szomszedok jogai


autószerelő # 2012.02.06. 21:09

Zöldjanika! Vegyél neki télre tüzelőt és add el! Így nem riasztja el a vevőket (egy ideig).

autószerelő # 2012.02.06. 21:03

Kedves Nanemaaa, KBS, Obudafan!

Hosszabb ideig külföldön dolgoztam, azért jöttem haza, mert édesanyám panaszkodott, hogy a szomszédok zaklatják. Egyik szomszéd azt állította, hogy anyám telkének szélességéből 1 méter, a másik azt, hogy 3 méter jár neki. Nagyjából ismertem a határvonalakat, abban biztos voltam, hogy ekkora eltérés nem lehet. Megbíztam egy mérnökirodát és kimérettem a területet. Kiderült, hogy a követelésük alaptalan, ám ezen felül további problémák merültek fel. Egyik szomszédnak van egy melléképülete ami engedély nélkül épült már több mint tíz éve, a teteje hullámpalával fedett, a tető területe kb. 150nm és felénk lejt, a mérés alapján kb. 40 cm-t átlóg hozzánk és az összes víz ide zúdúl róla hozzánk. A kutyája a ház hátuljától kb. 40cm-re van kikötve egy futódróthoz, a ház alapja mellől a földtámaszt kikaparja. A másik szomszéd 10 cm-es szigetelést rakatott fel a házának a falára és 3 db ereszcsatornát melyek mindegyike hozzánk van bevezetve. A mérés alapján a szigetelés előtti állapot volt a határ, így ereszcsatornákkal együtt már kb. 40 cm-rel lóg be. Mivel az ingatlan pontos határvonalait nem ismertem, ezért eddig nem tettem semmit. Szeretném a kutya által kiásott földtámaszt kijavítani és a csapadékvíz hozzánk való bevezetését megszüntetni, azonban pereskedni nem áll szándékomban mert annak "soha nem lesz vége". Inkább eladom az egészet ha csak pereskedéssel oldható meg a dolog, azonban ezek elég nagy értékcsökkentő tényezők.

efi99 # 2012.01.27. 16:01

Kéménymagasságra vannak ám előírások. Hány méter magas lehet?

ZÖLDJANIKA # 2012.01.27. 15:01

Üdvözlök MINDENKIT!
Ha valaki tudna tanácsot adni, megköszönöm.
Már olvastam hasonló esetről, de annyira elvagyunk kenődve, mégpedig :
Előttünk levő ház, mivel új házat építettünk, 6m-re van. Régi tipusú ház, hozzá van toldva tyúkólszerű, kicsi, alacsony építmény, amelyben van a vegyes kazán. Van a házban gázkazán is, de nem használják, mivel hozzájutnak különböző érhetőanyagokhoz.(szén, vizes fatuskó, állattartásbólkukorica szár, trágya, minden ami elég)
Olyan büdös a füst, hogy nem lehet megmaradni az udvaron, de sajnos az épület is átvette, tehát bent is(pedig 3 rétegű műanyag ablakok vannak, fél méter falstb)ÉLHETETLEN lett az új ház! Eladáson gondolkodunk!A szomszéd abszolút nem érdekli, mivel kisnyugdíjas, nem tudja a gázt fizetni, de még a száraz akácfát sem, így minden éghető anyagot feltüzel.
Mit tegyünk, agyonütöm, még akkor is jobban járok, mert a böribe nem kell szagolni a tüdőrákot előidéző füstöt.Köszönöm a tanácsokat.

attika84 # 2012.01.21. 12:56

Tisztelt szakértő.
Szeretnék érdeklődni az ügyben hogy most nem régen eladtam egy lakóingatlant hivatalos úton és a szomszédokfel akarnak jelenteni hogy nem kínáltam fel nekik megvételre hol ott tudtak rólla hogy eladó egy jó ideje. azt szeretném kérdezni hogy nekem ebből lessz valami károm vagy esetleg büntetésem? engem ugy tájékoztattak hogy nem vagyok köteles a szomszédokat megkérdezni mivel elővásárlási jog nem vonatkozik lakóingatlanra csak külterületi földekre vonatkozik. köszönöm. Üdv attila


Tisztelt jogért? ur/hölgy eladtam egy lakóingatlant hivatalos uton de a szomszédok fel akarnak jelenteni mert nem tetszik nekik az uj tulaj ijen esetben ne

peeterke # 2012.01.19. 05:55

Jogtudó Hölgyek, Urak!

Elnézést, ha olyan kérdezek, ami már volt.

Az alábbi lenne a problémám:
A felettünk lakó lakást valószínűleg albérlők lakják. De igazából szerintem itt nem is az a lényeg, hogy a tulajdonos él-e a lakásban, vagy kiadja albérletbe. Most a józan paraszti ésszel történő levezetés következik. Ha nem így, korrigáljatok légy szíves. Köszi.

