároltuk meg. A terhelési és elidegenítési tilalmon kívül nincs egymással szemben semmilyen követelésünk. Erre vonatkozóan a munkaviszony megszűnésével a szerződésben mindkét fél ( a volt munkáltató és én is) nyilatkoztunk.
Az 5 éves terhelési és elidegenítési tilalom jövőre lejár. Az ingatlant ezt követően értékesíteni szeretném. Kérdéseim a következők:
- A határozott idejű terhelési és elidegenítési tilalom automatikusan törlődik-e az ingatlan nyilvántartásból?
- Volt munkáltatóm tehet-e az ingatlan jövőbeli értékesítése ellen bármilyen jogi akadályozó tényezőt?
Előre is köszönöm a segítségüket.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02