szomszedok jogai


nanemaaa # 2009.09.18. 21:10

Nem tudom, hogy számodra mit jelent a "pár éve". Ha bizonyíthatóan 10 éven belül, akkor eljárást kezdeményzhetsz az építésügyi hatóságnál.
Mivel a szomszéd neked kárt okozott, és ez a feltöltés okán folyamatos, így a helyedben birtokvédelmi pert indítanék. Abban igaza van a szomszédnak, ha kárt okozol, akkor meg kell térítened. Ezek szerint magára nem tartja érvényesnek ezt a passzust. Majd rádöbben.
Egyebekben valóban nem árt egy szakértőt hívni, de ezt akár a bíróságtól is lehet kérni, s majd ő kirendeli.

rozsa0703 # 2009.09.23. 21:16

Kedves fórumozók!

Rossz szomszédság török átok!Van benne igazság,van egy szomszédunk,aki sertéseket tart,de takarítani,fertőtleníteni nem szokása.
A mi házunknál,hosszú keskeny udvar van,nála szárazbejárás,(zárt udvar)így a bűz a mi udvarunkon keresztül terjeng.Eddig tűrtünk,de betelt a pohár,már este nem lehet nyitva ablak,nem lehet kiteregetni,mert minden trágyaszagú,ha valaki az utcán elmegy előttünk szerintem azt gondolja,hogy nálunk van sertéstelep!
Azon kívül,hogy gázálarcot veszünk van valami megoldás erre az esetre?
Úgy tudom,hogy szabályozva van,hogy egyes városrészekben milyen és mennyi állatot lehet tartani,
és fedett trágyatárolót is előírnak,nos nála ez biztos nincs meg.Hol lehet ezt a dolgot rendezni,az önkormányzatnál,ANTSZ-nél?A szomszédnak már szóltunk,de semmit sem csinál!
A válaszokat köszönöm!
Rózsa

Pityu541028 # 2009.09.24. 18:22

Tisztelt Fórum!

Abban kérek segítséget,hogy a kétszintes házam tűzfalát szeretném hőszigetelni.A tűzfal az alaprajz szerint 5 cm-el beljebb van a telekhatárnál. Így egy 4 cm-es nikecell szigetelő réteget akarok felvinni a lábazatra feljebb pedig 6 cm-el folytatnám a földtől számítva 1,20 m-el.
A szomszéd azzal az indoklással állt elő,hogy akkor ő nem tud kényelmesen kijárni az utcára.A telekkönyvi másolat szerint neki 2 m-es az Ő háza és az én telekhatárom közti távolság.Ez a gyakorlatban 20 cm-el nagyobb.
Mi a jogállás egy ilyen helyzetben.Mi a teendő amivel nem sérül az Ő joga és én is szigetelni tudom a tűzfalat?

Köszönettel:

Pálfi István

E-mail: bluesharm@gmail.hu

efi99 # 2009.09.24. 18:45

Háát, esetleg a vakolat leverésével lehet még 1-2 cm-t nyerni, mi legalábbis levertük, mondjuk mifelénk senki nem a telekhatárra építkezik, hogy ne legyen ilyen probléma, csak a vakolatnak akaródzott amúgy is lejönni.
Az sem egészen világos, hogy pl garázsépítésnél minek cseszeget engem a hatóság 5 méteres tűztávolsággal más építményektől, ha ezek szerint a szomszéd házak közötti 2 méter széles udvarokra meg simán létezik engedély...

nanemaaa # 2009.09.24. 19:51

Csak addig nyújtózkodhatsz, amíg a telekhatárod ér.
A szomszéd 2 m-re valószínűleg mindenképpen szabálytalan, a hőszigetelés ezen nem változtat.

tündi74 # 2009.09.27. 16:35

A szomszédom sertéserket tart. Elviekben 100db-ot tarthatna,(önkormányzati rendelet) de ennél biztos több van neki. Nem szalmáz, hígtrágyág technológiát alkalmaz, ami azt jelenti nála, hogy a disznók szarba, fosba vannak, míg meg nem nőnek és leadásra nem kerülnek. A disznóolban ventillátort működtet, ami felénk a mi udvarunkaba nyomja a bűzt.
Már vagy 8-10éve nem tudunk szellőztetni, ruhát kiteregetni vagy egyszerűen a saját udvarunkra kimenni, mert olyan ammónia szag van, hogy bele fájdul a fejünk.

Kérem aki tud segítsen abban, hogy milyen eszközzel ( persze jogszabályi hivatkozással alátámasztva ) lehetne a szomszédot rákényszeríteni, hogy úgy tartson állatot, hogy a környezetét ne zavarja.

Van egyátalán valami jogalapom, hogy friss levegőt szívjak a saját udvaromban?

