szomszedok jogai


nanemaaa # 2012.03.09. 10:29

Dorka
Ha az OTÉK-ot ismered, akkor szinte mindent ismersz.
Legfeljebb az 1997. LXXVIII. törvény (Étv)fogalommeghatározásaival kell kiegészíteni.
Valamennyi válasz egyébként az OTÉK-ban van.
Max nem direktben, hanem le kell vezetni belőle.

A lényeg:
Épületet, épületrészt oldalkertben építeni nem szabad. A garázs épület. Magyarán nem építhető.
A legfeljebb 20 m2 alapterületű, pihenés céljára szolgáló építmény melléképítmény, és nem épület. Ergo oldalkertben megépíthető.
20 m2 felett már nem melléképítmény, tehát lehet épület. Ebben az esetben a létesítési előírásai azonosakká váltak a garázzsal.

Az épület eresze oldalhatáron álló beépítés esetén a szomszédos telekre átnyúlhat. A garázs épület, az övé átnyúlhat(na), de mivel oldalkertben nem építhető, és a beépítés az oldalkert beépítésével zártsorúvá válna..... szóval nem lehet.
A melléképítmény (kerti tető) építhető lenne oldalkertben, akár a telekhatárra is, de mivel nem épület, így nem nyúlhat át.

Arra nem tudok válaszolni, hogy a teljes oldalkert területe meghaladja-e a 20 m2-t.

Nagyjából érthető voltam?

dorka11 # 2012.03.08. 19:34

nanemaaa!

Köszönöm a választ!

A kérdés egy része megválaszolatlan maradt - nevezetesen: beépithető-e a teljes oldalkert (tól-ig) a kerti tetővel, és köteles vagyok eltürni, hogy a viz hozzám follyon át?

E kérdésekre vonatkozóan megköszönném, ha tudnál esetleg jogszabályi "alátámasztással" valamit mondani, vagy legalább tanácsod adni arra vonatkozóan, hogy hol keressek ide vonatkozó jogszabályt (az Oték rendelkezését ismerem).

Előre is köszönöm.

nanemaaa # 2012.03.08. 12:51

Szafika
Elképzelhető. De nem biztos. Attól függ, hogy milyen munkákat végeznek. A tartószerkezet rendszerét, vagy elemeit megváltoztatják-e?

nanemaaa # 2012.03.08. 12:49

dorka11
A csak kizárólag pihenés céljára szolgáló, legfeljebb 20 m2 alapterületű kerti tető az, amire nem kell építési engedély. A garázs már minimum bejelentés köteles. Épület eresze a szomszédos telek fölé átnyúlhat legalább 2,00 magasság felett, illetve max 0,50 m mértékben.
Kerti tető nem épület, így szerintem nem nyúlhat át.
Egyebekben pedig az engedély nélkül végezhető építési munkát is csak a helyi építési szabályzat és az országos előírások betartásával szabad végezni. Ellenkező esetben építésügyi hatósági eljárást von maga után. (Már ha megtudják.)

szafika # 2012.03.08. 05:29

Néhány évvel ezelőtt jobb oldali szomszédunk azt tervezte, h átépíti házát, kaptunk is erről hivatalos papírt az önkorm-tól, vártuk, h mikor kezdődik, de kaptunk új papírt, másik tervről , az se lett kivitelezve, aztán , néhány hónap múlva a férjem kérdezte, láttam-e a szomszédékat ? elköltöztek, üres a ház !
Egyik alső szomszédunk elköltözött , akik odaköltöztek a helyükre azt tervezték , átépítik a házat, jött is papír az önkorm-tól, onnan tudjuk , hogy hívják őket.
Baloldali szomszéd is eladta a házát ,elkezdték néhány éve átépíteni, nem kaptunk róla semmit az önkormányzattól .
Nem is hiányzott , h kapjunk , én az előzőkön csodálkoztam, de ezek szerint az volt a helyes .

dorka11 # 2012.03.07. 21:14

lajcsó!

Köszönöm válaszodat, de ugy tudom, hogy nem kell hozzá engedély. A telken belül bárhova felépitheti, nemcsak épitési helyen belül. A kérdésekre - ha lehet - elsősorban nanemaa-tól szeretnék választ kapni, mivel ennek a "szakágnak" ő a szakértője.
De ha más is tud pontos válazt adni - megköszönöm.

lajcsó # 2012.03.07. 21:02

Ha szabályosan, építési engedéllyel építette akkor a határozatból neked is kapnod kellett volna. Ha nem a kaptál építési engedélyt azt jelenti, hogy a szomszédod engedély nélkül építkezett.

dorka11 # 2012.03.07. 20:57

Tisztelt Fórumozók!

