szomszedok jogai


Csendestárs # 2009.08.15. 20:55

Kedves Mindenki!

Budapest egyik zöldövezeti társasházában kis családommal zajos, ordenáré szomszédok áldozatai vagyunk mi is, akik – ahogyan az lenni szokott - nem értenek a szép szóból. Sok értékes ötletet olvastam itt a fórumon, hogyan tereljük hivatalos útra az ügyet, egy valami azonban nem világos.

Mi a helyzet akkor, ha a zajongás alapvetően csak bennünket zavar? Ilyenkor is megillet a birtokvédelem? Hogyan tudjuk hitelt érdemlően bizonyítani az igazunkat? Illetve, mennyi indokolatlan zajkeltésből származó zajt köteles eltűrni a polgár?

Nagy méretű, belső kétszintes, tetőtér beépítéses lakásokról van szó. A zajongás fő helyszíne az a szoba, amely kizárólag a mi lakásunkkal határos. A másik oldalról további két szoba, hátulról vizesblokk és lépcsőfeljáró veszi körbe a zajos lakó „tanyáját”. A tetőtér alatti szint ugyanehhez a lakáshoz tartozik, míg az ez alatt lévő önálló lakást pechünkre senki sem lakja.
A mega hangfalakat természetesen a mi közös falunkon helyezték el a kedves lakók, különben ki mást is kergethetnének az őrületbe a ricsajjal?

Így viszont a birtokvédelmi eljáráshoz szükséges független tanukat nem tudjuk produkálni, hiszen a társasház többi lakóját érthető okból nem zavarja a falunkon dübörgő basszus és az aktuális kedvenc lemez üvöltetése. Ha hallják is egyáltalán, nyilván sokkal kevésbé zavaró számukra.

A zajongást egyébként – többszöri szóbeli és írásos kérésünk után – újabban a nappali, koraesti órákra időzítik, de bennünket így is zavar az obszcén szövegű lagzizene (persze modern hangszerelésben, ütős basszussal, had remegjen az asztal), a részeg gajdolás aláfestésnek, és egyáltalán bármi, amit akkor és ott, abban a formában nem szeretnénk végighallgatni. Természetesen nem az életvitelből származó zajokra gondolok, hanem a kimondottan indokolatlan elmebeteg ricsajozásra.
A basszus mellett a hangerő egyébként olyan, hogy lassan kívülről fújjuk mi is a lemezeiket…

Előre is köszönöm a segítséget!

cipo # 2009.08.17. 17:25

Üdv!
Szeretném kérdezni,régiépítésű parasztházunk van ,a szomszéd udvara felé néz 2db 120*90 es ablak tejüveggel.
egyik nap azt vettem észre hogy egy lemez darabot támasztott a falhoz,rákérdeztem hogy ezt most miért azt mondta hogy őt zavarja hogy nyitva van az ablak(bukóra)és addig nem veszi el még nem csukjuk be.
Erre van valami jogszabály légyszi segítsetek

nanemaaa # 2009.08.18. 08:31

Ha a falhoz támasztja, akkor elvileg kérhetsz birtokvédelmet, hiszen a te faladat rongálja, vagy rongálhatja a lemez. Viszont ha elé állítja egy oszlopra, akkor kénytelen leszel eltűrni. A szomszéd felé elvileg csak mellékhelyiségek szellőzőablakai nyithatók. Ha elé tesz egy paravánt, attól a szellőzés még biztosítható. Ugyanez lenne a helyzet, ha pl tuját ültetne.

hmli # 2009.08.29. 13:51

Tisztelt nanemaaa!

Ez biztosan így van? Nálam fordított a helyzet, egy konyhaablak van nyitva (nem bukóra, hanem úgy rendesen) és azon elég sokminden kihallatszik(Tányércsörömpölés, aznapi történések megtárgyalása néhány sör mellett, ordító TV). Szomszéddal beszélni reménytelen, kb 1 napig használ a kérés, aztán megint nyitva van. Én meg aludhatok csukott ablaknál..

Szellőzés még OK, de ha a fény bejutását akadályozom, az miatt emelhet kifogást?

