A saját eredeti szerződésük az érvényes, ami alapján eljártak és az önkormányzat is aláírta!
Egyébbként pedig jogalap nélküli gazdagodásként visszaperelhető a kifogásolt vételár!
Önkormányzati lakás
Kedves Angi_anya!
Én azt javasolnám, hogy az anyósodék keressenek egy ügyvédet, és az ügyvéd próbáljon meg peren kívül megegyezni az önkormányzattal, ha ez nem sikerül, akkor kellene csak a bírósághoz fordulni. Nem írtad pontosan, hogy az adásvételi szerződéseknek a dátuma az azonos, csak más a tartalma? Vagy hogy lehetnek ezek eltérőek? ezeket az anyósodéknak is alá kellett írni? akkor nekik miért nincs ebből? A perköltségről annyit, hogy lehet kérni költségmentességet (bizonyos feltételek fennállása mellett), ez azt jelenti, hogy aki ilyet kap, annak nem kell megfizetnie a perköltséget, illetve illetékfeljegyzési jogot lehet kérni, mentesít az előzetes illetékfizetés alól.
ildiko31
Kedves Karika!
Köszönöm a választ!
Ebben az esetben mit tehetnek akkor az anyósék?keressenek egy ügyvédet és vigyék bíróságra az ügyet?Ha Õk indítják(az anyós) a pert és nyernek,akkor ugye az önk. nek kell a perköltséget fizetni?Vagy hogy is van ez pontosan?
A választ előre is köszönöm!
Angi_anya
Kedves Angi_anya!
A bérleti szerződés minden oldalát aláírták az érintettek. Hogyan lehetnek eltérőek? Valami stikli van a dologban.
A lakbért azért emelték fel, mert korszerűbb lett a lakás, de ennek a költségeihez nem járulnak hozzá. Ügyes!!!
Üdvözletem!
Nekem illetve az anyósomnak lenne egy olyan problémája,hogy egy önkorm. lakásban laknak mint albérlő!A lakásról tudni kell,hogy igen rossz állapotban lévő épület,illetve most már csak az a része rossz ahol az anyósék laknak,4 lakásból áll az épület,a másik három lakást már megvették a bérlők,és felújították!
A bérleti szerződésben benne foglaltatik,hogy amennyiben pénzt ölnek bele a lakásba a bérlők pl,fűtés korszerűsétés(igazából semmilyen fűtés nem volt eddig a lakásban,vizesek voltak a falak azt megcsináltatták az anyósék,valamint szinte teljesen kikellett cserélni a falakban a villany vezetékeket,úgy az önkormányzat ezt a költséget elszámolja Nekik,ha másképp nem akkor lelakhatják!Külön meg is kérdezték ezt az önkorm.-nál ahol bőszen bólogattak hogy ez így is van!Aztán mikor minden munkát elvégeztettek és beadták a számlákat akkor közölték hogy ez bizony nem így van,Õk nem fizetnek semmit vissza,sőt azóta a lakbért is 100%-al megemelték!Mint kiderült,a bérleti szerződésből nem egyforma példány van,ugyanis az önkorm.-nál levő szerződésben ilyen szöveg nem található!
Mit tehetne az anyósom ebben az esetben???
A segítséget előre is köszönöm!
Angi_anya
A bizottság nem is biztos, hogy javasolja az adott ingatlan elidegenítését!
Valóban, nem elég az, hogy nincs tiltólistán. Először is az önk. értékbecslést készít, majd ezt követheti a bizottság elé terjesztés, amely dönt az elidegenítésről a konkrét ár figyelembevételével. Tehát mindez nem 1-2 nap(ha nincs egy aktuális értékbecslés, akár hónapokba is telhet.)Javaslom, ha már konkrét vételi ajánlattal rendelkezel, csak akkor kérj foglalót stb...
Manóka
Az elidegenítéshez kevés, hogy nincs tiltólistán!
Az elidegenítéshez szükséges Bizottsági Határozat, illetve vételárajánlat szükséges!
A megvásárlási szándékodat jelezted az Önkormányzat felé?
Mikor pontosan? 1995. november 30. elött, vagy után?
A lakbéremelés elött, az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások lakbéréről szóló rendeletet módosítják, illetve abban határozzák meg az emelés mértékét! Ezt kérd el. Ha bármi kifogásod van a Közigazgatási Hivatalban vizsgáltasd felül.
A területileg illetékes előadó átnézi, azt mond valamit.
nincs tiltó listán a lakás így elvileg megvehető. vagy nem? azt mondták nekem hogy ha nincs tiltó listán a lakás akkor megvehető...
A másik kérdésem viszont még nyitott. hogy lehet megvétózni egy ilyen mértékű lakbéremelést?
Üdv
Igen, a vételárelőlegből kifizetheted az Önkormányzatot, és a fennmaradó részt megtarthatod, csak adózni kell utána, ha nem lakáscélra fordítod!
Sajnos nem minden Önkormányzat adja el a tulajdonában lévő lakásokat, ezért ez nem mindíg járható út!
A Tietek CSEKKES lakás?
Szia!
Én azt találtam ki, bár nem biztos hogy helyesen, hogy megvesszük a lakást az önk-tól úgy hogy foglalót kérünka vevőtől, amiből kifizetjük az önk-ot. Ez egyben a kérdésem is, hogy ez így mennyire lehetséges. Ha már itt tartunk még egy kérdésem lenne, merthogy az egész lakáseladás abból indult ki, hogy az Önk 15e forintról 40re emelte a lakbért. Ilyet megtehet jogszerűen egy önk???
Köszi a válaszokat
Koszi a valaszokat! Voltunk ugyvednel. Azt mondta hogy olyasvalaki kell nekunk akivel egy nevleges csereszerzodest kotunk, majd az illeto azonnal "visszavasarolja" az elcserelt tulajdonat. Igy juthatunk egyedul az ingatlan arahoz. Mar valoban csak az kell hogy sikeruljon egy olyan vevot talalni aki belemegy ebbe es nem ver minket at. Mert itt a forumot olvasgatva ettol kezdek felni leginkabb.
Szia Christine!Valóban, a lakás bérleti jogát nem adhatod el.A lakást visszaadhatod az önk-nak, de valószínűleg ha az önk-nak nem érdeke, hogy kezdjen azzal a lakással valamit, "lelépési díjat" nem fogsz kapni, csupán tudomásulveszi, hogy visszaadtad.A lakást viszont másik bérleményre, vagy akár magántulajdonra elcserélheted, ha a csereszerződést az önk-hoz benyújtod, és ahhoz az önk. hozzájárul!Én ez utóbbit tudom javasolni, ha találsz cserepartnert.Üdv!
Manóka
Önkormányzati rendelet tartalmazza a bérleti jog átadásának a lehetőségét.
Javaslom, fordulj ingatlanközvetítéssel foglalkozó irodához, ügyvédhez.
Üdv.
Abban szeretném a segitségeteket kérni hogy van egy önkormányzati lakásunk és ezt szeretnénk valamilyen formában értékesiteni. Milyen lehetőségek vannak erre ha az önkormányzat hozzá állása az hogy: 1. nekik nem kell, nincs pénzük. 2. a bérleti jogot állitolag nem adhatom el. Mit lehet hát tenni egy ilyen esetben?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02