Szomszédom kerti tető cimszó alatt egy épitményt létesitett, melynek 2 lába szorosan a háza falánál, a másik két lába pedig szorosan az én keritésem mellett fekszik. Az épitmény a teljes oldalkertet elfoglalja, sőt a tető még át is nyulik az én telkemre. Mivel erősen felém lejt, igy az összes viz ráfolyik a keritésemre, illetve átfolyik a telkemre. Ha csatornát tesz fel, még jobban átnyulik a tető a területemre(nem oldalhatáros beépités). Valószinü, hogy garázs céljából épitette, mert gépjármüvek számára kialakitott kapu és behajtó mögött, a gépjármü beállóhely fölött helyezkedik el.

Kérdés: megengedhető az, hogy a teljes oldalkertet tól-ig beépitse, az épitmény a keritésemre ráépüljön, átlógjon, és a viz is átfollyon?

Anyu33 # 2012.02.20. 23:43

Kedves Feribácsi, csak belekotyognék...(joghoz nem értek, de kutyákkal kapcsolatos dolgokhoz igen)
ha legközelebb az Ön területén találja a kutyákat, szép csendben hívja fel a területileg illetékes gyepmesteri telepet és jelentse, hogy az Ön számára ismeretlen kutyák bejöttek a kertjébe, kikergetni nem tudja, mert támadnak...kimennek, begyűjtik a kutyákat és máris plussz egy bizonyíték a kutyák nem megfelelő tartására.
Sok szerencsét!

autószerelő # 2012.02.20. 23:21

Feribácsi55, szerintem is egyértelmű. Kérem, hogy ha nem titok, írja majd meg itt hogy milyen döntés született az ügyben.

W.Tamas
Kfz-Sevicetechniker Karlsruhe

feribacsi55 # 2012.02.20. 15:25

Nos A Kormányhivatal nem kompetens eljárni ez ügyben a jegyző ellen ügyvédem szerint, viszont korábbi beadványomat ügyvédként ellenjegyezte s beadta a kérelmet, amire a jegyző már intézkedett is az ügyben, mert tudomásomra jutott az hogy a kutya gazdáinak megküldte a jegyző a birtokvédelmi kérelmünket amire 8 napon belül válaszolniuk kell, s az alapján fogja a jegyző a tanúkat meghallgatni s az ügyben szankciót meghozni, ami ellen lehet majd esetleg a bírósághoz fordulni.Ügyvédem szerint amennyi figyelmeztetéseket szankciókat kaptak már e kutya tulajdonosai ez ügyben a kutyatartástól való eltiltás jöhet a mostani ügyben.Nekem mindegy csak a birtokomra ne jöjjön át a kutyájuk, az a zavaró, meg az hogy hiába szóltam a kutyák gazdáinak hogy úgy tartsa kutyáit hogy a birtokáról ne tudjanak kijönni, a válaszuk az mindig az volt csináljam meg a kerítésemet s nem fognak átjárni. Az eb rendelet azt írja elő hogy a kutya tulajdonosa a birtokán belül tarthatja kutyáit. Kerítés létesítését pedig semmi nem írja elő. Azt hiszem ebből egyértelmű a megoldás válasza is.

autószerelő # 2012.02.20. 14:03

Mire a bíróság tárgyalná az ügyet, addig talán a kutyák is kimulnak öregkori halálban. Szerintem tegye azt amit én írtam.

nanemaaa # 2012.02.20. 11:48

Ha ügyvédek sem értik a határozatot, az önmagáéban magába hordozza, ha nem értelmezhető a döntés és annak indokai, akkor alapból megéri ellene bíróságra menni. Persze gondolom, a 15 nap már letelt.
Amit egyébként beidézett a határozatból, az pont nem az indokok, hanem a jogszabályi környezet, illetve a jogorvoslatról történő tájékoztatás. A határozat indokolásának ki kellene terjednie a feltárt tényállásra, az abból levont következtetésekre, a jogszabályi környezetre, és annak a tényállással történő összevetésére. Szóval így még mindig nem vagyunk előrébb. De ha már látta az iratot ügyvéd, akkor esetleg meg lehetne próbálkozni, az ő javaslataival élni.

autószerelő # 2012.02.18. 22:19

Feribacsi55! Fényképezze le a kutyákat amikor éppen a birtokán vannak, ha gyakran járnak át akkor több alkalommal is. A birtokvédelmi kérelmét elutasították, ne foglalkozzon vele, szabálytalan állattartás miatt tegyen panaszt direktben a Kormányhivatalnál és csatolja kérelméhez a fotókat. Úgy gondolom, hogy a jegyzőt végzéssel fogják kötelezni arra hogy az ügyben járjon el és döntéséről tájékoztassa majd az 1. fokot.