A válaszokat köszönöm!

wenerb # 2009.09.27. 19:01

A segítségeteket szeretném kérni az alábbi ügyben! Ikerházban lakunk. Az iker szomszédunk hozzáépített az ő feléhez, átépítette az ő felén a háztetőt, de az most kb. 0,5 métert átlóg a mi háztetőnk fölé, a mi telkünkre. Van erre lehetősége, vagy szabálytalan ez az egész? Esetleg azt is meg tudná mondani valaki, hogy melyik jogszabályban találok erre vonatkozó szabályozást?

monalisa1 # 2009.09.27. 19:07

Egy disznónak majdnem olyan jó a szaglása mint a kutyának., ha neked büdős/bűzös, akkor képzeld el "őneki"
mennyire nem okés ez a helyzet...

Szerintem az állattartásra vonatkozó önkormányzati rendelkezést kellene módosíttatni a legközelebbi falugyülésen, mert 100 db/fél év dísznótartás az már nagyüzem, és ennek megfelelő (= költséges) technológia kellene - de leginkább vigye az egészet ki a faluból egy tanyára.

Az egész utca- az egész falu bűzölhet, ergo minél többen írjátok alá a panaszbejelentő levelet.

A helyi háziorvos is nyílatkozzék a kérdésben - "orra" neki is van bizonyára.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.09.27. 19:09

Az alábbiakat Tündi74-nek írtam:

monalisa1 # 2009.09.27. 19:12

Wenerb

Az építési hatóságnál szakemberrel meg kell nézetni a szomszédnak kiadott építési engedélyt - vélhetően túlépítés történt...

"Lisa"
laikus hozzászóló

wenerb # 2009.09.27. 19:56

Lisa: engedélyt nem kért az építésre... Szerinte nem kell hozzá... De ettől függetlenül érdekelne, hogy ikerházas esetben is érvényes-e az 50cm-es tető átlógási lehetőség.

monalisa1 # 2009.09.27. 20:10

Ebből szép hosszú pereskedés lesz, másrészt téves a szomszéd álláspontja, miszerint a hozzáépítéshez + ráépítéshez nem kell hatósági engedély. (Jól is néznénk ki ha mindenki csak rakná a téglát és a cserepet ahogy az neki tetszik...)

monalisa1 # 2009.09.27. 20:13

Pereskedni valószínűleg nem te fogsz hanem a szomszéd a fennmaradási engedély végett., te meg kérj majd tőle bizonyos kártalanítást, pl. értékcsökkent az ingatlanrészed stb.

wenerb # 2009.09.27. 20:33

Igazából sztem a fennmaradási engedélyt nem kapná meg, mivel olyan szinten gagyi minőségű, amit odaépített, hogy csoda, hogy még áll... Tehát egyértelmű, hogy a hatóság a bontást rendelné el, viszont nem szeretnénk elmenni idáig. Próbálunk megegyezni az építésügyi hatóság bevonása nélkül, de tudnom kellene, hogy hol találom meg a pontosan ilyen esetre vonatkozó jogszabályt/jogszabályi részt. Ő állítja, hogy fél métert átjöhet a tetővel a telekhatáron, ami igaz is elvileg, nade nem akkor, ha a mi ingatlanunk is ugyanazon a telekhatáron fekszik, tehát kvázi a mi tetőnk fölé építi a sajátját. Ráadásul nekünk elfogadott építési tervünk/engedélyünk van többek közt a saját tetőnk átépítésére, de így most az ő engedély nélküli tetőátlógása lehet, hogy ezt akadályozni fogja. Minket amúgy meg sem kérdezett arról, hogy mit szólnánk hozzá, ha így építene tetőt. Lévén hétvégi ház, csak most láttuk, mit alkotott.

BaBa83 # 2009.09.28. 21:23

Tisztelt Fórum!

A következő esethez szeretnék segítséget kapni: egy éve társasházba költöztünk, mely alapító okiratában egymástól különálló ingatlanokként lettek rögzítve a lakások. Mi a 3-mas "társasház" középső tagja vagyunk. Keleti szomszédunk felőli ablakunk -ami a szintkülönbségből adódóan jóval lejjebb van mint az övéi- egy beugrásban található a bejárati ajtójuk mellett. Egyszer gondolta magát, és egy két méter magas tömör "téglakorlátot" rittyentett közénk. Ennek köszönhetően fény alig jut a szobába (három oldalról teljesen körbezárt lyukba került). Kérdéseim: el lehet e érni, hogy visszabontassanak vele legalább egy fél métert, ha nem kártérítés illethet-e meg, és ami a legfontosabb, el tudom -e érni, hogy jövőre falazza és tetőzze be a teraszát, fokozva ezzel az amúgy sem rózsás helyzetet.