Üdv.

alkusz # 2009.08.29. 19:10

Van egy hivatal,ahol meg lehet keresni a tulajdonosokat,ha egy kis időm lesz utánajárok....Azt hiszem ott olvastam ezt,ahol az osztatlan közös tulajdonról volt szó.

alkusz # 2009.08.29. 19:19

Gyurma 29-nek szólt az üzenetem,igyekszem előkeresni.....

nanemaaa # 2009.08.30. 16:19

hmli
A konyha a jelenlegi szabályok szerint szintén mellékhelyiség, így azon is legfeljebb 1 db, 1,80 m parapetmagasságú és legfeljebb 0,40 m2 nyílófelületű ablak lehetne. A korábbi szabályok szerint főhelkyiségnek minősült, így akkor egyáltalán nem lehetett volna ablaka a telekhatáron álló határfalban.
Ha az ablak 10 éven belül létesült, akkor fordulj bátran az építésügyi hatósághoz. 10 éven túl viszont nem lehet már fellépni ellene, max birtokvédelmi perben. De ott is van szerzett jog, így nem biztos, hogy nyerő.

hmli # 2009.08.30. 18:26

Az 1.8m parapetmagasság nincs meg, az ablak teteje van kb olyan magasan, viszont biztosan 10 éven belül létesült.
Az változtat a lényegen, hogy a az ingatlan társasház, az udvar viszont az én tulajdonom?
Viszont ha visszatérünk az eredeti gondolatmenethez, hogy x távolsára elé teszek valamit, az törvényesen megoldható?

nanemaaa # 2009.08.30. 21:59

Ha az ingatlan társasház, akkor az udvar nem lehet a kizárólagos tulajdonod.
Ha az ablak telekhatáron álló határfalban van, akkor nincs jelentősége a tulajdonformának.

Jó lenne, ha pontosítanád, hogy szomszédról, vagy társtulajdonosról van-e szó.

hmli # 2009.08.31. 15:57

Az ingatlan társasház, az alapító okiratban rögzítve van, hogy az udvar az én ingatlanomhoz tartozik, kizárólagos használati joggal.
A kifogásolt ablak pedig a társasház másik lakásából nyílik. Remélem így elég pontos.
Üdv

debrecen81 # 2009.09.12. 19:53

tisztelt mindenki

tanacsot szeretnek kerni
kemeny munkav aran nyaron vettunk egy kis lakast, varos -szeli zoldovezetben.

Sajnos a szomszed lakasba alberlo fiatalok koltoztek be par hete, akik erkelyen dohanyzasukkal, esti ordibalasukkal, zajongasaikkal teljesen megkeseritik az eletunket.
Termeszetesen -mivel Magyarorszagon vagyunk- a szep szo csak olaj a tuzre

Szeretnem tudni, hogy milyen uton erheto el a fiatal "ertelmisegiek" kilakoltatasa; van -e erre jogszabaly

esetleg valakinek van -e tapasztalata

koszonettel

deb

monalisa1 # 2009.09.12. 20:09

Több lehetőség is rendelkezésre áll: 1. az ordibálás/zajongás esetén kihívni a rendőrséget és ők majd megállapítják ezt a tényt - vagy sem. (Megállapítás esetén helyszínbírságolhatnak, mert az általános csendrendelet napközbenre is érvényes., 2. panasszal élni a lakás tulajdonosánál, aztán vagy eljár a bérlőinél vagy nem., 3. írásbeli panaszt lehet tenni az önkormányzat szabálysértési részlegénél, de ne sokat várni a dologtól..., 4. megpróbálni elköltözni egy csendesebb szomszédságú lakásba.

A nem a lakásban történő dohányzással magam is egyetértek, vagyis többek közt arra való az erkély. (A saját erkélyre oldalirányban szélfogót lehet felszerelni, mely valamelyest eltereli a füstöt.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

debrecen81 # 2009.09.13. 03:58

ha jol ertem csak egy megoldas van, atmenni es ordibalni

hat igen ez magyarorszag...

azert koszi

efi99 # 2009.09.13. 08:49

Így van, de elegánsabb megoldás - amit már itt a fórumon is javasoltam - az ő pihenésük idején a hangszórókat a fal felé fordítani, és dübörögtetni a zenét pár órát. Rá kell szánni 2-3 alkalmat, aztán kapcsolnak. Ez az idő megrövidíthető azáltal, ha komolyzene megy.

