szomszedok jogai


nanemaaa # 2012.02.10. 10:58

autószerelő
A megoldást ezek szerint már tudod

  1. birtokvédelem + szabálytalan állattartás
  2. telekhatárvita eldöntése a bíróságon
  3. építésügyi hatósági intézkedés kérése az átépítés miatt
nanemaaa # 2012.02.10. 10:52

feribácsi
A közbenső telekhatáron kerítés építése nem csak nálatok, hanem az egész országban sem kötelező.
Az építési hatóság ott rendelheti el kerítés építését, ahol az adott telek rendeltetésszerű használata olyan mértékben meghaladja a szokásos mértékűt, hogy attól a szomszédos telkeket védeni kell. A konkrét esetben annak feltételei fennállását nem látom. Arról nem is beszélve, hogy van kerítés, így annak építését elrendelni egyébként sem lenne lehetséges.
Ha elolvasod amit írtál, egyértelmű, hogy a rendelet szerint a tulajdonos azért felel, hogy a kutya ne kóboroljon el. A kutya nem kóborol, átjár a szomszédba. Ezt a szomszéd nehezményezhetné. Ha érdekel a kérdésre a válasz, keresd a szomszédot, és kérdezd meg tőle, zavarja-e a szomszéd kutyájának flangálása. Ha őt nem zavarja, akkor változatlanul ott tartunk, hogy a szomszéd simán befogadhat egy kölcsön kutyát, ami viszont téged zavar(6). Ennek alapján mégis a saját szomszédoddal szemben kellene birtokvédelmet kérned a jegyzőtől. De neked valamiért csak a kutyatulajdonossal van bajod. Lehet, ha macskája, vagy papagálya lenne, az is zavarna. És akkor még nem beszéltünk a szódásról és az ő lováról.

autószerelő # 2012.02.10. 09:37

Pontatlanul írtam... A ház alapjától 30 cm-re van leütve a cölöp amihez a futódrót van rögzítve és kb. 2 méteres lánccal van hozzákötve. Az előző úgyis érthető, hogy azt sérelmezem, hogy 30 cm vagy 1méter, de nem.

autószerelő # 2012.02.10. 09:14

Nanemaaa, nem csak beszélgetni akarok, megindítom az eljárást.

A betonalapot jogelődöm építette, azonban nem tudok rá kerítést építeni mert ott van a szomszéd kutyája, átugrál a betonalapon és tartok is tőle.
Helyi rendeletben az szerepel hogy: "szomszédos ingatlanokra való bejutását, illetve kerítésen történő kiharapását meg kell akadályoznia"

A ház alapjától 20-30cm-re van kikötve, kikaparja az alap mellől a földtámaszt és nem engedik megcsinálni, a kutyát a szabálytalan állattartás megállapítása ellenére sem hajlandóak onnan elhelyezni.
Helyi rendelet:"A kutyafuttatót úgy kell elhelyezni, hogy a szomszédos épülettől 1 méteres távolságban tartsa az ebet".

Nem tudok mit tenni, ezen az oldalon is bíróság.
Hiábavaló volt eddig minden próbálkozás. Meg sem hallgat. Neki sokkal több sérelme van, pl. hogy a betonalaphoz közel lévő orgona és labdarózsa bokrokról " a kutyára ugrálnak a kullancsok". Véleményem szerint kullancs az ajnövényzetben szokott lenni, de ezek szerint bokrokról ugrál.

Feribacsi55, bárcsak nálam is ennyi lenne a gond... Akár -20-ban is nekiállnék ha hozzáférnék...