Köszönöm válaszaitokat.

BaBa83 # 2009.09.28. 21:26

isztelt Fórum!

A következő esethez szeretnék segítséget kapni: egy éve társasházba költöztünk, mely alapító okiratában egymástól különálló ingatlanokként lettek rögzítve a lakások. Mi a 3-mas „társasház“ középső tagja vagyunk. Keleti szomszédunk felőli ablakunk -ami a szintkülönbségből adódóan jóval lejjebb van mint az övéi- egy beugrásban található a bejárati ajtójuk mellett. Egyszer gondolta magát, és egy két méter magas tömör „téglakorlátot“ rittyentett közénk. Ennek köszönhetően fény alig jut a szobába (három oldalról teljesen körbezárt lyukba került). Kérdéseim: el lehet e érni, hogy visszabontassanak vele legalább egy fél métert, ha nem kártérítés illethet-e meg, és ami a legfontosabb, el tudom -e érni, hogy jövőre ne falazhassa és tetőzhesse be a teraszát, fokozva ezzel az amúgy sem rózsás helyzetet.

Köszönöm válaszaitokat.

ui.: az előbbit pont a lényegnél szúrtam el.

betti716 # 2009.10.01. 10:09

Tisztelt Jogi fórum!
Segítségüket szeretném kérni!
2 éve költöztünk be a házunkba, ami egy üres telek mellett állt. 1 éve elkezdtek építeni rá egy áruházat. Akkor a tulajdonos eljött és bemutatkozott és mondta, hogy megcsinálják a kerítést gyönyörűen a telekhatáron. (ami egyébként is az Ő feladatuk lett volna, mert az az oldal az Ő kötelességük) Ahhoz képest csináltak "gyönyörű" drótkerítést. A baj csak az, hogy használhatatlan az udvarunk, mert a parkolóból teljesen belátnak és hangos is. Ez nagyon zavaró. A tulajdonos azt mondja erre, hogy ültettek sövényt. Na de az kb 5 év múlva lesz akkora, hogy nem látnak be. Minden áruháznál, ahol lakóház van a szomszédságban , olyan kerítést csinálnak, hogy a lakókat ne zavarják a vásárlók. Azt gondoltuk, hogy ide is ilyet fognak csinálni. A másik probléma az, hogy az áruház oldalába, ami közel van hozzánk elhelyeztek egy 1.20mx1.20m-es fütő és klima berendezést, aminek egyfolytában berregő hangja van. Nem lehet kiülni a teraszra sem, mert pár perc múlva zúg az ember feje. Nem értem miért nem az épület hátsó részére helyezték, ott nincs lakóépület és nem zavart volna senkit. A múlthéten a kerítés mellől kiszedtek egy hatalmas fagyökeret, amin jó pár napig eldolgoztak, mert nem tudták kiszedni. Másnap elkezdett leereszteni a kertitavunk, ami a kerítés mellett van. Mikor szóltunk a tulajdonosnak azt mondta, hogy másnap küldi az embereket és megcsinálják, de azóta sem értek ide. Ellenben jött az áruház vezető, hogy elkérje a férjem nevét, hogy levelet írjanak neki.
Mi minden engedélyüket, minden papírt rögtön aláírtunk, hogy megtudják nyitni az áruházat. Nem célunk a kötözködés és a harcolás. Ezért nem is szóltunk semmiért. Egész nyáron másfél méteres parlagfű volt az udvarukba. A lányom estére már nem kapott egyáltalán levegőt és bedagadtak a szemei, mert allergiás rá. De nem szóltunk ezért sem. Azért sem, hogy kivágták azt a fát, ami a telekhatáron volt, de inkább a mi felünkön és legalább nem láttak az emeleti ablakukból a teraszunkra. Azt gondolom, hogy a minimum az lett volna, hogy megkérdezik, hogy mit szólunk, hogy kivágják. Ezért sem szóltunk.
Most viszont szeretném tudni, hogy milyen jogaink vannak, ha vannak egyáltalán. Vagy azután, hogy minden papírt aláírtunk már nem tehetünk semmit? El kell viselnünk?
Elöre is köszönöm a válaszokat és a segítséget!
Üdvözlettel: Betti

betti716 # 2009.10.02. 05:11

Legyenszíves adjon valaki tanácsot! :(

Gubanc69 # 2009.10.12. 13:48

Érdekelne, hogy mi a teendő, ha a második szomszéd (a mi szomszédunk szomszédja) éjjel-nappal ássa a teljes (SIC!) kertjét, már vagy több mint egy métert le- illetve kiásott, és a mi szomdszédunk kerítése is veszélyben forog. A tuják már rég kihaltak. Azt nem tudjuk, hogy hová teszi a kitermelt földet. A háza már vagy harminc éve nincs bevakolva, pedig kulturált kertvárosban lakunk Buda egyik frekventált részén. Szabadítsuk rá az önkormányzat építéshatósági osztályát? Hétvégenként is kalapál és ütve-fúrózik, tehát a nyugalmunk odavan. Milyen lépéseket tehetünk?

