szomszedok jogai


efi99 # 2009.08.07. 08:34

Szóval, ha jól értem van egy ablak, amin a szomszéd ki sem nézegethetne és még őt zavarja, amit lát, aminek aztán az lesz a vége, hogy a másik fél meg bontson...
Azt hiszem én itt most inkább nem szólok hozzá...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.08.07. 08:42

Az 1,80 cm parapetmagasság azt jelenti, hogy onnan kell kezdődnie, így ha nem kétméteres a szomszédod, legfeljebb a kádon állva kukucskálhat.
Fát ültethetsz. Ültess tuját.

Azért én megkérdezném a helyi hatóságtól, hogy a telek oldalhatárán álló épületnél hány nyílászáró megengedett. A hármat sokallom.

nanemaaa # 2009.08.07. 08:43

tbeck
Az már a szomszéd személyes szoc problémája, hogy őt mi zavarja. Ezt nem neked kell megoldanod.
Az ép hatóság meg szerintem kissé ferdít, vélhetőleg a saját "drága idejének" védelme érdekében kissé lazábban kezeli az ügyet. De ez meg szintén nem a te problémád. :)

nanemaaa # 2009.08.07. 08:44

Immacu
Helyiségenként egy darab lehet. Így én a 3-at nem sokallom, inkább átlagos, mint túlzó.

tbeck # 2009.08.07. 08:52

Igazából engem tényleg nem érdekel, hogy a szomszédnak milyen látvány tetszik, vagy milyen nem, csak zavar a történet. Ami viszont az oldalkertet illeti, ezt találtam:

"(6) Az elő- és oldalkert előírt legkisebb méretén belül nem lehet:

  • növénytermesztés céljára szolgáló kerti növényház (üvegház), fóliasátor,
  • szennyvízszikkasztó (talaj-abszorpciós csatornapótló) műtárgy,
  • árnyékszék,
  • kemence, húsfüstölő,
  • állatkifutó,
  • trágyatároló, komposztáló, továbbá
  • siló, nem terepszint alatti vagy terepszint alatti fedetlen kialakítású ömlesztett anyag-, folyadék- vagy

gáztároló."

Ez egy gyermek játszótér fából, homokozóval. Az építési hatóság konkrétan a gyerek játszótérre vonatkozó szabályozásokra is kitért, mikor utána néztek az ügynek. A főépítész kiadta az egyik kollégának, hogy nézzen utána, majd visszahívtak, és akkor mondták, hogy ez nem engedélyköteles, maradhat.

A hatóság képviselője egyébként kicsit cinikusan meg is jegyezte, hogy ha a szomszédomnak gondja van, akkor 15 ezer illetékbélyeggel egy írásos kérvényben terjessze elő a panaszát - amit egyébként véleménye szerint már nem szoktak megtenni.

nanemaaa # 2009.08.07. 09:18

35. § (1) Az építési telken az építési helyet az építési övezet elő-, oldal- és hátsókertre vonatkozó előírásai szerinti építési határvonalakkal kell meghatározni. Építési határvonalra helyezett épület, épületrész esetén az építési határvonalra a végleges külső (vakolt vagy burkolt) felületnek kell kerülnie. Az előírt legkisebb elő-, oldal- és hátsókert méretén belül épület, épületrész - az 1,0 m-nél nem nagyobb kiállású eresz, 0,6 m-nél nem nagyobb kiállású angolakna és alaptest, továbbá a (8) és (9) bekezdésekben foglaltak kivételével - nem állhat.

1997. évi LXXVIII. törvény szerint:
"8. Építmény: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, - rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül - minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre. Az építményhez tartoznak annak rendeltetésszerű és biztonságos használatához, működéséhez, működtetéséhez szükséges alapvető műszaki és technológiai berendezések is (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma).
10. Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából."