feribacsi55 # 2012.02.09. 13:03

Nekem nem a megrongált kerítésemmel van a gondom,a kutyák gazdái meg azt mondják javítsam meg a kerítésemet és nem tudnak kutyái átjárni a köztes birtokáról.Nos az építési hatóság kiadta azon igazolást hogy e községben a kerítések létesítései nem kötelezők.
Az eb tartási rendelet pedig azt írja elő hogy a kutya gazdája köteles birtokán tartani kutyáját köteles megakadályozni hogy birtokáróla kutya ne tudjon el koborolni .Sajnos a kutya gazdája ezt nem veszi tudomásul, Ö azt mondja javítsam meg a kerítésemet és nem jönnek kutyái a birtokomra. Viszont a köztes birtokra sem mehetnének a kutyák. Ugyanis a Holland tulajdonos ezt nem engedte meg, viszont aki elfoglalta e köztes birtokot az még csak nem is bérlő hanem ott tartózkodó aki ilyen ügyben nem is illetékes, ezt a bírósági panasznapon közölték velem, azt is hogy a helyi ebrendeletének előírásait kell alkalmazni az építésügyi hatóság kerítés létesítésének előírásaival.Sajnos a jegyző elfogult ez ügyben s a régiós hivatalhoz fordult eljárásra jogosultság miatt.Nos kinek mi a javaslata?

nanemaaa # 2012.02.09. 08:15

Akkor kezdjük előlről.
A kerítés a tiéd. Ha a kerítés nem alkalmas a rendeltetésének megfelelő használatra, annak jókarbantartása akkor is a te feladatod, ha ez téged nem zavar, vagy ha a szomszédnak nincs kutyája.
Nagyon csodálkoznék, ha egy önkormányzat hozhatna olyan rendeletet, mely szerint mindenki csak a saját kutyáját láthatná vendégül a telkén, vagy a lakásába csak magas szőke kékszemű egyéneket engedhetne be. Nyilván lehet a telkemen kölcsön kutya is. Max, ha beengedem, onnantól én felelek érte, hogy ne kavarjon át a szomszédba.
Mindezek alapján egyértelműnek látszik, hogy neked nem a kutya tulajdonosával van gondod (illetve ha igen, akkor nem ez a valós ok), hanem a szomszédoddal, aki bár befogadta a kutyát, de nem gondoskodott annak megfelelő tartási körülményeiről. Vagy egy harmadik megoldás, hogy tönkrement a kerítésed, és akkor vagy saját magaddal állsz hadilábon, vagy a szomszéddal akarod megcsináltatni, ami a te dolgod lenne.
Összegezve: Neked a saját szomszédoddal szemben van mit keresni, ha egyáltalán van mit.

Gabicsek # 2012.02.08. 21:31

Add be írásban, ajánlva, tértivevénnyel. A helyi önkormányzat weblapjáról biztos le tudod tölteni (vagy megnézni) a helyi állattartási rendeletet, beadányodban hivatkozhatsz e rendelet bizonyos paragrafusára, hogy a szomszéd mit sértett meg.

Egyébként általában az önkormányzatoknak van olyan rendeletük is, hogy a bejárattól balra eső kerítés megépítés az ingatlan tulajdonosának feladata. Tehát kerítésépítésre is van szabályozás.

feribacsi55 # 2012.02.08. 10:38

Köszönöm szépen a megtisztelő válaszokat. Nos az ügyben a jegyző azt mondja hogy bírósági eljárást kell az ügyben indítani, mégpedig azért mivel a köztes szomszéd akinek a tulajdonosa Holland állampolgár a beköltöző ott tartózkodó megengedte hogy azon a birtokon a kutyák lehetnek. Hogy ehhez van e joga az ott tartózkodónak a bíróság hivatott eldönteni. Viszont a jelenlegi helyzetben jegyzői eljárással nem kötelezhető a kutya gazdája hogy csak a birtokán tartsa kutyáit. A jegyző azt mondja csináljam meg a kerítésemet amit a kutyák megrongáltak, s ezzel meg oldódik e gondom.Csakhogy a kerítések létesítései nem kötelezhetők, viszont a kutyák tartásai elő vannak írva rendeletben , mégpedig hogy a kutya gazdája birtokán tarthatja kutyáit.Szerintem a kutyák gazdáját kötelezhetően kényszeríteni kell a jegyzőnek hogy kutyái a birtokáról ne tudjanak kimenni. Nem? nem értem a jegyző tanácsát ez ügyben. Kérek ez ügyben tanácsokat. Köszönettel.