Tehát a felettünk lévő lakásban élő szinte állandóan - valószínűleg - magas sarkú cipőben/csizmában caplat, a szobák között. Délelőtt, délután, néha éjjel is. Jogot nem ismerő emberként úgy gondolom, hogy mindaddig semmi közöm ahhoz, hogy ő mit csinál a lakásban, amíg mást nem érint, mást nem zavar. Ez az illető napközben olyan hangerővel hallgat zenét, hogy az alatta lévő lakásban képtelen vagyok bármit is csinálni, pihenni, aludni, vagy épp dolgozni képtelenség ("doboz-hatás": mély hangok "rezegtetik" falat). Éjjel pedig hangosan bömbölteti a rádiót, de ezt úgy kell elképzelni, hogy minden szót lehet érteni. Alapból nyugis ember vagyok, de most már kezd nagyon tele lenni a hócipőm.

Kérdem én: mit tehetek? Jól gondolom, hogy ha zavar a tevékenysége, akkor jogom van jelezni felé? Vagy a tulajdonos/közös képviselő felé? Ha nem járok sikerrel mit tehetek?

Köszi szépen a választ!

Sziasztok, szép napot!

lippaiéva # 2012.01.15. 18:38

Tisztelt Szakértő!

Van e valamilyen szabályozás fásítás esetén a szomszédos telekhatártól való ültetési távolság kapcsán?(Nemes nyár fafaj)

A terület külterület, körülötte szántó, és az illetékes önkormányzat erre vonatkozóan nem határoz meg szabályt.

Tisztelettel Veress Károly

lippaiéva # 2012.01.15. 18:34

Tisztelt Szakértő!

Tulajdonomban lévő mintegy 2800 nm2 területre(külterület,körülötte szántó földek), fásítást tervezek.valószínű Nemesnyárral lesz beültetve.

Természetesen az illetékes Erdészeti hatóságnak bejelentem,amit már formanyomtatványon kérelmeztem.

A szomszédom már perrel fenyeget, mert majdan leárnyékolja az ő növényeit.

A fásítás erre vonatkozó törvényeit (min 3 m a telekhatártól, és koronavetület ne érjen át majdan át),betartom, de ő állandóan azt hangoztatja, hogy majd leárnyékol, és elvonja a vizet az ő növényeitől.

Tud e megoldást javasolni részemre?

Tisztelettel Veress Károly

meved # 2011.12.07. 17:48

Tisztelt Szakértő!
A szomszédunk a telek hátsórészén, szinte a telekhatáron álló süllyeszettt garázsának lejárója fölé felépített szintén a telekhatárhoz közel egy 6 méter magas tornyot, ami szerinte játszótér a gyerekeknek. Természetesen engedély nélkül. Tőlünk nézve ronda és zavaró, már félkész állapotban megkértem az eltávolítására, de tovább építette. Az önkorm. építési osztályán már voltam, határozat még nincs, de kérdezném, milyen lehetőségeim vannak az építmény eltávolíttatására?

rezumezu # 2011.10.22. 07:21

Kedves Förumozók! Ti is segíthettek, ha van már tapasztalatok ebben a kérdésben - kérlek, tegyétek meg!
Tegnap lejárt a 15 nap az önkormányzat határozatának kézhezvételétől, és állítólag innen kezdve semmiféle fellebbezési jogunk nincs - de hát ez nonszensz!!! A határozattal együtt nem kaptunk építési terveket, csak most derült ki, mire készül a kedves szomszéd - szóval, mit lehet tenni, ha egyáltalán! :(

rezumezu # 2011.10.21. 14:45

Kedves szakértők! Biztosan volt már másnak is ilyen gondja, de nincs türelmem megkeresni az előzményeket, úgyhogy elnézést, ha ismételniük kell.
A szomszédunk mintegy 30 éve közvetlenül a telekhatárra építkezett, emiatt az előző tulajdonosokkal perben állt, mi már úgy örököltük ezt az állapotot a számtalan, felénk, hátsó szomszédra néző kisebb-nagyobb ablakkal együtt. Most a tetőt alakíttatják át, az önkormányzattól hivatalosan megkaptuk az ukászt (vagyis ne ugráljunk semmiért), hogy építési engedéllyel rendelkeznek, ők pedig ajánlott levélben tájékoztattak a munkálatokról, mert nem beszélnek velünk... Beengedtük az építési vállalkozót a kertünkbe, felállítottak egy óriási állványzatot (hatalmas házuk van), ezzel nem is lenne gond, de mostanra készült el a gerenda-szerkezet, és már most legalább egy méterre benyúlnak a gerendák a telkünk fölé, ha még ehhez a cserepezést, meg az ereszt is hozzászámolom, legalább másfél méterrel fogják tovább árnyékolni a kertünket. Joguk-van-e ehhez? Szeretnék sürgős választ kapni, hogy még időben tudjunk lépni, ha rosszban sántikálnak... Az önkormányzathoz hiába fordulnánk, mert "haverok" a jegyzővel, az addig húzná, amíg már csak a kész tények és a kész tető van felettünk-előttünk. Köszönöm előre is a gyors választ!