feribacsi55 # 2012.02.17. 08:59

A birtokvédelmi kérelmét elutasítom. Határozat ellen államigazgatási úton jogorvoslatnak helye nincs. A sérelmesnek tartott fél 15 napon belül keresetet nyújthat be az illetékes bíróságra. Indokolásában a 228/2009.(X.16.)Korm.rendelet 3.4-.§. felsorolva. Ügyvédek látták nem értik a jegyző döntését.Azonban tudomásomra jutott az hogy tavaly az önálló bírósági végrehajtó elleni eljárását a bíróság törvénysértőnek ítélte és marasztalta, s ez ügyben az ügyészségi vizsgálat is marasztalta büncs. elkövetése miatt. Én végrehajtást kérő voltam ez ügyben. Nos ez a végrehajtó lakóhelyemen is eljár s feltárta ezt az ügyét a jegyzőnek aki szerintem ezért személyes bosszúját tölti ki felém a kutya ügyben. Azóta is rendszeresen átjár a kutya udvaromban és megtámad. A jegyző azt javasolta ne menjek ki udvaromba.Ez ügyben konzultáltam az illetékes ügyészséggel akik bekérik az iratokat. A szomszédom meg letagadta hogy e kutyák nem az övé, a jegyző e kérelmemet ezért utasította el.Én a kutyákat nem tudnám bántani, nem ők az okai az ügynek, a gazdáik, de Őket a fentiek miatt védelembe részesíti a jegyző.Az azért már megmagyarázhatatlan hogy a második szomszédom kutyái bizonyítottan kijárnak gazdája birtokáról míg az enyémet megkötve kell tartanom hogy ne menjen át a szomszédok birtokaira. Furcsa. Nem ?

lajcsó # 2012.02.17. 07:53

Másenka!

Itt szó nem volt bűncselekeményre való buzdításról. Az, hogy milyen törvényes módon lehet a kutyákat távoltartani, mindig a körülményektől függ. Én kizárólag erre utaltam.

nanemaaa # 2012.02.17. 07:50

Először is talán részletesen el kellene olvasnod a jegyző határozatának indokolását. Ha nem értesz egyet vele, akkor pedig fellebbezni lehet ellene.
Egyébként még mindig úgy gondolom, hogy nem a kutya tulajdonosa ellen kellene kapálóznod, hanem a szomszédod ellen. Ha megengedte, hogy átmenjenek hozzá a kutyák, akkor onnantól már ő a felelős azért, ha hozzád is átmennek a kutyák.

wers
Szerintem nem olvastad el amit írtam. Vagy nem értetted meg.

feribacsi55 # 2012.02.17. 07:34

Kedves Gabicsek Úr.Igen a jegyző elleni panaszok visszaüthetnek a későbbiek során. Az ügyben megtudtam az igazi akadályt ami ez ügyben van, miután tegnap felhívott az önálló bírósági végrehajtó ( aki ellen törvénysértései miatt jogerősen a bíróság az ügyészség elmarasztalta, ez a végrehajtó működik községünkben is s a jegyzőtől érdeklődött személyem felől elpanaszolva neki az esetet, no és a jegyző így áll személyes bosszút ellenem e jelen birtokvédelmi és kutyatámadás megszüntetésének eljárásában. ) Szóval a végrehajtó felhívott és érdeklődött hogy a szomszédaim kutya ügye meg oldódott e ? Mondtam még nem, azt mondta nem is fog üdvözli a jegyzőt. Ennyi s ezzel feltárt lett a jegyzőnek a korrupt eljárása. Ez ügyben megint mit lehet tenni?

Gabicsek # 2012.02.16. 20:38

A jegyző ellen nem panaszkodhatok akkor annak kihatásai lennének a miatt személyemre.

Pedig biztos van a határozata ellen jogorvoslatnak helye.

a kerítésemet tönkre tették

Ha nem élsz jogorvoslattal a jegyző határozata ellen, akkor kénytelen leszel azt a kerítést megcsinálni, amit tönkretettek. Ezzel meg is oldódna a probléma.

feribacsi55 # 2012.02.16. 10:53

Nos engem az zavar hogy feleségemmel mozgáskorlátozottak vagyunk én alig látó és a saját udvaromban megtámad a második szomszédom kutyái amik a kerítésemet tönkre tették. Nem kártérítést kértem csak annyit hogy a jegyző kötelezze a kutya gazdáját arra hogy kutyái a birtokáról ne tudjanak a köztes szomszédomon keresztül átjárni. Félünk a kutya támadástól ami megtörtént tanukkal bizonyított ez a jegyző minden vizsgálat nélkül elutasítja kérelmemet. A rendőrség a bíróság azt mondja ez jegyzői hatáskörbe tartozó birtok védelmi eljárásra tartozik. A jegyző ellen nem panaszkodhatok akkor annak kihatásai lennének a miatt személyemre.Nem tagadom a kutya gazdája haragszik azért amiért nem hagyom ezt az ügyet.De sajnos már már rám fogják azt is hogy mérgezem a kutyáját amit csak Ö állít. Na ha ez így folytatódik hová fog vezetni? Nem várt bekövetkező tragédiához, aminek fő okozója a jegyző tehetetlensége miatt következhet be.