nanemaaa # 2009.09.13. 10:29

hmli
A kérdéses ablak ezek szerint a saját telekre néz (használati jog itt nem játszik) ergo szabályos. Amiket korábban írtam, az a telekhatáron álló ablakokra igaz. Ezek szerint telken belül van, tehát nincs korlátozó szabály rá.

pimpedli # 2009.09.14. 12:06

Tanácsot szeretnék kérni.
4 éve lakunk abban a kertesházban, melynek kerítés ügye most kezd robbani.
4 éve élünk úgy, hogy a szomszéd kerítése életveszélyes volt, idén nyáron felajánlottuk neki, hogy megcsináljuk a kerítést, habár az az oldali kerítés az Ő feladata lett volna. Persze felengzősen rávágta, hogy mit bánja ő, csináljuk, neki úgy sincs pénze erre.
Na most jön a gond, megcsináltuk, majd tegnap közölte, hogy ez a kerítés nincs jó helyen , mi elvettünk az ő telkéből x nm-t.
Amúgy a kerítésépítésnél meghagytuk az eredeti választó jelzéseket, és még szabad szemmel is látható, hogy az oszlopok úgyanazon a választóponton vannak, mint eddig voltak. Egy fillért nem járult hozzá az építéshez, de megjegyzem nem is kértünk, leginkább az volt a szemünk előtt, hogy a gyerekek végre tudjanak a kertben játszani, és ne attól rettegjünk, hogy melyiknek szakítja fel a bőrét a kiálló drót( melyeket mindig visszahajtottam, de mindig keletkezett új-( nem véletlenül....)
Tanácsokat előre is köszönöm.

KNóri # 2009.09.16. 06:50

Az alábbi „jó-szomszédi-acsarkodás” kérdésben szeretnék kérni konstruktív véleményt szüleim nevében, akiknek joggal fogy a türelmük.
Kb. két éve költöztek szüleim szomszédságába (békés megye, falu) huszonéves fiatalok, két kisgyerekkel, legszebben is fogalmazva egyszerű emberek, akiknél a butaság még rosszindulattal is párosul.
Első problémát az jelentette, hogy a keskeny udvar miatt (5 m max.)felettébb irritáló volt, hogy egy kb. 150x120-as ablakot nyitottak a szobára, pont a bejárati ajtónk felé, melyet hosszas huzavona után sem függönyöztek el, rendre tárva-nyitva volt, zene, kiabálás, bámészkodás. Ezt apám kb fél év sok sikertelen egyezkedés után az ablakuktól kb fél méterre egy „paravánnal” oldotta meg, melyet azóta virágokkal befuttatott, így valamelyest elviselhető látványt teremtve.
Újabb helyzet állt elő, mikor a lakóházuk hosszabításaként (ez így épült 50 éve) épített baromfiólba kakast költöztettek, ami minden áldott reggel 4 órától fél 6-ig szám szerint 40-50 folytonos kukorékolással ébresztgeti szüleimet, egészen pontosan 7 méterre a hálószobától. Nagyon sokszor kérték őket eleinte humorosan, majd komolyan, később már ingerülten (ki nem lenne az, ha minden áldott hajnalban erre az oltári lármára ébred), hogy találjanak már valami megoldást erre a problémára. Flegmán, lekezelően, sőt fenyegetve jöttek a válaszok a lehető legprimitívebb formában, az együttérzés, és együttműködés szikrája nélkül. („…faluban élünk, olyan állatot tartunk, amit akarunk, már voltunk benn az önkormányzatnál, mindenki magán röhög, majd még lesz egy csomó disznónk, és akkor lesz csak igazán zaj..”, és mindezt alpári rikácsoló stílusban). Tény, apám is vesztette el a türelmét, előfordult, hogy hajnalban bezörgetett hozzájuk –a csengőt kikapcsolták-, hogy legyenek kedvesek csendet teremteni, mert ez tényleg elviselhetetlen. Ezt meglovagolva szaladtak is a hivatalba, hogy apám zaklatja a nyugalmukat, a gyereke azóta nem mer egyedül aludni, bepisil, stb.…nagyban követve a Mónika Show stílusát…
És tegnap érkezett el minden idők csúcsa: miszerint a mi telkünkön 40 éve álló melléképületre (tároló helyiség, két kutyán kívül nincsenek háziállataik) szerintük nem volt építési engedély, le fogják bontatni, mert őket zavarja. Továbbá másfél éve kéri őket apám a telkük jobb oldalán lévő kerítés elkészítésére, javítására, melyet csak az általunk ültetett sövény tart egyben. Azt mondják, nincs rá pénzük, azért nem foglalkoznak vele.
Apám, aki 40 évet töltött életéből azzal, hogy vitás kérdéseket oldott meg kárrendezőként, és feltétlen kompromisszumképes, most végképp tanácstalan, elkeseredett, és kimerült ebben a huzavonában. Mi a teendő? Köszönöm a választ előre is.
Üdvözlettel: K. Nóri