kriszta1004 # 2011.10.18. 09:05

Persze, csakis akkor ha tényleg ide ürít valamit és nem használ a szép szó. Én is bízom az emberek józan ítélőképességében.
Csak egyrészt jobb szeretek felkészült lenni, másrészt a szép szónak is akkor van értelme, ha jogalapja is van. Különben még a végén zaklatásnak minősül ;) Szóval nagyon köszönöm a válaszaitokat!

ikszde # 2011.10.18. 08:38

Meg lehet próbálni, de szerintem arra, hogy mered rád egy kiömlőnyílás nem fogsz birtokvédelmet kapni. Majd ha jön is belőle valami és tényleg átfolyik a telkedre akkor érdemes a jegyzőhöz fordulni.

kriszta1004 # 2011.10.18. 08:13

Köszönöm, ez legalább jó hír.

nanemaaa # 2011.10.18. 08:01

Igen.

kriszta1004 # 2011.10.18. 07:42

Úgy kell elképzelni, hogy a kerítésnek pont a tövébe, egyetlen milliméterrel sem arrébb beállította a csövet, a kiömlőnyílás felénk néz, de a saját telkén helyezkedik el. A szándék egyértelmű, annak ellenére hogy konkrétan nem dugta át a csövet a kerítésen. Ez egy drótkerítés, semmi vasbeton alap, ami megfogná a trutyit. Szóval ami ott kijön, az hozzánk fog átfolyni és átszivárogni.
Ilyen körülmények között fordulhatok jegyzőhöz (ha nem sikerül békés úton rendbe tenni a dolgot), vagy meg kell várni amíg kár keletkezik?

ikszde # 2011.10.18. 07:33

hoppá :) megelőztek

ikszde # 2011.10.18. 07:33

szerintem félreértetted a választ. Amíg a szomszéd nem okoz neked kárt azzal, hogy a saját telkére vizet enged addig nincs miről beszélni. Ha majd ázik a házad akkor pl kérhetsz a jegyzőtől birtokvédelmet.

nanemaaa # 2011.10.18. 07:27

Arról volt szó, hogy a saját telke felé néz a kiömlő. Természetesen nem szabad átvezetni a vizet.
Kérj birtokvédelmet a jegyzőtől.

kriszta1004 # 2011.10.18. 07:19

Komolyan meg lehet tenni, hogy amit a saját telkemen nem akarok hogy kárt okozzon, azt átvezetem a szomszédhoz és annak kötelessége tűrni, amíg szét nem ázik a háza???
Vonatkozó jogszabály esetleg?

nanemaaa # 2011.10.18. 06:57

Amíg nem okoz kárt, igen.

kriszta1004 # 2011.10.18. 06:54

T. Szakértők!

Szomszédom slagot vezetett a közös kerítés tövébe. A kiömlőnyílás az ő oldalán van, a peremhez illesztve. A lakóházunk mindössze 80 cm-re van a közös kerítéstől (régi építés), ráadásul a terület felénk lejt, domboldal.
Nem tudom mit akar ott kivezetni a szomszéd, szennyvíz, esővíz, de jogszerűen megteheti ezt?

Gabicsek # 2011.10.16. 19:01

Nézd meg a helyi építési szabályzatot, a mienkben vannak ilyenek leírva. A lakóhelyed önkormányzatának honlapján megtalálod.

ritu-13 # 2011.10.16. 12:51

Tisztelt Szakértők!Ikerházban lakunk.A szomszédnak a telekhatáron még kb. 10 méter hosszan építményei vannak.Tehát a telekhatáron 10 méternyi fal húzódik.Arra lennék kíváncsi, hogy a faltól milyen távolságra ültethetek növényeket vagy rakhatok pergolát, hogy ne tegyek kárt a szomszéd falában és elkerüljem a későbbi vitákat.Van-e erre valamilyen szabály?Válaszát előre is köszönöm.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.10.12. 12:27

Ingatlan értékbecslő állapítja meg az értékcsökkenést. Függ a belógás mértékétől, helyétől, a telekhez viszonyítottan, annak további beépíthetőségét mennyiben akadályozza.