Ha a fentiek alapján a vár nem épület (bár azt írtad, lehet benne tartózkodni), akkor rendben. Ellenkező esetben a korábbiakban írottak az igazak.

tbeck # 2009.08.07. 09:22

Értem. Köszönöm szépen, hogy ennyit foglalkoztatok az üggyel. Akkor én most várok a mélyen tisztelt hatóságra :) A "tartózkodás" fogalmát már inkább ne definiáljuk, szegény gyermekemnek ez már sok lenne... :)

nanemaaa # 2009.08.07. 09:56

Ráérsz, neked nem sürgős. Ha a szomszéd akar valamit, majd kezdeményez eljárást. Ha nem teszi, neked úgy is jó. :)

tbeck # 2009.08.07. 10:23

Most beszélgettem édesanyámmal, aki az én kis családi ügyvédem :) és arra jutottunk mi is, hogy ha akarnak valamit akkor majd kijönnek, helyszíni szemle, ahol

  1. vagy megállapítják, hogy semmiben nem különbözik jellegében a faluban szokásos oldalkertes fedett kocsibeállóktól ez a favár, nem engedélyköteles mert nincs lebetonozva és egyébként is hagyják őket békén, van nekik elég dolguk, majd szépen hazamennek,
  2. vagy ha bontási határozatot vagy más ilyen tartalmú levelet küldenek, akkor azt továbbítom az "ügyvédemnek", az meg majd ellevelezget velük egy darabig, az alatt meg a gyerek kinövi a favárat :D
Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.08.07. 10:29

Az élet előttem áll, és nem látok tőle semmit.

Legislator # 2009.08.07. 10:57

:-DDD


Sunshine after the rain.

Nefra # 2009.08.12. 10:28

Sziasztok!
Van egy "jóakaró" szomszédom, aki mindenbe beleszól, leskelődik, szerinte minden a mi hibánk... :-(
Kérdésem az lenne, hogy nemsokára kezdődik az építezésünk, köteles vagyok bejelenteni neki a kezdés időpontját?
nagyon várom a válaszokat
köszi

Szili78 # 2009.08.12. 17:20

Üdv mindenkinek!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni, nem tudjuk, kihez fordulhatnánk!
A főváros peremén élek a családommal, egy zöldővezeti kisvárosban. A szomszédunkban egy népes család éli zajos életét. Azelőtt a vas és színesfém feldolgozása és eladása volt a fő profiljuk, így állandóan a flex sikítását hallgattuk. Azt hittük, rosszabb már nem lehet. De az utóbbi néhány évben átálltak a tüzifa keresksdelemre. Az anyagot a közeli budapesti erdőből szerzik be, félig-meddig legálisan. Az egyik szomszédunk szerint van valamiféle szerződésük az erdésszel, de hogy bárki is ellenőrizné, hogy naponta hány teherautó szálfát cígölnek haza, arról nem tudok. A munkások(!) ledobálják a fát, és a teherautó elindul a köv. kanyarért. Eközben a telken berántanak egy-kettő, néha három benzines láncfűrészt, és nekiállnak a munkának. Mindezt a mi, és a többi szomszéd házai, kertjei között, reggeltől –estig. Télen, a fűtési szezonban reflektorokkal világítják be az udvart, mivel korán sötétedik. Az ablakot lehetetlen kinyitni, néha csukott ablaknál sem lehet a tv-t hallani. Az udvaron beszélgetni csak ordítozva lehet. Néhány hónapja a hátsó szomszédunkkal és édesanyámmal a jegyzőnél jártunk, elmondtuk a történetünket. Elmondtuk, hogy nemcsak minket, de a többi szomszédot is zavarja a szomszéd tevékenysége. Ők, többségében idős emberek, módszeresen megfélemlítve. Nekem is van egy fiatal húgom, akit féltek ettől a bandától. Előkerül a bicska, és ez nem túlzás! Ha szép szóval próbáltunk hatni rájuk, a válasz olyan stílusban érkezett, amit itt nem szeretnék idézni. A jegyző azt mondta, utánajár a dolognak, és intézkedik. Nemsokára jött is valaki, bár én nem voltam otthon. Megmérte a zajt, bár akkor éppen nem fűrészeltek, és kijelentette, hogy itt biza nincs is zaj. Majd bekiabált hozzájuk, hogy „aztán szoktatok-e fát vágni, mert a szomszédoknak nem tetszik”.Ők persze közölték, hogy ugyan már, mi csak a saját tüzelőnket eprítjuk néha. Ja, hát azt szabad. És az ember elment. Ügy lezárva. Az hogy a ház előtt áll egy tíztonnás teherautó, a platón méteres sárga felirat: TÜZIFA RENDELÉS: 06/70….. ,nem volt mérvadó. De ahogy az ember eltünt, odaálltak a hátsó szomszéd kapujába, és kiordították szegény öreget. Megmondták, hogy a feleségén átmennek a teherautóval, ha mégegyszer idejön valaki. Mert ők azt csinálnak, amit akarnak. Azóta is nap mint nap a láncfűrészekkel fekszünk és kelünk. Félünk az agressziótól, és a fűtési szezontól. Az önkormányzatnak pedig egyáltalán nem fontos néhány adófizető nyugalma.Ezek után kihez fordulhatunk?
Elöre is köszönök minden tanácsot!