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.09.16. 07:51

pimpedli!

Amíg a szomszédod nem lép addig téged se nagyon izgasson. Ő állít valamit, bizonyítsa be. Földmérőt kell felkérni, a költségeket a szomszédod állja.
Csak a földmérő által kijelölt pontokat fogadd el. Bemondásra ne tégy semmit.

pimpedli # 2009.09.16. 10:08

Kedves Immaculata!

Köszönöm!

Pimpedli

breeki # 2009.09.17. 12:17

Sziasztok!

Szeretnénk egy házat megvenni, csak van egy szerintünk vitás kérdés, amiben remélem tudtok segíteni.
A szomszéd háza a telekhatárra épült, de annyira, hogy kerítés csak a ház két oldalán van. Szabályos ez? Mi van ha sérül általunk a háza? Mi a teendő?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.09.17. 12:19

Hahaha BOcs

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.09.17. 12:21

Annyira kellett nevetnem, hogy megkérdezték min dolgozom.

Ha kárt okozol, meg kell térítened.

mérleg # 2009.09.17. 16:06

nem tudom sikerült e a kérdésem felvinni, nem látom sehol.

mérleg # 2009.09.18. 12:40

Hát akkor mégegyszer!

Nem tudom mit csináljak! egy felújított 160 éves kőből épült parasztházban élek 20 éve. Hét éve a hátam mögötti telket eladták, és építettek rá.

Pár éve nagyon erősen elkezdett vizesedni a szoba fala. Átmentünk, és megdöbbenve láttuk, hogy kb.30 cm-el megemelték a szomszéd telket úgy, hogy a házam fala és a kerítésem tartja a telket.Ezen kívül betömték az eresz kifolyóját, ami a földön volt a kerítés alján,azt is feljebb rakták, így nem tud kifolyni az esőviz.

A szép a dologban az, hogy a telekhatárra buxusokat telepítettek, amiket locsoltak, így azt is a fal szívta fel.

Most megcsinálnám a ház hátulját, de a tulaj azt mondta, hogy ha kárt okozok ki kell fizetnem.

A buxusok a telkem határán vannak, kár nélkül nem tudom kiásni azt, amit Ő betemetett.

Elmondanám, hogy több százezres kárt okozott,mivel le kellett cserérni a bútoraimat, lekövezni a lakást, párátlanító és fütőberendezést kellett vennem, mivel a lakásban 80 % fölötti volt a páratartalom, és penészesedett minden.

A hozzűfűzni valója annyi mindössze, hogy ezt ő így vette.

Jönnének a mesterek, hiszen ez az én érdekem, hogy ne legyen egészségtelen a házam, de nem tudom mit tehetek és mit nem.

A segítséget előre is köszönöm!

monalisa1 # 2009.09.18. 16:33

A mesterek helyett/előtt hívj egy igazságügyi építész szakértőt, hogy pontosan derítse fel a volt és a jelenlegi helyzetet, valamint becsülje meg a keletkezett kárt. Egyben arra is adjon javaslatot, hogy mi a megoldás ?!

Vélem per lesz a szomszéddal, és ha hivatalos szakvéleményben nem tudod igazolni a panaszodat, még a végén te fizeted a perköltséget stb. - "bemondásra" a bíróság nem itél meg semmit.

"Lisa"
laikus hozzászóló