nanemaaa # 2012.02.08. 08:25

feribácsi
Egyértelműen jegyzői hatáskör. Ha kidobnak az ajtón, irány az ablak! :D A lényeg, hogy mindig csak írásban. Ha 30 napon belül nem intézkednek, akkor panasz a Kormányhivatalhoz, hogy utasítsák eljárásra. ;)

nanemaaa # 2012.02.08. 08:24

autószerelő
A feltett kérdésekben elmondtam a tutit. Ha elolvastad, tudod mit tehetsz. Ha csak beszélgetni akarsz róla, akkor ajánlom erre efit.
Kerítés téma: Telekhatár vita eldöntését a bíróságtól kérheted. Ha az alap tényleg a te telkeden van, és egyébként is te (vagy jogelődöd) építette, akkor arra minden további nélkül építhetsz kerítést. Ha a szomszéd kiabál, akkor érdemes legalább 2,5 m magasat (tömörből magasabbat nem szabad, csak ha a helyi építési szabályzat megengedi), hogy kevésbé hallatsszon át.
A bejáró elhappolása is telekhatár vita részét képezi, tehát ismét csak bíróság.
Vagy eltűrsz bármit, és újfent beigazolódik az általános tétel, mindig annak van igaza, aki a leghangosabban tud kiabálni.

autószerelő # 2012.02.07. 22:12
autószerelő # 2012.02.07. 20:12

Majd az új tulajdonos megcsinálja...

Gabicsek # 2012.02.07. 19:47

Akkor újból önkormányzat.
Vagy kénytelen leszel megcsinálni a kerítésed.

autószerelő # 2012.02.07. 19:14

Gabicsek, én már ezt is végigjártam. Az önkormányzat illetékesség hiányában tovább adta a rendőrségnek a Ket. 40-re hivatkozva, Ők jöttek ki és állapították meg a szabálytalan állattartás vétségét majd visszapasszolták az Önkormányzatnak. Változás azonban azóta sem történt, továbbra is átjön a kutya.

Gabicsek # 2012.02.07. 18:52

autószerelő!
Nem tartozik a rendőrség hatáskörébe.
Minden önkormányzatnak van helyi állattartási rendelete, ez szabályozza többek között a kutyák tartását is.
Tehát az önkormányzat foglalkozik az üggyel. (jegyző)

Gabicsek # 2012.02.07. 18:50

feribacsi55!
Önkormányzat.

autószerelő # 2012.02.07. 18:39

Efi, ha jogilag nem tudom rendezni a viszonyokat, akkor inkább eladom egy Jogásznak 10% kedvezménnyel.

Feribacsi55, a helyi rendőrségen szabálytalan állattartás miatt tehet feljelentést.

efi99 # 2012.02.07. 17:56

autószerelő
Az ilyenekkel nem így kell eljárni. A te hozzád irányuló csatornavégre kanyarítasz egy darabot, ami meg hozzá vezeti.
A paláról lecsorgó víz útjába meg teszel egy ferde lemezt, ami szépen az épülete falára csorgatja az egészet, szépen szétázik majd.

feribacsi55 # 2012.02.07. 16:40

Problémám az hogy a második szomszédom kutyái átjárnak a megrongált kerítésemen a birtokomra s megtámadnak. A köztes szomszédban egy ott tartózkodó személy él, állítólag ő megengedte hogy a köztes birtokára a szomszédja kutyái átjárjanak. A szomszéd birtoka viszont egy Holland állampolgáré aki nem tud e kutya ügyről.A helyi rendelet azt írja elő hogy a kutya gazdája a birtokán tarthatja kutyáját, köteles az elszabadulásáról el koborlásáról gondoskodni. Kérdezem ez ügyben mit tehetek és hol? Köszönöm a választ.

autószerelő # 2012.02.07. 16:23

Még annyit hozzáfűzök mielőtt válasz érkezik, hogy én nem tudom mit akar (nak) még. Az ingatlan a bejáratnál már 13cm-rel keskenyebb mint volt, ez is lett bejegyezve a földhivatalba új állapotként, mert itt 90 cm a tűréshatár. Elég valőszínű, hogy nem az én irányomba veszett az el... Végre rendet szeretnék csinálni, mert ha így folytatódik akkor nem fogok tudni bejönni még a kapun sem, másrészt meg így rendezetlenül sokkal kisebb az értéke.

autószerelő # 2012.02.07. 16:01

Szeretnék kerítést építeni, mert jelenleg 2 telek között csak egy betonalap van. A szomszéd ellenkezik, állítása szerint a betonalap nincsen jó helyen, arra nem építhetem.