Szili78 # 2009.08.12. 18:56

Ennek nem néztem még utána, de köszi a tippet!
Egyébként ilyesmiről hol adnak infot???

monalisa1 # 2009.08.12. 20:39

Földhivatal. Persze kellene tudni a terület pontos helyrajzi számát, mert különben elég macérás a kikeresése. A tullapon rajta van, hogy aktuálisan ki az erdő tulajdonosa. (Valószínűleg többen is vannak mint tulajdonostársak, de csak az egyik seftöl a romákkal...)

Valamint még a területi Erdészeti Hivatal is tudhat felvilágosítást adni.

Szóval rájuk kell küldeni az adóhivatalt, mert vélhetően jónéhány szabálytalanságot fog találni a vállakozás könyvelésében valamint az emberek feketén történő foglalkoztatásában.

Ezzel egyidejűleg próbálni eladni a házat - vélhetően mélyen ár alatt sikerül csak - és nyugodtabb környékre/szomszédságba költözni.

Mert ha bedöglik a fakitermelés/fuvarozás, kitalálnak majd valami mást...

"Lisa"
laikus hozzászóló

nanemaaa # 2009.08.12. 21:36

A Sólyomhoz ne fordullj, mert most ebben a zűrös Navarrás időkben félteni é sóvni kell őket.
Akkor kezdj idegeskedni, ha elkezdenek bodzát gyűjtani, .
mert abból baj is lehet.
Ma már nem tartozik a natasztikus irodalom bűvköréba a video, vagy a fényképfelvétel. Annak alapján már lehet birtokvédelmi eljárást kezdeményezni. No meg a telepengedély ügyében is panaszttenni, mivel vélhetőleg ilyen nincs nekik. Meee akkó netán adózni is kőne. :(

A közel-távolmúlt eseményei tükrében sajna te vagy vesztőben. :(

monalisa1 # 2009.08.12. 22:11

A teherautósnak is kellene fuvarlevelet vezetnie mit és honnan hová, bár tán még írni sem tud szegény...

Szili78 # 2009.08.13. 12:45

Sziasztok!
Köszi mindenkinek a segítséget!Továbbra is várok bármilyen ötletet, javaslatot!
Ha történik valami az ügyben, ebben a topikban beszámolok róla!