_Wasp_ # 2009.10.12. 14:08

jegyzőtől kérhettek elsősorban birtokvédelmet, és hogy szólítsa fel a szomszédot a tulajdonotokat fenyegető tevékenység abbahagyására (a pontos definícióra nem emlékszem, talán "földtámaszhoz való jog", de ez nem is annyira lényeges) Ha a jegyző nem jár sikerrel, akkor csak a bírósági út marad, és a végrehajtás.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Gubanc69 # 2009.10.12. 14:25

Köszönöm szépen. Majd röviden beszámolok, hogy alakul a "Zügy". Minden jót!

nanemaaa # 2009.10.12. 19:57

betti
Valóban nem volt szerencsés mindent látatlanban aláírni. Akkor jó tárgyalási alapotok lett volna, könnyebben ment volna a kerítés és a klíma is.
Most már túl sokat nem tehetsz, fordulhatsz a jegyzőhöz birtokvédelemért, illetve a környezetvédelmi hatósághoz a zajvédelmi határérték megsértéséért. Szerencsés esetben lehet hogy áthelyeztetik a gépészetet, vagy mégis megépítik a kerítést, mint "hanggátló falat".
És hogy az ügyvédeknek is legyen miből megélni, beperelheted az építtetőt (beruházót, tulajdonost) ingatlan értékcsökkenéséért. Mondjuk itt nem fog túl jól kinézni, hogy nem fellebbeztetetek (sőt lemondtatok a jogorvoslati jogotokról)...de végső soron ez magyarázható.

Éva Sz. # 2009.10.14. 08:20

Kedves Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni. Egy VI. kerületi, körfolyosós társasházban lakom, a második emeleten. A legbelső új szomszéd (akinek a lakását csak úgy lehet megközelíteni, hogy közben a mi és egy másik lakás előtt is elhalad az ember)főzőiskolát nyit hamarosan. Erről azonban minket nem kérdezett meg, de lehet, hogy nem is kell neki? A közös képviselő azt mondta, ha nem kell működési engedély a főzőiskolára, akkor nem tehetünk semmit, de még Ő sem tudja, hogy kell-e. De egy társasházban lehet ilyet nyitni? Nemrég átjött a szomszéd, hogy írjunk már alá valamilyen szagelszívó létesítésére egy hozzájárulási nyilatkozatot. Volt már ilyen kérelem a házban korábban, így aláírtuk. Nem mondta milyen tevékenységet szeretne folytatni, mi pedig nem is olvastuk el a papírt, így akármit aláírathatott velünk. Amióta elkezdték a felújítást, nem húztam szét a sötétítőket, szellőztetni is nehézkes volt, mert hajnaltól késő estig koszoltak kint. Nem szeretnék tovább így élni. Nem örülnénk neki mi itt a 2. emeleten, ha folyamatosan idegen emberek járnának el a lakásaink előtt. Ha a szagelszívó nem válik be, a sok nem túl tehetséges "kisszakács" műveinek bűze pedig pláne nem kell. Segítsen valaki! Mit tehetek/tehetünk?
Üdv:
Szilvi

kadaj01 # 2009.10.14. 08:39

"De egy társasházban lehet ilyet nyitni?"

Rendkívüli közgyűlést kell összehívni a közös képviselővel, ahol szavazással meg kell ezt tiltani. Ha a közös képviselő nem csinál semmit(ez gyakori, mert lefizetik), akkor a kerületi, vagy helyi jegyzőnél ezt jelezzék. Mellesleg, lakást nem lehet engedély nélkül másra(üzlet, bolt, konyha) használni. Ha nincs más megoldás, ÁNTSZ, APEH bejelentést tegyenek.

spalne # 2009.10.14. 09:10

Tisztelt Jogi Forum! A házunk társasház.Egy magánlakás ami a miénk,egy ügyvédi-iroda /ezek az első emeleten vannak/ és lent a földszinten egy üzlet.Problémánk az üzletböl adódik.Kb.2-3 évig üresen állt a helység.Most 2009.október hónapban nyilt megegy másik üzlet.A kérdésem az hogy kötelessége lett volna e a tulajdonosnak tölünk mint lakoktól hozzájárulást kérni? mert ez sajnos nem történt meg.Köszönöm a választ.