Kimérettem, a betonalap teljes egészében nálunk van, a telek 1784nm helyett csak 1714nm, de ezen a részen 75nm a tűréshatár. Mit tehetek, ha nekiállok kerítést építeni és elkezd fenyegetőzni, esetleg tetlegességhez folyamodik? Egy idegbeteg állat, 40 éves létére még a 66 éves diplomás nyugdíjas anyámat is fenyegetni szokta, gyakran beleköt, évek óta ezt csinálja.

autószerelő # 2012.02.07. 13:42

Nanemaaa, köszi a választ! A szigetelés nem zavar, annyit szeretnék csak, hogy a csatornát tegye át a másik oldalra, hogy a saját telkére follyon. Ez nem is kerül pénzébe, mert egyszerűen csak leszedi és áttehető minden nehézség nélkül. Egyébként tavaly épült amikor nem voltam otthon. A geodéta a szigetelés előtti állapotot jelölte ki hétfőn.

A másik oldalon a melléképület megléte sem zavar, csak az, hogy egy akkora felületről (mint írtam kb. 150nm) ide folyik az összes víz. Ha felszerelne rá egy ereszcsatornát és magához vezetné (most már mindegy, hogy 40 vagy 70cm-t lóg át), akkor részben megoldódna a dolog. Az esővíz elfolyna, azonban míg el nem olvad a hó és le nem folyik róla a víz, addig nem lenne ajánlatos a közeléb menni, mert beteríthet a hó ha egy ekkora területről átzúdúl.

nanemaaa # 2012.02.07. 10:46

autószerelő
Mind csapadékvíz elvezetése, mind pedig a kutya tartásából eredő káraid okán kérhetsz birtokvédelmet. sajna szerintem már csak a bíróságtól, mivel vélhetőleg 1 év eltelt a számodra sértő magatartásforma kialakításától.
Építésügyi hatósági szempontból:
A 150 m2-es melléképülettel már nem tudsz mit kezdeni, mivel az építés 10 évnél régebben történt.
Az utólagos hőszigetelés és a csatorna felszerelése ügyében, ha az 10 éven belül történt (erről nem írtál), és bizonyítani is tudod a geodéziai méréssel az átépítést, lehet eljárást kezdeményezni. Elvileg a hatóság le fogja szedetni a hőszigetelést a csatornát meg át fogja alakíttatni úgy, hogy a víz a szomszéd saját telkére folyjon. Az eljárás illetéke 15.000,- Ft.

Több és jobb ötletem nincs.

nanemaaa # 2012.02.07. 10:36

Ződjanika
Próbálkozz a kéményseprőnél abban a kérdéskörben, hogy a kémény magassága és kialakítása megfelel-e a rá vonatkozó szabályoknak? (Mellesleg ezt anno a te házad engedélyezésekor vizsgálnia kellett volna az építési hatóságnak).
Próbálkozhatsz még a jegyzőnél, mint környezetvédelmi hatóságnál az ismeretlen eredetű és összetételű hulladék égetése kérdéskörében. Sajna ez utóbbi ügyben nem biztos, hogy eredményre jutsz, mert lakossági légszennyezés ügyében tudtommal pillanatnyilag nincs hatáskörrel rendelkező hatóság. De próba cseresznye.

autószerelő # 2012.02.07. 08:07

Kedves Hozzáértők!

Az a kérdésem, hogy tehetek-e valamit, ha mindkét szomszédom hozzám vezet be vizet? Egyik egy több mint 10 éve épült melléképületről melynek a teteje kb. 150 nm és hozzám lejt, ráadásul a tető még 40cm-t átlóg.

A másik 3 ereszcsatornát szerelt fel a házára oly módon, hogy azok mindegyike már az én területemen van.

A városban sehol nincsen példa arra, hogy valaki a szomszédjához vezeti a csapadékvízet. Helyesebben egyetlen egy házat találtam, de ott a kerítésen kivezették.