Másenka # 2012.02.16. 10:37

lajcsó!
Bűncslekményre még burkoltan sem kellene bíztatni senkit. Megjegyzem ilyen esetekben NEM a kutya a hibás, hanem a gazdája.

Nem minden kutyatulajdonos elvetemült, ha másért nincs rossz viszony, akkor meg lehet mindent beszélni, a mindenki számára elfogadható kutyatartást is. Persze ha valakit állandóan feljelentgetnek mindenért, nem biztos hogy kompromisszumképes.
Megtörtént példa van arra, hogy ha nem a kutya az ürügy az ellenségeskedésre, akkor másért lehet belekötni a szomszédba, feljelentgetni, egyebek.
Csak javasolni tudom, hogy védekezzen mindenki inkább saját költségén megfelelő kerítéssel, és megszünnek a problémák. Ha tolvaj, koszos, hangos, nézni is gyomorforgató emberek élnének a szomszédban, akkor is ezt tenné az ember a saját békessége érdekében.
Van aki ilyen helyzetben van, és örülne neki ha "csak" a szomszéd kutyája ugatna a a kerítése mellett.
Egyik embert a szomszéd kutyája zavar, a másikat a szomszéd motorja, zenehallgatása, galambjai, árnyékot adó fája, csatornája, leskelődő és átszemetelő unokái, gyerekei, és sorolhatnám.
Engem is jelentettek fel már többször is, mindig röhejes és más indokokkal, a végén a jegyzónél kiderült, hogy csak velem van a baj, miből van nekem ez meg az, pont azt a házat vettem meg, amire olcsón a szomszédnak is fájt a foga, miből telik nekem autóra, és így tovább...A legnagyobb gondja persze az volt, hogy megszüntettem a kiskaput a 2 telek között, ami 40 éve ott volt, és nem járhatott át amikor a kedve tartotta...

lajcsó # 2012.02.16. 09:13

Azt javaslom, hogy feribacsi55 nem jegyzőt fárassza a problémájával, hanem találja fel magát.

feribacsi55 # 2012.02.16. 08:53

Kedves választ adók! Sajnos a jegyző végzésében elutasította birtokvédelmi és a kutyával való veszélyeztetési kérelmemet.Arra hivatkozott hogy mivel nem a szomszédom tehát nem ember követte el azt hogy a szomszédnak a kutyái a saját birtokomon megtámadnak, az nem birtok sérelem a kutya ellen jegyzői hatáskörének hiánya miatt elutasításra került a kérelmem. Kérdezem ezen esetben milyen jogosultsággal élhetek? A rendőrség a bíróság sem foglalkozik ez ügyben a jegyzői hatáskörbe tartozó ügy tájékoztattak.

jogasz-jogasz # 2012.02.10. 13:42

Feribácsi55. Problémáját a helyi Önkormányzatának Képviselő Testületének eb rendeletében foglaltak szerint fogja a helyi jegyző megoldani, ami súlyos szankciók alkalmazásával kényszeríteni kell a kutyák gazdáját a fenti rendelet betartására. Ha netán volt már e gazdával ebtartási kötelezettségszegése elévülési időn belül , akkor az ebtartástól történő eltiltást kell alkalmazni. Ha bizonyítható hogy Feribácsit a kutya megtámadta a birtokán belül, ez esetben a jegyzői hatáskörébe az illatékes bírósági eljárás fog dönteni nagyon súlyos szankció meghozatalával. A kutya tartása csakis a kutya gazdájának a birtokára terjedhet ki.Az onnan történő bármiféle kiszabadulásáért a kutya gazdája felelős kártérítés megfizetésével.Olyan jogszabály nincs hogy bárki engedélyezze a kutyának a szomszédban történő bármilyen igénybevételét.
Kérlek az ügy lezárásával tájékoztasd e oldalt.

wers # 2012.02.10. 11:03

nanemaaa

Tényleg ez a törvény? Az én telkemre nem csak az jöhet be, akit beengedek?

Mondjuk holnap a szomszédodba költözöm, és hogy örülj Te is, elárulom, van két tigrisem. Megosztom veled, átmehet a telkedre. Nagyon aranyosak, nem félj tőlük.

Mifelénk azért nem így van, a tulajnak telken belül kell a kutyát tartani.

Feri bá, ha átmegy a kutya, zavard ki az utcára, akkor már el vagyon kóborolva.