Üdv : Szili

Nefra # 2009.08.14. 05:46

Sziasztok!
Köszi a válaszokat,
a szomszédnak szerintem az a konkrét baja hogy szomszédai lettek, mindegy hogy ki, szó szerint azt mondta, hogy zavarja ha mi többször is elmegyünk a háza előtt...
Ez sajnos kivédhetetlen hiszen előtte visz az út építendő házunkhoz, amúgy az ő telke saroktelek, hivatalosan nem is a mi utcánkhoz tartozik, nem zajongunk, nem rendezünk hangos partikat
Szerintem összeférhetetlen, próbáltunk vele beszélni, hagyjuk az ellenségeskedést, hiszen szomszédok vagyunk-leszünk, felajánlottuk hogy szívesen látnánk őket egy pohár italra, ha felépült a ház.
Nem szeretnék túl közel kerülni hozzájuk, csak a jó szomszédi viszonyt szeretném helyrehozni
Találkoztatok már ilyen szomszéddal????

Szili78 # 2009.08.14. 15:01

Sziasztok!
Azt meg tudná mondani valaki, hogy én, mint szomszéd, jogosult vagyok-e az önkormányzatnál kikérni az ő telephelyengedélyüket?

monalisa1 # 2009.08.14. 20:14

Az kettőjükre tartozik. (Te mint szomszéd legfeljebb informálhatod az önkormányzatod: van itt egy vállalkozás-féle tevékenység, és hogy tudnak-e róla?!)

Ettől függetlenül, ha túl zajos stb. a működésük, bejelentést lehet tenni, aztán majd vizsgálódik a hatóság...

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.08.14. 20:16

Tudtommal a cégbíróságon nem tilos az efféle betekintés.

Petamelie # 2009.08.15. 10:37

Sziasztok,

még mielőtt nagyon elmérgesedne a helyzet szeretnék segitséget kérni. Egy 16 lakásos társasház (tégla) legfelső szintjén lakom a párommal, és az alattunk lakó idősebb pár mindent megtesz, hogy kikezdjen minket, mert szerinte mi túl hangosak vagyunk.
Egyik este pár barátunk átjött, és beszélgettünk, pókereztünk. 6-an voltunk, zene sem szólt. A férfi feltelefonált (már az elején dühös volt és kioktató), hogy mi mit hangoskodunk. Jó, legyen. Átmentünk a másik szobába, és halkabban folytattuk, bár még csak fél 9 volt.
Egy másik alkalommal feljött vörös fejjel, hogy legyünk szivesek, és este 10 után már ne járkáljunk a lakásban, mert őt zavarja. Na itt már én is kicsit ideges voltam. Következő problémája az volt, hogy recseg az ágyunk. (!!!) Nem hiszem el,hogy egy normális ember ilyen alapzajokat nem tud kiszűrni. Recseg az ágy. Napuff, mi is halljuk. Ő meg a fűtéscsövön kopácsol fel. (ami mellesleg nem csak felfele hallatszik, hanem az összes emeleten végigfut)
Mi sem kötünk bele,hogy minden hajnalban 4:50 perckor nagy robajjal felhúzza a redőnyét, 4:55 perckor meg bekapcsolja a TV-t, olyan hangerővel, hogy a szavakat ki tudom venni.
Az lenne a kérdésem, hogy ha esetleg feljelent minket (!), mit tud tenni a hatóság ilyen modvacsináld dologgal. Próbáltunk vele beszélni, de üvölt és fenyegetőzik, meg se hallja amit mondjunk neki.

Köszönöm a segitséget

nanemaaa # 2009.08.15. 12:31

Szerintem azért, mert éltek, nem tud eredményesen eljárást kezdeményezni ellenetek. A lakás rendeltetésszerű használata nem szankcionálható. A bizonyítási kényszer is az övé, így csak nyugodtan kezdjen a kis játékaiba. Addig is legalább elfoglalja magát, s talán a recsegés sem zavarja. Lehet, hogy ő sem bánná, ha végre legalább még egyszer recsegne az ágy alatta. :D

monalisa1 # 2009.08.15. 13:48

De előtte javasolt idegorvoshoz elmennie és nyugibogyót kérni saját magának. (Idős ember korán fekszik és korán kel - más az életritmusa -, miközben rosszul alszik., ezen utóbbi miatt is terápiára lenne szüksége.)

Na, próbáld megértetni vele...

"Lisa"
laikus hozzászóló